gwiazdki - 1000 przepisów (strona:30/67)

KONKURS (częściowo kulinarny): Kobieta do zjedzenia, recital Magdaleny Smalary 94

wiedzieć, że o jedzeniu pisali najwięksi, nadając mu rangę niemal metafizyczną, dość wspomnieć proustowskie Magdalenki. Dziś, kiedy co druga osoba to wybitny smakosz o wiedzy szefa kuchni restauracji z gwiazdką Michelin, jedzenie znowu stało się tematem numer jeden. Będzie zabawnie i lirycznie. Będzie o smakach, o apetytach, o filozofii jedzenia, o proteinach, białkach, skrobiach i o dietach. Aktorka temat

Marder&Marder Manufacture
Grzaniec korzenny 142

Było pysznie i rozgrzewająco.... SKWORCU Składniki 300 ml soku jabłkowego garść świeżych malin-mogą być mrożone 2 laski cynamonu 1 łyżka soku z cytryny 1/2 pomarańczy 4 goździki 1 gwiazdka anyżku  Skworcu 2 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania Sok jabłkowy wlewamy do rondelka dodajemy laski cynamonu, anyżek,wsypujemy garść malin i zagotowujemy,dodajemy goździki sok z cytryny,pomarańczę,szorujemy

Wanilia i Kardamon
Nalewka miodowo-imbirowa 170

się nas w deszczową porę. Polecam wszystkim, póki zbiory świeżego imbiru jeszcze są dostępne w sklepach. :) 100g świeżego imbiru 250g miodu, najlepiej lipowego 500ml spirytusu 60% (lub mocniejszy) 2 gwiazdki anyżu kawałek kory cynamonu skórka skrojona z połowy cytryny Imbir obieramy i kroimy w niezbyt cienkie krążki (100g powinno być go już po obraniu). Miód przelewamy do rondelka, wrzucamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Domowa przyprawa do piernika 183

gałka muszkatołowa 5g ziarenek kardamonu (wydłubanych z łupinek lub mielonego) 3g czarnego pieprzu w ziarnach 3g pieprzu białego (najlepiej również w ziarnach, ale ciężko go znaleźć) 5g anyżu w gwiazdkach 10 ziaren ziela angielskiego Wszystkie składniki po kolei miażdżymy w moździerzu, po czym dokładnie razem mieszamy. Oczywiście najlepiej, jeśli wszystkie przyprawy będą świeże, nie wrzucone po prostu z torebki już

Kuchenna Kontrrewolucya
Szarlotka do picia i odrobina filozofii:) 81

zdziwi:P W dodatku jakiś czas temu padł mi aparat. A teraz telefon. Z aparatem. Moim jedynym narzędziem pracy:P Może ktoś się nade mną zlituje i zasponsoruje na gwiazdkę nowy sprzęcik?:P Byłam grzeczna w tym roku. No dobra. Prawie grzeczna:P Będąc jeszcze na studiach miałam przyjemność zetknąć się z książką Josepha Campbella pt. "Potęga mitu

My simple kitchen
Tort Miś 147

łyżki jasnego kremu jeśli trzeba będzie nanieść poprawki. Do pozostałej części jasnego kremu dodajemy kakao i dokładanie ze sobą łączymy. Przekładamy do tylki w końcówką w kształcie gwiazdki i dłuższymi pociągnięciami robimy futro. Następnie doczepiamy uszy posmarowane jasnym kremem i obtoczone naokoło w czekoladzie. Na końcu z czekolady wykrawamy oczy, nos i usta. Tort schładzamy przez kilka godzin w lodówce

My simple kitchen
Domowa przyprawa do piernika 155

imbiru 15 g goździków, całych 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu 10 g gałki muszkatołowej 10 g ziela angielskiego 10 g czarnego pieprzu (dałam około 6-7 g) 5 g gwiazdek anyżu - opcjonalnie (ja pominęłam) Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy i wymieszać ze sobą. Gotową przyprawę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Źródło: ( klik

