SKŁADNIKI: - makaron spaghetti 250 g - 1 jajko - boczek 250 g - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 400 g śmietany 30% - ser mozzarella 100 g - przyprawy (tymianek, kminek, chili mielone, oregano, rozmaryn – ilość wedle uznania) Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ważne by go nie rozgotować. Po odcedzeniu wrzucamy do niego jedno surowe jajko i mieszamy tak by jeszcze
Związek na patelnidzięki mojej bratowej i jej mamie. Są boskie! Świąteczne pierniki Składniki: ½ kg cukru ½ litr miodu (ok. 700 gram) 1 ½ kostki masła Paczka cynamonu Starta główka gałki muszkatołowej Łyżeczka mielonych goździków Łyżeczka imbiru Kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego 1 ½ kg mąki 2 żółtka 6 łyżek wody 4 łyżeczki sody Na robienie pierników najlepiej przeznaczyć ok. trzech dni. Pierwszego(...)poświęcamy na pieczenie. Pierniki pieką się ok. 15 minut. Dużo czasu natomiast zajmuje rozwałkowywanie ciasta wycinanie kształtów. Wycinając pierniki można w część z nich powtykać wykałaczki. Po upieczeniu będziemy mieli w pierniku dziurkę, która ułatwi nam zawieszenie go na choince np. obok gwiazdki Teraz już tylko przekładam wystudzone pierniki do pudełek czy puszek i zostawiam na jakieś 3 tygodnie, żeby
Figa S-makiemakurat wyszła. Nie lubimy również pieprzu ziołowego... No nic to, zrobimy z tego, co mamy w kuchni. Inspiracją jest przepis od Marty Dymek z Jadłonomii na mielone kalafiorowe, ale jest to całkowicie inny przepis. W zasadzie totalnie inny, ale kotlety są przepyszne. A jeśli wyjdzie ich za dużo, to z powodzeniem można je zamrozić i po rozmrożeniu
dobra gospodyni dom wesołym czyniłyżek oleju (u mnie - kokosowy), 3 szklanki ciepłej wody (2 szklanki zimnej + 1 szklanka wrzątku), 2 łyżki pestek dyni i/lub słonecznika (ewentualnie). Wykonanie : W misce umieszczamy mąkę, drożdże, mielone siemię, sól i cukier. Dokładnie mieszamy. Dolewamy wody i oleju, ponownie mieszamy. Uzyskamy bardzo gęsta masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1/2 - 1 h w ciepłe miejsce. Ciasto
Jeść, by żyć w zdrowiujabłkiem i rabarbarem 12 sztuk: 250 g mąki 50 g mąki z orzeszków arachidowych lub mielone orzechy 110 g ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 90 g masła 2 jajka 125 ml mleka 1 jabłko 1 łodyga rabarbaru Jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę. W osobnych
Kucharzycaząbek czosnku 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki migdałów obranych i zmielonych 1/2 szklanki oleju rzepakowego kotleciki z dorsza: 30 dkg filetu z dorsza 1 cebula 2 łyżki migdałów mielonych 1 jajko sól, pieprz, majeranek 2 łyżki koperku pokrojonego płatki chili olej rzepakowy panierka: po dwie łyżki czarnego sezamu i zmielonych migdałów pozostałe: 200 g makaronu z grochu(...)dekoracji. Do bobu dodaję, czosnek, migdały, parmezan, bazylię, i miksuję blenderem. Wlewam stopniowo olej i dalej miksuję. Na końcu doprawiam solą. Klopsiki: Filet z dorsza bez skóry i ości mielę maszynka do mięsa razem z obraną cebulą. Do ryby dodaję migdały, jajko, sól, pieprz, majeranek, płatki chili, koperek i wyrabiam całość. Formuję nieduże kotleciki które obtaczam w panierce z sezamu
wesoła kuchniapokroić w drobną kostkę. Mięso zmielić. W garnku lub głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, zrumienić boczek, dodać warzywa, smażyć, mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodać mielone mięso, smażyć, mieszając, aż mięso stanie się szare. Dodać koncentrat, wlać wino, dusić ok 10minut. Dodać krojone pomidory, doprawić ziołami, solą i pieprzem, dusić na małym ogniu pod przykryciem
Obiad gotowySkładniki: 1 kg szynki wieprzowej 2 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 kromki czerstwego chleba sól, pieprz słodka i ostra papryka zioła prowansalskie 1/2 pęczka
czarrna od kuchniteż wykorzystać kuskus według innych naszych propozycji: kuskus z warzywami Sałatka z rydzów i kuskus Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska Kluski z kaszy kuskus Kotlety mielone z kaszą kuskus zamiast bułki Sałatka warzywna z kuskus Sałatka z kuskusem – składniki: 200 g kuskus ½ sałaty rzymskiej ½ czerwona papryka 1 duży pomidor 1 mały ogórek 1 awokado
