zarumienienia - około 10 -15 min ( nie smarujemy jajkiem) Po przestudzeniu przechowujemy w szczelnym naczyniu, jeśli oczywiście nikt nie znajdzie ich przed czasem i nie zje...:) Mnie wyszło około 100 gwiazdek, do dziś zostało niewiele.Można robić gwiazdki cieńsze- jeszcze smaczniejsze...Przepis znalazłam gdzieś w sieci na blogu, ale już nie wiem gdzie :)Polecam są pyszne, delikatne w smaku
Proste Potrawymarchewek, 1 sporej pietruszki, 1 małego selera, 1 pora, 1 cukinii, niewielkiego kawałka korzenia imbiru, 4 ząbków czosnku, 4 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiem, pęczka natki kolendry, 2 gwiazdek anyżu, 7 goździków, 1 łyżeczki cynamonu, 15 ziaren pieprzu syczuańskiego, 1 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki nasion kozieradki, 6 suszonych grzybów shitake, sosu sojowego, oliwy, 2 łyżek stołowych czystej wódki(...)były twarde powinny poleżeć w wodzie przez kilka godzin - najlepiej przez noc. Następnie przeszedłem do przyrządzenia przyprawy "pięć smaków" i przyprawienia mięsa. W moździerzu roztarłem na jednolity proszek dwie gwiazdki anyżu, 7 goździków, 15 ziaren pieprzu syczuańskiego, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę nasion kminu rzymskiego i 1/2 łyżeczki nasion kozieradki. Piersi kurczaka, po oczyszczeniu ich z resztek błon pokroiłem w poprzek włókien
Wyprawy kulinarnedoskonale łączy się z korzennymi przyprawami, łagodząc ich smak. Dla mnie jest to dodatek obowiązkowy do tego dania. Kompozycję przypraw korzennych możecie modyfikować według uznania. Ja zmniejszyłam ilość gwiazdek anyżu w porównaniu do oryginalnego przepisu, ponieważ nie przepadam za nimi. I tak były jak dla mnie za mocno wyczuwalne w potrawie. Pilaw z bobem, korzennymi przyprawami i grillowaną cukinią(...)bulionu warzywnego 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml oleju roślinnego 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 laska cynamonu 2 goździki 10 gwiazdek anyżu (zależy od preferencji, ja użyłam 4, ale to i tak dla mnie zbyt wiele;p) sól, pieprz 50 g masła do podania: cytryna jogurt naturalny Przygotowanie: Na patelni rozgrzanej
Chilli Czosnek i Oliwarozgrzewa ciało oraz wyostrza zmysły. Wszak użyte do jego przygotowania przyprawy, to znane afrodyzjaki. Uwaga - uzależnia ! ;) Składniki:* 1 kg śliwek węgierek lub innych* 1 litr wody* 2 gwiazdki anyżu* 5 ziaren kardamonu* 1 laska cynamonu* cukier brązowy( ilość wedle upodobań ) Wykonanie:Śliwki umyć, wypestkować i umieścić w dużym garnku. Dodać gwiazdki anyżu, ziarna kardamonu ( ja nie wyłuskiwałam
kolorowotorcikowomoże octu dodać więcej. Każdy powinien doprawiać produkty według własnych preferencji smakowych. Dodałam do każdego słoika liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, sporo ziaren kolorowego pieprzu, baldach kopru i zrobiłam gwiazdki z marchewek. Niskie stężenie octu w tym przepisie wymagana pasteryzacji słoików, jeśli tego nie zrobicie może powodować psucie przetworów. W tym roku ogórki w słoikach robiłam na kilka sposobów: Ogórki(...)kolorowych ziaren pieprzu, dodajemy po 1 listku laurowym, 2 ziarenka ziela angielskiego. Wkładamy do słoików dosyć ciasno ogórki, dodajemy po 3 plasterki surowej marchewki (zrobiłam z nich ozdobne gwiazdki), na koniec wkładamy mały baldach kopru z nasionami . Słoiki zalewamy gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy i wstawiamy po 3 sztuki do dużego garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką. Wlewamy gorącą wodę do 3/4 wysokości