My simple kitchen
Piernik staropolski cz.II 136

obciążyć czymś ciężkim. Pozostawić tak najlepiej na całą noc. Następnego dnia polać go polewą i ozdobić według uznania (ja użyłam mielonych orzechów włoskich i posypki w kształcie śnieżynek i gwiazdek). Polewa: Masło rozpuścić i zdjąć z ognia. Do gorącego wsypać cukier puder i dokładnie wymieszać. Następnie dodać kakao. Nadal mieszając dolać 2 łyżki wody. Gotową polewę lekko przestudzić i polać

My simple kitchen
Orzechowe pancakes z korzenno-pomarańczowym sosem 127

szklanki mleka 2 łyżki mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżki oleju Korzenny sos pomarańczowy: 1,5 pomarańczy skóra z 1/2 pomarańczy 1 kora cynamonu kilka goździków gwiazdka anyżu 1 łyżka masła sok z 1 pomarańczy cząstki z 1/2 pomarańczy 1 łyżka brązowego cukru Sos: W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy łyżkę cukru i sok z pomarańczy oraz

My simple kitchen
Weselne inspiracje – Babeczki Różane 183

będzie jeszcze potrzebny), do wgłębienia nakładamy łyżeczkę konfitury różanej i przykrywamy. Krem wyciągamy z lodówki i przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego z tylką w kształcie dużej zamkniętej gwiazdki. Przed nałożeniem kremu na babeczki upewniamy się, że są zupełnie wystudzone. Na każdą babeczkę wyciskamy dużą różyczkę z kremu – tak żeby zakryć cały wycięty kawałek. Gotowe babeczki dekorujemy świeżymi płatkami

Ciastkozercy
Muffinki Kinder Bueno 725

góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły. Dekorowanie kremem zaczynamy dopiero, kiedy babeczki są już zupełnie zimne. Krem przekładamy do szprycy z tylką w kształcie dużej zamkniętej gwiazdki i wyciskamy na babeczki. Gotowe babeczki dekorujemy kawałkami batoników – pojedyncza kostka trzyma się bez problemu na kremie, jeśli zdecydujemy się na podwójną (opcja jak na zdjęciach) w babeczkę trzeba wbić

Ciastkozercy
Sałatka makaronowa z wedzoną piersią z kurczaka. 168

kurczaka i pysznym majonezem Kieleckim od WSP Społem , którego smak jest bardzo zbliżony do smaku domowego majonezu. Potrzebujemy: 1 opakowanie makaronu o niewielkim kształcie, u nas był to makaron gwiazdki 1 wędzona pierś kurczaka 1 czerwona papryka 6 jaj ugotowanych na twardo 1 cebula około 5 łyżek majonezu Kieleckiego 1 łyżka musztardy grillowej WSP Społem sól, pieprz Makaron gotujemy

MamaOskarka
Piernikowe gwiazdki 118

placek grubości ok. 0,5 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia. Za pomocą foremki do ciastek "gwiazdki" delikatnie wykrawamy pierniki. Wierzch można posypać cukrem pudrem (użyłam mieszanki cukru pudru i cukru brązowego). Resztki, które zostaną z ciasta można wykorzystać jako spód w  tarcie makowej na zimno

My Chcemy Jeść
Babeczki Księżniczki 143

miseczki i nie dodajemy żadnego barwnika – będzie potrzeby, żeby zrobić drugi odcień na sukienkach. Do wyciśnięcia różyczek na babeczkach najlepiej wybrać tylkę (dzióbek) do szprycy w kształcie zamkniętej gwiazdki. Worek cukierniczy lub worek strunowy wkładamy do szklanki, nakładamy do środka biały krem smarując wnętrze worka, następnie nakładamy kolorowy krem. Dzięki dwóm kolorom kremu sukienki księżniczek będą miały różne odcienie

Ciastkozercy
Syrop rabarbarowy z anyżem. 147

tego lemoniada z syropem rabarbarowym i jestem w niebie.... chwila spokoju dla siebie ;-).   SYROP RABARBAROWY Z ANYŻEM.           Składniki: 1 kg rabarbaru 1 gwiazdka anyżu 500 ml wody 700 g cukru (można mniej) sok z 1 cytryny           Sposób przyrządzania:             Rabarbar oczyścić (nie obierać

Zakątek rozkoszy kulinarnych