owocami. SKŁADNIKI 3-4 filety śledziowe 2 pełne łyżki musztardy Dijon 2 łyżki miodu 1/2 szklanki oleju rzepakowego, lnianego lub słonecznikowego 1 łyżka whisky 2 łyżki domowej wiśniówki 2 gwiazdki anyżu 4 goździki 4-5 kulek ziela angielskiego 2 owoce zielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki ziaren kolendry ½ łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu ziarnistego 2 szczypty
Karo in the Kitchengrzańcu to koniecznie wypróbujcie wersję z Porto — nie ma ona sobie równych! * SKŁADNIKI na 4 szklanki butelka słodkiego czerwonego wina (polecam Porto) 2 słodkie pomarańcze 2 laski cynamonu 2 gwiazdki anyżu 5 pestek kardamonu 5 goździków + kilkanaście do ozdoby kawałek kłącza imbiru 4 garście obranych migdałów 4 garście rodzynek 2 łyżki miodu cukier (opcjonalnie do smaku) * PRZYGOTOWANIE Do rondelka wlej
Food Squaresię dlaczego mrożę dania wigilijne :) ? Dawno, dawno temu obiecałam sobie, że nie będę padać ze zmęczenia, będę sie cieszyć rodziną i najbliższymi , oraz że nie usnę przed pierwszą gwiazdką. :) Musiałam więc zmienić coś by tak się stało. Ponieważ zamrażarka została już dużo wcześniej wymyślona- nie pozostało mi nic innego jak wykorzystać ją. Tak więc co roku zaczynam przygotowania
Smaki Edytyekspresu dołączony jest wymienny nabój z lekkiego aluminium, zawierający CO2, który bez problemu możemy zamienić na pełen. To dzięki niemu powstają orzeźwiające bąbelki! Jeśli szukacie wyjątkowego prezentu na gwiazdkę – zdecydowanie polecam Wam SodaStream! Aby sprostać różnym gustom, producent oferuje kilka modeli o bardzo ciekawym designie. Choć osobiście uważam, że biały SOURCE jest najfajniejszy! Zerknijcie na ich stronę i wybierzcie coś
Spektrum Smakuwylepić większymi krążkami, nałożyć do nich farsz, przykryć mniejszymi kółkami z ciasta i docisnąć. Posmarować roztrzepanym jajkiem (muffinki możemy dodatkowo ozdobić wyciętymi z pozostałych skrawków ciasta motywami np. listkami, gwiazdkami). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (funkcja góra - dół) i wstawić muffinki. Piec około 20 minut - aż się ładnie zrumienią. Podawać ciepłe (ja odgrzewam w mikrofali
Nie tylko w kuchniłyżeczek 1 gałka muszkotołowa-5 g 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego- 5 g 2 łyżeczki całych goździków-5 g 2 łyżeczki ziaren wyłuskanych z kardamonu-5 g 1 gwiazdka anyżu-ziarna wyłuskane-1 g 5-6 ziaren pieprzu Wykonanie Wszystkie przyprawy ,które są zmielić .Gotowe wsypac do szczelnie zamykanego pojemniczka. Składniki 800g mąki, 280g cukru pudru, 120g tłuszczu, 110g
w mojej kuchnidrewnianej sklejki. Z jednej strony mają napis "Wesołych Świąt", a z drugiej można pisakiem napisać imię osoby obdarowanej czy rodzaj oliwy. Kupiłam też kilka zawieszek ze sklejki w kształcie gwiazdek, dzwoneczków i innych świątecznych elementów. Zawieszki papierowe. Można je wyciąć samemu z papieru lub kupić (np. są w Empiku). Wstążeczki, sznurek, rafia. Świeże zioła, gałązki choinkowe. Moim oliwom świątecznym
Chilli Czosnek i Oliwalove nature ! Sami mamy ich cudności - świetne produkty w świetnej jakości! Zdecydowanie polecamy! Czary z drewna - FB Piękne meble, cudowne litery, drewniana biżuteria. Świeczniki, stojaki na jajka, gwiazdki- wszystko co wyjątkowe znajdziecie u Al. Jej białe marokanki podbijają serca wszystkich, a nowe czarne z pewnością Was oczarują - my się w nich zakochaliśmy! Spiek ceramiczny - FB Karolina tworzy niesamowitą
Plate of Joywierzch wyłożyć po około 1,5-2 łyżki masy serowej (fot.5) . Na masę serową położyć płaską łyżeczkę powideł, zagłębiając je delikatnie w masie. Patyczkiem zrobić kilka wzorków (gwiazdki lub spirale). Piec przez 25 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia (fot.6) . Źródło: kwestiasmaku.com drukuj przepis
Świat Ciastamasło- posiekać nożem,wymieszać,polać sokiem z pomarańczy i zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok 1 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać serca,gwiazdki...można też paski szerokości ok 2,5cm,długości ok 5cm.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 10 min w 180stC. Cukier puder utrzeć z sokiem
Niespełnione zdolności kulinarnearomatu waniliowego 40g masła – roztopionego Wierzch: 60g orzechów włoskich Bakalland 60g orzechów nerkowca Bakalland 60g żurawiny Bakalland 60g kandyzowanych wiśni 60g cukru 60g masła 2łyżki naturalnego miodu Dodatkowo: cukrowe gwiazdki do ozdoby 1. Suszone owoce zalać sokiem lub likierem i odstawić na parę godzin, najlepiej na całą noc. 2. Następnie owoce osączyć, zatrzymując sok. 3. Mąkę przesiać
Mała Cukierenkamoże być coś lepszego niż babeczki o smaku piernika? Delikatne miękkie ciasto pachnące świętami? Może! Takie babeczki w cudownych kształtach choinek, gwiazdek i śnieżynek. Pachną piernikiem, wyglądają świątecznie, a smakują wybornie :) Jeśli nie macie takiej cudownej formy jak nasza możecie upiec zwykłe muffinki w okrągłych papilotkach. Nasza foremka silikonowa pochodzi ze sklepu garneczki.pl . Piekłam w niej już kilkakrotnie
Kolizje Smakówwarstwy na jedną porcję (kończąc masą z mascarpone). Gotowe desery posypujemy kakao wymieszanym z przyprawą do piernika. Aby uzyskać jeszcze bardziej świąteczny akcent możemy wyciąć z kawałka kartonu np. gwiazdkę, położyć ją na wierzchu każdej porcji i dopiero posypać mieszanką kakao z przyprawą piernikową. Potem delikatnie zdejmujemy szablon z powierzchni deseru. Piernikowe tiramisu przechowujemy w lodówce (2-3 dni). Dobrze
MyCookBook.plpłaska łyżka kakao 1 płaska łyżka przyprawy do piernika Ale-raj 150 ml oleju rzepakowego Bita śmietana: 200 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru Dekoracja: czekoladowe gwiazdki czekoladowa posypka Przygotowanie: Spód: Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek, przełożyć do naczynia, wlać ciepłe rozpuszczone masło, wymieszać i wyłożyć równomiernie dno tortownicy o średnicy 25 cm. Masa serowa: Kremówkę podgrzać
Ala piecze i gotuje