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzejmując kompleksowy profil smakowy od miąższu owoców kawy. Ma delikatny posmak czekolady i orzechów! I tak jak w przypadku kawy AROMA PIENO możecie już kupić w formie ziarnistej lub mielonej. Ceny zaczynają się już od 19 zł! SKŁADNIKI: ( ok.10-12 porcji ) BEZY: * jajko L – 5 szt * drobny cukier – 300 g * sok z cytryny -2 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 łyżka KREM(...)nagrzanego wcześniej na 150C piekarnika, a następnie po minucie zmniejszamy do 120C. Pieczemy ok. 60-75 minut. Suszymy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. KREM CZEKOLADOWO KAWOWY: Kawę wcześniej mielimy, zaparzamy bardzo mocny kawowy napar, odcedzamy, studzimy. Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kawowy napar i rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę. Miksujemy na gładki krem, mocno chłodzimy. CAŁOŚĆ: Gniazdka nadziewamy kremem czekoladowo
Ostra na Słodkojest naprawdę pyszny. Spód tego deseru przypomina bardziej kruszonkę niż kruche ciasto, ale uwierzcie mi, że jest naprawdę pyszny i świetnie pasuje. Składniki: 1 kg twarogu śmietankowego lub "wiaderkowego" mielonego 400 ml śmietanki 30% lub 36% 2 opakowania galaretki - użyłam czerwoną i zieloną 200 g ulubionych herbatników lub kruchych ciastek 150 g masła duża garść ulubionych orzechów - użyłam włoskich(...)galaretką. Wstawić do lodówki. Wskazówki Twaróg użyty do sernika na zimno powinien być jak najbardziej "gładki" w swojej konsystencji. Ja używam najczęściej śmietankowego w kostce, gdyż nie trzeba go mielić. Dobre są też "wiaderkowe", jednak trzeba zwrócić uwagę czy jest to twaróg do sernika, czyli zmielony, czy też jest to rzadka masa przypominająca serek homogenizowany. Ja nie kupuję takich, gdyż
Codzienna kuchnia niecodziennaSKŁADNIKI : 2 słoiki ciecierzycy po 340 g 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu kmin rzymski mielony do smaku 1 płaska łyżeczka sodki 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)należy odcedzić i wszystkie składniki ( oprócz jajka, mąki i sody ) przekładamy do dzbana robota. Następnie zaczynamy miksować 2 min. o 7 . Masa powinna być dobrze zblendowana. W razie konieczności mielimy ją do momentu aż będzie gładka. Do masy dodajemy mąkę, jajko i sodkę, chwilkę jeszcze miksujemy. Z masy formujemy małe, owalne kotleciki i obtaczamy je w mące. Smażymy na rozgrzanym
Kulinarne Fantazje Mariolisztuk) -golonka 400 g tylko chude mięso PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg -pieprz cytrynowy 1 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -kolendra mielona 0,5 g/kg -kątnica barania 1 szt. -sznurem(...)wędzarniczy -200 ml wody WYKONANIE Polędwiczkę oczyszczamy z błon golonkę z błon i ścięgien, kroimy w dużą kostkę 3-4 cm i peklujemy 48 godz. Po tym czasie golonkę mielimy na sitku 2,5 mm robiłem to na maszynce nr 8.dodajemy 100 ml wody i wyrabiamy aż mięso będzie mocno kleiste. Teraz do polędwiczki dolewamy 100 ml wody i wszystkie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Włoszech. Amerykanie nazywają ją właśnie zupa weselna, wedding soup i dorobili do niej opowieść, że zupa podawana jest pannie młodej i panu młodemu na początku obiadu weselnego, żeby mieli siłę przetrwać całonocną imprezę. Zupa rzeczywiście jest sycącą, składa się bowiem z dużej ilości warzyw, rosołu i pływających w nim pulpecików. W rzeczywistości oryginalną, włoską nazwę ministra maritata można raczej przetłumaczyć(...)Taka zupa spokojnie wystarczy za cały obiad. Przepis pochodzi z bloga Cookingclassy.com Polecamy też przepis na super prostą iracką zupę z soczewicy z mięsnymi pulpecikami Składniki: Pulpeciki 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki parmezanu 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 małe jajko ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka oleju
Niedzielny kucharz