ciasto - 162907 przepisów (strona:1003/10861)

Ciasto z Wafelkami 107

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z wafelkami to bardzo smaczny deser, który z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Gorąco polecamy Wam przygotować je nie tylko na święta, ale także do niedzielnej kawy czy na imprezę rodzinną. Pozornie ciasto wydaje się dosyć pracochłonne, jednak w rzeczywistości jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dla tak smacznego deseru warto spędzić odrobinę czasu(...)kuchni i pokusić się o jego przygotowanie. Ciasto z wafelkami to połączenie masy wafelkowej, z kremem śmietankowym i tradycyjnego biszkopta. Jest słodkie, smacznie i lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. Koniecznie wypróbujcie tego wypieku, ponieważ jego smak z pewnością Was pozytywnie zaskoczy! PRZEPIS NA CIASTO Z WAFELKAMI Składniki: 5 jajek 80 g cukru 60 g mąki tortowej płaska

Przepiski.pl
Chinkali 2916

Chinkali kojarzone głównie z Gruzją, stanowią danie tradycyjne dla całej kuchni kaukaskiej. Proste w przygotowaniu, choć wymagają odrobinę cierpliwości i wprawy. Zapisz przepis Drukuj Ciasto 0,5 kg mąki pszennej 300 ml ciepłej wody łyżeczka soli Farsz 0,5 kg baraniny lub łaty wołowej 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki mielonej kolendry (najlepiej liści) 0,5 łyżeczki chilli lub pieprzu cayenne(...)podania szczypior lub posiekana dymka Instrukcje Mąkę i sól przesiewamy do miski przez sito. Dolewamy po trochu wody i wyrabiamy rękoma do uzyskania jednolitej, zwartej konsystencji. W przypadku gdyby ciasto lepiło się do dłoni, podsypujemy jeszcze mąki. Mięso mielimy wraz z cebulą i przyprawami. Wyrabiamy farsz rękoma dolewając po trochu letniego bulionu. Z ciasta odrywamy niedużą kulkę, formujemy

Kulinarna Pokusa
TARTA JABŁKOWA Z RODZYNKAMI INSPIROWANA AMERYKAŃSKIM APPLE PIE – pycha! 104

Jesień to zawsze taki czas, kiedy ze zdecydowanie większą przyjemnością sięgamy po wszystkie ciasta z dodatkiem jabłek. W zeszłym tygodniu pokazywałam Wam przepis na przepyszną szarlotkę tatrzańską , a dziś mam dla Was tartę z jabłkami inspirowaną ciastem znanym z filmów amerykańskich – APPLE PIE. Przepyszny kruchy spód i sporo słodko-kwaśnych jabłek pieczonych razem z dodatkiem przecieru jabłkowego 100% marki(...)miodowo-imbirowego. Dziś pokazuję Wam kolejny produkt dostępny w poręcznych opakowaniach dla klientów indywidualnych. Przecier jabłkowy przygotowany został z soczystych, polskich jabłek – bez konserwantów i cukrów. Jest doskonałym składnikiem ciast, deserów, musów, koktajli czy też lodów i sorbetów. Dzięki poręcznemu opakowaniu świetnie sprawdzi się też jako samodzielna przekąska w szkole czy pracy. Tak jak poprzednie produkt dostępny jest na Allegro

Ostra na Słodko
Prosta szarlotka 120

dłuższej przerwie zapraszam na klasyczne jesienne ciacho, czyli szarlotkę :) Bardzo prostą, na kruchym cieście z mąki orkiszowej, z niewielką ilością cukru i oczywiście pachnącą cynamonem.  Szarlotkę robiłam w małej formie, więc jeśli chcemy zrobić większe ciasto to polecam podwoić ilość składników. Składniki (forma 21 x 21 cm): Ciasto kruche: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej szczypta soli 4 łyżki(...)ksylitolu/erytytolu/cukru 120 g zimnego masła 1 jajko Nadzienie: 4 jabłka 1 łyżka cynamonu 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie) Wykonanie: Ciasto kruche:  Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną

Healthy food explorer
Francuskie rożki z jabłkiem 134

małe słodkie co nieco. Co prawda nie porwałam się na jakiś ambitny i skomplikowany wypiek, bo na taki akurat nie miałam czasu. Ale w lodówce zalegało od jakiegoś czasu ciasto francuskie i żeby się nie przeterminowało, to postanowiłam coś z niego wyczarować. Wybór padł na bardzo tradycyjne ciastka francuskie z prażonymi jabłkami, tzw. rożki. Bardzo szybkie i proste do zrobienia(...)ciastka, które są fajnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Dodatkowo udekorowałam je lukrem cytrynowym. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 1szkl. prażonych jabłek ze słoika (u mnie domowej roboty) ok. 1-2 łyżeczki soku z cytryny ok. 2-3 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwinęłam. Ciasto przekroiłam po długości na trzy

