kory cynamonu 15 g goździków 15 g suszonego imbiru 5 g ziaren kardamonu 10 g gałki muszkatałowej 5 g ziela angielskiego 3 g czarnego pieprzu 5 g gwiazdek anyżu suszona skórka z pomarańczy -opcjonalnie suszona skórka z cytryny - opcjonalnie Wykonanie: korę cynamonu połamać na mniejsze kawałki, tak by zmieściły się w młynku do kawy. Pomóc sobie najlepiej tłuczkiem lub młotkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wykończenie: Gdy wszystko mamy gotowe składamy poszczególne elementy. Na pierwszy placek nakładamy krem, następnie kładziemy drugi placek i na niego wykładamy masę korówkową. Dowolnie dekorujemy. U mnie tym razem gwiazdki, które świetnie podkreślą świąteczny klimat i będą namiastką białej zimy, której za oknem nie widać ☺ Ciasto odkładami na 3-4 godziny do chłodnego miejsca. Gwarantuję, że tym smakołyki zadowolicie każde
Ania i Marcin gotująpółsłodkiego wina © 1 łyżeczka mielonego cynamonu (+kora, jeśli mamy) © 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu © kawałek gwiazdki anyżu © 1 małe ziele angielskie © kawałek gałki muszkatołowej © 2 łyżki miodu
Bazując na smakucynamon wsypać do miski. Kawę rozpuścić w wodzie, dolać całość do suchych składników i dobrze wymieszać. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać kształty : gwiazdki, serduszka, dzwonki lub inne świąteczne kształty. Udekorować np. pestkami jabłka, pieprzem kolorowym, pestkami dyni itp. Suszenie : Gotowe dekoracje ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem i suszyć
Niebieski kubek z kawagładkie ciasto,odłożyć w chłodne miejsce na 24 godziny(nie lodówka). Piekarnik rozgrzać do 180st C .Rozwałkować ciasto na ok 2mm płat i wykrawać kółeczka,w środku każdego serce,gwiazdkę lub inny,dowolny wzór.Kółka ułożyć na blachę wyłożoną papierem,posmarować roztrzepanym jajkiem,posypać cukrem.piec ok 10-15 min,aż pierniczki będą pulchne. Po upieczeniu można je zostawić w takiej
Niespełnione zdolności kulinarnepołowę frużeliny. Położyć drugi blat, nasączyć pozostałym ponczem, wyłożyć połowę kremu z gorzkiej czekolady, wyrównać, wyłożyć pozostałą frużelinę, wyrównać. Pozostały krem przekłożyć do worka cukierniczego zakończonego tylką z małą gwiazdką. Wycisnąć ozdobne rozetki na górze tortu. Resztą kremu wysmarować boki. Jeżeli mamy obrotową paterę przyłożyć nóż do dolnej części tortu, kręcąc paterą i powoli przesuwać nóż do góry
moj przepis namisy miksera, dodać serek mascarpone, ubijać krótko, tylko do połączenia. Ja przestałam ubijać jak tylko krem przestał spływać z mieszadeł miksera. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego dużą gwiazdką (u mnie Wilton 1 M) i udekorować babeczki, robić spirale od zewnątrz do środka. Babeczki można schłodzić i podać następnego dnia (zachowują świeżość do 3 dni) lub podawać natychmiast. Smacznego! babeczki
moj przepis nagodziny. Sernik wyjąć, wylać tężejącą galaretkę, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki np. na 1 godzinę. Bitą śmietanę ubić na sztywno. Przełożyć do worka cukierniczego zakończonego ozdobną małą gwiazdką. Na serniku wycisnąć rozetki, w każdą rozetkę włożyć umytą i osuszoną truskawkę (bez odrywania szypułki). Deser przechowywać w lodówce. *jeżeli używamy truskawek z kompotu zamiast wrzącej wody może być wrzący
moj przepis nakrem. Ostudzić, następnie wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Krem przełożyć do misy miksera, ubić końcówką do ubijania bitej śmietany. Przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki np. 1 M Wiltona. Wstawić do lodówki na czas wykonywania tortu. Wykonanie: Krem podzielić na 3 części. Pierwszy blat położyć na paterze, naponczować 1/4 szklanki ponczu, wyłożyć 1/3 kremu, położyć
moj przepis natortu, lekko poklepując tort. W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę, ubić na sztywny krem, pod koniec dodać cukier puder, krem przełożyć do worka cukierniczego zakończonego ozdobną tylką w kształcie gwiazdki (np. 1 M Wiltona). Tort ozdobić rozetkami. Aby rozetki były symetryczne wyciskam je zgodnie z kierunkami świata, tj. najpierw północ i południe, później zachód i wschód, później pozostałe :). Na każdą
moj przepis nabiałek. Miksować cały czas na wysokich oborach, do momentu aż masa bezowa nie ostygnie (od 5 do 10 min). Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Wyciskać gwiazdki czy róże , wedle uznania. Aby uzyskać podpalany efekt, należy delikatnie opalić bezę palnikiem do crem brulee lub wstawić na 30 st lub do zarumienienia do piekarnika nagrzanego
moj przepis namomentu aż masa bezowa całkowicie nie ostygnie (od 5 do 10 min). Do całego kremu dodać barwnik różowy, zmiksować. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Wyciskać gwiazdki czy róże, wedle uznania. Ja najpierw wycisnęłam różyczki różowym kremem za pomocą tylko 1 M Wiltona na górze sernika, zaczęłam wyciskanie od samego środeczka sernika, później do pozostałej masy dodałam fioletowego
moj przepis naostygnie (od 5 do 10 min). Do całego kremu dodać barwnik różowy, zmiksować. Cały tort wysmarować cienką warstwą bezy, wyrównać. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Wyciskać gwiazdki czy róże, wedle uznania. Ja wycisnęłam różyczki różowym kremem za pomocą tylko 1 M Wiltona, później na nich wyciskałam kolejne różyczki. Tort przechowywać w lodówce. *Uwaga, biszkopt nie lubi czekać
moj przepis nanasączyć połową mieszanki, wyłożyć 2/3 kremu śmietankowego, położyć drugi blat, nasączyć resztą mieszanki. Posmarować cienką warstwą kremu, wyrównać. Resztę kremu przełożyć do worka cukierniczego, zakończonego tylką w kształcie dużej gwiazdki (u mnie 1 M Wiltona). Ciasto posypać kakao, wycisnąć rozetki. Pokroić na kwadraty. Podawać. Przechowywać w lodówce, maksymalnie 4 dni. Smacznego
moj przepis na