dziękuję Friends Of Glass, kiedy tylko na nie zerkam to się uśmiecham i do słoika, i do całej ekipy i do Was moi Kochani Czytelnicy. Składniki: małe opakowanie makaronu gwiazdki (możecie użyć innego drobnego) jeżyny 250 g sera białego cukier lub inny słodzik migdały w płatkach Wykonanie: Makaron ugotowałam zgodnie z instrukcjami na opakowaniu w lekko osolonej wodzie
Blondynka Gotujepół 250 g kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w grubą kostkę 300 g śliwek, wypestkowanych i przekrojonych na pół 350 g cebuli, obranej i pokrojonej w pióra 2 gwiazdki anyż 6 goździków 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 laska cynamonu kawałek świeżego imbiru, długości 3 cm, obrany i drobno posiekany 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki
zdrowa vege kuchniamnie wymagał przepis, później nauczyłam się eksperymentować, a teraz zdarza mi się nawet wymyślić coś własnego. Dziś chciałabym Wam jednak zaproponować pierwszy przepis na ciasteczka, jaki wypróbowałam w czasie Gwiazdki '97. Są to ciasteczka bardzo kruchutkie, niesamowicie cynamonowe, ze słodziutką, rodzynkową niespodzianką w środku. Zdecydowany The Best według mojego M., piekę mu je zazwyczaj, kiedy jest smutny i trzeba
Przepysznik - BLW i nie tylkochleb będzie smaczniejszy. Przed wstawieniem blachy z ciastem (w formie, bądź bezpośrednio na blasze - koszyki do wyrastania nie nadają się do wypieku), nacinamy je z wierzchu w kształt gwiazdki. Pieczemy 40-45 minut, aż będzie równomiernie brązowy, a po wyciągnięciu z piekarnika, postukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Studzić na kratce. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoDziecka więc świętujemy ;-) U nas za oknami już piekna pogoda, więc podczas dzisiejszych harców kompot będzie idealny. Składniki; pół kg rabarbaru 3 litry wody 4 łyzki cukru 3 gwiazdki anyżu kilka listków mięty Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałki. Zalewamy woda i gotujemy około 20 min. Wczesniej dorzucamy anyż i cukier. Po ugotowaniu przecedzamy i podajemy udekorowany listkami
Radość kipiąca uśmiechem.olejku śmietankowego Dr Oetkera 1 opakowanie Sernixa 50g roztopionego masła 1 szklanka ciasteczek w czekoladzie (Rido z Biedronki) szczypta soli 1 mleczna czekolada 5 łyżek mleka Ozdoby: mleczne gwiazdki, cukrowe perełki, ciasteczka w czekoladzie oraz kolorowe kuleczki Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki wraz z musli kruszymy w mikserze. Margarynę topimy i gorącą wlewamy do ciasteczek. Miksujemy. Przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy
Kuchnia w czekoladziewykładamy tężejącą masę pomarańczową. Trzeci płat podobnie jak wcześniejszy smarujemy i odwrócony przykładamy do masy pomarańczowej. Wierzch oraz boki smarujemy pozostałą masą mascarpone, pozostawiając odrobinę na dekoracyjne "gwiazdki", które dodatkowo posypujemy kolorowymi perełkami. Wedle pomysłu układamy pokrojone na talarki owoce, a całość smarujemy tężejącą galaretką cytrynową, rozpuszczoną w 1/2 szklance wody. Pozostawiamy do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Efekt
Kuchnia w czekoladzieniezmiennie mi smakuje od wielu lat. Przepis wyjęty ze starego pożółkłego skoroszytu mamy:) Prosty w przygotowaniu, pyszniejszy z każdym dniem ... Ponieważ w domu były jeszcze dekoracyjne gwiazdki ze świąt posypałam nimi ciasto ... choć mam nadzieje, że to na pożegnanie a nie na przywołanie zimy. Serdecznie polecam :) Składniki : Placki : 4 szklanki mąki (1 szklanka
cucinarebulionu jarzynowego • 1/2 jabłka • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30% • drobny makaron w kształcie gwiazdek lub ryż (nam bardziej smakuje z drobnym makaronem koraliki Lubelli Wykonanie : W garnku roztopić masło z oliwą, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę oraz paprykę pokrojoną w kosteczkę
cucinaregarnka, wsypcie drobny cukier i wlejcie 250ml wody. Zagotujcie na małym ogniu, bez przykrycia, dodajcie obrany i pokrojony drobniej kawałek imbiru, kilka zmiażdżonych ziaren kardamonu i 4-5 gwiazdek anyżu. Początkowo nasza marmolada wygląda jak cienka pomarańczowa zupa. Biała piana, która zbiera się na wierzchu, z czasem zniknie- niech Was nie kusi żeby ją wyławiać! To pektyny, zagęszczają
Karo in the KitchenKiedy już opanujecie jego podstawy będzie jak z jazdą na rowerze- tego się nigdy nie zapomina. Potrawa popularna na całym świecie- od skromnych kuchni domowych, do tych z trzema gwiazdkami Michelin. Historia powstania risotto jest ściśle powiązana ze sprowadzeniem w średniowieczu przez Arabów ryżu do Włoch i początkami jego uprawy- klimat basenu Morza Śródziemnego okazał się idealny do hodowania ryżu
Karo in the KitchenDodatkowo – w tym sposobie przyrządzania możemy się pokusić o kawę infuzowaną za pomocą owoców, przypraw lub ziół. Do 24-godzinnego wywaru wrzucamy np. rozciętą laskę wanilii, korę cynamonu, gwiazdki zmiażdżonego anyżu czy skórkę ze sparzonej pomarańczy. Odstawiamy na kolejne 24 do 48 godzin do lodówki. Idealny napój na letnie dni. Albo po prostu wtedy, gdy macie ochotę na prawdziwie
Karo in the Kitchenkwas sorbinowy, który jest naturalnym środkiem konserwującym zapobiegającym rozwojowi pleśni i grzybów. SKŁADNIKI 1kg rabarbaru (waga już po obraniu i pokrojeniu) 8-10 truskawek, mocno czerwonych 8 goździków 2 gwiazdki anyżu laska cynamonu 50ml wody 400g cukru 1 opakowanie żelfixu 2:1 Dr.Oetker
Karo in the KitchenRoux? To kucharz-cukiernik francuskiego pochodzenia, od lat pracujący i mieszkający w Wielkiej Brytanii. Razem ze swoim bratem założyli pierwszą poza terytorium Francji restaurację, która otrzymała zaszczytne trzy gwiazdki i utrzymywała ten najwyższy restauracyjny standard przez kolejne 25 lat. Czy można polemizować z kimś takim? Nie można. Ale warto zmienić swoje podejście do tego co wcześniej wyuczone, przećwiczone i zacząć
Karo in the Kitchenkręcą w nosie nadmiarem aromatu. Po prostu uwielbiam! Składniki: 50g kory cynamonu 15g całych goździków 15g kardamonu 2 łyżeczki kakao 10g ziela angielskiego 10g ziaren pieprzu czarnego 5g gwiazdek anyżowych 20g sproszkowanego imbiru 10g sproszkowanej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Chyba nie ma co zbytnio nad tym filozofować. Zmielić wszystko razem na proszek i zamknąć w szczelnym pojemniku
Karczma Honorietty