zrobiłabym marynatę z jogurtem, ale nic straconego, bo tak posmakował wszystkim, że już mam zapowiedziane robienie kolejnego :-) Taki domowy, to o wiele zdrowsza wersja niż ta z budek z kebabem. Ja kupiłam kurczaka takiego bez antybiotyków i wolnego chowu. U nas do niego pieczone ćwiartki ziemniaczków i sałatka mix sałat. Jest naprawdę pycha, więc namawiam do wypróbowania. Zamiast filetów, możecie
kruche babeczkiJuż nie raz przygotowywałam domowe pizze, czy hamburgery. Za to kebab zrobiłam po raz pierwszy. Muszę podziękować Szefowej w swojej kuchni, bo to u niej znalazłam przepis na bułki. Z pewnością bez nich, nie doszłoby do skutku wykonanie kebaba w domu;) TUTAJ przepis na mięso do kebaba. 600 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka
Smaki Na Talerzumięsa udało się przygotować 6 szaszłyków o wielkości widocznej na zdjęciu. Do tego miks sałat, pomidor, ogórek zielony i frytki. Obiad nieco przypomina dania serwowane, w niektórych kebabach, a jego przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Składniki 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Sól, pieprz, ulubione przyprawy (np. wędzona papryka
Programista w kuchniW Grecji niemal na każdej ulicy znajdziemy budki serwujące jedną z najpopularniejszych przekąsem – pitę z gyrosem. Ta przekąska to specjalny grecki chlebek wypełniony marynowanym i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!różni się szczegółami – co do zasady robiona bywa z mięsa drobiowego i jagnięciny, a w przyprawach sporo jest kurkumy. Shawarma (czytaj szawurma, albo szawerma) tak samo jak kebab jest pieczona na rożnie, a później krojona na cienkie kawałki. My proponujemy Wam nieco inny przepis, podpatrzony u Sama Siftona z New York Times. Mięso trzeba zamarynować, upiec, a potem porwać
Niedzielny kucharzktóry jeszcze dość długo utrzymuje się w domu po upieczeniu tych placków. Pysznie smakują same, nawet bez nadzienia. Nadziane biją na głowę wszystkie kanapki świata, nie mówiąc o jakichś kebabach. To dziwne, że w kraju, w którym na każdym rogu ulicy stoi jakiś „kebap” (to pisownia oryginalna – znajdziecie taki przy rondzie Waszyngtona w Warszawie), pitta jest daniem tak rzadko
Niedzielny kucharzkanapek i nie tylko. -- Potrzebujemy 1 kg mielonego: 500 g łopatki wieprzowej i 500 g wołowiny, 2 jajka, 1 cebulę, łyżkę suszonego czosnku, 2 czubate łyżki przyprawy kebab-gyros, 2-4 łyżki bułki tartej. . Wszystkie produkty "wrzucamy" do miski i dokładnie mieszamy. Żeby sprawdzić czy jest dobrze przyprawione, smażymy małą porcję i smakujemy. Przyprawiamy wg swojego smaku
chleba naszegomięsa udało się przygotować 6 szaszłyków o wielkości widocznej na zdjęciu. Do tego miks sałat, pomidor, ogórek zielony i frytki. Obiad nieco przypomina dania serwowane, w niektórych kebabach, a jego przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Składniki 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Sól, pieprz, ulubione przyprawy (np. wędzona papryka
Programista w kuchniTaka atrakcja kulinarna :) chleb z przyprawą kebab-gyros :) Smaczny, zwykły chleb wg prostego przepisu :) Składniki: 1 kg mąki, 1 opakowanie przyprawy, łyżka soli, opakowanie proszku do pieczenia, 0,6-07 litra wody, łyżka cukru, 4 łyżki octu i dwie łyżeczki sody. Jak zrobić: suche składniki łączymy ze sobą razem w misce, mieszamy... potem dodajemy wodę i ocet
chleba naszegotortillę zrobiłam więc należało ją z czymś podać. 5 szt tortilli 1 podwójny filet z kurczaka ( ok. 350-400g) 2 łyżki przyprawy do kuchni arabskiej (użyłam KEBAB SHOARMA KAMIS) olej do smażenia dodatki: kapusta pekińska 1 świeży ogórek 2 pomidory 1 czerwona cebula sos: 2 łyzki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 żąbek
Kolorowa kuchnia Elkipowstały szaszłyki podobne jak na zdjęciu. Wrzucamy je na ruszt i grillujemy obracając do czasu, aż ładnie się przyrumienią. Czas grillowania zależy od tego jakie grube są nasze kebaby, temperatury, czy samego grilla, itp. Jagnięce kofty podajmy z chlebkiem naan i np. dipem czosnkowym i świeża miętą lub kolendrą. Smacznego! Artykuł Jagnięce kofty z grilla, pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeKebab jako najz drowszy fast foo d zawitał dzisiaj u mnie w domowym wy daniu . Ten sposób zrobienia sytego dania sprawia , że sami możemy stworzyć ulubioną sałatkę, którą później umieścimy w placku tortilli wraz z mięsem. Po daje zawsze z dużą ilością sosu czosnkowego, na który przepis znaj dziecie ---> TUTAJ A Wy lubicie domowe fast foo dy? :) Skła dniki
ChilliJemyChlebki pita, szybkie do zrobienia, puszyste, doskonałe do wszelkiego typu kebabów, albo nadziewania wszystkim co lubimy, Proporcje na około 4 średnie chlebki. Składniki: 500g mąki opakowanie drożdży instant szklanka wody 3 łyżeczki oleju lub oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Wsypujemy mąkę do miski, mieszamy z drożdżami. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, aż będzie
Gotuj z RumcajsemCzasem, na szczęście nie za często przychodzi ochota na coś niezdrowego, jakiś kebab, hamburger, czy inne tego typu świństwo. Gdy następuje taki moment staram się nie żywić w fast foodach, ale przygotować zdrowszą wersję w domu. Kieruje mną przede wszystkim świadomość tego, że wtedy mam świeże składniki, wiem co jem i co podaje moim domownikom. Już prezentowałam przepis pełnoziarnista pita
dom-agi.plDziś druga odsłona imprezowych klasyków w bardzo smacznym wydaniu czyli sałatka GYROS czy KEBAB jak kto woli :) . Przyjęcia czy też prywatki to czas w którym musimy trochę zapomnieć o naszych przyzwyczajeniach i dostosować się do tego co jest lubiane przez większość :). Przy robieniu potraw nie koniecznie prozdrowotnych zawsze możemy uniknąć złych substancji negatywnie oddziałujących na nasz organizm. Unikajcie glutaminianu sodu
Kuchnia PROzdrowotna