gwiazdki - 1000 przepisów (strona:13/67)

Słodkie maleństwa na jeden kęs 167

dziesiątkę - ciasteczka dosłownie rozpływały się w ustach, słodki krem i lekko kwaskowy dżem cudownie ze sobą współgrały. Ogromna porcja zniknęła błyskawicznie - sama byłam w szoku. Wyciskałam malutkie gwiazdki - wyszło mi ich ponad dziewięćdziesiąt. Posklejane dżemem i kremem ciasteczka były idealne na jeden kęs - i wydaje mi się, że właśnie takie najłatwiej się je. Poza tym mają w sobie taki(...)dokładnie zmiksować. Partiami dodawać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać skórkę z cytryny, połączyć.Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe ciasteczka (blisko siebie, ciastka nie rosną).Schłodzić 30-60 minut w lodówce.Po tym czasie piec w 180 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka czekoladowe - kolejne najlepsze 158

zachowując odstępy. Nieco ciastka spłaszczyć, przyciskając dnem szklanki do blachy.Piec w 200 st. C. przez 10 minut.Ostudzić.Smacznego!Rok temu, przed Świętami, Siostra C. uczyła mnie robić papierowe gwiazdki. Postanowiłam więc przygotować sobie w tym roku takie dekoracje sama, bo bardzo mi się spodobały.Efekt? Zrobiłam jedną. Zajęło mi to godzinę, a słowa, których przy tym używałam... Cóż, czasem(...)nadszarpniętych samopoczucia i samooceny, wyciągnęłam z szafy wszystkie mikołajki, krasnalki, bałwanki i świeczuszki. I tak sobie teraz siedzę przy blasku tych ostatnich, a w ich świetle nawet moja szalona gwiazdka wygląda ładnie.Może jednak spróbuję zrobić następną...? Teraz przecież powinno już pójść z górki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gruszki winno-korzenne w sosie czekoladowym 235

dekoracyjnie zastygną na gruszkach.   Czas przygotowania:25 minutPorcje: 4   Składniki:4 twarde gruszki,1 butelka białego wina półsłodkiego,skórka z 1/2 pomarańczy,kawałek cynamonu,2 gwiazdki anyżu,miód lub cukier do smaku (ewentualnie),szczypta szafranu lub kurkumy (dla koloru).biały sos z jednej tabliczki białej czekolady (przepis),ciemny sos z jednej tabliczki gorzkiej czekolady (przepis(...)Przygotowanie:W rondlu zagotować wino z połamanym cynamonem, gwiazdkami anyżu, skórką otartą z pomarańczy i szafranem (lub kurkumą), ewentualnie dosłodzić miodem lub cukrem.Gruszki obrać, ściąć dół z szypułką, żeby równo stały. Włożyć do rondla, gotować do miękkości (ok. 15 minut, sprawdzić wbijając czubek noża w gruszkę). Gruszki najlepiej zostawić w winie na całą noc, nabiorą wówczas intensywnego koloru

SzczyptaSmaQ
Zupa mlecza na gruszkach - makaron Międzybrodzki 148

blog do konkursu  do Makaronholicy klik dostałam się do 15 blogów jupiiii :)) Makaron  Międzybrodzki  klik otrzymałam w kilku rodzajach ale moją uwagę od razu przykuł makaron gwiazdka pierwsza moja myśl zupa mleczna, wspomnienie z dzieciństwa z takim makaronem. Zupa mleczna dla niektórych koszmar a dla innych cudne wspomnienie babci :) Mamy teraz okres jesieni i mnóstwo cudownych gruszek(...)przyjże bliżej to widzę jakby małe łuseczki (ziarna semoliny) i nie klei mi się w talerzu.... " nic ująć nic dodać opinia dziecka zawsze szczera :)  SKŁADNIKI :  makaron Międzybrodzki gwiazdka klik 140 ml gruszki 3 szt mleko 0,5 lira woda 0,5 litra laska wanilii cukier do smaku dodałam z prawdziwą wanilią szczypta soli

Basia w kuchni
Pomarańczowe ciasteczka z galaretką 1248

mąkę - wyrobić ciasto.Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na min. 2,5-3 godziny do lodówki.Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 3mm i wykrawać ciastka gwiazdki lub inne. W połowie gwiazdek wyciąć mniejszą foremką otwory.Ciastka piec w 170 stopniach C około 12 minut - na złoto.Upieczone ciastka pozostawić do wystygnięcia.W tym czasie rozpuścić galaretkę

kolorowotorcikowo
Dwukolorowe ciasteczka maślane 222

dodałam pół łyżki. Oba ciasta owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.2. Ciasta wałkujemy dosyć cienko, wycinamy kółka przy pomocy szklanki, a po środku każdego kółka wycinamy gwiazdki. Kółka przenosimy na papier do pieczenia i do każdego wkładamy gwiazdkę w innym kolorze.3. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasteczka pieczemy około 10 minut. Studzimy na kratce i zajadamy :) Smacznego

My Culinary Art
Makowa gwiazda z ciasta francuskiego 356

jeden raz- w przeciwnych kierunkach - to znaczy  w prawej ręce w prawo, w lewej w lewo :)  Analogicznie zawijamy wszystkie trójkąty.Pozostałą część białka mieszamy z żółtkiem. Smarujemy gwiazdkę z wierzchu rozmąconym jajkiem. Przenosimy papier z ciastem na blachę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ( z termoobiegiem) przez 15-17 minut, aż ciasto się zarumieni.Pozostawiamy ciasto(...)całkowitego wystudzenia. Delikatnie z pomocą łopatki przenosimy ciasto na talerz/półmisek. Pyszna i efektowna gwiazdka makowa gotowa!  Odrywamy trójkąty ciasta (12 kawałków) - ostatni zjada środek  :) Smacznego !!Pozostałe ciasto francuskie możemy wykorzystać do zrobienia rogalików z dowolnym nadzieniem. Z każdego koła ( po podzieleniu na 4 części) pozostają 4 "prawie" trójkąty, więc możemy przygotować 8 dużych rogalików z czekoladą

