gwiazdki - 1000 przepisów (strona:20/67)

Ozdoby z masy solnej 254

wody) Składniki umieścić w misce, wyrobić do połączenia i gotowe. Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Z gotowej masy wycinać dowolne kształty : u nas gwiazdki, choinki, skarpetki, serduszka i dzwonki. Jeśli chcecie dekorować np. pestkami z jabłek to należy to robić przed wysuszeniem ciasta – wystarczy powtykać pestki w ciasto. Jeśli chcecie malować to według

Niebieski kubek z kawa
Śledzie korzenne 117

Składniki (na 2-3 porcje): 2-3 filety śledziowe z zalewy octowej lub z oleju ( moczę całą noc w wodzie lub mleku, wymieniając wodę minimum trzykrotnie) Przyprawy: 4 gwiazdki anyżu 3-4 goździki 1 cm imbiru pokrojony w plastry świeżo mielony pieprz kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 laska cynamonu kilka ziaren gorczycy 2 nasiona kardamonu Zalewa

Mango Papaja
Pierniczki na zamówienie 129

Święta :)   Proponuję domowe pierniczki, wypiekane z najlepszych składników, naturalnego miodu i wyselekcjonowanych przypraw. Jedna porcja to ok. 60 średnich pierniczków. Do wyboru dowolne kształty, a w tym: -gwiazdka mała -gwiazda duża ok. 12 cm -choinka mała -choinka duża ok. 17 cm -domek -samochodzik -kółeczko -serce -półksiężyc Jedna porcja to mix kształtów lub kilka wybranych przez zamawiającego. Możliwość zamówienia większej

Chocolate Muffin Blog
Tort z likierem Baileys 217

trzy marcepanowe kulki różnej wielkości. Natomiast u podstawy tortu, układamy dookoła małe kuleczki- zachowując miedzy nimi pewien odstęp. Za pomocą rękawa do zdobienia tortów [końcówka: duża w pół otwarta gwiazdka ], robimy duże kremowe zdobienia na wierzchu tortu. Kremowe zdobienia, lekko opruszamy kakao… …i tort jest gotowy ! Gotowy tort wkładamy przynajmniej na kilka godzin do lodówki (a najlepiej

Domowe Torty
Krem z likierem Baileys 294

serka mascarpone i likieru. Ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Gotowy krem nakładamy do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów. [ Polecana końcówka : duża, wpół otwarta gwiazdka]. Przechowujemy w lodówce ! Smacznego!!!   Artykuł Krem z likierem Baileys pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Tort makowy 162

tylko boki! Nie nakładamy kremu na górę tortu! ) i wyrównujemy niedoskonałości. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKORUJEMY : Krem umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów z dużą końcówką -gwiazdką ( jeżeli użyjecie małej końcówki- mogą w niej utknąć kawałki orzeszków i uniemożliwić dekorowanie. Osobiście przeżyłam wybuch zawartości rękawa dekoracyjnego, kiedy próbowałam na siłę wycisnąć krem przez przytkaną orzeszkiem końcówkę

Domowe Torty
Tort śmietanowy z różyczkami 173

pół, po czym lekko dociskając układamy z nich ramkę wokół tortu, tak aby ciasteczka przylegały do podstawy. Za pomocą rękawa do zdobienia tortów [ końcówka: duża w pół otwarta gwiazdka ], robimy kremowe różyczki. Zaczynamy od środka różyczki i wykonujemy spiralne ruch ( jak byśmy chcieli narysować skorupkę ślimaka ) Im więcej zrobicie okrążeń, tym większe wyjdą Wam różyczki. Jeżeli boicie się, że coś

Domowe Torty
Tort Oreo 193

ciasteczka wysypujemy na środek tortu, tak- aby zostało nam po brzegach miejsce na kremowe zdobienia. Pozostały krem umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów z końcówką: ‘na wpół otwarta gwiazdka’. Robimy dookoła tortu kremowe kółeczka. Powinno nam wyjść od 8 do 10 takich kółeczek. W kremowe kółeczka wkładamy całe ciasteczka Oreo- po jednym ciasteczku na każde kółeczko. Dokruszamy

Domowe Torty
Tort serduszko z różyczkami 144

wierzch oraz boki naszego tortu- wszystko ładnie smarujemy i wygładzamy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : Za pomocą rękawa do zdobienia tortów [ końcówka: duża w pół otwarta gwiazdka ], robimy kremowe różyczki. Zaczynamy od środka różyczki i wykonujemy spiralne ruch ( jak byśmy chcieli narysować skorupkę ślimaka ) Im więcej zrobicie okrążeń, tym większe wyjdą Wam różyczki. Jeżeli boicie się

Domowe Torty
Tort adwokatowy 285

gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : Czekoladę ścieramy na tarce o dużych czkach. Opruszamy tort czekoladą. Śmietanę ubijamy i przekładamy do rękawa do zdobienia tortów [polecana końcówka: duża w pół otwarta gwiazdka ]. Robimy duże kremowe zdobienia na wierzchu tortu, natomiast u podstawy wykonujemy małe zdobienia- jedno obok drugiego. Kremowe zdobienia opruszamy delikatnie czekoladą…. …i tort jest gotowy !   Gotowy tort

Domowe Torty
Tort gruszkowy z białą czekoladą 234

czekoladowymi kropelkami. Na górze tortu- w środkowej części- układamy ozdobione czekoladą połówki gruszek. Śmietanę ubijamy i umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z końcówką o nazwie w pół otwarta gwiazdka. Robimy śmietanowe zdobienia po brzegach góry tortu. W miejscach pomiędzy gruszkami i śmietanowymi zdobieniami- układamy delikatnie kropelki z białej czekolady… … i nasz tort jest gotowy! Gotowy tort wkładamy

Domowe Torty
Tort ala Ferrero Rocher 310

utworzyły one dwa kółeczka i aby pozostało miedzy nimi miejsce na śmietanowe zdobienia. Śmietanę ubijamy (bez dodatku cukru!). Bitą śmietanę umieszczamy w rekawie do zdobienia, z dużą końcówką typu gwiazdka lub w pół otwarta gwiazda. Robimy kremowe zdobienia w miejscach pomiędzy tymi czekoladowymi kuleczkami, które tworzą zewnętrzne koło. Robimy także jedno śmietanowe zdobienie w samym środku tortu

Domowe Torty
Sałatka z kurczaka, z makaronem... 447

Sałatka z kurczaka, z makaronem... Tak niewiele pracy, a na śniadanie czy kolacje zamiast kanapek możemy zjeść pyszną sałatkę... Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka 200 g drobnego makaronu (gwiazdki, ryżowy) 5 dużych ogórków konserwowych puszka groszku konserwowego sól, pieprz majonez koper (opcjonalnie) Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy na odrobinie oliwy. Studzimy. Makaron gotujemy

Pelusiowa Kuchnia
Profiteroles- mini ptysie 209

dobrze zmiksować (masa będzie wyglądać na zwarzoną, ale po chwili się ujednolici).  Tak przygotowane ciasto ptysiowe przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, np. w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać niewielkie, okrągłe porcję ciasta (mniej więcej 30 sztuk) w sporych odległościach od siebie (urosną!) Piec w 200 st.C przez około

Nastoletnie Wypiekanie
Omlet choinkowy 139

przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut z każdej strony. Z gotowego omleta wyciąć kształt za pomocą metalowej foremki do ciastek. Ja mam dużą choinkę z Ikei :) Dekoracje: gwiazdki wycięte z plasterków banana cząstki mandarynek kawałki kiwi roztopiona gorzka czekolada  Smacznego

Chocolate Muffin Blog