Kurczak pod pierzynką Dzisiaj na obiad danie z piekarnika w stylu "samo się robi". Bardzo lubię to robić bo mięso można zastąpić np. rybą tylko "pierzynkę
Tanio smacznie i prostoKuskus Ostatnio często gości w naszym domu bo jest poprostu mega zdrowa i pyszna. Robiłam do tej kaszy kilka podejść ponieważ jak się ja źle zrobi
Tanio smacznie i prostoDzisiaj z braku czasu niestety posiłkowałam się gotową mieszanką. Byłam zawsze do nich sceptycznie nastawiona ale powiem Wam, że tym razem produkt mnie miło zaskoczył. Straciłam
Tanio smacznie i prostoJak już pisałam w innym poście dostałam większą ilość jabłek. Niestety nie poleżą długo więc postanowiłam zrobić z nich dżem bez sztucznych dodatków. Wyszedł bardzo dobry
Tanio smacznie i prostoPonieważ w ostatni weekend zakupiłam w końcu foremkę do tary to postanowiłam ją wypróbować. Jest to wersja obiadowa z mięsem mielonym. Nam bardzo smakowała a robiłam
Tanio smacznie i prostoUwielbiam Święta Bożego Narodzenia a to dlatego, że jest rodzinnie, jest dużo przygotowań a ja bardzo lubię gotować i oczywiście są cudowne zapachy, które kojarzą się
Tanio smacznie i prostobrązowego cukru 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 papryczki chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego Pęczek natki pietruszki Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, 2 gwiazdki anyżu Olej do smażenia Karkówkę tniemy na paski i oprószamy solą oraz pieprzem. W brytfance rozgrzewamy kapkę oleju i obsmażamy mięso, aż zbrązowieje. Odstawiamy na bok do miski(...)samym tłuszczu podsmażamy na złoty kolor posiekaną w kostkę cebulkę Dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, łodygi natki pietruszki oraz 2 papryczki chili posiekane na kawałki (bez nasionek). Dodajemy również gwiazdki anyżu, koncentrat, cukier, sos sojowy i ostatnią papryczkę chili w całości. Chwilkę podsmażamy i po minucie zalewamy bulionem. Gulasz podgrzewamy często mieszając. Kiedy wszystko razem dokładnie się wymiesza dokładamy ponownie
Kolizje Smakówukładamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folię). Brzegi zakładamy do środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Z odłożonego ciasta wycinamy gwiazdki w różnych rozmiarach i umieszczamy w lodówce - będą potrzebne później. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy(...)delikatnie. Na podpieczony spód wyłożyć konfiturę żurawinową, następnie masę makową. Piec 45 minut w 180*C. Około 15 minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wyłożyć gwiazdki, uważając, aby się nie przypaliły. Smacznego
Chocolate Muffin Blogprzesiany cukier puder i dalej ubijamy. Gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodajemy zmielone migdały i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na około 7 mm grubości, wycinamy kształt gwiazdek. Pieczemy 6 minut w 180 stopniach. Każdą gwiazdkę lukrujemy lukrem. Lukier królewski: W misce miksera ubijamy białko na sztywno pianę a następnie dodajemy stopniowo cukrem pudrem. Wystudzone gwiazdeczki dekorujemy lukrem
