gwiazdki - 1000 przepisów (strona:24/67)

Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać 409

Roux? To kucharz-cukiernik francuskiego pochodzenia, od lat pracujący i mieszkający w Wielkiej Brytanii. Razem ze swoim bratem założyli pierwszą poza terytorium Francji restaurację, która otrzymała zaszczytne trzy gwiazdki i utrzymywała ten najwyższy restauracyjny standard przez kolejne 25 lat. Czy można polemizować z kimś takim? Nie można. Ale warto zmienić swoje podejście do tego co wcześniej wyuczone, przećwiczone i zacząć

Karo in the Kitchen
Sproszkowana korzeniówka 143

kręcą w nosie nadmiarem aromatu. Po prostu uwielbiam! Składniki: 50g kory cynamonu 15g całych goździków 15g kardamonu 2 łyżeczki kakao 10g ziela angielskiego 10g ziaren pieprzu czarnego 5g gwiazdek anyżowych 20g sproszkowanego imbiru 10g sproszkowanej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Chyba nie ma co zbytnio nad tym filozofować. Zmielić wszystko razem na proszek i zamknąć w szczelnym pojemniku

Karczma Honorietty
Wiosenne kwiecie 208

ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na przynajmniej 30 minut leżakowania do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy podsypując mąką jak najcieniej się da i wykrawamy z niego ciasteczka (kwiatki, gwiazdki), które następnie wkładamy do formy cupcakes. Założeniem jest, że będą to ciasteczka na jeden ząbek. Oczywiście jeśli nie mamy takiej formy, to większe też możemy zrobić, ale sądzę

Karczma Honorietty
Pistou i lato w Prowansji 159

litra wywaru z warzyw tudzież wody - bouquet garni z 2 gałązek natki pietruszki i listka laurowego, związany kawałkiem selera naciowego - 1 duży pomidor - 85 gram suchego makaronu do zupy (gwiazdki) - parmezan, grana padano lub inny twardy, podpuszczkowy ser Przygotowanie zupy: Obieramy marchewkę i kroimy według zasady: wzdłuż na pół, a potem w plasterki. Skórki pozbawiamy również ziemniaki. Je jednak kroimy

Życie zamknięte w smaku
Babeczki z czekoladowym sernikiem i bitą śmietaną 171

dodać odrobinę śmietan fixu lub żelatyny, jeżeli chcemy, żeby w późniejszym czasie babeczki zachowały swój kształt na świeżym powietrzu) i przekładamy do woreczka do dekorowania z nakładką w kształcie gwiazdki. Na wierzchu każdej babeczki wyciskamy rozetkę. Przybieramy wiórkami czekolady. Voila

Życie zamknięte w smaku
Napoleonek 160

Mój tata uwielbia napoleonki, tak przynajmniej mówi, chociaż ja chyba nigdy nie widziałam, żeby je wcinał. Może po prostu się z tym ukrywa? Niemniej, kiedy w tym roku na Gwiazdkę zrobiłam napoleonka (napoleonka, a nie napoleonkę, bo przełożyłam warstwy ciasta kremem zamiast zrobić dwa blaty i wypełnić przestrzeń między nimi masą - ale to tylko moja nazwowa fanaberia, w ogóle się

Życie zamknięte w smaku
Croquembouche z profiteroli z kremem czekoladowym 196

ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę (można dodać też 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody, po lekkim przestudzeniu). Schładzamy. Wyciskamy rękawem cukierniczym z końcówką-gwiazdką na połówkę profiteroli i dociskamy drugą jej częścią, Czynność powtarzamy aż do zużycia składników. Składniki na karmel: - 200 gram cukru - 60 mililitrów wody Przygotowanie karmelu: Wlewamy do garnuszka wodę, wsypujemy

