dwie garści. No ale starczyło na aromatyczny sos szpinakowo-śmietanowy, z dużą ilością czosnku, a wszystko w towarzystwie mięsa i oczywiście makaronu. Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 garście szpinaku 1 cebula 4-5 ząbków czosnku 200 ml śmietany 30% sól świeżo zmielony pieprz makaron typu spaghetti tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Czosnek i cebulę drobno posiekać
na moim stole...Składniki : 3 kostki rosołowe 3 serki topione po 100 g 50 dag mięsa mielonego włoszczyzna mrożona (paski) 45 dag 1 duża cebula zioła prowansalskie- 2 łyżki słodka papryka sól. pieprz, tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Serki rozdrabniamy widelcem i zalewamy 2 l. wody. Dodajemy bulion w kostkach, zagotowujemy i czekamy aż serki się rozpuszczą
Pobite gary Barbaryinnym kształcie.. i ogólnie inne :) Jedno i drugie pyszne, ale kartacze dużo bardziej. Co potrzebujemy : około 20 ziemniaków (raczej średnich lub większych, niż mniejszych) pół kilo mięsa mielonego wieprzowego czosnek 2-3 ząbki sól, pieprz majeranek boczek i cebulka podsmażona do okrasy (wg uznania) Jak robimy : 5 ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, tłuczemy i maksymalnie rozdrabniamy (praska
Snejkusiowe Przepisyszybki, łatwy i bardzo smaczny obiad. Całość wystarczy zapiec w naczyniu żaroodpornym i podać z ulubionym sosem. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 1 mała cebula 1 szklanka suchego ryżu 1 marchewka 1 por (biała część) sól, pieprz papryka słodka papryka ostra zalewa 3 szklanki wody
Ugotowaćmięsem Składniki na ciasto: 1 1/2 kg ziemniaków 100 g mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Pyzy z mięsem Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1/2 główki czosnku jajko majeranek sól i pieprz Pyzy z mięsem Wykonanie Zaczynamy od ciasta. Połowę ziemniaków gotujemy. Następnie przeciskamy je przez praskę. Druga połowę ścieramy na tace
Pyza i Surówkamięsa i aromatycznymi , świeżymi ziołami. Składniki: ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 2 jajka 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany roztrzepane jajko sól farsz: 500 g mielonego mięsa 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki kilka łodyżek świeżego majeranku (lub łyżeczka suszonego) 2 jajka sól pieprz 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: Mąkę przesiać na stolnicę
na moim stole...potrawy. Dziś nafaszerowałam ją tak, by miała w sobie nutę Grecji. Ser feta, oliwki i charakterystyczne dla tego kraju przyprawy. Jestem na tak. ;-) 4 cukinie 500 dag mięsa mielonego 4 ząbki czosnku 100g ryżu 2 duże cebule 100g sera feta 100g żółtego sera 20 czarnych oliwek pieprz, sól, tymianek, oregano, rozmaryn 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu
Szefowa kuchniJesień za progiem czas na treściwsze dania, nie tylko lekkie sałatki. To czas kiedy w naszym domu pojawia się dużo dań z mięsa mielonego. Szybkie i proste zapiekanki to najlepszy sposób na szybki obiad, szczególnie jeśli musimy go przygotować wieczorem na dzień następny. Dlatego na pierwszym zdjęciu jest zapiekanka zaraz po zapieczeniu takim lekkim, a na drugim kolor jest
Bernika - moj kulinarny pamietnikTakie małe mięsne kuleczki sprawdza się na rodzinnych imprezach. Idealnie smakują z sosem meksykańskim. 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki zasmażonych warzyw Orzech ( klik) Sól Pieprz 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia Sos salsa meksykańska jako dip - Folwark (klik) Cebule kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Czosnek
VioletoweKucharzeniemasła bądź śmietany. (Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.) Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego. Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2 cm. Paszteciki układać
Pelusiowa Kuchniaszklanki ciepławej wody, 2 łyżki oleju, 4g suchych drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru. Farsz: (wystarczy na dwa spody, ale można go zużyć również na jeden): 1/2kg mięsa mielonego, 2 duże pomidory, 1 cebula, łyżka oleju, sól, pieprz. Ponadto: mała łyżka oliwy z oliwek , łyżka oleju, 50g przecieru, 1/2 łyżki bazylii, starty ser żółty - ilość według siebie
W kuchni u MonikiSkładniki: 1kg mięsa mielonego, 1 większa główka kapusty, 4 paczuszki ryżu, sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, 2xcebula, olej, mąka, śmietana 30%, słoiczek przecieru pomidorowego - można dać dwa jeżeli chce się uzyskać intensywniejszy smak sosu. Przygotowanie: Ugotować ryż na sypko (uważać by nie był rozgotowany). Gdy ostygnie wymieszać z mięsem, pokrojoną w kostkę 1 cebulą, przyprawami oraz odrobiną oleju. Kapustę
W kuchni u MonikiSkładniki: 850g mięsa mielonego, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki majeranku, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej + dodatkowo do obtoczenia kotletów, ok.3/4 szklanki mleka - moja szklanka ma 250ml ( jeżeli wolisz bardziej zbite kotlety, dodaj mniej mleka), 1 cebula, 3 ząbki czosnki, sól, pieprz, olej, 1 łyżka masła. Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła. Lekko przestudzić
W kuchni u Monikidziś na obiad gołąbki które przypominają klasyczne gołąbki tylko w smaku, no i ten sos ... zainteresowani ... zapraszam więc po przepis :) Składniki : ok 40 dag białej kapusty 45 dag mięsa mielonego woreczek ryżu 4 jajka 2 średnie cebule bułka tarta 1,5 litra bulionu mały słoiczek koncentratu pomidorowego 30% 2-3 łyżki mąki chilli, sól, pieprz masło klarowane lub oliwa
Mechanik w kuchniSkładniki: 50 dag mięsa mielonego, 2 duże cebule, 1 por, garść rodzynek, 1 jajko, 1 bułka, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 0,5 l. bulionu warzywnego, 2 łyżki curry, łyżka mąki do zagęszczenia sosu, tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania : Do mięsa dodajemy namoczoną w wodzie bułkę, jajko, sól i pieprz. Wszystko zagniatamy. Formujemy małe kotleciki i smażymy
Pobite gary Barbary