mrozić (jeśli zerwaliśmy je jeszcze przed przymrozkami). To właśnie z tego powodu. Jarzębina daje nam praktycznie niekończące się możliwości wykorzystania jej w kuchni. Można z niej zrobić chociażby likier, nalewkę, sok czy konfiturę do mięs na wiele sposobów. Albo niekoniecznie do mięs. Doskonale też wychodzą z niej słodkie marmolady, musy i powidła. Uda się również kompot, galaretka czy jarzębinowa herbatka(...)Przy problemach z wypróżnianiem uratuje Was jarzębinowy macerat. Również w kosmetyce jarzębina spisuje się doskonale. Działa antybakteryjnie, oczyszczająco i ściągająco. Z jarzębiny wytwarza się sorbitol będący naturalnym środkiem nawilżającym. Domowym sposobem łatwo można zrobić maseczkę na twarz lub tonik do tłustej cery. Cokolwiek zdecydujecie się z jarzębiny zrobić pamiętajcie o jednym: jarzębina jest za darmo! Korzystajcie z tego. My natomiast
Marder&Marder Manufacturetakie fajne jak początkowo się wydawało, trudno było Im zrezygnować z ubezpieczenia inwestycyjnego. Na całe szczęście znaleźli Kancelarię, która pomogła Im rozwiązać polisę bezkosztowo. Taki sukces należało uczcić ;) Oprócz domowej nalewki, na stole pojawiły się także pączki. Nie byle jakie, bo z czekoladą, płynną (!), delikatnie oprószone cukrem pudrem... Smakują bajecznie ;) Ciasto z dodatkiem całych jajek, dzięki czemu jest stabilniejsze(...)Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka 60 g masła 50 g cukru 20 g świeżych lub 10 g suchych drożdży 1 łyżka wódki/rumu/ekstraktu
Domowa cukiernia EwyLimoncello to słodki likier cytrynowy pochodzący z Włoch, konkretnie z Kampanii. Robi się go z samych skórek. Najlepiej jest używać do niego cytryn z okolic Sorrento
Marder&Marder ManufactureWpadł nam w ręce porzeczkoagrest. To chyba niezbyt popularna roślinka. Skrzyżowanie czarnej porzeczki i agrestu. Krzew stworzony został w połowie zeszłego wieku w Niemczech. I z
Marder&Marder ManufactureNaszych truskawkowych podbojów ciąg dalszy. Truskawki są nie tylko smaczne, ale również pełne wartości odżywczych i zdrowotnych. Poleca się je reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a
Marder&Marder ManufactureJakiś czas temu wspominałem o cukierkowych likierach, które co jakiś czas robię dla Madzi. Ostatnio był likier na cukierkach Werther's Original i zapowiadałem wtedy kolejne
Marder&Marder Manufacturezacznę ponownie czytać jutro :) Słodkiego! "Składniki:200 g kwaśnej śmietany 30%150 g gorzkiej czekolady2 łyżki kakaopół szklanki cukru pudruDodatkowo:12 kruchych babeczek50 g masła50 g cukru pudruwiśnie z nalewki ( z alkoholem )biała czekoladamleczne drażetki Sposób przygotowania:Babeczki przygotowujemy z tego przepisu.Śmietanę przelewamy do rondelka, dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier połączony(...)przez szprycę ) i układamy kolejne wisienki. Wierzch posypujemy startą na małych oczkach białą czekoladą. Przy słodszej wersji, babeczki możemy udekorować mlecznymi drażetkami.Idealnie komponują się z domową nalewką. :)Smacznego