Waniliowe Improwizacje
Pieczone pierogi z kurczakiem i brokułami 184

Pierogi z kurczakiem, brokułami oraz żółtym serem, wykonane z ciasta krucho-drożdżowego, pieczone w piekarniku. Pyszne pierożki prosto z pieca - chrupiące na zewnątrz, a w środku ze smakowitym farszem. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podałam je w towarzystwie sosu czosnkowego, który moim zdaniem idealnie tu pasuje. Takie pierożki to fajna opcja na obiad, kolację, a także(...)jako przekąska imprezowa. Polecam też pieczone pierogi z kapustą i grzybami , wykonane z ciasta jogurtowego. Składniki: Ciasto krucho-drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 150 g kwaśnej śmietany  14 g suchych drożdży 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: ok. 300-350 g fileta z kurczaka 1 brokuł 1 cebula 1 ząbek czosnku

Kuchnia MagdaLeny
Szarlotka z migdałami. 125

Polecam szarlotkę. Piekłam w zeszły weekend. Pycha.  Do jabłek dodałam płatki migdałów, dla urozmaicenia, ale jeśli nie lubicie,  to można je pominąć. Od razu Was uprzedzę, że ciasto po zagnieceniu  jest dość delikatne. Ciężko po rozwałkowaniu w całości, położyć je na blaszkę.  Dlatego odrywałam po kawałku ciasta i zlepiałam. Możecie jedną część schłodzić  w lodówce(...)później wylepić spód ciasta, a drugą schłodzić w zamrażarce i zetrzeć  na masę jabłkową. To już, jak uważacie. Ja wolałam dolepiać.  Składniki: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny (250 g) 2 jajka Warstwa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki płatków migdałów 1 łyżka cukru

Agusiowe smakołyki
łatwe, szybkie ucierane ciasto jabłkowe z galaretką... 149

temperatura pokojowa = jajka, cukier, miękka margaryna, aromat waniliowy mikserem utrzeć do białości, masa ma być grudkowata. Wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto wyłożyć do formy, łyżką wygładzić wierzch ciasta. Jabłka ugotowane w kompocie odcedzić z soku na sitku, do jabłek dodać cukier, kaszę manną(...)wlać sok malinowy, wymieszać, jabłka wyłożyć na ciasto. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50-55 minut, dobrze ciasto w formie wystudzić. Galaretki wymieszać w 900 ml gorącej wody i prawie stężałą wylać na wystudzone ciasto, schować do lodówki - bardzo smaczne delikatne ciasto ucierane z nadzieniem jabłek z kompotu i galaretką, ciasto jest tak smaczne

W Mojej Kuchni Lubię
Keto fondant dyniowy (Paleo, LowCarb) 142

Ostatnio udało mi się jednak powołać do życia jeden z nich – keto fondant dyniowy. Jest to nic innego, jak ciastko znane także pod nazwą „ lava cake ”. W tej wersji ciasto jest dyniowe, a ze środka wylewa się lawa z białej czekolady. Korzystając z mojego przepisu na białą czekoladę zmajstrowałam jesienną jej wersję, czyli po prostu dodałam duże ilości cynamonu . Jest(...)świetna sama w sobie, a co dopiero w towarzystwie pysznego intensywnie pomarańczowego ciasta dyniowego . Keto fondant dyniowy – iście jesienny smakołyk Miłośnikom prawdziwej czekolady w wersji ciemnej spieszę donieść, że z powodzeniem można użyć także jej. Ciemna czekolada równie dobrze komponuje się z dynią , tutaj jednak kolorystycznie bardziej pasowała mi biała… Co prawda moja z uwagi na dużą ilość cynamonu

Modern Cave Girl
Kremowy sernik jesienny 121

Kremowy sernik jesienny Naprawdę pyszny, bogaty w smaku, rozpływający się w ustach. Warstwa czekoladowego spodu posmarowana powidłami śliwkowymi, na niej kremowa warstwa serowa zwieńczona jabłkami i czekoladowym ciastem. To jest naprawdę dobre! Wbrew temu co mogłoby się wydawać, ten sernik jest naprawdę prosty do przygotowania, szczególnie jeśli weźmiecie do pomocy mikser. Ciepłe lato się skończyło, podgrzewanie pomieszczeń i atmosfery wskazane(...)więc postanowiłam wrócić do naszej tradycji niedzielnego ciasta. Z tego też powodu spodziewajcie się tu na blogu większej ilości słodkich przepisów PRZEPIS NA KREMOWY SERNIK JESIENNY Składniki na tortownicę 24cm: spód: 2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g masła 1 żółtko dodatkowo: 3 łyżki powideł śliwkowych 1 jabłko masa serowa

Dorota Smakuje
Tarta z porami, boczkiem i groszkiem 104

zrobić spód do tarty? Przygotowując spód do tarty można wybrać dwie drogi: szybką lub nieco bardziej ambitną. Pierwsza z nich zakłada użycie gotowca z kolei druga przewiduje własnoręcznie zrobionego ciasta. Warto zapamiętać, że tak naprawdę nie ma tutaj złej ścieżki. Wszystko zależy od tego czy masz ochotę i czas na zabawę z zagniataniem i wyrabianiem ciasta. Jeśli poświęcisz nieco czasu(...)dobrym składzie, w niczym nie będzie on odbiegać od tego wykonanego w zaciszu twojej kuchni, a ty zaoszczędzisz sporo czasu. Tarta z porami świetnie smakuje na spodzie z ciasta francuskiego, ale bardzo dobrym wyborem będzie również kruche ciasto. Aby urozmaicić nieco jego smak, robiąc domowe kruche ciasto, możesz dodać do niego nieco posiekanych orzechów, ziarna siemienia lnianego lub sezamu

okolicepalnika.pl
Paluchy z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, papryką i cukinią 1624

porcję. Jeśli dla Was okaże się to mimo wszystko za dużo, nic straconego – te paluchy świetnie odgrzewają się i można zjeść je następnego dnia. Zróbcie koniecznie! 2 op. ciasta francuskiego 700-800 g mielonej łopatki wieprzowej 1 nieduża lub połowa dużej cukinii 1 mała czerwona papryka 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów (u mnie(...)wystygnięcia. Do przestudzonej masy mięsno-warzywnej dodajemy tartą mozzarellę, mieszamy (farsz znacznie lepiej się nakłada, gdy jest on schłodzony, proponuję więc wstawić go do lodówki choćby na 30 minut). Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na porcje (ja kroję ciasto wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki – w sumie z jednego ciasta francuskiego wychodzi mi 6 paluchów). Na środek każdego

Smaki Na Talerzu
Tarta ze śliwkami i posypką migdałową 120

Tarta w stylu francuskim. Wykonana z ciasta półkruchego, z dodatkiem smażonych śliwek, zalanych waniliową masą śmietanowo-jajeczną oraz posypką z płatków migdałowych na wierzchu. Po zapieczeniu otrzymamy pyszne, kremowe nadzienie śliwkowe z chrupiącą kruszonką migdałową. Spód wykonany jest z ciasta półkruchego z dodatkiem zimnej wody, bez dodatku jajek. Takie ciasto jest bardzo kruche i delikatniejsze w smaku niż to tradycyjne(...)Całość nie jest przesłodzona, a kwaśny smak owoców świetnie współgra ze słodyczą posypki migdałowej oraz delikatnym spodem. Jak dla mnie idealne jesienne ciasto do kawki lub herbatki. Składniki:  Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 120 g zimnego masła 2 łyżki cukru 4-6 łyżek lodowatej wody szczypta soli Nadzienie:  ok. 400-450 g śliwek 2 łyżki masła

Kuchnia MagdaLeny
drożdżówki z jabłkiem i cynamonem 103

Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki na ciasto drożdżowe: 250 g mąki 125 ml mleka, letniego 15 g drożdży 50 g cukru 1 żółtko 40 g masła, roztopionego 1 szczypta soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z 1 łyżką cukru, letnim mlekiem oraz 3 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. W większej misce mieszamy mąkę z solą(...)Dodajemy podrośnięte drożdże, żółtko, cukier i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy masło. Ciasto wyrabiamy, aż będzie odchodziło od dłoni. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 50 min.). składniki na nadzienie: 2 jabłka 40 g masła 1 łyżka cynamonu 1 łyżka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wykonanie: Masło roztapiamy z cukrem i cynamonem. Jabłka obieramy, ścieramy

Domowy Smak Jedzenia
Krokiety ruskie z ziemniakami i twarogiem 112

naleśników będą zachwyceni poniższym przepisem. Krokiety naleśnikowe to cienkie naleśniki nadziane farszem, w tym przypadku farszem ruskim z tłuczonych ziemniaków i twarogu, usmażone w chrupiącej, rumianej panierce. Delikatne, puszyste ciasto naleśnikowe skrywające w swoim wnętrzu pieprzne nadzienie serowo – ziemniaczane. Krokiety po zwinięciu naleśników, panieruje się w rozkłóconym jajku i drobnej bułce tartej, po czym smaży się na chrupiąco. Usmażenie(...)masła klarowanego lub oleju. Należy użyć jak najmniejszą ilość tłuszczu podczas smażenia, w innym wypadku naleśniki nie będą chrupiące. Patelnię z tłuszczem rozgrzej mocno. Na rozgrzaną patelnię wylej chochelkę ciasta i rozprowadź je po całej powierzchni, trzymając patelnię za rączkę i delikatnie pochylając ją na boki. Gdy zauważysz że boki wokół naleśnika rumienią się, przewróć naleśnika na drugą stronę

ProstePesto.pl