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępuszka kajmaku waniliowego 6 łyżek domowego cukru waniliowego, 2 budynie śmietankowe Winiary (jeden z cukrem, drugi bez cukru) olejek waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szkl. mąki, gwiazdki Dr. Oetkera Przygotowanie kruchego ciasta: Rozpuszczamy margarynę, dodajemy 3 żółtka, 1 szkl. mąki, 3 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno podłużnej formy wyłożone papierem(...)dwie polewy: zagotowujemy śmietanę, wyłączamy gaz, dodajemy połamane kostki czekolady i dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia czekolady, gdy przestygnie smarujemy ozdobnie powierzchnię sernika polewą czekoladową, możemy zrobić ozdobne smugi, posypujemy gwiazdkami. Smacznego. Masa białkowa: w wysokim pojemniku ubijamy 9 białek na sztywno z 1,5 szkl. cukru. Masa serowa: Do misy robota wkładamy 1 kg sera, dodajemy 6 żółtek, 4 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmakiem Święta Bożego Narodzenia. Przepis na 2 porcje. 300 ml kefiru 150 ml mleka 1 łyżka cukru 1,5 łyżki żelatyny 2 piernikowe serca + 2 pierniczki w kształcie gwiazdek do dekoracji Żelatynę zalewamy 3 łyżkami mleka, zostawiamy żelatynę aż napęcznieje. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy napęczniałą żelatyne i gotujemy do rozpuszczenia żelatyny, masę studzimy, następnie dodajemy kefir i połowę(...)startych pierników, mieszamy i przelewamy do szklanek. Zostawiamy do stężenia w lodówce na godzinę.Powierzchnię deseru piernikowego posypujemy resztą starych pierników, dekorujemy gwiazdką piernikową. The post Deser piernikowy na kefirze appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChurros (Churro a także: porras, calentitos, papitas, kat. xurro) to tradycyjny wypiek hiszpański w formie długiego pręta o przekroju w kształcie gwiazdki. Ten hiszpański słodki przysmak jest popularny również w Portugalii, Ameryce Łacińskiej, czy USA.. Churros podawane jest samodzielnie lub z dodatkiem sosu czekoladowego i wtedy nazywa się chocolate con churros.. To kolejny przepis na blogu, którego podstawą(...)naczynia. Studzimy. Do wystudzonej masy wbijamy 2 jajka, za każdym razem miksując dokładnie. Ciasto powinno być gęste, a jednocześnie gładkie i błyszczące Do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki przekładamy ciasto. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty, które smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Na każdy kwadrat papieru wyciskamy po 6-7 pasów o długości ok. 10 cm. Olej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędość mocno rozgrzewająca i aromatyczna :) Zupa w stylu chińskim - nie, nie z torebki ;) SKŁADNIKI: - 800 gr wołowiny, łopatki wieprzowej lub kurczaka ( ja użyłam wieprzowiny) - 4-5 szklanek wody - 1 gwiazdka anyżu - 5 cm korzenia imbiru - 5 cm korzenia galangalu - 4 kapusty bok choy - 60 ml sosu sojowego - 4 małe suszone papryczki "whole chillies" - 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego "szechuan pepper(...)cebulki dymki + szczypiorek - makaron ryżowy - sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Wlewamy wodę do garnka. Po zagotowaniu dodajemy mięso, gwiazdkę anyżu, obrany galangal, imbir opalony nad ogniem, papryczki chilli, pieprz syczuański i sos sojowy i dodatkowo solimy i trochę pieprzymy. Gdy nam mięso ugotuje się do miękkości, wyjmujemy go na talerzyk i kroimy w cienkie plastry. Następnie dodajemy pokrojoną kapustę bok choy, cebulkę
Zainspiruj się kuchniąlukier z białek (szklanka cukru pudru i 1 białko) coś do posypania (cukier puder, wiórki kokosowe) Ciasto na pierniki rozwałkowałam na ok. 1 cm placek. Następnie powycinałam z niego gwiazdki w 3 różnych rozmiarach (małe, średnie i większe, tak aby były po 2 na każdą warstwę choinki). Gwiazdki wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam zgodnie z przepisem na opakowaniu (zwykle