Życie zamknięte w smaku
Kompot z jabłek na bogato z cytryną, anyżem, cynamonem i goździkami 171

auto'); ga('send', 'pageview'); KOMPOT Z JABŁEK NA BOGATO Z CYTRYNĄ, ANYŻEM, CYNAMONEM I GOŹDZIKAMI Składniki: - około 1,5 kilograma jabłek (w praktyce mniej więcej 1/2 garnka) - woda - gwiazdka anyżu - 5 goździków - pół cytryny - kawałek laski cynamonu - cukier brązowy (najlepiej muscovado) Przygotowanie: Jabłka myjemy, przekrawamy na 4 części, wycinamy pestki i ogonki. Wkładamy do garnka i dopełniany wodą. Cytrynę myjemy

Życie zamknięte w smaku
Beziki 143

spowoduje że białko zacznie nam się łatwiej ubijać).  Na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i chwilę jeszcze ubijamy. Rękawem cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdki wyciskamy bezę na blachę wyłożoną papierem. Suszymy je w tem. 120 stopni przez 80 minut, pozostawiając lekko uchylone drzwiczki, podczas całego procesu suszenia.         Prawidłowo upieczone

Lili w kuchni
Ciasto czekoladowo migdałowe z gruszkami 178

pomocą jak zwykle przyszła mi Dorota i jej fantastyczny blog, wprowadziłam kilka drobnych zmian, a oryginalny przepis znajdziecie  tutaj . Przygotowanie gruszek: 7 średnich gruszek laska cynamonu gwiazdka anyżu 1/2 szklanki cukru 1/2 soku z cytryny 1 litr wody Gruszki obieramy ze skóry (ogonki zostawiamy), usuwamy gniazda nasienne ( małą łyżeczką, lub nożykiem).  Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, anyż

Słodka Kraina Wypieków
Ptysie z kremem pina colada 255

ognia i pozostawić do ostudzenia. Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku i miksować do momentu aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Ciastem napełniać worek cukierniczy z końcówką gwiazdki i na blasze wyłożonej papierem wyciskać okrągłe porcje ciasta. Nie za blisko siebie, ponieważ ciasto rośnie. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 30-35 minut. W trakcie

Ala piecze i gotuje
Bezowe gniazdka z różanym kremem 183

koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru waniliowego i łyżkę soku z cytryny. Na wyłożonej papierem blasze mama narysowała mi cyrklem kółka na które rękawem z tylką  w kształcie gwiazdki wyciskałam bezę. Zaczynałam od środka kółka i szłam do boku, na boku zrobiłam dodatkowo kółko z bezy tak żeby powstał wyższy brzeg. Bezę suszymy w  tem. 140 stopni

Lili w kuchni
Proste muffinki jagodowe 250

Upieczone babeczki odstawiamy do ostudzenia, nie wolno nakładać na nie kremu jeśli nie będą zupełnie zimne. Do zrobienia różyczek, które widać na zdjęciu użyłam tylki w kształcie dużej zamkniętej gwiazdki, wyciskanie kremu zaczynamy od środka babeczki, okrężnymi ruchami w kierunku brzegów. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Gwiazdkowe bułeczki z nadzieniem do makowca 147

placek i wycinaj kółkami krążki. Na środek włóż łyżeczką nadzienie i zlep drugim krążkiem , palcami formuj tak aby bułeczki po upieczeniu nabrały kształtu gwiazdki. Wierzch bułeczek posmaruj żółtkiem i posyp makiem. Piecz 20-30 min w 180 stopniach

AZgotuj!
Dietetyczny deser z dynią 137

Kiedy go robiłam nawet nie przypuszczałam, że może być tak dobry:)  pół średniej dyni jogurt naturalny gęsty/ tofu 2 łyżki miody płaska łyżeczka cynamon 1/2 łyżeczki kardamon gwiazdka anyżu Dynię obrać, pokroić w kostkę i udusić w niewielkiej ilości wody. Kiedy będzie miękka odlać wodę i zmiksować. Odstawić do ostygnięcia. Zmiksować z przyprawami. Połączyć z miodem. Rozlać do szklanek

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania