gwiazdki - 1000 przepisów (strona:46/67)

Ciastka Francuskie 268

ciasto. Nastawiamy piekarnik na 210 C. Blat lub stolnicę posypujemy mąką. Bierzemy część ciasta i wałkujemy na placek o grubości ok. 5-6mm. Następnie wycinamy ciastka dowolnymi foremkami (gwiazdki,serduszka,grzybki,kwiatki itp.)3.Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy ciastka i smarujemy każde białkiem, a następnie posypujemy cukrem (ciasto nie ma w sobie cukru więc nie jest słodkie

Gotuj Z Muzyką
Pierniczki na kubek 173

pierniki na kubek - możecie je zrobić przy pomocy foremek lub po prostu wyciąć nożem mały kawałek surowego pierniczka przed włożeniem do piekarnika.Składniki na pierniki:(około 5 dużych blaszek gwiazdek)0,5 kg mąki0,5 szklanki cukru25 g przyprawy do piernika1,5 łyżeczki sody130 g miodu0,5 kostki margaryny2 jajkaSkładniki na lukier:1 białko1 szklanka cukru pudru0,5 łyżeczki winianu

Ciastkozercy
Smarties cookies 113

zaciekawił Was mój przepis to zapraszam :)Polecam również przepyszny Miodek żurawinowy ze Skworcu który dodałam do ciasteczek   oraz pojemniczki w kształcie dzwoneczków na łakocie , idealny prezent na gwiazdkę :) Składniki :1 szklanka cukru2 łyżki miodu żurawinowego Skworcu  1 kostka margaryny miękkiej2 jajka1 cukier waniliowy Skworcu400 g mąki1 łyżeczka mielonego cynamonu Skworcu1 łyżeczka sody400 g orzeszków w kolorowej polewie

Sama słodycz i szczypta chili
Kompot z suszonych jabłek łąckich 214

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, w którym znów czuję się jak małe dziecko z niecierpliwością wyczekujące pierwszej gwiazdki na niebie i z radością w oczach patrzące na roziskrzoną choinkę. W moim rodzinnym domu potrawy wigilijne pojawiały się na stole tylko raz w roku. Mimo moich próśb mama nie chciała mi ugotować barszczu z uszkami w jakikolwiek inny dzień niż

W kuchni Katie
Ptysie - Łabędzie 243

mąkę i energicznie mieszać do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie ostudzić.Następnie ciasto solimy i miksujemy stopniowo dodając jajka.Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka) i za jego pomocą wyciskamy kształty na wzór załączonego rysunku.Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości ptysiów) w 180 stopniach. Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić.Krem

Słodka Strona
Orzechowe ule - wersja świąteczna 190

kilka godzin do lodówki. Nadziewamy musem. Ozdabiamy według upodobań - u mnie bałwanki są z białą czekoladą i kakaową posypką, dzwoneczki z czerwonym lukrem a choinki z zielonym plus gwiazdki. Spody ciasteczek wycinałam z orzechowych oblatów. Foremki otrzymałam od sklepu MYKITCHEN. Zapraszam Was do sklepu oraz na FB. Tutaj znajdziecie foremki do tych ciasteczek

Magiczne Życie Marty
Pączki na Tłusty Czwartek, czyli i ja uległam temu szaleństwu 165

Corocznie nasze społeczeństwo ogarnia szaleństwo pączkowe. Smażą, pieką, kupują. Zjadają olbrzymie ilości na wyścigi. Kto więcej, kto szybciej, kto z czym... Nawet ci, co za pączkami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Niezwykły tort dla niezwykłej osoby 353

Lekko dociskamy. Pozostały krem możemy cały wyłożyć na wierzch ciasta (najlepiej za pomocą szprycy) lub udekorować nim boki i wierzch ciasta szprycą (wystarczy jedna końcówka - tym razem użyłam sześcioramiennej gwiazdki).Mój sposób dekoracji tortu:Odrobiną kremu smarujemy boki i wierzch tortu (nie musi być bardzo równo). Górę posypujemy startą czekoladą lub wiórkami czekoladowymi (można sobie pomóc przygotowując prosty szablon

Ratunku obiad
Egzotyczna sałatka owocowa 245

skorupę i wykroić jadalną część orzecha. Wszystkie owoce pokroić w kostkę lub według własnego uznania. Miechunki powyciągać z osłonek i poprzekrawać na połówki. Karambolę (ze skórą) pokroić wzdłuż na gwiazdki. Wszystkie owoce wymieszać i polać sokiem z limonki. Cieszyć się pięknymi kolorami i egzotycznym smakiem

Food Square
Czekoladowe babeczki z kremem maślanym 131

barwnika aż do uzyskania żądanego koloru. Gotowy krem schłodzić przez 30-60 minut w lodówce (będzie wtedy łatwiej go nakładać). Później włożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wykładać na babeczki zaczynając od ich środka i wyciskając krem dookoła. W ten sposób uzyskamy kształt róży. Tutaj filmik instruktażowy. Babeczki przechowywać następnie w lodówce, jednakże w temperaturze pokojowej

Food Square
Eklery z budyniowym kremem 169

wbić jajka, jedno po drugim i mieszać, używając spiralnych końcówek miksera. Ptysie wyciskać na blaszkę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą rękawa cukierniczego z dużą końcówką w postaci gwiazdki. Piec w 200ºC przez 20-30 minut, aż urosną i nabiorą złotego koloru. Wystudzić na kratce, a następnie poprzekrawać na pół.Waniliowy krem pâtissière:800 ml pełnego mlekalaska wanilii8

Food Square
żurawina w galaretkach na deser... 175

wiśniowa 1 opakowanie, jogurt naturalny 150 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, galaretka agrestowa 1 opakowanie, ciastka maślane 16 sztuk keksówkę 25cm wyłożyć folią spożywczą - na dnie poukładać ciastka maślane "gwiazdki" i na bokach keksówki na ciastka na dnie rozsypać połowę żurawiny suszonej - wlać tężejącą galaretkę wiśniową wymieszaną w 450 ml gorącej wody i schować do lodówki galaretkę pomarańczową wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Czy istnieje przepis na udane Święta Bożego Narodzenia? 158

mają być przede wszystkim miłe!Pamiętaj, że nic nie musisz. Nie musisz gotować lepiej od teściowej, mieć najbardziej czystych okien w okolicy ani piec z dziećmi pierniczków w kształcie gwiazdek. Jeśli czujesz, że coś cię przerasta, odpuść sobie. Inaczej nic cię nie będzie cieszyć, bo wszelki przymus jest wrogiem dobrego nastroju.Nie ustawiaj się w roli osoby egzaminowanej. Pamiętaj, nie potrzebujesz

W kuchennym oknie Ewy
Pierniczenie na cztery ręce 153

mnie na choince. Z tym wiszeniem jeszcze może być różnie - nie wiem, czy to wina landrynek, których użyłam, ale moje witrażyki zaczęły się topić... Stąd te plamki na gwiazdce i aniołku. Może było im za ciepło w puszce w kuchni...? Nie mam pojęcia. Póki co przełożyłam je w chłodniejsze miejsce, i zobaczymy.Jeśli witrażyki mają się udać, trzeba do każdej

Pożeraczka, czyli raz adobrze