Moje Kuchenne Rewelacje
Babeczki choinki 191

dekorujemy najpierw śnieżnym białym lukrem (tu przepis) i posypujemy cukrem.Do gęstego maślanego kremu (np. takiego jak tu) dodajemy zielony barwnik spożywczy i przekładamy do workacukierniczego z dziubkiem w kształcie gwiazdki.  Wyciskamy na babeczkach dowolnej wielkości kremowe choinki i dekorujemy cukrowymi koralikami.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Babeczki morskie zwierzątka 148

papieru do pieczenia, żeby łatwo było przenieść gotową figurkę i odstawić do wyschnięcia. Poszczególne kawałki masy cukrowej sklejamy ze sobą odrobiną wody.Do zrobienia rozgwiazdy potrzeba niedużej foremki w kształcie gwiazdki. Kawałek żółtej masy cukrowej rozpłaszczamy lekko dłonią lub wałkujemy wałkiem na grubość około centymetra. Wycinamy gwiazdkę, wygładzamy krawędzie palcami i za pomocą wykałaczki dodajemy detale i fakturę. Na koniec

Ciastkozercy
Halloween Babeczki Pająki 197

dobre wrażenie na każdym halloweenowym przyjęciu. Wbrew pozorom ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Potrzebne będą babeczki i krem, do tego przyda się "włochata" końcówka do szprycy lub zakończona gwiazdką, roztopiona czekolady i trochę masy cukrowej.Składniki na babeczki dyniowe  lub wanilioweSkładniki na kremSkładniki na masę cukrową+czekolada, barwniki spożywczePo upieczeniu odstawiamy babeczki do przestudzenia - nie mogą być ciepłe, kiedy(...)zaczniemy robienie dekoracji, bo rozpuszczą krem.Do zrobienia dekoracji możemy użyć dowolnej tylki zakończonej gwiazdką lub "włochatej" - z małymi otworami na końcu. Ważne, żeby nałożony krem wyglądał na trochę rozczochrane futerko.Oprócz tylki potrzebne będą worki cukiernicze i zwykłe woreczki strunowe.Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia - musi być ciągle jeszcze ciekła, ale nie za gorąca.Nakładamy ją do woreczka strunowego

Ciastkozercy
Wigilia , starodawne zwyczaje… 220

chyba uroczysty posiłek w kuchni  polskiej, w którym zachowały się ślady dawnych obrzędów.  Zasiadano do niej ,ja też tego przestrzegam, z zapadnięciem zmroku i ukazaniu się pierwszej gwiazdki ,pilnie wypatrywanej przez dzieci. Najpierw dzielono się opłatkiem .W tej wzruszającej chwili wybaczano sobie wzajemnie wszelkie urazy ,pieczętując zgodę pocałunkiem. Staropolskie opłatki były różnokolorowe i bardzo ozdobne. Dziś wypieka(...)były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne  „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też miał znaczenie. Okrągłe, symbolizowały słońce i radość ;  gwiazdki ,chroniły przed złem ; dzwonki ,odpędzały złe duchy ; choinki ,oznaczały nieprzerwany cykl płodności , a zwierzątka ,ofiary składane bogom. Tutaj podam  przedwojenny przepis  na smaczne  kruche ciasteczka .Pochodzi

Kulinarny karnet Christophera
Churros - na dobry początek dnia. 178

Roztworem tym zalać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać, wyrobić łyżką na gładką, zwartą masę. Ciasto nie może być rzadkie. Hiszpanie nakładają ciasto do specjalnej szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Jeżeli takiej nie mamy, korzystamy z rękawa cukierniczego z większą końcówką w kształcie gwiazdki, a może innym.Wyciskamy ciasto w długie 10cm paski. W Churreria  kupimy churros krótkie i bardzo

Kulinarny karnet Christophera
Ozdoba z kory cynamonu 140

Piękne ozdoby z kory cynamonu...Potrzebne nam będzie:kora cynamonu,klej,rolka tekturowa po papierze toaletowym,gwiazdka anyżu,rafia.W wykonaną ozdobę można włożyć szyszkę lub zrobić świecznik i włożyć tea light. Wykonanie: Tekturową rolkę przecinamy na pół i przyklejamy do niej mocnym klejem korę cynamonu. Następnie obwiązujemy rafią i przyklejamy gwiazdkę anyżu

Aga w kuchni
Szwajcarski Orzech Pie lub Bündner Nusstorte 317

częścią ciasta wyłożyć dno i boki  tortownicy. Włożyć na godzinę do lodówki do schłodzenia. Na ciasto wylać zimną masę orzechową. Z drugiej części ciasta odłożyć kawałek ciasta na gwiazdki. Resztę rozwałkować pomiędzy dwoma foliami i przełożyć na masę orzechową dokładnie zlepiając na bokach. Odłożone ciasto rozwałkować i wykroić foremką gwiazdki. Ułożyć na górze. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i piec

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka cukrowe 83

Utrzeć masło z cukrem , a potem wbijać po jednym jajku i ucierać Wsypać mąkę i wyrobić na jednolite ciasto Po rozwałkowaniu wykrawać ciasteczka- na te porę najlepsze dla mnie - gwiazdki; ) Posypać cukrem kryształem, a wpierw posmarować cienko każdą gwiazdkę rozmąconym jajkiem Piec w temp. około 180 stopni C. do zarumienienia Można w ciasteczkach robić przed upieczeniem dziurkę, by móc powiesić

Proste Potrawy