bastalenanasączyć ponczem, smarować musem czekoladowym. Schłodzić w lodówce, az mus stężeje.Do dekoracji:300 ml śmietanki 30% ubitej z 2 łyżkami cukru pudru150 g wiórek kokosowychperełki cukrowe srebrne Dr.OetkerCzekoladowe gwiazdki Dr.OetkerPrzełożony tort smarować bitą śmietaną.Boki obsypać wiórkami kokosowymi. Wierzch tortu ozdobić rozetkami z bitej śmietany.Udekorować perełkami cukrowymi i czekoladowymi gwiazdkami. Smacznego
kolorowotorcikowososu - to już niebawem. Składniki:250 g mrożonych wiśni100 g suszonych śliwek70 g suszonych moreli1 łyżka brązowego cukru 300 ml soku z czarnej porzeczki1 łyżka masła3 gwiazdki anyż1 laska cynamonu3-4 całe nasiona kardamonuWykonanie:Wiśnie rozmrażamy.Do rondla przekładamy wiśnie, suszone śliwki i morele. Całość zalewamy sokiem z czarne porzeczki. Do owoców dodajemy gwiazdki anyżu, nasiona kardamonu ( w całości ) oraz
kolorowotorcikowolodówce przez 1h. Na rozwałkowany spód ciasta sypiemy pokruszone ciasteczka amaretto, a następnie pokrojone gruszki. Przykrywamy drugim blatem ciasta. W górnym blacie ciasta, foremkami wycinamy dowolne kształty (u mnie gwiazdki). Wstawiamy do piekarnika na 35 min 200°C ( przez pierwsze 15 min), następnie obniżamy temp. do 180°C. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem przygotowujemy mus owocowy. W odrobinie zimnej(...)osobnym garnuszku podgrzewamy mus, do ciepłego musu dodajemy rozpuszczoną skrobię i mieszamy. Jeśli pojawią się grudki, “przecedzamy” mus przez sitko. Ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem a zagłębienia po gwiazdkach napełniamy ciepłym musem. Polecam serdecznie! Tym wpisem dołączam do akcji
Mia Cucina Sofietaprzez ok 2,5 godziny. Czekoladowy krem z mascarpone 3/4 opakowania serka mascarpone (ok. 270 g)150 g czekolady (może być mleczna, lub gorzka- jak lubicie) - ja użyłam gwiazdek Milky Way jeśli używacie mlecznej czekolady warto dodać czubatą łyżkę ciemnego kakao (lub więcej) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i delikatnie studzimy. Następnie wlewamy ją do miski(...)ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier i fix. Ubijamy do osiągnięcia sztywnej konsystencji. Dodatkowo 1 banan pokrojony w plastry (skropcie go sokiem z cytryny aby nie ściemniał)kilka gwiazdek Milky Way do ozdoby Na dno kruchych babeczek wykładamy kajmak, następnie krem czekoladowy, na nim układamy plasterki bananów i rękawem wyciskamy bitą śmietanę. Dekorujemy wedle uznania, płatkami czekolady, cukrową
Symfonia Smakówstłumić ból. Zajadam na prędce wymyśloną pocieszajkę. POCIESZAJKA JOGURTOWA. (przepis własny;) 2 paczki "Piegusków" 600g jogurtu truskawkowego 200g mrożonych truskawek 4 galaretki truskawkowe 200ml kremówki 1/2 galaretki agrestowej czekoladowe gwiazdki Pieguskami wyłożyłam spód małej tortownicy. Galaretki truskawkowe rozpuściłam w 1/4 zalecanej dawki wody, odstawiłam do stężenia. Truskawki odmroziłam, zmiksowałam na mus. Połączyłam z jogurtem. Dodałam ostudzoną, tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszałam(...)Masę wylałam na ciasteczka. Galaretkę agrestową rozpuściłam w 1/3 szklanki wrzątku. Przestudziłam. Kremówkę ubiłam na sztywno, delikatnie wlałam galaretkę i wymieszałam. Wylałam na masę truskawkową, posypałam gwiazdkami i wstawiłam do lodówki na około 1-2h, do całkowitego stężenia. Smacznego! Pozdrawiam wszystkich dzisiaj smutnych. I tych, z krwawiącym serduszkiem
W kuchni Karmel-itki