składniki * 40 dag chudej łopatki wieprzowej * 2 woreczki ryżu * 4 ogórki konserwowe * 1 mała papryka czerwona * 1 mała papryka żółta * 2 nieduże cebulki * 1/2 opakowania przyprawy gyros-kebab * majonez * ketchup pikantny * 40 dag sera żółtego * olej Sposób wykonania Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu. Mięso pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawą gyros-kebab i podsmażyć na oleju, cebulkę pokroić
Mix smakuPrzepis ze strony Jamie Oliver'a , szybkie i dobre, podane z domowymi tortillami. Składniki na kebaby ok 400 g chudego mielonego mięsa jagnięcego parę gałązek świeżego tymianku, listki oderwane skórka z 1 cytryny, drobno posiekana ząbek czosnku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz + opcjonalnie przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego chilli 1 łyżka zmielonego kminu rzymskiego(...)cztery równe części i uformować mokrymi rękoma 4 podłużne kotleciki. Można je, jak podaje w przepisie Jamie Oliver, formować wokół namoczonego drewnianego patyczka szaszłykowego. Grillować kebaby, obracając, ok 8-10 minut, aż się ładnie przysmażą i będą upieczone w środku. Odłożyć na bok a na grill położyć tortille i podgrzewać przez 30 sek. Przenieść tortille
Stare GaryKebab- a także kebap i kabab- pochodzi ze Środkowego wschodu danie z kawałków mięsa lub ryby z warzywami. Dzisiaj zapraszam Was na doner kebap-kebab- danie bardzo popularne w Niemczech, gdzie w niektórych dzielnicach Berlina na każdym niemal rogu znajdziecie miejsce gdzie Turcy sprzedają swój narodowy przysmak . Zapewniam Was, że nie będziecie czuć się rozczarowani robiąc to danie- jak powiedział
Smaki Edytymięsa z kurczaka. Wystarczy ćwiartka lub pierś. Oczywiście bagietki do pieczenia. Do tego warzywa: -kapusta pekińska -cebula -papryka -ogórek -pomidor Do tego kilka plastrów żółtego sera i przyprawy: -tzatziki -kebab-gyros -warzywko -olej -jogurt -majonez Mięso kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i skrapiamy olejem. Warzywa kroimy w drobną kostkę, delikatnie przyprawiamy warzywkiem i mieszamy
Maminek kulinarnyobiad jak marzenie. Potrzebne składniki: -torebka ryżu 100 g -filet z kurczaka -2 jajka -2 łyżki mąki -2 łyżki jogurtu naturalnego -odrobina sody oczyszczonej -przyprawy (delikat do mięs, kebab-gyros, warzywko, pieprz) -warzywa (pomidor, ogórek, papryka, cebula, kapusta pekińska) Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem warzywka przez ok. 30 minut a następnie wysypujemy z woreczka i studzimy(...)Filet również gotujemy w wodzie z dodatkiem warzywka. Ostudzony kroimy na drobne kawałki oraz przyprawiamy przyprawą kebab-gyros i delikatem do mięs. Skrapiamy olejem. Warzywa kroimy według uznania, my pokroiliśmy: -kapustę pekińską na drobno -ogórek i pomidor w półplasterki -cebulę w ćwierćplasterki -paprykę w kostkę Musimy też przygotować sos tzatziki (tak, jak do bagietki z warzywami
Maminek kulinarnystole a przede wszystkim rewelacyjnie smakuje. Składniki: -podwójny filet z kurczaka -5-10 liści kapusty pekińskiej -jedna czerwona papryka -jedna cebula -5-6 ogórków konserwowych -puszka kukurydzy konserwowej -przyprawa kebab-gyros -przyprawa do mięs -olej Dodatkowo na sos: -naturalny gęsty jogurt 150 ml -serek naturalny 300 g -2 duże łyżki majonezu -kawałek świeżego ogórka -przyprawa tzatziki(...)Kurczaka kroimy w cienkie paski, posypujemy przyprawą kebab-gyros i przyprawą do mięs, skrapiamy olejem, mieszamy i pozostawiamy na ok. 15 minut. Świeżego ogórka kroimy w drobniutką kosteczkę. Mieszamy serek z jogurtem i majonezem. Doprawiamy do smaku przyprawą tzatziki. Dokładamy pokrojonego ogórka i mieszamy. Sos gotowy. Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju
Maminek kulinarnygrillowane. Ale nie tylko. Szaszłyki robione są z każdego mięsa. Zazwyczaj podaje je się z cebulą. Tutaj kurczak A tu wieprzowina - dopiero zdjęta ze szpikulca W wielu miejscach dostaniemy kebab a’la turecki – mięso baranie lub wołowe z przyprawami zawinięte w cienki naleśnik. Gruziński kebab Popularny kurczak przyrządzany jest na wiele sposobów. Tradycyjnym daniem jest kurczak marynowany
