oczywiście. Kruche ciasto, dużo wilgotnego maku, orzechów,migdałów, kruszonka...po prostu cudo. U nas nigdy go dość. Może dlatego , że pieczony bywa tylko dwa razy do roku: Obowiązkowo na gwiazdkę i drugi raz jako wersja "testowa", na próbę - czy na pewno wyjdzie... ( to sugestia mojego męża, który makowce wprost uwielbia).My bardzo lubimy chrupiące kawałki orzeszków w farszu, dlatego
Smaczne Zdroweszklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone ciasto miksujemy z jajkami, do gładkości. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie). Śmietane ubijamy na sztywno można dodać cukier waniliowy aby podkreślić smak. Nakładamy na połówki ptysiów
Pudełko rozmaitościcytryn po wyciśnięciu przelać przez gęste sitko . Bita śmietana : zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodać śmietan fix. Za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki udekorować tartę
Ala piecze i gotujeblat nasączyć kawą z spirytusem rozsmarować 1/3 kremu, położyć drugi blat, nasączyć, posmarować 1/3 kremu i przykryć trzecim blatem. Cały tort obsmarować resztą kremu i udekorować. Na górze zrobić gwiazdki z kawy i udekorować kuleczkami
Ala piecze i gotujemiksować).Biszkopt przekroić wzdłuż. Placek posmarować dżemem i krem, położyć blat kokosowy, posmarować kremem, posypać płatkami migdałów, położyć biszkopt. Cały tort posmarować cienko kremem. Za pomocą tylki w kształcie gwiazdki udekorować tort w kształcie "kwiatów". Kwiaty robimy ruchem okrężnym zaczynając od środka i robiąc coraz większe kółka. Tort schłodzić najlepiej całą noc. Jeśli nie mamy dużej wprawy w robieniu tortów
Ala piecze i gotujekremem, posypać połową pokrojonych brzoskwiń, przykryć biszkoptem, ponownie nasączyć, posmarować krem i posypać resztą brzoskwiń. Przykryć trzecim biszkoptem. Obsmarować boki i górę tortu kremem. Za pomocą tylki w kształcie gwiazdki udekorować tort w kształcie "kwiatów". Kwiaty robimy ruchem okrężnym zaczynając od środka i robiąc coraz większe kółka. Tort schłodzić najlepiej całą noc. Przed podaniem udekorować kuleczkami
Ala piecze i gotujecały czas mieszając. Gotową masę odłożyć do przestudzenia. Do letniej masy dodawać po jednym jajku i miksować na wysokich obrotach. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Naciąć papier do pieczenia na kwadraty 8*8 cm i lekko posmarować olejem. Wyciskać z ciasta okręgi na papierkach. Smażyć na rozgrzanym oleju wkładając papierkiem do góry. Po chwili zdjąć
Ala piecze i gotujeciasto będzie odstawać od garnka. Zdjąć i pozostawić do przestudzenia. Gdy ciasto będzie jeszcze lekko ciepłe dodawać po jednym jajku i miksować. Ciastem napełnić worek cukierniczy z końcówką gwiazdki. Wyciskać na rozgrzany olej churros o długości około 10 cm odcinając ciasto nożyczkami. Smażyć z wszystkich storn na rumiano. Wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cukier waniliowy wymieszać
Ala piecze i gotujegarść płatków migdałów, 1 łyżeczka konfitury, listki mięty Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Figi dokładnie myjemy i nacinamy je na krzyż lub „w gwiazdkę” (w taki sposób, jak na zdjęciu). Do środka wlewamy po kolei wszystkie składniki (czyli ½ każdej proporcji na jeden owoc) – miód, aromat, śmietankę, wino, konfiturę tak aby wszystkie składniki
Symfonia Smakówłyżeczka irish cream lub innego ulubionego aromatu 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy + odrobinę do dekoracji 200g maku 2 szklanki mleka 2% 1/4 szklanki płynnego miodu opcjonalnie: cynamon, gwiazdki anyżu Przygotowanie: Mak dokładnie płuczemy z zimnej wodzie, umieszczmy go w misce, ponownie zalewamy zimną wodą i sitkiem usuwamy nieczystości pływające na powierzchni. Kolejno umieszczamy go w rondlu, zalewamy gorącym
Symfonia Smakówmasy rozsmarować na pierniczkach, przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch posmarować resztą kremu i posypać 50g startej mlecznej czekolady. Ciasto przechowywać w lodówce. Ja dodatkowo ciasto udekorowałam czekoladowymi gwiazdkami i różowym cukrem błyszczącym. Smacznego
Z miłości do słodkościkaszy manny. na koniec dodać sok z cytryny. Blaty ciasta smarować powidłami, następnie przekładać kremem. Wierzch można posmarować resztą kremu lub oprószyć cukrem pudrem i udekorować czekoladowymi gwiazdkami. Smacznego
Z miłości do słodkościjednym całym jajku, wlać esencję waniliową. Następnie dodać zmieszane i przesiane sypkie produkty (prócz kakao). 1/3 ciasta odłożyć, dodać do niej kakao. Do silikonowych foremek w kształcie gwiazdek i choinek nakładać po trosze jasnej i ciemnej masy. Piec około 20min w temp. 190st. Ciasteczka ostudzić, wyjąć z foremek i za pomocą szprycy nadziać kremem czekoladowym. Można
Z miłości do słodkościobejrzec fajny film. Niestety taki dzien nie trafil mi sie dzis, bo wiele spraw czeka na zalatwienie. Zanim jednak odziana w kalosze i plaszczyk, pod granatowym parasolem w kosmiczne gwiazdki rusze w miasto ugotuje sloneczny obiad. Cukinie, baklazan, pomidory i odrobina orientalnych przypraw powinny poprawic mi humor.Warzywa w "orientalnym" styluskladniki 1 baklazan 3 srednie cukinie 200g dojrzalych pomidorow lub pomidory
Przysmaki Karolkijednak było warto. Szkoda tylko ze zdjecia zrobione w biegu i są niezbyt udane. Ale co tam. Mimo to polecam, bo jest to świetny prezent na gwiazdkę dla naszych maluchów. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik