nasączyć ponczem, smarować musem czekoladowym. Schłodzić w lodówce, az mus stężeje.Do dekoracji:300 ml śmietanki 30% ubitej z 2 łyżkami cukru pudru150 g wiórek kokosowychperełki cukrowe srebrne Dr.OetkerCzekoladowe gwiazdki Dr.OetkerPrzełożony tort smarować bitą śmietaną.Boki obsypać wiórkami kokosowymi. Wierzch tortu ozdobić rozetkami z bitej śmietany.Udekorować perełkami cukrowymi i czekoladowymi gwiazdkami. Smacznego
kolorowotorcikowososu - to już niebawem. Składniki:250 g mrożonych wiśni100 g suszonych śliwek70 g suszonych moreli1 łyżka brązowego cukru 300 ml soku z czarnej porzeczki1 łyżka masła3 gwiazdki anyż1 laska cynamonu3-4 całe nasiona kardamonuWykonanie:Wiśnie rozmrażamy.Do rondla przekładamy wiśnie, suszone śliwki i morele. Całość zalewamy sokiem z czarne porzeczki. Do owoców dodajemy gwiazdki anyżu, nasiona kardamonu ( w całości ) oraz
kolorowotorcikowolodówce przez 1h. Na rozwałkowany spód ciasta sypiemy pokruszone ciasteczka amaretto, a następnie pokrojone gruszki. Przykrywamy drugim blatem ciasta. W górnym blacie ciasta, foremkami wycinamy dowolne kształty (u mnie gwiazdki). Wstawiamy do piekarnika na 35 min 200°C ( przez pierwsze 15 min), następnie obniżamy temp. do 180°C. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem przygotowujemy mus owocowy. W odrobinie zimnej(...)osobnym garnuszku podgrzewamy mus, do ciepłego musu dodajemy rozpuszczoną skrobię i mieszamy. Jeśli pojawią się grudki, “przecedzamy” mus przez sitko. Ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem a zagłębienia po gwiazdkach napełniamy ciepłym musem. Polecam serdecznie! Tym wpisem dołączam do akcji
Mia Cucina Sofietaprzez ok 2,5 godziny. Czekoladowy krem z mascarpone 3/4 opakowania serka mascarpone (ok. 270 g)150 g czekolady (może być mleczna, lub gorzka- jak lubicie) - ja użyłam gwiazdek Milky Way jeśli używacie mlecznej czekolady warto dodać czubatą łyżkę ciemnego kakao (lub więcej) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i delikatnie studzimy. Następnie wlewamy ją do miski(...)ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier i fix. Ubijamy do osiągnięcia sztywnej konsystencji. Dodatkowo 1 banan pokrojony w plastry (skropcie go sokiem z cytryny aby nie ściemniał)kilka gwiazdek Milky Way do ozdoby Na dno kruchych babeczek wykładamy kajmak, następnie krem czekoladowy, na nim układamy plasterki bananów i rękawem wyciskamy bitą śmietanę. Dekorujemy wedle uznania, płatkami czekolady, cukrową
Symfonia Smakówstłumić ból. Zajadam na prędce wymyśloną pocieszajkę. POCIESZAJKA JOGURTOWA. (przepis własny;) 2 paczki "Piegusków" 600g jogurtu truskawkowego 200g mrożonych truskawek 4 galaretki truskawkowe 200ml kremówki 1/2 galaretki agrestowej czekoladowe gwiazdki Pieguskami wyłożyłam spód małej tortownicy. Galaretki truskawkowe rozpuściłam w 1/4 zalecanej dawki wody, odstawiłam do stężenia. Truskawki odmroziłam, zmiksowałam na mus. Połączyłam z jogurtem. Dodałam ostudzoną, tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszałam(...)Masę wylałam na ciasteczka. Galaretkę agrestową rozpuściłam w 1/3 szklanki wrzątku. Przestudziłam. Kremówkę ubiłam na sztywno, delikatnie wlałam galaretkę i wymieszałam. Wylałam na masę truskawkową, posypałam gwiazdkami i wstawiłam do lodówki na około 1-2h, do całkowitego stężenia. Smacznego! Pozdrawiam wszystkich dzisiaj smutnych. I tych, z krwawiącym serduszkiem
W kuchni Karmel-itkiJeszcze tylko dzień, jedna doba od pierwszej gwiazdki na niebie nas dzieli. Tysiące lat temu gwiazdkapojawiająca się nad Betlejem, zapowiadała coś niezwykłego. Jeszcze tylko ostatnie poprawki, ostatnie przygotowania,aby uroczyście, z suto zastawionym stołem, przyjąć w swoje skromne progi Dzieciątko Jezus."Bracia, patrzcie jeno, jak niebo goreje,Znać, że coś dziwnego w Betlejem się dzieje..." ZUPA Z SUSZONYCH GRZYBÓW. /przepis
