województwa śląskiego " pod nazw ą Żurek bacy z regionu Podbeskidzia. Zainteresowała mnie o tyle, że w żurku nie było mowy o użyciu zakwasu żytniego, lecz użyto zakwasu z ogórków kiszonych. W takcie gotowania w zupie brakowało mi trochę smaku, dlatego oryginalny przepis zmieniłam pod siebie, dodając bulion, chrzan i ziemniaki. Powstała pyszna, syta i aromatyczna zupa, która z pewnością
Bernika - moj kulinarny pamietnikzrobić jak zostanie nam dużo ugotowanych jajek, np po Wielkanocy? Myślę, ze najprostszym sposobem na ich zagospodarowanie jest przyrządzenie prostych, szybkich i pysznych kotletów z dodatkiem pieczarek i ogórków. Zresztą dodatki można zmieniać i takie kotlety za każdym razem mogą być inne. Smak zależy tylko od nas, co tam dodamy. Jest to tez świetny pomysł na jarski obiad. Wiec sięgnijcie
Bernika - moj kulinarny pamietnikchłodnik jest tak prosty, ze można go robić z zamkniętymi oczami, a proporcje zmieniać wg siebie. Jest delikatniejszy w smaku od poprzedniego chłodnika ze względu na brak czosnku i ogórków kiszonych. I czyż może być piękniejszy kolor na polskim stole? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksosu tatarskiego, ale kiedy pierwszy raz zrobiłam go sama to już wiem że żaden nie smakuje tak jak ten domowy zrobiony na własnoręcznie ukręconym majonezie. Do tego własne marynowane ogórki i grzybki i pełnia szczęścia gotowa. Uwierzcie mi to wcale nie jest trudne, a dzięki temu wiem co jem. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPierwsze ciepłe dni nastały, a z nimi w sklepach pojawiła się pierwsza botwinka. Idealna na najlepszą i najpiękniejszą polską zupę czyli chłodnik. Połączyłam ją z awokado, ogórkiem i rzodkiewką. Lekka, pełna warzyw, aromatyczna. Wraz z nią czekam na lato. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzałot śląski to jedna z najpopularniejszych śląskich potraw. To sałatka sporządzana na zimno z pokrojonego śledzia oraz ugotowanych ziemniaków, jaj, ogórka kiszonego, cebuli, skwarek boczku wędzonego i przypraw z dodatkiem musztardy. Obecnie rzadko wykonywana w tej tradycyjnej formie ze śledziem, bo sama bez niego jest wyjątkowo pyszna i tak różna od popularnej sałatki jarzynowej, czy ziemniaczanej. Ja trochę zmieniłam
Bernika - moj kulinarny pamietnikEkspresowa sałatka z moją ulubiona wersją sosu winegret. Chrupiące liście sałaty rzymskiej, pomidory, ogórek i sos może zamienić się w bardzo lekką, pyszną kolację albo być super dodatkiem do grilla. Pieknie i kolorowo. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSalatka z pekinskiej Skladniki:Kapusta pekinskaogorekmarchewszczypior. Skroilam pekinska, starlam na duzych oczkach marchew, pokroilam ogorek na pol-talarki, skroilam szczypior.Zrobilam sos z 3 lyzek majonezu, 4-5 lyzek smietany, szczypty soli, pieprzu, soku z cytryny, pol lyzeczki cukru . Wymieszalam z salatka. Smacznego
Smaki Edytyznudzila, zawsze probuje cos w niej zmienic.Skladniki:Salate pekinskapaluszki krabowe- 16 szt6 jaj ugotowanych na twardoogorek zielony szczypiorkoperek swiezy lub suszonysolmajonez/ jogurt naturalnyKroimy salate , paluszki krabowe, jajko. Dodajemy ogorek pokrojony w pol talarki, szczypior, sol I koper. Majonez lub jogurt mieszamy z lyzka kopru. Dodajemy do salatki I mieszamy. Doprawiamy do smaku. Smacznego
Smaki EdytyDodajemy cebule, sól, pieprz. Potrawę dusimy pod przykryciem do miękkości. Czas jest uzależniony od mięsa.Dzisiejszy obiad podałam z kasza gryczana I surówka z por I ogórka kiszonego . Serdecznie pozdrawiam I życzę smacznego
Smaki Edytypół cebuli sól, pieprz Wykonanie: Łaczymy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku. Formujemy kotlety. Grillujemy ok 3 min. Do przygotowanej rano bułki dajemy mięso, plasterek sera, sałatę, cebulę, pomidor, ogórek kiszony- ketchup, musztarde czy majonez do wyboru I do smaku. Hamburger podałam z frytkami- by nie było :) Smacznego
Smaki EdytyDalsza część przekąsek - na imprezę I nie tylko :) Zapraszam Składniki: łosoś z koperkiem pomidory koktailowe kiełbasa suszona- lub podsuszana ogórki jajka na twardo oliwki nadziewane krakersy
Smaki EdytyZmniejszamy gaz I dusimy aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodajemy paprykę. Gulasz jest gotowy. :) Opjonalnie gulasz możemy zabielić mąką I śmietaną. Gulasz podałam z kaszą I sałatką z ogórków konserwowych I sałaty. Zyczę smacznego
Smaki Edytysolą I pieprzem. Gdy mięso jest już miękkie dodajemy pieczarek, dusimy ok 5-10 min, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze I obiad gotowy. Obiad podałam z makaronem I ogórkami konserwowymi. Życzę smacznego I miłego dnia
Smaki Edytygrzybowe- nie wspominając już o grzybkach marynowanych, a teraz jak tylko mam możliwość- czytaj grzyby :) staram się coś z nich wyczarowć. Rewelacyjnie smakują z kaszą gryczaną I sałatką z ogórka I por( tutaj przepis ). U mnie dziś z makaronem I sałatką colesław . Zaczynamy: Składniki: 1-1,5 kg łopatki 2 Cebule suszone grzyby 200 ml bulionu wołowego 200 ml bulionu
Smaki Edyty