gwiazdki - 1000 przepisów (strona:16/67)

Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości 261

kostka bulionowa z drobiu 6 ząbków czosnku 30g świeżego imbiru, w plasterkach dwie butelki po 500ml piwa (użyłam czerwonego lagera) PRZYPRAWY 1 łyżka ziarnistego pieprzu 2 laski cynamonu 5 gwiazdek anyżu 6 liści laurowych 1 czubata łyżeczka kuminu 1 czubata łyżeczka kolendry 6 nasion zielonego kardamonu ½ łyżeczki goździków DO SMAROWANIA 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego

Karo in the Kitchen
Jadalne prezenty: domowy ocet aromatyzowany (+ oczywiście gotowe etykietki) 185

łązki świeżych ziół a oto przykładowe receptury, proporcje na 1 butelkę 250 ml: Ocet aromatyzowany anyżem, pomarańczą i koprem włoskim - 250 ml białego octu winnego lub octu jabłkowego - 2 gwiazdki anyżu - 1 podłużna skórka ze sparzonej, ekologicznej pomarańczy - 2 gałązki natki z bulwy kopru włoskiego na podstawie tego przepisu Ocet aromatyzowany czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem - 250 ml białego octu winnego

Chilli Czosnek i Oliwa
GWIAZDKI CYNAMONOWE W CZEKOLADZIE 141

posiekać nożem. Krótko zagnieść, do połączenia składników. Z ciasta uformować kulę i schłodzić przez około godzinę. Ciasto rozwałkować na płat o grubości 4-5 mm, podsypując delikatnie mąką. Wycinać gwiazdki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami, można zostawić niewielkie odstępy, gdyż podczas pieczenia nie rosną. Piec około 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury

Kuchnia w opałach
Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce 260

owocami. SKŁADNIKI 3-4 filety śledziowe 2 pełne łyżki musztardy Dijon 2 łyżki miodu 1/2 szklanki oleju rzepakowego, lnianego lub słonecznikowego 1 łyżka whisky 2 łyżki domowej wiśniówki 2 gwiazdki anyżu 4 goździki 4-5 kulek ziela angielskiego 2 owoce zielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki ziaren kolendry ½ łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu ziarnistego 2 szczypty

Karo in the Kitchen
Glögg - skandynawski grzaniec na czerwonym winie z migdałami 168

grzańcu to koniecznie wypróbujcie wersję z Porto — nie ma ona sobie równych! * SKŁADNIKI na 4 szklanki butelka słodkiego czerwonego wina (polecam Porto) 2 słodkie pomarańcze 2 laski cynamonu 2 gwiazdki anyżu 5 pestek kardamonu 5 goździków + kilkanaście do ozdoby kawałek kłącza imbiru 4 garście obranych migdałów 4 garście rodzynek 2 łyżki miodu cukier (opcjonalnie do smaku) * PRZYGOTOWANIE Do rondelka wlej

Food Square
Przepisy Wigilijne 2163

się dlaczego mrożę dania wigilijne :) ? Dawno, dawno temu obiecałam sobie, że nie będę padać ze zmęczenia, będę sie cieszyć rodziną i najbliższymi , oraz  że nie usnę przed pierwszą gwiazdką. :)  Musiałam więc zmienić coś by tak się stało. Ponieważ zamrażarka została już dużo wcześniej wymyślona- nie pozostało mi nic innego jak wykorzystać ją. Tak więc co roku zaczynam przygotowania

Smaki Edyty
Soda Stream i pyszne bąbelki! 172

ekspresu dołączony jest wymienny nabój z lekkiego aluminium, zawierający CO2, który bez problemu możemy zamienić na pełen. To dzięki niemu powstają orzeźwiające bąbelki! Jeśli szukacie wyjątkowego prezentu na gwiazdkę – zdecydowanie polecam Wam SodaStream! Aby sprostać różnym gustom, producent oferuje kilka modeli o bardzo ciekawym designie. Choć osobiście uważam, że biały SOURCE jest najfajniejszy! Zerknijcie na ich stronę i wybierzcie coś