Słodkie PrzyjemnościAjerkoniak, czyli domowy likier jajeczny. Gęsty, żółciutki, z dodatkiem aromatycznej wanilii. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a w przeciwieństwie do wielu domowych nalewek można pić go niemal od razu po przygotowaniu (choć najlepszy jest co najmniej po tygodniu). Moja babcia przygotowywała zawsze ajerkoniak na imieniny. Jej likier był tak gęsty, że z butelki trzeba było go wyciągać nożem. Podobno smakował(...)niekierujących dorosłych oczywiście). Ja swój przygotowałam na Święta Wielkanocne – jestem pewna, że zniknie w oka mgnieniu, bo przetestowałam także inne przepisy i ten jest zdecydowanie najlepszy. Ajerkoniak – domowy likier jajeczny 6 ekologicznych żółtek jaj 250 ml spirytusu (1 szklanka) 150 g cukru pudru (1 szklanka)* ok. 300 ml niesłodzonego mleka skondensowanego** ziarenka z 1/3 laski wanilii
Poezja smakuDomowe nalewki, likiery czy wina zawsze cieszyły się popularnością. Wielu moich znajomych nie raz pytało mnie jak zrobić taki likier. Przyznam Wam szczerze, że robię je dość rzadko. Najczęściej przygotowuje je na jakieś święta, urodziny lub w prezencie. Wówczas sięgam po szklane butelki dekoracyjne. Duży wybór takich butelek znajdziecie na stronie https://www.stukpuk.pl/hobby/wyrob-trunkow-i-nalewek/butelki Znajdziecie tam butelki dosłownie(...)czasy, jak biegałam po sklepach i szukałam czegoś odpowiedniego lub przeglądałam piwnicę w poszukiwaniu starych butek Teraz na szczęście można mieć wszystko dosłownie na klik. Więc jeśli lubicie przygotowywać domowe trunki, to na pewno warto zajrzeć na tą stronę. A jeśli będziecie robić, to pierwszy raz, to może mój przepis na domowy likier jajeczny przypadnie Wam do gustu? Jak zrobić
Słodkie okruszkiPamiętacie nasz przepis na likier o smaku orzechów laskowych ? Wyszedł tak dobry, że na podobnej zasadzie postanowiliśmy zrobić jeszcze dwa kolejne: ten właśnie o smaku karmelowym
Marder&Marder ManufactureDzisiaj mam dla Was przepis na naprawdę fajny likier jajeczny, czyli popularny ajerkoniak. Coś takiego w sklepach zwykle funkcjonuje jako Advocaat. Sposób produkcji tego oryginalnego trunku
Marder&Marder ManufacturePrzypadkiem zupełnie weszliśmy w posiadanie dość dużej - delikatnie mówiąc - ilości jabłek. Tak jakoś prawie 80 kg. Trzeba było coś z nimi na szybko zrobić. Bo to
Marder&Marder ManufactureDzisiaj, wyjątkowo, wpis nie będzie kulinarny. Dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami moim nowym odkryciem. Bo fajnymi rzeczami warto się dzielić. Pamiętacie jeszcze
Marder&Marder ManufactureCzłowiek to jednak głupi jest, tyle tylko mogę Wam powiedzieć. Cały tydzień, od samego poniedziałku czekałem na weekend. W robocie już od poniedziałku było paskudnie i
Marder&Marder Manufactureminimalnych nakładów finansowych, ale będziemy musieli w ich przygotowanie włożyć nieco własnej pracy. Tego typu upominki często dajemy naszym Przyjaciołom i Rodzinie. Doskonale sprawdzają się w roli prezentu domowe nalewki i przetwory. Estetycznie zapakowane stanowią miłą odmianę w świecie pełnym komercji. O ile nalewek już nie zdążycie raczej przygotować, o tyle np. zrobienie wykwintnej konfitury z żurawiny zajmie(...)internetowej platon24.pl trwa " Black firiday " (do 70% rabatu na wybraną ofertę) Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji - Joanna Furgalińska W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków - Susan Herrmann Loomis Smaki Izraela - Nida Degutiene Zielone koktajle. 365 przepisów Zdaję sobie sprawę, że w poście ba blogu nie da się dogłębnie przeanalizować tematu gwiazdkowych prezentów. Mam jednak
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata