gwiazdki - 1000 przepisów (strona:38/67)

Testowanie obieraczek firmy Victorinox* 174

konserwowe, pomidory, cukinię, ziemniaki, jabłka, cytryny i tonę marchewki:-) Po tygodniu intensywnego testowania, każdej z nich podzielę się z wami moją opinią na ich temat. Ps. Standardowo będą przyznawane gwiazdki, jednak tym razem nie dzielę, moją opinię na poszczególne kategorie. W przypadku obieraczek liczy się funkcjonalność i wygoda i nie ma co tu się rozwodzić. Obieraczka do warzyw

IMPRESJA SMAKU
Kawa korzenna ( na wynos lub "na miejscu" ) 182

smaku... ażeby ta podróż była inna, niż zwykle. A jeśli poszukujesz fajnego kubka termicznego, zajrzyj do sklepu ROSSI.pl Składniki: 3 łyżki ulubionej kawy mielonej 1 laska cynamonu 1 gwiazdka anyżu 3 ziarna kardamonu 400 ml wody ewentualnie mleko i cukier Wykonanie: Kawę i przyprawy wsypać do niedużego rondelka. Całość zalać wodą i gotować pod przykryciem około 10-12 minut - licząc

kolorowotorcikowo
Churros con chocolate 196

energicznie mieszamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto na chwilkę odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie w szerokim garnku podgrzewamy olej. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w formie gwiazdki i gdy olej będzie już gorący wyciskamy partiami ciasto. Smażymy je z obu stron na złoty kolor i wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, żeby trochę obciekły

Kulinarne przygody Gatity
Haft ręczny 169

Kolejny jasio dla Marty :-) z gwiazdkami zrobionymi na szydełku

Gaździnka warzy
Malinowe bezowe serduszka z kokosowym kremem 243

krem. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać masę łyżką. Schłodzić w lodówce przez ok. 2h. Wystudzone bezy przełożyć kremem. Krem umieścić w rękawie cukierniczym zakończonym ozdobną końcówką np. dużą gwiazdką. Wyciskać krem na jedno serduszko, przykrywać drugim.  Smacznego

maniapieczenia
Churros 130

wbijamy jajka, jedno po drugim, miksujemy dokładnie za każdym razem jak dodamy jajko. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Do  rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki, przekładamy ciasto, wyciskamy na papier pergaminowy posmarowany olejem na długość ok 12 cm. Olej rozgrzewamy do temperatury 175ºC,  smażymy po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu

kgwjanczewo
Czekoladowe muffiny z mini serniczkami 197

Masa serowa była już przygotowana więc tak czy siak musiałam wykombinować coś innego. Niestety nie miałam w domu żadnych foremek które mogłyby udawać dynie więc wybór padł na gwiazdki(swoją drogą taki mało halloweenowy wzór);)  Czekoladowe muffiny z serowym wnętrzem komponują się idealnie. Muffinka jest bardzo aromatyczna, mocno czekoladowa i wręcz rozpływająca się w ustach;) Coś idealnego dla miłośników

Krakowskie smaki Ani
Babeczka z walentynką 149

spożywczy Składniki na domową masę cukrową Babeczki przygotowujemy według przepisu . Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu . Do dekoracji babeczek wybrałam tylkę w kształcie otwartej gwiazdki, dobrze powinna spisać się też zwykła okrągła - wyciśnięta różyczka powinna być płaska, żeby łatwo było przykleić do niej cukrową dekorację. Tylkę władamy do worka cukierniczego lub zwykłego woreczka strunowego (można

Ciastkozercy
Kobieta do zjedzenia - konkurs 133

wiedzieć, że o jedzeniu pisali najwięksi, nadając mu rangę niemal metafizyczną, dość wspomnieć proustowskie Magdalenki. Dziś, kiedy co druga osoba to wybitny smakosz o wiedzy szefa kuchni restauracji z gwiazdką Michelin, jedzenie znowu stało się tematem numer jeden. Będzie o smakach, o apetytach, o filozofii jedzenia, o proteinach, białkach, skrobiach i o dietach. Aktorka temat zna od podszewki, mając

Kulinarne przygody Gatity
Biedronko kocham cię! Karmelki z czerwonych pomarańczy z solą morską i tonką. Dla Klaudyny. 139

papierkach. Domowych. O smaku czerwonych pomarańczy otulonym słodyczą karmelu i mgiełką aromatu tonki. Z chrupiącymi kryształkami soli morskiej, która idealnie równoważy emocje  Domowe karmelki to coś więcej niż gwiazdka z nieba - odległa i niedostępna.  To marzenie, które się spełnia. Cudownie pachnie. Ciągnie jak trzeba. Rozpływa w ustach. I smakuje szczęściem. Cukierki. Dziecinne marzenie zjadane oczami przez szyby sklepowych

KUCHARNIA
Churros 189

masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki.  Całkowicie studzimy. Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz alkohol i miksujemy stopniowo dodając jajka. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka). Na przygotowanie churros są dwa sposoby: Jeden z nich to taki, że "paluszki" wyciskamy bezpośrednio na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Drugi natomiast to przygotowanie

Słodka Strona
Churros z cynamonem 314

ziemniaczanego.  Cukier mieszamy z cynamonem i wysypujemy na płaski talerz. Olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy przez 5-10 minut. Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki wyciskamy przygotowane ciasto, formując paski o długości 5 cm. Ciastka smażymy w oleju mniej więcej minutę, aż będzie złociste i chrupiące. Przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu

Smakowity Blog Kulinarny
Zakochane bezy 148

białka - 6 łyżek cukru pudru - kilka kropel czerwonego barwnika - szczypta soli Przygotowanie:  Białka ubić z solą dodając porcjami cukier puder i barwnik. Za pomocą szprycy cukierniczej z końcówką gwiazdką wyciskać masę na blachę wyłożoną papierem, nadając bezom kształt serduszek. Wstawić na dolny poziom do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę

W poszukiwaniu inspiracji
Mini Pączki Hiszpańskie (Pączki Wiedeńskie - "Gniazdka") 195

miksujemy stopniowo dodając jajka. Papier do pieczenia tniemy na kwadraty o boku ok. 8-9 cm i delikatnie smarujemy olejem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka) i za jego pomocą wyciskamy na papierze do pieczenia krążki o średnicy ok. 5-6 cm. Na rozgrzany olej wykładamy porcje pączków - nie za dużo naraz, papierem do góry. Gdy pączki

Słodka Strona
Churros z sosem czekoladowym 149

ostudzenia. Do ostudzonej masy wbić jajka i miksować do uzyskania gładkiego i gęstego ciasta.  W rondelku rozgrzać olej i za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką dużej gwiazdki wyciskać ciasto na olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osuszać na bibułce. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z mlekiem i masłem. Wymieszać. Podawać od razu

Pasja Smaku