Spektrum Smaku
Muffinki z kapustą i grzybami. 204

wylepić większymi krążkami, nałożyć do nich farsz, przykryć mniejszymi kółkami z ciasta i docisnąć. Posmarować roztrzepanym jajkiem (muffinki możemy dodatkowo ozdobić wyciętymi z pozostałych skrawków ciasta motywami np. listkami, gwiazdkami). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (funkcja góra - dół) i wstawić muffinki. Piec około 20 minut - aż się ładnie zrumienią. Podawać ciepłe (ja odgrzewam w mikrofali

Nie tylko w kuchni
pierniczki 153

łyżeczek 1 gałka muszkotołowa-5 g 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego- 5 g 2 łyżeczki całych goździków-5 g 2 łyżeczki ziaren wyłuskanych z kardamonu-5 g 1 gwiazdka anyżu-ziarna wyłuskane-1 g 5-6 ziaren pieprzu Wykonanie Wszystkie przyprawy ,które są zmielić .Gotowe wsypac do szczelnie zamykanego pojemniczka. Składniki 800g mąki, 280g cukru pudru, 120g tłuszczu, 110g

w mojej kuchni
Jadalne prezenty: domowa oliwa aromatyzowana ziołami, czosnkiem oraz chilli (+ gotowa etykieta na oliwę z chilli) 205

drewnianej sklejki. Z jednej strony mają napis "Wesołych Świąt", a z drugiej można pisakiem napisać imię osoby obdarowanej czy rodzaj oliwy. Kupiłam też kilka zawieszek ze sklejki w kształcie gwiazdek, dzwoneczków i innych świątecznych elementów. Zawieszki papierowe. Można je wyciąć samemu z papieru lub kupić (np. są w Empiku). Wstążeczki, sznurek, rafia. Świeże zioła, gałązki choinkowe. Moim oliwom świątecznym

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomysły na wyjątkowe i ręcznie robione prezenty! 250

love nature ! Sami mamy ich cudności - świetne produkty w świetnej jakości! Zdecydowanie polecamy! Czary z drewna  - FB Piękne meble, cudowne litery, drewniana biżuteria. Świeczniki, stojaki na jajka, gwiazdki- wszystko co wyjątkowe znajdziecie u Al. Jej białe marokanki podbijają serca wszystkich, a nowe czarne z pewnością Was oczarują - my się w nich zakochaliśmy! Spiek ceramiczny  - FB Karolina tworzy niesamowitą

Plate of Joy
Babeczki piernikowo-serowe z powidłami 135

wierzch wyłożyć po około 1,5-2 łyżki masy serowej  (fot.5) . Na masę serową położyć płaską łyżeczkę powideł, zagłębiając je delikatnie w masie. Patyczkiem zrobić kilka wzorków (gwiazdki lub spirale). Piec przez 25 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia (fot.6) . Źródło: kwestiasmaku.com   drukuj przepis

Świat Ciasta
CIASTECZKA POMARAŃCZOWE 188

masło- posiekać nożem,wymieszać,polać sokiem z pomarańczy i zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok 1 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać serca,gwiazdki...można też paski szerokości ok 2,5cm,długości ok 5cm.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 10 min w 180stC.   Cukier puder utrzeć z sokiem

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciemny bogaty keks 343

aromatu waniliowego 40g masła – roztopionego Wierzch: 60g orzechów włoskich Bakalland 60g orzechów nerkowca Bakalland 60g żurawiny Bakalland 60g kandyzowanych wiśni 60g cukru 60g masła 2łyżki naturalnego miodu Dodatkowo: cukrowe gwiazdki do ozdoby     1. Suszone owoce zalać sokiem lub likierem i odstawić na parę godzin, najlepiej na całą noc. 2. Następnie owoce osączyć, zatrzymując sok. 3. Mąkę przesiać

Mała Cukierenka