Podróż w kulinariawłaściwie to ciągle jestem... Jeśli więc Wasze dzieci nie tkną piernika, sernika ani ciasta z kremem - oto rozwiązanie. Delikatnie miodowe, z nutą cynamonu, wilgotne od migdałów i ładnie udekorowane gwiazdkami: ciasto idealne. Nie tylko na Święta! Ciasto cynamonowe Składniki: (na formę o średnicy 22 cm) 200 g miękkiego masła 100 g miodu 75 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Ostudzone ciasto oprószyć kakao. Ułożyć szablon z wyciętymi gwiazdkami, posypać cukrem pudrem. Delikatnie usunąć szablon. Smacznego! Ciasto wyszło mi dość niskie, ale za to proste jak stół. Możecie upiec je w mniejszej tortownicy, choć moim zdaniem, temu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeostatnim blatem ciasta, dociskamy. Wierzch i boki ciasta smarujemy masą nr 2 równamy. 6 ciastek oreo odkładamy do dekoracji, resztę kruszymy. Obsypujemy boki tortu. Z odłożonej masy wykonujemy większe gwiazdki za pomocą woreczka cukierniczego. Ciastka kroimy na pół. Na każdy środek gwiazdki nakładamy ciasteczko. Wierzch tortu posypujemy pokruszonymi ciasteczkami oreo. Na noc pozostawiamy w lodówce
Darcia w kuchnizrobić i każdemu polecam :) Składniki: 200g filetu łososia 2 mini sałaty włoskie 1 zielony grejfrut 1/2 pomarańczy pęczek świeżej kolendry (pół krzaczka) garść żurawiny suszonej 1/2 szkl. makaronu małe gwiazdki (Makarony Polskie) 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego sól świeżo mielony pieprz Sos: 1 cytryna 1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon 2-3 łyżeczki miodu szczypta papryki ostrej szczypta papryki wędzonej(...)pół, aby pozbyć się pestek) i ząbki z połowy pomarańczy. Kolejna warstwa to łosoś - dzielimy go na mniejsze kawałeczki i układamy w naczyniu, po czym posypujemy ugotowanym makaronem gwiazdki. Teraz całość obficie przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Opłukaną i osuszoną kolendrę drobno siekamy i oprószamy sałatkę. Rozkładamy też suszoną żurawinę. W miseczce przygotowujemy sos: mieszamy musztardę z miodem, dodajemy sok wyciśnięty
Kolorowy Przepisownikdniach, kiedy przyprawy się przegryzą ze śledziem. Śledzie korzenne: 4 płaty śledziowe (nie z octu) 4-5 cebul szalotek 2 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 8 goździków 1 gwiazdka anyżu 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu szczypta mielonej gałki muszkatołowej świeżo mielony pieprz olej lniany (sam lub pół(...)kładziemy warstwę śledzi. Śledzie oprószamy cynamonem. Kładziemy kolejną warstwę cebuli i powtarzamy układanie do wykończenia składników. W trakcie zapełniania wkładamy przy ściankach słoiczka liście laurowe. Na wiechu układamy gwiazdkę anyżu. Zalewamy zawartość olejem (wlewamy bardzo powoli). Szczelnie zamykamy słoik. Śledzie przechowujemy w lodówce. Najlepsze są po 2-3 dniach. Post Śledzie korzenne pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakubardzo smaczne pierniczki. Warto zrobić z nich małe choineczki. Ucieszą dzieciaczki, albo będą świetnym prezentem dla bliskich. Aby zrobić choinkę potrzebne są różne wielkości ( 6 sztuk) jednego wzorku foremek, gwiazdek lub kwiatuszków. 50 dag mąki pszennej + 40 dag 2 całe jajka + 2 żółtka (dobra cena KLIK ) ¾ szklanki cukru pudru 1 i ½ łyżki kakao(...)piekę . 7 minut w 180 st. C śliczne foremki kupicie tutaj: KLIK Aby zrobić choinkę potrzebne są różne wielkości ( 6 sztuk) jednego wzorku foremek, gwiazdek lub kwiatuszków . Po upieczeniu i ostudzeniu, sklejamy je lukrem i ozdabiamy przejrzyjcie gazetki, wybrałam parę propozycji
Takie tam pichceniestolnicę wysypaną mąką i ugniatamy.Możemy dosypać mąki,ale ciasto ma pozostać lepkie,inaczej nie będzie można go dobrze skleić. wałkujemy ciasto na ok 3 mm,wycinamy serca,gwiazdki...kładziemy na nie powidła i przykrywamy pustym sercem,bądź gwiazdką,lekko dociskamy i dokładnie sklejamy.Pieczemy ok 10 min w 180stC. Pierniczki są miękkie przez cały czas,chodź im dłużej leżakują
Niespełnione zdolności kulinarne