super proste ciasteczka imbirowe z nutką korzennych przypraw. Do wykrawania ciasteczek użyłam prostokątnych herbatnikowych foremek, ale jeśli wytniecie je przy pomocy foremek w kształcie gwiazdki, aniołka czy mikołaja wyjdą Wam piękne pierniczki. Inspiracja Tater z forum kulinarnego Cincin. Ciasteczka imbirowe golden gingerbread Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 350 g mąki pszennej
Kulinarne przygody Gatitywyrosły i mają tzw. górkę to lekko ją ścinamy aby powierzchnia babeczki była płaska. Babeczkę smarujemy kremem na niego stawiamy truskawkę a następne rękawem cukierniczym z końcówką małej gwiazdki dekorujemy całą powierzchnie truskawki tworząc stożkowaty kształt czyli naszą choinkę. Dekorujemy cukrowymi koralikami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.wyszedł pyszny na pewno upiekę go jeszcze raz na święta . Jeśli macie ochotę to zapraszam bo jest bardzo prosty w przygotowaniu :) Składniki: 400 gr pierniczkówe w czekoladzie w kształcie gwiazdek 1600 g sera białego śmietankowego 1 cukier waniliowy 1,5 szklanki cukru 8 jajek 11o g margaryny 2 budynie waniliowe z cukrem 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa
Sama słodycz i szczypta chiliwałkujemy go na grubość około 3-4 mm na lekko podsypanej mąką stolnicy. Resztę ciasta wkładamy do lodówki. Z ciasta wykrawamy ulubione kształty ciasteczek (u mnie misie i gwiazdki). Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wierzch ciastek smarujemy delikatnie białkiem i posypujemy grubym cukrem (dodaje słodkości). Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy
Słodkie okruszkigruszek obowiązkowym elementem były plastry pomarańczy. Pijcie na zdrowie! Składniki: 100g suszonych jabłek 100g suszonych śliwek np. kalifornijskich 100g suszonych gruszek 2 laski cynamonu ok 10 goździków 3 gwiazdki anyżu 4 łyżki miodu akacjowego 2 litry wody 1 pomarańcza Sposób przygotowania: Owoce namaczamy w wodzie ok 30 minut. Następnie z tą samą wodą stawiamy na ogniu, dorzucamy pozostałe składniki czyli
Kuchnia w czekoladzienajwiększe ciastko nakładam około 1 łyżeczki lukru na to kładę mniejsze ciastko , ponownie nakładam lukier i następne i tak do samej góry (górne najmniejsze ciastko można ustawić jako gwiazdkę lub tak jak pozostałe na płasko ) . Ciastka delikatnie do siebie dociskam , należy uważać ponieważ ciastka ślizgają się na lukrze . Gotową choinkę odstawiam do zastygnięcia lukru , zanim lukier zastygnie minie około
Uwaga Babcia Gotujearomat ciasteczek dojrzewa z czasem. Każdego dnia są coraz smaczniejsze. Smacznego! :-) Przepis z pewnymi modyfikacjami pochodzi od rodziny Swanson __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Niezawodne Pierniczki Zimtsterne - niemieckie migdałowe gwiazdki
maniapieczeniaprzesadzoną reakcją, bo sos jest bardzo smaczny, z mnóstwem aromatów. Potrzebne nam: - 500 g piersi kurczaka - 500 g czekoladowego makaronu - 3 szklanki bulionu - cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 gwiazdki anyżu - 1/2 szklanki passaty pomidorowej - 1 łyżka oliwy - 1/3 szklanki rodzynek - 2 papryczki pepperoni - 15 kropli tabasco - chili - cynamon mielony - 4 cm kory cynamonu - 4 goździki - 3 łyżki orzeszków arachidowych
W poszukiwaniu inspiracjiciasto wałkujemy i przyklejamy łatki z ciemnego ciasta. Wałkujemy całość na grubość ok 3 mm starając się zbyt dużo nie podsypywać mąką i wycinamy foremką kształt- u mnie małe gwiazdki. Pieczemy ok 13 minut w temp 170st C. Przekładamy marmoladą lub nutellą
Kuchnia w czekoladzieciasto wystygnie wyjąć je z formy, przekroić wzdłuż na pół i posmarować marmoladą lub konfiturą. Piernik oblać polewą czekoladową i przyozdobić bakaliami (ja dałam skórkę pomarańczową i cukrowe gwiazdki
My simple kitchenradia niosły się wesołe dźwięki kolęd, słychać było gwar nieśpiesznych rozmów i rozbrzmiewający co jakiś czas radosny śmiech. W powietrzu czuć było magiczną aurę Świąt. W końcu jest! Pierwsza gwiazdka! Już nie trzeba było dłużej czatować z nosem przy szybie i wypiekami na policzkach. Nareszcie można było zacząć raczyć się przysmakami przygotowanymi przez mamę i babcię specjalnie na ten dzień
Grunt to przepis!zrobisz deser bez okazji, bo przyznam szczerze - nie warto czekać ! Składniki: 450 g śliwek mrożonych ( w sezonie świeżych ) 3/4 szklanki czerwonego wina - wytrawne lub półwytrawne 1 laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 5 nasion kardamonu 1 łyżka cukru trzcinowego 250 g serka mascarpone 220 g jogurtu greckiego light 1 czubata łyżka cukru pudru 150-200 g ciastek korzennych speculoos Wykonanie: Śliwki
kolorowotorcikowokrótko do połączenia się składników. Odłożyć 1/3 masy. Do pozostałej stopniowo dodawać czerwony barwnik, do momentu uzyskania pożądanego koloru. Przygotować dwa rękawy cukiernicze - jeden zakończony okrągłą końcówką, drugi małą gwiazdką. Czerwony krem przełożyć do rękawa z okrągłą końcówką, biały krem do rękawa zakończonego małą gwiazdeczką. Wystudzone całkowicie babeczki dekorować najpierw wyciskając czerwoną czapkę, potem robiąc biały pompon i obramowanie
maniapieczeniagrubości. Przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek koła kładziemy ok. 1/2 łyżeczki nadzienia, przykrywamy drugim kółkiem i przy pomocy mniejszej foremki np. w kształcie gwiazdki wycinamy pierniczki, (nie musimy sklejać boków, gdyż same się skleją), usuwamy odcięte ciasta i ponownie je zagniatamy i wałkujemy. Gotowe pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 st. C przez
Domowy Smak Jedzenia