drożdżówka zawsze dobra na wszystko * ołówki w gwiazdki * ciężki kosz piknikowy - tutaj jeszcze bez jedzonka * kawa z Tysią :* * duży słój na ogóreczki * a tutaj już z ogórkami, które sukcesywnie znikają ze słoika po jednym dniu * wygodne saszetki z olejami do sałatek * nowe serwetki * jeszcze raz dziękuję za tak miły prezent * niedzielny obiad
Magiczne Życie MartyPost Surówka z białej kapusty, kukurydzy, rzodkiewki, papryki (z sosem włoskim) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePost Pasta jajeczna z wędzoną makrelą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojepaseczki, cebulę w półtalarki, które rozdzieliłam na paseczki. Musztardę wymieszałam z miodem i olejem - gęsta konsystencja. Można ją rozrzedzic, dodając oliwy z oliwek. W słoiku układałam warstwami śledzie, cebulę, ogórki, paprykę, w między warstwy wkładając liście laurowe oraz goździki i smarując musztardowym sosem. Słoik zakryłam szklanym wiekiem i odstawiłam na 2 dni do lodówki, aby się "przegryzło". SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkipodwórze. Sąsiad gdzieś znikł. Wstępuję na elegancko zagrabioną ścieżkę pośród wypielonych grządek. To zasługa taty, dba o nasz mały raj niczym ogrodnik z prawdziwego zdarzenia! Dostrzegam już pierwsze ogórki. Zerwę je, będą na mizerię. I surówkę. Na grządce obok, natomiast, pysznie się dorodna kalarepka. Chyba się nikt nie obrazi, jeśli ją wyrwę? Niee, a na pewno już nie wtedy
W kuchni Karmel-itkiłyżeczką dobrej oliwy z oliwek. Podsmażam z dwóch stron. Polewam sosem tzatziki. Ozdabiam pomidorem. Sos tzatziki: mały kubeczek gęstego jogurtu naturalnego mieszam ze startą na grubych oczkach połową zielonego ogórka, odciskając z soku. Dodaję posiekanej mięty kilka świeżych listków, doprawiam solą i pieprzem. Smacznego! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiGuzik. Zawsze wychodzi o połowę więcej niżeli się spodziewam. RYBA PO JAPOŃSKU. / od kilku lat na wigilijnym stole; / 1kg filetów rybnych (np. mintaj, miruna) słoik papryki konserwowej słoik ogórków warszawskich słoik pieczarek marynowanych 4-5 dużych cebul mąka bułka tarta kilka jaj przyprawa do ryb sok z cytryny zalewa: ( robię ją na smak, często zmieniam proporcje ) 4 słoiczki koncentratu szklanka
W kuchni Karmel-itkinaczyniu żaroodpornym. Wspaniały, o chrupiącej skórce i miękkim miąższu, jeszcze cieplutki. Smakował wybornie. Przepis znajdziecie tu ---- > Chleb pszenno-żytni. Prócz tego, uraczyła mnie pysznym kremem z ogórków. Na drugie danie, już obie, przyrządziłyśmy makaron z pastą z włoszczyzny z rosołu, który wykorzystany został do zupy. MAKARON Z ATRAMENTEM KAŁAMARNICY (stąd jego czarny kolor) Z PASTĄ
W kuchni Karmel-itkiKurczaka rozdrabniam na kawałki, dodaję jogurt, majonez, curry i koperek, miksuję blenderem. W trakcie miksowania próbuję, ewentualnie doprawiam solą i pieprzem. Taka łagodna pasta idealnie smakuje z zielonym ogórkiem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiitka wyszła z rana do ogrodu. Słońce pali, kwiaty nieznośnie pachną, dookoła bzyczą natrętnie wszelakiej maści latające paskudy. Zerwie Karmel-itka kilka gałązek mięty. I kwiatów nasturcji parę. Oberwie ogórki. Pobawi z kotem sąsiadów, który notorycznie tarza się w fasolce szparagowej. Miauczy on głośno i natarczywie, każąc się głaskać bez końca. Ale głód tym razem zwycięża. Idzie Karmel-itka spokojnie
W kuchni Karmel-itkibardziej doświadczeni i obyci w świecie. SAŁATKA JARZYNOWA Z SURIMI. /przepis własny/ 300g paluszków surimi puszka kukurydzy konserwowej puszka zielonego groszku konserwowego 6 jajek ugotowanych na twardo 6 ogórków konserwowych 12 pieczarek marynowanych pęczek posiekanej pietruszki łyżka musztardy 5 łyżek majonezu dekoracyjnego Winiary 2-3 łyżki jogurtu naturalnego Paluszki surimi kroję w drobną kostkę tak, jak i pozostałe składniki. Kukurydzę
W kuchni Karmel-itkimało!" ... "Została jakaś jeszcze?" Te roladki to jeden z naprawdę nielicznych przepisów, do których wracam dość regularnie. Uwielbiamy w rodzinie roladki wszelkiej maści, ale te, z szynką, serem i ogórkiem w środku najbardziej przypadły nam do gustu. ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. /znany; własna metoda;/ na 5 porcji 5 plastrów schabu bez kości 100 ml śmietanki 12 % 5 plastrów żółtego
W kuchni Karmel-itkitakim, jak kaczka. Bardzo odpowiadało mi połączenie tofu z tymi dodatkami, które warte jest spróbowania nie tylko przez wegetarian. Przerywnikiem pomiędzy dorszem a polędwicą (tofu) był chłodnik ze świeżych ogórków. Lekki, orzeźwiający, wiosennie zielony. Wyczułam słodycz miodu, charakterystyczne połączenie, ostatnimi czasy uwielbiane przeze mnie. Przyjemny, delikatny smaczek. Jak to przystało na prawdziwą kolację z klasą, wisienką na torcie tego
W kuchni Karmel-itkiprzepis :D Teraz przejdę do kwestii kulinarnych, czyli czym nas częstowali w podróży. Na początku leciałam linią LOT, w której dostaliśmy poczęstunek w postaci ohydnej kanapki z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i musztardą. Ogólnie niezjadliwa. Później leciałam liniami US Airways, gdzie poczęstowali nas kurczakiem w sosie pomidorowym z makaronem ryżowym, sałatką z gotowanych warzyw, do tego sałatka z cukinią, papryką
Zgrabne Gotowanie