powiem, dzisiaj trochę popruszyło, ale to tak tylko minimalnie :) A może po prostu przyczyną jest to, że nie jestem już małym dzieckiem, które z niecierpliwością czekało na pierwszą gwiazdkę i Mikołaja? :) No nie wiem, zagadka jest nie do rozwiązania niestety, bo nie mogę zrozumieć co się przez te kilka lat zmieniło, gdyż nie czuję jakiejś zmiany w swoim
charlotte gotujeStroiki i wieńce adwentowe ze świeżych gałązek choinki prezentują się świetnie nie tylko w salonach, równie dobrze wyglądają jako świąteczna dekoracja na babeczkach.Do upieczenia
CiastkozercyTo chyba jedna z najsławniejszych i najczęściej spotykanych babeczek w internecie. Dziś chciałabym Wam zaproponować jej świąteczną wersję. Jeśli macie już upieczone i udekorowane pierniki na
Ciastkozercywyciągnąć z lodówki masło. Zbyt zimne nie połączy się dobrze z resztą składników. Krem przygotowujemy według przepisu.Gotowy krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego z dziubkiem (tylką) w kształcie gwiazdki lub prostym okrągłym zakończeniem (do tego wariantu nie potrzebujecie dziubka-tylki, wystarczy nożyczkami obciąć czubek worka. Wyciskamy małe różyczki z kremu zaczynając od środka babeczki. Czerwoną lub różową masę cukrową
Ciastkozercysurowego ciasta.Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.Krem przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy różyczki na przestudzone babeczki (jeśli będą ciepłe krem zacznie się rozpuszczać). Dekorujemy kruchymi ciasteczkami.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercydałam 3 duże, można dać mniej lub więcej, bo krem i tak będzie miał właściwą konsystencję), dokładnie mieszamyDo nałożenia tego kremu dobrze jest wybrać końcówkę (tylkę) w kształcie gwiazdki - wtedy ładnie widać dwa mieszające się kolory.Wewnętrzne ścianki worka cukierniczego (lub szprycy) smarujemy Nutellą - nie ma znaczenia czy będzie "prosto" czy "krzywo" i tak wszystko pomiesza się przy wyciskaniu.Do worka
Ciastkozercyrazie brakuje), ale Elmo z Ulicy Sezamkowej nie ucierpiał specjalnie na tym, że jest trochę rozczochrany. Zamiast tylki do robienia włosów, można użyć dowolnej innej w kształcie gwiazdki - efekt będzie wtedy podobny do tego tutaj (Ciasteczkowe Potwory), do tego oczy i nos z kilu kulek z masy cukrowej (lub czegoś innego, co wpadnie Wam w ręcę - mini pianek, czekoladowych dropsów
Ciastkozercypapierze do pieczenia rysujemy ołówkiem kółka w odstępach około 3 cm. Kładziemy papier zarysowaną stroną do spodu na blaszkę do pieczenia.Ciasto przekładamy do szprycy z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy ptysie na papierze.Wyciśnięte ptysie pieczemy około 15 - 20 min. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika - w przeciwnym razie ptysie mogą upaść.Gotowe ptysie przekrawamy wzdłuż i odstawiamy
Ciastkozercybarwniki spożywczePo upieczeniu babeczki odstawiamy, żeby przestygły.Do gotowego kremu dodajemy kilka kropel żółtego i czerwonego barwnika. Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego koloru.Końcówkę w kształcie dużej otwartej gwiazdki wkładamy do worka cukierniczego, szprycy lub zwykłego woreczka strunowego.Na babeczkach wyciskamy duże różyczki z kremu.Masę cukrową ugniatamy przez chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. Rozwałkowujemy na cienki placek podsypując
Ciastkozercyodstawiamy na zastygnięcia. Dobrze jest zrobić sobie kilka zapasowych, bo są bardzo delikatne i mogą się połamać przy odklejaniu. Do szprycy lub worka cukierniczego wkładamy tylkę w kształcie otwartej gwiazdki. Nakładamy krem i wyciskamy różyczki na przestudzonych babeczkach. Różyczki powinny być dość płaskie, żeby można było wygodnie przykleić czekoladowe pajęczynki. Pajęczynki delikatnie odklejamy z foli i nakładamy na krem. Smacznego
Ciastkozercyprzygotowujemy według przepisu. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Powinny mieć dużo czasu, żeby dobrze się ostudzić zanim zaczniemy nakładać krem.Do nakładania kremu dobrze jest wykorzystać dzióbek (tylkę) z dużą gwiazdką.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstawiamy do ostygnięcia.Tylkę wkładamy do worka cukierniczego, a całość do dużej szklanki. Brzegi worka smarujemy (nie musi być równo
CiastkozercyMój ulubiony zestaw na chłodne dni - gorąca biała czekolada i cynamonowe ciasteczka :)Składniki dla dwóch osób:2 szklanki mleka1 laska cynamonu1/2 laski wanilii (opcjonalnie)1 gwiazdka anyżowa (opcjonalnie)1 strączek kardamonu1 tabliczka białej czekoladyDodatkowo:150 ml śmietanki 30%2 łyżki cukru drobnego lub cukru pudrukilka kostek mlecznej czekoladyDo ozdobienia szklanek:2 łyżki miodu2 łyżki cukru trzcinowegoCZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary ArtKwaśny. Składniki (dla dwóch osób): 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 1 duży ziemniak 50 g pasty massaman curry 250 ml mleka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 1 gwiazdka anyżu 2 liście laurowe 1/4 szklanki obranych fistaszków 2 łyżki oleju arachidowego 1-2 łyżeczki puree z tamaryndowca* 2 łyżeczki cukru* +do podania: ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINPOZIOM TRUDNOŚCI
Tajskie smakiłyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego owoce: borówka amerykańska, truskawki maliny Nasączenie: ok 1 l przegotowanej ostudzonej wody sok z cytryny cukier Do dekoracji: tylka gwiazdka czekolada masa cukrowa barwnik spożywczy różowy wykałaczki Wykonanie:Biszkopt jasny.Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane
Malinowe Pocałunkizmian, więc właśnie taki zmieniony przepis Wam przedstawiam. Składniki /1-2 porcje/: 100 g wędzonej piersi z gęsi 1 burak 1 pomarańcza 1 gałązka rozmarynu 1 cm korzeń imbiru 1 gwiazdka anyżu 50 g śliwek kalifornijskich 100 ml czerwonego wytrawnego wina Wykonanie:Buraka zawinąć w folię aluminiową i piec przez 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Z pomarańczy wycisnąć
Pasja Smaku