takim, jak kaczka. Bardzo odpowiadało mi połączenie tofu z tymi dodatkami, które warte jest spróbowania nie tylko przez wegetarian. Przerywnikiem pomiędzy dorszem a polędwicą (tofu) był chłodnik ze świeżych ogórków. Lekki, orzeźwiający, wiosennie zielony. Wyczułam słodycz miodu, charakterystyczne połączenie, ostatnimi czasy uwielbiane przeze mnie. Przyjemny, delikatny smaczek. Jak to przystało na prawdziwą kolację z klasą, wisienką na torcie tego
W kuchni Karmel-itkiprzepis :D Teraz przejdę do kwestii kulinarnych, czyli czym nas częstowali w podróży. Na początku leciałam linią LOT, w której dostaliśmy poczęstunek w postaci ohydnej kanapki z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i musztardą. Ogólnie niezjadliwa. Później leciałam liniami US Airways, gdzie poczęstowali nas kurczakiem w sosie pomidorowym z makaronem ryżowym, sałatką z gotowanych warzyw, do tego sałatka z cukinią, papryką
Zgrabne Gotowaniegram twarogu - łyżka ketchupu - łyżka musztardy sarepskiej - łyżka majonezu (opcjonalnie) - pieprz, sól - szczypta cukru Makrelę obrać ze skóry i ości, wszystkie składniki wymieszać na pomocą blendera. Podawać z ogórkiem kiszonym lub konserwowym
Zgrabne Gotowaniewylać kremówkę i po wierzchu posypać żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni, 25-30 minut. SAŁATKA "MOJA IMPROWIZACJA Z RUKOLĄ": 2 garście rukoli 1 pomidor 1/2 ogórka szczypiorek sos sałatkowy Grecki Knorr Sos sałatkowy robimy wg przepisu na opakowaniu, warzywa układamy warstwami na talerzu, po wierzchu polewamy sosem Greckim. SMACZNEGO
Blondynka Gotujejest to co lubię. Smakowo bardzo dobra i chyba to jest najważniejsze, a do tego kolorowa jak lubię. Składniki: 2 garście roszponki 1 mała garstka rukoli 1 pomidor 1 ogórek 1 malutki pęczek szczypiorku 1 awokado 1 owoc granatu Grecki sos sałatkowy Knorr Wykonanie: Wszystkie składniki umyć, osuszyć, pokroić i ułożyć na dwóch talerzach. Sos rozrobić wg przepisu na opakowaniu
Blondynka Gotujenajbardziej ! Jakość produktu, bez zastrzeżeń. Składniki na 2 solidne porcje: 2 garście roszponki 1 pęczek szczypiorku razem z dymką 1 papryka czerwona 1 awokado 1 kawałek zielonego ogórka Mix Sałatkowy Biolevita w skład, którego wchodzi saszetka oleju z oliwek, saszetka mieszanki przypraw i saszetka prażonych ziaren słonecznika Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy i kroimy tak jak lubimy, nie kroimy
Blondynka Gotujeduża gałązka świeżego rozmarynu olej rzepakowy Biooil przyprawa do grilla pikantna Kamis sól czosnkowa z ziołami Kamis Dodatkowo: 1 mała papryka czerwona 4 większe listki mięty pomarańczowej kawałek ogórka zielonego 1/2 dużego pomidora szczypior, malutki pęczek kilka listków szpinaku garść miksu sałat garść rukoli 1 mała czerwona cebulka 4 placki tortilli Sos czosnkowy - improwizowany: mały jogurt naturalny 3-4 ząbki
Blondynka Gotujerzepakowym, czyli dla tych co liczą kalorie idealny. Rybę podałam na Ziemniaczkach Niedźwiedzich z sałatką, której większość składników pochodzi z moich balkonowych zbiorów (szpinak, mix sałat, szczypior, mięta pomarańczowa, ogórek, pomidor i olej z pestek dyni). Jeśli chcecie wiedzieć co w tym roku mam na balkonie, zapraszam na fan page bloga na portalu Facebook :) Smażenie na dwa fochy :) Składniki
Blondynka Gotujejajka ( w przepisie jajek nie było , ja dodałam ) - pieprz i sól Umyte ziarna soczewicy ugotowac , odcedzic, wystudzic.Jajka ugotowac, obrac ze skorupek. Jabłko obrac i pokroic w kostkę , a ogórki w cienkie słupki. Cebule i czosnek posiekac. Soczewicę wymieszac z rozdrobnionymi składnikami i połową zieleniny. Doprawic solą , pieprzem. Posypac natką i szczypiorkiem . Dodac sos tatarski , wymieszac i jeśc :) Najlepiej jednak
Słodkości i nie tylkoChwilowo trwa u mnie faza na drożdżowe. Mam zapas mąki, drożdży a dodatki zawsze jakieś się znajdą więc rano zagniotłam kolejną porcję ciasta. Gdy ze spiżarki wyciągałam słoik ogórków kiszonych i natrafiłam na stojącą nieopodal konfiturę różaną już wiedziałam . . . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawybraniem swojej ulubionej zupy mam problem bo lubię różne. Pomidorowa, kartoflanka, rosół, jarzynowa - każda inna. Jednak w czołówce na pewno jest ogórkowa. Taka gęsta, kwaśna, z dużą ilością ogórków, oczywiście takich kiszonych samodzielnie w domu. No i chyba jednak z ziemniakami chociaż wersja z ryżem też mi smakuje. Do takiej zupy obowiązkowo czosnek i dużo koperku. Tak, uwielbiam ogórkową. ROZWIŃ
Smaczna Pyzazagrychę ogóry małosolne - oj, jakie to dobre ! Pasty z ryb można robić na różne sposoby. Dwa z nich już kiedyś pokazywałam - pasta makrelowa z jajkiem i kiszonym ogórkiem i pasta z makreli z cebulą i ketchupem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawystarczyć i nawet nie świeci pustkami kiedy przychodzi wiosna. Przygotowuję w ciągu całego roku różne rzeczy żeby ją zapełnić - kilka różnych dżemów , konfitury , galaretki i powidła . Kiszę ogórki i kalafiora . Robię domowy ketchup , chutneje i zamykam w słoiki pomidory na sos czy zupę. Znajdziecie też jakieś sałatki warzywne , pikle no i oczywiście grzyby - różne gatunki w różnych odsłonach. Po przynajmniej
Smaczna Pyzawędliny z kurczaka (60g) 1 mały pomidor lub kilka koktajlowych (60g) kawałek papryki czerwonej (50g) 2 łyżki kukurydzy z puszki (50g) 6 grubszych plastrów świeżego ogórka (50g) 2 łyżki posiekanego szczypiorku (20g) 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (40g) - używam Zott albo Bakoma sól, pieprz do smaku Umyte (wyszorowane szczoteczką pod gorącą wodą) warzywa pokroić
Grunt to przepis!