W kuchni Karmel-itkiprzestać :) Pierniczki "Prawie jak Alpejskie" - strzał w dziesiątkę! Super! Miękkie. Nawet jak wystygną, można je jeść:) Bardzo rosną, więc odpuściłam sobie nadziewanie ich. Zrobiłam próbę nadziewania i małe gwiazdki nadziane urosły do wielkości mini bułeczek, więc nadziewałam Pierniczki Katarzynki, ale o nich napiszę w osobnym poście. Alpejskie - tak, polecam! Przepis z MW. Aha, i uwaga, pieczenie pierniczków uzależnia(...)czasie ciasto ma zgęstnieć - i tak się stało. W DNIU PIECZENIA: Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm i wykrawałam pierniczki w kształcie małych gwiazdek. Ciasto mocno podsypywałam mąką, ponieważ trochę się lepiło. Wałkowałam przez papier do pieczenia i poszło gładko.Ciasto mocno rośnie, więc pierniczki układamy w pewnych odstępach, a w jakich? Sami zobaczycie jak upieczecie pierwszą blachę. Blachę
Blondynka Gotujecukierni) krem do tortów błyskawiczny (Dr. Oetker, Gellwe, Delecta) owoce (ja wybrałam porzeczki, ale wybór należy do was) Do dekoracji użyłam rękawa z dużą końcówką w kształcie gwiazdki ;)Cały tort przełożyłam kremem waniliowym. Ozdobiłam na około gwiazdkami ;) posypałam porzeczkami i gotowe !Smacznego
cookplrównież w tym roku. Kupon jest imienny, ważny na wszystkie warsztaty organizowane przez slodkokwasna.pl w Studio Bitambutam. Data ważności kuponu to 30.06.2016 Kupon możecie kupić swoim bliskim na Gwiazdkę … Czytaj dalej
slodkokwasnapljakiś czas odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy. Ułatwimy sobie pracę smarując wałek olejem coby ciasto się nie przyklejało. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i wykrawamy foremkami kształty dzwoneczków, gwiazdek lub aniołków. Pamiętamy o zrobieniu dziurek na zawieszki. Pieczemy ok. 15 minut aż pierniczki się zarumienią. Rozpuszczamy cukier w podgrzanym soku z cytryny i lukrujemy ciastka. Dodatkowo możemy ozdobić ciastka. Dekoracje robimy
prawdziwe jedzenieSkładniki: 350 ml wody 1/3 szklanki cukru trzcinowego 8 goździków 2 laski cynamonu 4 strączków kardamonu 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 plasterków świeżego imbiru 4 gwiazdki anyżu 1 malutka gałka muszkatołowa 250 ml wódki Wykonanie: Strączki kardamonu delikatnie rozgniatamy. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki, pomału doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu przez około
Kulinarne przygody Gatitypowinna być zbyt gęsta. Bułki kroimy na kawałki o grubości max. 1 cm. W misce/miseczkach układamy na przemian kawałki bułki i masę makową. Wierzch dekorujemy bakaliami. Ja wysypałam gwiazdki z kokosu przygotowując sobie prosty szablon z kawałka tektury. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyPomarańczowe pierniczki z lukrem Lebkuchen, czyli mięciutkie pierniczki Niebiańskie pierniczki nadziewane Dekorowanie pierników? Nic prostrzego! DUŻE PIERNIKOWE GWIAZKI NA PREZENT LUB CHOINKĘ PIERNIKOWE SERCA NA CHOINKĘ PIERNIKOWE GWIAZDKI NA CHOINKĘ PIERNICZKI W KSZTAŁCIE BOMBEK
DefinicjaSmakuminut w 180 stopniach. Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią na puch. dodać jajka, później mąkę i migdały, wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wycisnąć na ciasto ozdobny brzeg. Od razu wstawić do piekarnika (ja się zagapiłam przez co rancik trochę się rozlał) i piec ok 15 minut w 180 st. Ostudzić. Masę kajmakową rozsmarujemy
Smakołyki Asibędzie wyczuwalny "pod zębami" Wkładamy na chwile do lodówki aby nieco krem stwardniał. Kiedy babeczki już ostygną możemy je dekorować. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki. Dekorujemy małe i duże babeczki, pokrywając całą powierzchnie masą. Następnie na dużej babeczce ustawiamy mała tworząc głowę w czepku. Z draży i rozpuszczonej czekolady robimy oczy a z pokrojonej marchewki
Radość kipiąca uśmiechem.