gwiazdki - 1000 przepisów (strona:23/67)

Krakowskie klopsy w sosie serowym 153

powiedzieć inaczej i nie karmić więcej Waszej rzeczonej już wyobraźni, nowy cykl na blogu. GRUBY WAŁEK rusza w świat! Gości się i przyjmuje gości, smakuje i próbuje, rozdaje gwiazdki i jest łasy na prezenty. Kto następny? Składniki: klopsiki 1/2 kg chudego mięsa mielonego (np. z indyka) jajko 50 g bułki tartej kumin ziele angielskie suszona kolendra ząbek czosnku pęczek posiekanego

GRUBY WAŁEK
Babeczki Pacman 178

jakieś grudki, można włożyć go na 15 minut do lodówki i jeszcze raz rozmiksować – tym razem będzie to znacznie prostsze. Krem nakładamy do szprycy z tylką w kształcie gwiazdki. Dekorujemy zupełnie przestudzone babeczki. Na kremie układamy dekoracje z masy cukrowej. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Makaron Na Słodko z Serem i Jeżynami, wersja na wynos ;) 176

dziękuję Friends Of Glass, kiedy tylko na nie zerkam to się uśmiecham i do słoika, i do całej ekipy i do Was moi Kochani Czytelnicy. Składniki: małe opakowanie makaronu gwiazdki (możecie użyć innego drobnego) jeżyny 250 g sera białego cukier lub inny słodzik migdały w płatkach Wykonanie:   Makaron ugotowałam zgodnie z instrukcjami na opakowaniu w lekko osolonej wodzie

Blondynka Gotuje
Domowy ketchup łagodny 142

pół 250 g kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w grubą kostkę 300 g śliwek, wypestkowanych i przekrojonych na pół 350 g cebuli, obranej i pokrojonej w pióra 2 gwiazdki anyż  6 goździków 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 laska cynamonu  kawałek świeżego imbiru, długości 3 cm, obrany i drobno posiekany 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki

zdrowa vege kuchnia
Świąteczne ciasteczka cz. II - Cynamonowe z rodzynkami 199

mnie wymagał przepis, później nauczyłam się eksperymentować, a teraz zdarza mi się nawet wymyślić coś własnego. Dziś chciałabym Wam jednak zaproponować pierwszy przepis na ciasteczka, jaki wypróbowałam w czasie Gwiazdki '97. Są to ciasteczka bardzo kruchutkie, niesamowicie cynamonowe, ze słodziutką, rodzynkową niespodzianką w środku. Zdecydowany The Best według mojego M., piekę mu je zazwyczaj, kiedy jest smutny i trzeba

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chleb ze słonecznikiem 188

chleb będzie smaczniejszy. Przed wstawieniem blachy z ciastem (w formie, bądź bezpośrednio na blasze - koszyki do wyrastania nie nadają się do wypieku), nacinamy je z wierzchu w kształt gwiazdki. Pieczemy 40-45 minut, aż będzie równomiernie brązowy, a po wyciągnięciu z piekarnika, postukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Studzić na kratce. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kompot rabarbarowy. 132

Dziecka więc świętujemy ;-) U nas za oknami już piekna pogoda, więc podczas dzisiejszych harców kompot będzie idealny.   Składniki; pół kg rabarbaru 3 litry wody 4 łyzki cukru 3 gwiazdki anyżu kilka listków mięty   Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałki. Zalewamy woda i gotujemy około 20 min. Wczesniej dorzucamy anyż i cukier. Po ugotowaniu przecedzamy i podajemy udekorowany listkami

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik w kropki 225

olejku śmietankowego Dr Oetkera 1 opakowanie Sernixa 50g roztopionego masła 1 szklanka ciasteczek w czekoladzie (Rido z Biedronki) szczypta soli 1 mleczna czekolada 5 łyżek mleka Ozdoby: mleczne gwiazdki, cukrowe perełki, ciasteczka w czekoladzie oraz kolorowe kuleczki Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki wraz z musli kruszymy w mikserze. Margarynę topimy i gorącą wlewamy do ciasteczek. Miksujemy. Przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy

