kebab - 1334 przepisów (strona:33/89)

Sałatka z czerwoną fasolą 218

filet z kurczaka - 30 dag makaronu małe muszelki - ¾ szklanki ryżu - puszka czerwonej fasoli - ½ puszka kukurydzy - kilka pasków  papryki konserwowej - majonez - 1 łyżka pikantnego ketchupu - sól, pieprz ziołowy - przyprawa kebab – gyros - curry - olej Wykonanie Filety umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę i oprószyć przyprawą kebab – gyros. Schłodzić godzinę, usmażyć  na oleju. Makaron i ryż ugotować osobno w osolonej wodzie

Świat Smaku
Pita dla Pita 150

Kebab do tej pory kojarzył mi się z Gdańskiem, a dokładnie z przesiadką między lotniskiem, a busem do Łodzi. Zajadaliśmy się nim w jednej z przydworcowych budek. Zawsze wybieraliśmy to samo miejsce, ponieważ było sprawdzone i co najważniejsze dobre. A dobry kebab, to dobra bułka...  Uczulam, aby nie przedobrzyć z podpiekaniem, ponieważ za długie trzymanie w piekarniku spowoduje

bastalena
Moje wielkie, greckie wesele 605

się w czołówce, zaraz obok jarzynowej i colesława? W końcu i ja się skusiłam. Nie ma się co dziwić. Po prostu jest pyszna! Sałatka gyros filet z kurczaka mix kebab- gyros 1 cebula 1/2 puszki kukurydzy 1 papryka czerwona 2 ogórki kiszone 1/2 ogórka zielonego sos czosnkowy Kurczaka podsmażyłam na oliwie z dodatkiem mixu kebab- gyros. Wystudziłam

bastalena
Diabeł tkwi w szczegółach czyli PITy wypełnione 188

można nie tylko w skarbówce, ale także w kuchni. I jak się okazuje na dwa całkiem podobne, a jednak różne sposoby. Poniżej podaję (p)odpowiedź na jeden z nich. Kebab i gyros to zdecydowanie różne potrawy. Mimo, że na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, nie należy ich mylić, ani nazw używać wymiennie. W obu dominują podobnie składniki, oba przygotowywane(...)Gdzie zatem owa różnica? Najczęściej diabeł tkwi w szczegółach, a tu owym diabelskim szczegółem są przyprawy. W smaku greckiego gyrosa kusi nas czosnek, papryka, oregano. Gdy tymczasem w tureckim kebabie prym wiedzie kolendra, kmin rzymski, kardamon. Dzisiaj zatem gyros( i )my! Mięso wieprzowe pocięte na kawałki marynowałam przez noc w mieszance ostrej papryki, czosnku, oregano i oliwy. Usmażyłam. Jako dodatki

bastalena
Shaorma z kurczaka z pysznym sosem 2285

mięsa jagnięcego, koziego, drobiowego, wołowego lub mieszanego. Mięso umieszcza się na rożnie obrotowym, gdzie jest opiekane i podgrzewane przez cały dzień. Czyli nic innego jak popularny Turecki doner kebab a czy Grecki gyros . Różnice między tymi daniami są bardzo niewielkie. Klasyczna shaorma podawana jest z chlebem pita, humusem i warzywami. Ja proponuje mój sposób na to pyszne danie oraz kilka(...)propozycji podania. Zapraszam!! Shaorma z kurczaka z pysznym sosem   Składniki: ·        2 piersi z kurczaka ·        ½ opakowanie przyprawy kebab shoarma (np. kamis) ·        ½ łyżeczki pieprzu cayenne ·        ser mozzarella ·        2 łyżki oliwy

Mania Gotowania
Sałatka z zupek chińskich 1770

pekińskiej Biała część pora 1 papryka 5-6 korniszonów Mała puszka kukurydzy 2 zupki Vifon (u mnie ostra i łagodna) 45 dag piersi z kurczaka 1,5 łyżki przyprawy kebab-gyros 2-3 łyżki majonezu Sól Pieprz Szczypta ostrej papryki w proszku Curry do smaku Olej Opcjonalnie saszetki z przyprawy z zupki Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Przełożyć(...)miski, dodać 2 łyżki oleju i przyprawę kebab-gyros. Wstawić na ok. godzinę do lodówki. Następnie mięso usmażyć na odrobinie oleju. Paprykę i korniszony pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, pora pokroić w paski i sparzyć gorącą wodą na sitku. Do dużej salaterki dodać pokrojone wyżej warzywa, mięso i odcedzoną kukurydzę. Makaron pokruszyć, zalać wodą, trzymać pod przykryciem zgodnie z instrukcją

Fabryka pomysłów
Kuskus- szybki obiad ;) 430

szklanki kaszy kuskus 3-4 szt średnich ogórków kiszonych 1 papryka czerwona pół puszki kukurydzy 1 cebula 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego połówka piersi z kurczaka przyprawa kebab-gyros bazylia oregano pieprz ziołowy sos sojowy curry Wykonanie: Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą około 5cm powyżej poziomu kaszy, odstawiamy. Po 5 minutach kasza powinna "wypić wodę".  Kurczaka myjemy, kroimy(...)kostkę, obtaczamy w przyprawie kebab-gyros i smażymy na rumiany kolor.  Zdejmujemy z patelni.   Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. W tym czasie kroimy paprykę w paseczki, ogórka w większą kostkę i dorzucamy do cebuli. Dodajemy też kukurydzę, dusimy wszystko razem. Następnie dodajemy ketchup, doprawiamy pieprzem i solą. Do warzyw dorzucamy usmażonego wcześniej kurczaka. Na koniec mieszamy

Czerwona Porzeczka
Bezglutenowa pita z kurczakiem 91

Bezglutenowa pita z kurczakiem to doskonała propozycja dla osób z nietolerancją glutenu, które chcą cieszyć się smakiem tradycyjnego dania, jakim jest kebab w picie. Przepis ten jest prosty i szybki do wykonania, a jego składniki są łatwo dostępne. Bezglutenowa pita z kurczakiem to świetne danie na szybki obiad lub kolację. Można ją podać z ulubionymi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zdrowy fastfood: Domowa shawarma z kurczaka 99

różni się szczegółami – co do zasady robiona bywa z mięsa drobiowego i jagnięciny, a w przyprawach sporo jest kurkumy. Shawarma (czytaj szawurma, albo szawerma) tak samo jak kebab jest pieczona na rożnie, a później krojona na cienkie kawałki. My proponujemy Wam nieco inny przepis, podpatrzony u Sama Siftona z New York Times. Mięso trzeba zamarynować, upiec, a potem porwać

Niedzielny kucharz
Domowe placki do tortilli albo kebaba. Łatwo się zawijają i smakują dużo lepiej od gotowców. PRZEPIS 118

przykryciem aż do wystudzenia – nabiorą elastyczności. W placki możecie na przykład zawinąć domowego kebaba z kurczaka według naszego przepisu: To jest teraz kulinarny hit internetu. Domowy kebab z piekarnika rządzi Artykuł Domowe placki do tortilli albo kebaba. Łatwo się zawijają i smakują dużo lepiej od gotowców. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie

Kulinarna Polska
Grillowanie z grillem na pellet + przepisy na szaszłyki 127

Mięsko wychodzi kruche i delikatne, o ciekawym i oryginalnym smaku. Składniki: 2 filety z kurczaka (ok. 600 g) Marynata: 5 łyżek jogurtu greckiego 3 łyżki ketchupu 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros szczypta chili Wykonanie: W misce mieszamy jogurt grecki z ketchupem i dodajemy przyprawę kebabową oraz chili.   Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy

Kuchnia MagdaLeny
Grillowanie z grillem na pellet + przepisy na szaszłyki 127

Mięsko wychodzi kruche i delikatne, o ciekawym i oryginalnym smaku. Składniki: 2 filety z kurczaka (ok. 600 g) Marynata: 5 łyżek jogurtu greckiego 3 łyżki ketchupu 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros szczypta chili Wykonanie: W misce mieszamy jogurt grecki z ketchupem i dodajemy przyprawę kebabową oraz chili.   Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy

Kuchnia MagdaLeny
Surówka z białej kapusty jak u Chińczyka 303

Pyszna surówka z białej kapusty jak u Chińczyka idealnie pasuje do dań orientalnych ale także do fast foodów takich jak kebaby, hamburgery czy hot-dogi. Czas przygotowania : 15 minut Ilość porcji:  2-4 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI : 1/2 małej główki kapusty białej 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 duża marchew 3 łyżki octu winnego 1 łyżka

karolgotuje
Przyzwyczajenia kulinarne Polaków. Kuchnia Polska 117

kolację również lubimy zjeść coś konkretnego: smażone kiełbaski, bigos , gołąbki , pierogi ewentualnie coś ze sklepu np. pizza . Potrawy obce, które dobrze się u nas przyjmują to makarony z sosami, kebab, lasagne, risotto. Artykuł Przyzwyczajenia kulinarne Polaków. Kuchnia Polska pochodzi z serwisu ProstePesto

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania