Składniki: (na 2 porcje) 400 ml czerwonego słodkiego wina 5 goździków 2 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu 5 plastrów pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć do garnuszka, podgrzewać na małym ogniu przez:5-10 minut. Uważać by nie zagotować wina (nie doprowadzić do wrzenia), a tylko je podgrzewać. Ciepłe wino przelewać do szklanek, dekorować plastrem pomarańczy. Smacznego
KreatywnePinywlewamy w środek wulkanu, zaczynając energicznie mieszać drewnianą łyżką (zaparzamy ciasto). Masa musi być gładka bez grudek, gęsta, trochę ciągnąca się. Nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki. Churros to długi pączek-ptyś z rowkami na których osadza się cukier. Rozgrzewamy tłuszcz. Wyciskamy około 8 cm paski, przycinając ciasto nożyczkami bądź odrywając ciasto palcem. Smażymy na złoty kolor
KreatywnePinydopiero robiliśmy placki. Różnice w barwach placków widać poniżej. Każdorazowo Okonomiyaki były przepyszne! By zrobić wzorek majonezem- radzimy najpierw użyć wyciskarki do kremu z końcówką małej gwiazdki, bądź okrągłej końcówki, by pasy majonezu były równe, a następnie patyczka do szaszłyków bądź wykałaczki, by zrobić ładne wzorki. Polecamy- pyszota
KreatywnePinycałkowitego ostudzenia. 4. Gdy masa ostygnie miksując dodajemy kolejno po jednym jajka. Można mieszać również drewnianą łyżką. 5 Gdy masa będzie gładka przy pomocy szprycy z końcówką dużej gwiazdki wyciskamy małe ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec: 20-30 min w temperaturze 180 stopni Krem pomarańczowy: Wszystkie składniki zmieszać. Gotowym kremem nadziewać ostudzone ptysie szprycą z końcówką
KreatywnePinyłyżeczce cukier puder- nie wsypywać całego cukru na raz 3. Pod koniec dodać odrobinę soku z cytryny 4. Wyciskać małe beziki przy pomocy rękawa cukierniczego bądź szprycy z końcówką gwiazdki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Opcjonalnie dodać odrobinę czerwonego barwnika bezpośrednio do szprycy lub rękawa-tak by powstała czerwona stróżka. Beziki wtedy wyjdą białe w czerwone paseczki. 5. Piec
KreatywnePinypudrem. Jeśli śmietana jest płynna ubić ją na sztywno. Dodać barwniki. Stworzyć różne kolory w kilku miseczkach. Nakładać na ostudzone babeczki szprycą bądź rękawem cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdki. Każdy kolor po 1 łyżce. Krem w ten sposób się nie zmiesza i powstaną kolorowe paseczki. Smacznego
KreatywnePinypowinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Zanim nałożymy na nie krem musimy sprawdzić czy są już zupełnie zimne. Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego z dzióbkiem (tylką) w kształcie gwiazdki. Wyciskamy różyczki na zupełnie przestudzonych babeczkach. Jeśli nie podajemy od razu gotowych babeczek dobrze jest przechować je w chłodnym miejscu. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyVincent, przy małej, urokliwej uliczce Kazimierza. Zdjęcie pochodzi ze strony http://www.restauracjakuchniaiwino.pl/pl/ Rzecz warta uwagi w przypadku tej restauracji - menu zostało ułożone przez zdobywcę pierwszej w Polsce gwiazdki Michelin - Wojciecha Modesta Amaro, który wyszkolił również kucharzzy restauracji. Ja zrezygnowałam z przystawki/zupy. PanMąż zjadł zalewajkę z ziemniaków i pora, robioną na zakwasie, podawaną z uszkami z farszem z kapusty
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!jest taka wyjątkowa. Niestety składnik ten nie należy do zdrowych, ale bez niego lazanii po prostu nie ma :) Zresztą sama lazania dietetyczna nie jest… Sekretny składnik zaznaczony został gwiazdką na liście :) Składniki: (5-6 porcji) 12-14 płatów makaronu lasagne 500 g mięsa mielonego (np. z szynki) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku Sos boloński 520 g (np. taki
Moja Delicjabulionu 150 ml passaty pomidorowej lub pomidory z puszki (1 puszka) sól pieprz garść szpinaku, około 50 gram 1/2 szklanki ryżu basmati (+1 szklanka wody) 1 laska cynamonu 1 gwiazdka anyżu Cebula dymka do podania lub kolendra (lecz nie przepadamy) Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy posiekany czosnek, chili i czerwoną cebulę. Chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną pierś
Mango Papajaczym zostawiamy kilka łyżek bitej śmietany do dekoracji. Tort ozdabiamy łamaną**** lub tartą czekoladą, zostawiając na wierzchniej warstwie, wokół tortu pas, około 2cm grubości, na którym zrobimy szprycą śmietankowe gwiazdki. Na koniec układamy wiśnie i studzimy tort w lodówce, co najmniej godzinę przed podaniem. Do dekoracji użyłam świeżej róży, którą włożyłam do kawałka plastikowej słomki do napojów, przed podaniem tortu
Smakowy Rajnich cukier i miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy budyń lub mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładamy na gorące wyciągnięte z piekarnika ciasto. Pozostałą ilość ciasta wałkujemy i wykrawamy gwiazdki, które następnie układamy na górę masy bezowej. Ciasto pieczemy jeszcze 25 minut. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot
Smakowy Rajspód i boki blaszki, tworząc rant wysokości około 1.5cm, następnie ciasto smarujemy dżemem malinowym wymieszanym z nalewką. Resztę ciasta wałkujemy na grubość około 5mm i wycinamy z niej gwiazdki, serduszka i inne kształty, w zależności od fantazji :) Ciasto pieczemy 40 minut, w temperaturze 170°C, na środkowym poziomi e piekarnika. Po upieczeniu, wystudzone ciasto lekko posypujemy cukrem pudrem. *Jeśli
Smakowy Rajsito, a pozostałe większe cząstki mielimy w młynku. Ziarenka kardamonu rozgniatamy ręką lub moździerzem, wyjmujemy małe ziarenka ze środka, a otoczkę wyrzucamy. Małe ziarenka mielimy. Ziarenka anyżu wyjmujemy z gwiazdek i mielimy. Wszystkie składniki mielimy na pył, po czym przesypujemy przez sito i to co na nim zostanie jeszcze raz mielimy, po czym ponownie przesiewamy. Ważne by nie było żadnych
Smakowy Rajobiad gotowy. Naprawdę bardzo gorąco polecam Wam kaczkę! Składniki 4 kacze piersi marynata 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu ryżowego 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1/2 gwiazdki anyżu rozdrobniona w moździerzu 2 łyżeczki wody 2 łyżeczki mąki kukurydzianej do podania ugotowany ryż Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Natrzeć marynatą kaczkę, włożyć do miski, zalać resztą
W kuchni wieczorem