Poezja smakuśmietana 18% -190 g jajka -3 szt ser żółty -100 g serek śmietankowy topiony - 1 szt tłuszcz do smażenia koperek pokrojony -2 łyżki sól, pieprz, bazylia, oregano i przyprawa kebab-gyros PRZYGOTOWANIE: Kalafiora i brokuły lekko podgotować w osolonym wrzątku. Ryż ugotować na sypko. Podgotowane warzywa odcedzić na durszlaku. Filet z kurczaka umyć, osączyć, pokroić w kostkę. Przesmażyć mięso(...)tłuszczu z przyprawą kebab-gyros. SOS Serek topiony pokroić na kawałki, rozmieszać ze śmietaną. Następnie dodać jajka i ser żółty starty na tarce, oraz przyprawy, wszystko dokładnie zmiksować Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu. Na ryżu położyć połowę mięsa z kurczaka i połowę warzyw, polać połową sosu i tak dalej postąpić z następną warstwą. wierzch sałatki polać sosem
Kuchnia DanusiJeżeli chcecie przygotować doradę w domu, możecie skorzystać z przepisu na doradę pieczoną z oliwą i czosnkiem . Gyros ( Гύρος - czyt. jiros) Co tu dużo mówić, to taki grecki kebab;) W naszej tawernie podawany był z pitą, frytkami, sosem tzatziki i sałatką. Bardzo popularne danie i jedne z tańszych, szczególnie w wersji ulicznej na wynos, gdzie mięso wkładane jest(...)jest dostępnych tyle rodzajów fety. 2. Greckie ciasta Przed wyjazdem do Grecji nie wiedziałam nic na temat ich ciast. No, może słyszałam o baklavie, ale raczej z budki z kebabem. Tym bardziej byłam zaskoczona, jak wiele rodzajów ciast przygotowują i jakie są one pyszne! Ravani, kataifi, politiko i oczywiście baklava - cudownie super słodkie, wilgotne dzięki nasączeniu cukrowym syropem. Wszystkie mają
Chilli Czosnek i Oliwasię chce, ale ja pokazuję swoją propozycję. ;) Składniki: (1 osoba) 4 arkusze papieru ryżowego 100 g piersi z kurczaka kilka liści szpinaku 1/2 małej cukinii 1 średni pomidor przyprawy: kebab-grys, sól, pieprz Sposób przygotowania: Myjemy, czyścimy i osuszamy pierś. Kroimy w paski i smażymy na rozgrzanej patelni z 1,5 łyżki oleju, na koniec dodajemy przyprawę kebab-gyros
Truskawkowa Fiestafilet z kurczaka - 30 dag makaronu małe muszelki - ¾ szklanki ryżu - puszka czerwonej fasoli - ½ puszka kukurydzy - kilka pasków papryki konserwowej - majonez - 1 łyżka pikantnego ketchupu - sól, pieprz ziołowy - przyprawa kebab – gyros - curry - olej Wykonanie Filety umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę i oprószyć przyprawą kebab – gyros. Schłodzić godzinę, usmażyć na oleju. Makaron i ryż ugotować osobno w osolonej wodzie
Świat SmakuKebab do tej pory kojarzył mi się z Gdańskiem, a dokładnie z przesiadką między lotniskiem, a busem do Łodzi. Zajadaliśmy się nim w jednej z przydworcowych budek. Zawsze wybieraliśmy to samo miejsce, ponieważ było sprawdzone i co najważniejsze dobre. A dobry kebab, to dobra bułka... Uczulam, aby nie przedobrzyć z podpiekaniem, ponieważ za długie trzymanie w piekarniku spowoduje
bastalenasię w czołówce, zaraz obok jarzynowej i colesława? W końcu i ja się skusiłam. Nie ma się co dziwić. Po prostu jest pyszna! Sałatka gyros filet z kurczaka mix kebab- gyros 1 cebula 1/2 puszki kukurydzy 1 papryka czerwona 2 ogórki kiszone 1/2 ogórka zielonego sos czosnkowy Kurczaka podsmażyłam na oliwie z dodatkiem mixu kebab- gyros. Wystudziłam
bastalenamożna nie tylko w skarbówce, ale także w kuchni. I jak się okazuje na dwa całkiem podobne, a jednak różne sposoby. Poniżej podaję (p)odpowiedź na jeden z nich. Kebab i gyros to zdecydowanie różne potrawy. Mimo, że na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, nie należy ich mylić, ani nazw używać wymiennie. W obu dominują podobnie składniki, oba przygotowywane(...)Gdzie zatem owa różnica? Najczęściej diabeł tkwi w szczegółach, a tu owym diabelskim szczegółem są przyprawy. W smaku greckiego gyrosa kusi nas czosnek, papryka, oregano. Gdy tymczasem w tureckim kebabie prym wiedzie kolendra, kmin rzymski, kardamon. Dzisiaj zatem gyros( i )my! Mięso wieprzowe pocięte na kawałki marynowałam przez noc w mieszance ostrej papryki, czosnku, oregano i oliwy. Usmażyłam. Jako dodatki
bastalena