gwiazdki - 1000 przepisów (strona:23/67)

Herbata rozgrzewająca imbir+cynamon+anyż 116

cynamonem, anyżem, pomarańczą. Jest też rozgrzewająca i intensywna w smaku. Jestem pewna, że się w niej zakochacie. Składniki: 1 litr herbaty czarnej 3 plastry imbiru świeżego laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 4 goździki 1/2 cytryny pokrojonej na 4 części plaster pomarańczy 3 łyżki miodu 2 łyżki amaretto lub rumu Wykonanie: Zaparzamy herbatę i czekamy około 5 minut aż będzie mocna

Apetyt na Zielone
Ciasteczka kruche z dziurką. 130

dużą miską ) i odstaw w chłodne miejsce ( np. do lodówki ) na 1 godzinę. Następnie rozwałkuj na stolnicy na grubość około 1/3 cm, Wykrawaj foremką ciastka o dowolnym kształcie ( np. gwiazdki, chmurki, serduszka itp. ). W połowie ciastek powycinaj na środku małe otwory. Ciastka poukładaj na posmarowanej blaszce tłuszczem i upiec na złoty kolor. Ostudzone przekładaj gorącą marmoladą lub dżemem

Przepisy i porady kulinarne
Tort "kwiatek" 145

krążkiem postępujemy tak samo. Kiedy tort mamy już złożony całość smarujemy pozostałą masą i wkładamy na jakiś czas do schłodzenia. Należy przygotować rękaw cukierniczy i tylke o kształcie małej gwiazdki. Kiedy tort lekko się schłodził zabieramy się za dekoracje.  Zaczynamy od brzegu używając najjaśniejszej masy maślanej. Dekorujemy na około az do skończenia masy. Nastepnie wkładamy kolejna jasna mase

Radość kipiąca uśmiechem.
Gruszki w czerwonym winie 91

wina goździki, anyż, kardamon, przyprawa korzenna świeży imbir 1 pomarańcza gałązka mięty łyżka cukru sok z 1/2 limonki Do garnka wlewamy całe wino (750ml), dodajemy 6-8 goździków, 2 gwiazdki anyżu, 5-6 ziaren kardamonu, płaską łyżeczkę przyprawy korzennej. Około 3-4cm świeżego imbiru kroimy w plasterki, dodajemy do wina. Pomarańcze okrawamy ze skórki, kroimy ją w cieniutkie paseczki

Kuba Gotuje
gruszkówka czyli nalewka z gruszek 252

poświęcimy gruszkowej nalewce. składniki 1 kg niewielkich dojrzałych gruszek 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu 100 ml miodu 300 g cukru 2 cytryny ewentualnie dodatkowo 1-2 gwiazdki anyżu 5-6 strączków kardamonu sposób wykonania Cytryny obieramy ze skórki i wyciskamy z nich sok, wlewając go do sporej miski. Gruszki, tylko zdrowe, dojrzałe owoce, najlepiej z którejś

Miód i pieprz
Wieprzowina w pięciu smakach 134

startego imbiru 2 ząbki czosnku kilka łodyg grubego szczypioru 1 zielona papryka 3-4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 1 łyżeczka przyprawy "pięć smaków" pół laski cynamonu 1 gwiazdka anyżu pół opakowania makaronu jajecznego łyżka ziaren sezamu Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, dobrze odsączyć. Na patlni rozgrzać olej i przesmażyć przyprawy: cynamon, anyż, imbir, czosnek i przyprawę

Codzienne Gotowanie
Sernik dyniowy 172

śmietany kremówki 36% 1 czubata łyżeczka cukru pudru cynamon do oprószenia Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przełożyć ubitą śmietanę do worka cukierniczego zakończonego końcówką dużą gwiazdką. Schłodzony sernik udekorować śmietaną wedle uznania. Oprószyć śmietanę lekko cynamonem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Pur é e z dyni - najprostsze!   Pumpkin Pie - amerykański placek dyniowy

maniapieczenia
Tradycyjne ptysie z bitą śmietaną 145

dobrze zmiksować. Na początku masa będzie wyglądać jak zwarzona, ale po chwili się ujednolici. Tak przygotowane ciasto ptysiowe przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, np. w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć okrągłe porcję ciasta (mniej więcej 15 sztuk) w sporych odległościach od siebie (urosną!) Piec w 200 st.C przez około 25-30 minut do zezłocenia

Nastoletnie Wypiekanie
Puree z dynii Hokkaido - wytrawnie i na słodko 159

pieczenia lub posypać oskubanymi igiełkami. Piec w 200`C 15-20 minut. Gdy puree zużyjesz do słodkich wypieków zamiast rozmarynu i soli ułóż między szpaltami dynii laskę cynamonu i gwiazdkę anyżku. Sprawdź widelcem, czy dynia jest miękka. Najlepiej jeszcze ciepłą zblendować na gładkie puree. Przełożyć do pojemnika z przykrywką lub zafoliować i przechowywać w lodówce. Przetrwa nawet do tygodnia. Zużywać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
JABŁKA KISZONE 116

Podajemy do mięs i serów ,świetny jako dodatek do barszczu ,żurków itp. 4 kg.małych jabłuszek kilkanaście ziaren ziela angielskiego i pieprzu kolorowego 1 laska cynamonu połamana na kawałki gwiazdka anyżu kilka jagód jałowca 5 listków laurowych kilka goździków Solanka: ********************* 2 litry wrzątku 2 - 3 łyżki soli zwykłej kuchennej ***************************************  Jabłka płuczemy ,osuszamy ,układamy w słojach o dużych otworach przekładając

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tort Czekoladowy z Kremem Limonkowym 145

miarę dobrze wkomponować zrobiłam kwiatki wokół, brzegi też pokryłam paskiem kremu. Na koniec posypałam tym co miałam pod ręką, a było to jakieś czekoladowe spaghetti. Jeszcze tylko perełki i gwiazdki na rogach i gotowe. Ufff, wyszedł równiutki :) Na koniec trafił do lodówki, a następnego dnia do jubilata. A ja sprzątając kuchnię, machnęłam na szybko 3 deserki z resztek. Nie było

Blondynka Gotuje
Drugie śniadanie do szkoły #4 100

Zestaw I: 4 szt. naturalnych wafelków kukurydzianych - cieniutkich kabanos drobiowy gwiazdki z sera gruszka + bidon z wodą Zestaw II: 2 rogaliki z kremem orzechowo-kakaowym (60% orzechów) borówki banan + bidon z wodą

Atlas Smaków
Francuski klasyk: galette 175

przez 35-40 minut. Ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Mam nadzieję, że taka cudownie jesienna pogoda utrzyma się jeszcze długo... Najchętniej - aż do Gwiazdki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gruszki w czerwonym winie 134

wina goździki, anyż, kardamon, przyprawa korzenna świeży imbir 1 pomarańcza gałązka mięty łyżka cukru sok z 1/2 limonki Do garnka wlewamy całe wino (750ml), dodajemy 6-8 goździków, 2 gwiazdki anyżu, 5-6 ziaren kardamonu, płaską łyżeczkę przyprawy korzennej. Około 3-4cm świeżego imbiru kroimy w plasterki, dodajemy do wina. Pomarańcze okrawamy ze skórki, kroimy ją w cieniutkie paseczki

Kuba Gotuje
Różane wiedeńskie pączki z piekarnika 123

dodać przecier z róży i proszek do pieczenia - krótko zmiksować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze odrysować okręgi - u mnie średnica 7 cm. Ciasto nałożyć do szprycy (końcówka gwiazdki) i wyciskać je na obwodzie okręgów.  Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec pączki przez około 15 minut ( do delikatnego zrumienienia). Wyjąć i wystudzić. Przecier

Nie tylko w kuchni