Kuchnia w czekoladzie
Tort owocowy z limonkowym kremem mascarpone 524

wykładamy tężejącą masę pomarańczową. Trzeci płat podobnie jak wcześniejszy smarujemy i odwrócony przykładamy do masy pomarańczowej. Wierzch oraz boki smarujemy pozostałą masą mascarpone, pozostawiając odrobinę na dekoracyjne "gwiazdki", które dodatkowo posypujemy kolorowymi perełkami. Wedle pomysłu układamy pokrojone na talarki owoce, a całość smarujemy tężejącą galaretką cytrynową, rozpuszczoną w 1/2 szklance wody. Pozostawiamy do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Efekt

Kuchnia w czekoladzie
Placek królewski 125

niezmiennie mi smakuje od wielu lat. Przepis wyjęty ze starego pożółkłego skoroszytu mamy:)  Prosty w przygotowaniu, pyszniejszy z każdym dniem ... Ponieważ w domu były jeszcze dekoracyjne gwiazdki ze świąt posypałam nimi ciasto ... choć mam nadzieje, że to na pożegnanie a nie na przywołanie zimy. Serdecznie polecam :) Składniki : Placki : 4 szklanki mąki (1 szklanka

cucinare
Zupa krem z pomidorów 112

bulionu jarzynowego • 1/2 jabłka • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30% • drobny makaron w kształcie gwiazdek lub ryż (nam bardziej smakuje z drobnym makaronem koraliki Lubelli Wykonanie : W garnku roztopić masło z oliwą, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę oraz paprykę pokrojoną w kosteczkę

cucinare
Marmolada z pomarańczy z imbirem 192

garnka, wsypcie drobny cukier i wlejcie 250ml wody.   Zagotujcie na małym ogniu, bez przykrycia, dodajcie obrany i pokrojony drobniej kawałek imbiru, kilka zmiażdżonych ziaren kardamonu i 4-5 gwiazdek anyżu. Początkowo nasza marmolada wygląda jak cienka pomarańczowa zupa. Biała piana, która zbiera się na wierzchu, z czasem zniknie- niech Was nie kusi żeby ją wyławiać! To pektyny, zagęszczają

Karo in the Kitchen
Risotto- podstawy. Z krewetkami i awokado 196

Kiedy już opanujecie jego podstawy będzie jak z jazdą na rowerze- tego się nigdy nie zapomina. Potrawa popularna na całym świecie- od skromnych kuchni domowych, do tych z trzema gwiazdkami Michelin. Historia powstania risotto jest ściśle powiązana ze sprowadzeniem w średniowieczu przez Arabów ryżu do Włoch i początkami jego uprawy- klimat basenu Morza Śródziemnego okazał się idealny do hodowania ryżu

Karo in the Kitchen
Cold brew, czyli zimny napar- kawa zimno parzona 238

Dodatkowo – w tym sposobie przyrządzania możemy się pokusić o kawę infuzowaną za pomocą owoców, przypraw lub ziół. Do 24-godzinnego wywaru wrzucamy np. rozciętą laskę wanilii, korę cynamonu, gwiazdki zmiażdżonego anyżu czy skórkę ze sparzonej pomarańczy. Odstawiamy na kolejne 24 do 48 godzin do lodówki.   Idealny napój na letnie dni. Albo po prostu wtedy, gdy macie ochotę na prawdziwie

Karo in the Kitchen
Konfitura z rabarbaru. I trochę o pektynach 223

kwas sorbinowy, który jest naturalnym środkiem konserwującym zapobiegającym rozwojowi pleśni i grzybów. SKŁADNIKI 1kg rabarbaru (waga już po obraniu i pokrojeniu) 8-10 truskawek, mocno czerwonych 8 goździków 2 gwiazdki anyżu laska cynamonu 50ml wody 400g cukru 1 opakowanie żelfixu 2:1 Dr.Oetker

Karo in the Kitchen

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję