gwiazdki - 1000 przepisów (strona:35/67)

Grzane wino z pomarańczą 126

Składniki: (na 2 porcje) 400 ml czerwonego słodkiego wina 5 goździków 2 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu 5 plastrów pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć do garnuszka, podgrzewać na małym ogniu przez:5-10 minut. Uważać by nie zagotować wina (nie doprowadzić do wrzenia), a tylko je podgrzewać. Ciepłe wino przelewać do szklanek, dekorować plastrem pomarańczy. Smacznego

KreatywnePiny
Churros z gorącą czekoladą 110

wlewamy w środek wulkanu, zaczynając energicznie mieszać drewnianą łyżką (zaparzamy ciasto). Masa musi być gładka bez grudek, gęsta, trochę ciągnąca się. Nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki. Churros to długi pączek-ptyś z rowkami na których osadza się cukier. Rozgrzewamy tłuszcz. Wyciskamy około 8 cm paski, przycinając ciasto nożyczkami bądź odrywając ciasto palcem. Smażymy na złoty kolor

KreatywnePiny
Kuchnia japońska: Okonomiyaki 123

dopiero robiliśmy placki. Różnice w barwach placków widać poniżej. Każdorazowo Okonomiyaki były przepyszne!  By zrobić wzorek majonezem- radzimy najpierw użyć wyciskarki do kremu z końcówką małej gwiazdki, bądź okrągłej końcówki, by pasy majonezu były równe, a następnie  patyczka do szaszłyków bądź wykałaczki, by zrobić ładne wzorki. Polecamy- pyszota

KreatywnePiny
Profiteroles nadziewane kremem pomarańczowym z advocatem w polewie czekoladowej 147

całkowitego ostudzenia. 4. Gdy masa ostygnie miksując dodajemy kolejno po jednym jajka. Można mieszać również drewnianą łyżką. 5 Gdy masa będzie gładka przy pomocy szprycy z końcówką dużej gwiazdki wyciskamy małe ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec:  20-30 min w temperaturze 180 stopni Krem pomarańczowy: Wszystkie składniki zmieszać. Gotowym kremem nadziewać ostudzone ptysie szprycą z końcówką

KreatywnePiny
Mazurek z kremem malinowo-porzeczkowym z bezikami 143

łyżeczce cukier puder- nie wsypywać całego cukru na raz 3. Pod koniec dodać odrobinę soku z cytryny 4. Wyciskać małe beziki przy pomocy rękawa cukierniczego bądź szprycy z końcówką gwiazdki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Opcjonalnie dodać odrobinę czerwonego barwnika bezpośrednio do szprycy lub rękawa-tak by powstała czerwona stróżka. Beziki wtedy wyjdą białe w czerwone paseczki. 5. Piec

KreatywnePiny
Babeczki jogurtowe 215

pudrem. Jeśli śmietana jest płynna ubić ją na sztywno. Dodać barwniki. Stworzyć różne kolory w kilku miseczkach. Nakładać na ostudzone babeczki szprycą bądź rękawem cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdki. Każdy kolor po 1 łyżce. Krem w ten sposób się nie zmiesza i powstaną kolorowe paseczki. Smacznego

KreatywnePiny
Proste babeczki kokosowe 153

powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Zanim nałożymy na nie krem musimy sprawdzić czy są już zupełnie zimne. Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego z dzióbkiem (tylką) w kształcie gwiazdki. Wyciskamy różyczki na zupełnie przestudzonych babeczkach. Jeśli nie podajemy od razu gotowych babeczek dobrze jest przechować je w chłodnym miejscu. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 145

Vincent, przy małej, urokliwej uliczce Kazimierza.   Zdjęcie pochodzi ze strony http://www.restauracjakuchniaiwino.pl/pl/  Rzecz warta uwagi w przypadku tej restauracji - menu zostało ułożone przez zdobywcę pierwszej w Polsce gwiazdki Michelin - Wojciecha Modesta Amaro, który wyszkolił również kucharzzy restauracji. Ja zrezygnowałam z przystawki/zupy. PanMąż zjadł zalewajkę z ziemniaków i pora, robioną na zakwasie, podawaną z uszkami z farszem z kapusty

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Lazania… ulubiona 299

jest taka wyjątkowa. Niestety składnik ten nie należy do zdrowych, ale bez niego lazanii po prostu nie ma :) Zresztą sama lazania dietetyczna nie jest… Sekretny składnik zaznaczony został gwiazdką na liście :) Składniki: (5-6 porcji) 12-14 płatów makaronu lasagne 500 g mięsa mielonego (np. z szynki) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku Sos boloński 520 g (np. taki

Moja Delicja
Curry z dynią, kurczakiem, ciecierzycą i szpinakiem z cynamonowym ryżem 162

bulionu 150 ml passaty pomidorowej lub pomidory z puszki (1 puszka) sól pieprz garść szpinaku, około 50 gram 1/2 szklanki ryżu basmati (+1 szklanka wody) 1 laska cynamonu 1 gwiazdka anyżu Cebula dymka do podania lub kolendra (lecz nie przepadamy)   Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy posiekany czosnek, chili i czerwoną cebulę. Chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną pierś

Mango Papaja
Tort Szwarcwaldzki, czyli wiśniowy tort z Czarnego Lasu- Black Forest Cake :) 229

czym zostawiamy kilka łyżek bitej śmietany do dekoracji. Tort ozdabiamy łamaną**** lub tartą czekoladą, zostawiając na wierzchniej warstwie, wokół tortu pas, około 2cm grubości, na którym zrobimy szprycą śmietankowe gwiazdki. Na koniec układamy wiśnie i studzimy tort w lodówce, co najmniej godzinę przed podaniem. Do dekoracji użyłam świeżej róży, którą włożyłam do kawałka plastikowej słomki do napojów, przed podaniem tortu

Smakowy Raj
Gwiezdne ciasto rabarbarowe pod puszystą pierzynką :) 113

nich cukier i miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy budyń lub mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładamy na gorące wyciągnięte z piekarnika ciasto. Pozostałą ilość ciasta wałkujemy i wykrawamy gwiazdki, które następnie układamy na górę masy bezowej. Ciasto pieczemy jeszcze 25 minut. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot

Smakowy Raj
Tort z Linzu, czyli kruchy migdałowo- malinowy torcik z cynamonem i goździkami 173

spód i boki blaszki, tworząc rant wysokości około 1.5cm, następnie ciasto smarujemy dżemem malinowym wymieszanym z nalewką. Resztę ciasta wałkujemy na grubość około 5mm i wycinamy z niej gwiazdki, serduszka i inne kształty, w zależności od fantazji :) Ciasto pieczemy 40 minut, w temperaturze 170°C, na środkowym poziomi e piekarnika. Po upieczeniu, wystudzone ciasto lekko posypujemy cukrem pudrem. *Jeśli

Smakowy Raj
Przyprawa do piernika 141

sito, a pozostałe większe cząstki mielimy w młynku. Ziarenka kardamonu rozgniatamy ręką lub moździerzem, wyjmujemy małe ziarenka ze środka, a otoczkę wyrzucamy. Małe ziarenka mielimy. Ziarenka anyżu wyjmujemy z gwiazdek i mielimy. Wszystkie składniki mielimy na pył, po czym przesypujemy przez sito i to co na nim zostanie jeszcze raz mielimy, po czym ponownie przesiewamy. Ważne by nie było żadnych

Smakowy Raj
Kaczka w miodowej glazurze 133

obiad gotowy. Naprawdę bardzo gorąco polecam Wam kaczkę! Składniki 4 kacze piersi marynata 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu ryżowego 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1/2 gwiazdki anyżu rozdrobniona w moździerzu 2 łyżeczki wody 2 łyżeczki mąki kukurydzianej do podania ugotowany ryż Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Natrzeć marynatą kaczkę, włożyć do miski, zalać resztą

W kuchni wieczorem