Bardzo lubię czereśnie w każdej postaci a anyż dodał czereśniom wspaniałego aromatu Składniki - 2 kg wydrylowanych czereśni - 1 kg cukru - sok z 1 cytryny - 3 gwiazdki anyżu Sposób przygotowania 1. - czereśnie wydrylowane zasypać cukrem dodać sok z cytryny smażyć do wyparowania wody (smaży się długo czereśnie mają dużo soku )od czasu do czasu mieszać Gdy wyparuje już
W królestwie smaków Beatykalorii. Fajnie gasi upał i o dziwo można się nim najeść. Potrzebujemy: 2 pęczki młodej marchewki ½ melona szklankę mleczka kokosowego szklankę wody sok z połowy limonki 1 goździk, 1 gwiazdkę anyżu – można pominąć świeży tymianek garść malin łyżeczkę miodu – opcjonalnie szczyptę soli i pieprzu Marchew myjemy, pozbawiamy naci i nie obieramy. Kroimy na plasterki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości
ladykitchenmikserem. Po całkowitym połączeniu się składników wbijamy pojedynczo następne jajka miksujemy dokładnie po każdym. Do wyciskania ptysiów dobrze jest użyć tylki z dużym otworem – okrągłej lub w kształcie gwiazdki. Potrzebny będzie także porządny worek cukierniczy z grubego materiału. Do wyciskania tego ciasta nie nadają się woreczki strunowe, są zbyt cienkie i łatwo pękają. Ptysie wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem
Ciastkozercybudyń tak ma być. Miksuję maliny blenderem i przelewam do pucharków( wlewam na nasiona chia). Ubijam śmietanę z 3 łyżkami ksylitolu , przekładam do dekoratora i dekoruję ( nasadka gwiazdka) . Posypuje kuleczkami czekoladowymi i podaje smacznego . Szałwia hiszpańska to roślina dająca nasiona chia , które słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Nasiona chia mają więcej
Różowa kuchniadomu na Wigilii zawsze królował karp. Moje pierwsze wspomnienia dotyczące Świąt sięgają chwil, gdzie jeszcze jako mały szkrab, ledwo sięgający stołu, plątałam się pod nogami i czekałam na pierwszą gwiazdkę. Pamiętam, duży okrągły stół, suto zastawiony Wigilijnymi potrawami, gdzie obok ogromnej misy z pierogami, były uszka, barszcz czerwony, śledzie skąpane w swojskiej śmietanie, karp, z którym zdążyłam się już zaprzyjaźnić
Rozpustne gotowanieokoło 20-30 minut. Po tym czasie wałkujemy je na placek o grubości 1,5-2 cm i wycinamy pożądane kształty (ja wycinałam szklanką, ale mogą być również serduszka, gwiazdki, księżyce itp.). Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem blasze, ścinki ciasta zagniatamy, wałkujemy i wycinamy kolejne ciastka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy w nim ciasteczka do 15 minut
Rozpustne gotowaniekorzenny, złoty syrop do pankejków, deserów i innych pyszności: 250 ml wody 2 łyżki brązowego cukru (najlepiej muscovado) 1 laska wanilii 1 laska cynamonu 5 ziaren ziela angielskiego 1 gwiazdka anyżu 10 goździków cukier Wodę wlewamy do garnka, dodajemy cukier, rozciętą wanilię, połamany cynamon, ziele angielskie (można roztłuc w moździerzu), anyż, goździki stawiamy na średnim ogniu
Rozpustne gotowanieNiebanalne połączenie drobnego makaronu z warstwą buraczków, cebuli, kiszonego ogórka i selera naciowego, stworzyło zgrany duet, a sposób podania zachęca do konsumpcji . Składniki: 20 dag drobnego makaronu u mnie gwiazdki Mi ę dzybrodzki 3 ś rednie buraki 1 cebula 3 ogórki kiszone Łodyga selera naciowego 2 płaskie ły ż ki majonezu sól morska do smaku pieprz czarny
Wanilia i Kardamonsmak lata, hmm... Pycha. Takiej konfitury nie kupicie w sklepie. Zachęcam gorąco do zrobienia chociaż słoiczka. KONFITURA JAGODOWA Z ANYŻKIEM. Składniki: 1000 g jagód 300 - 350 g cukru 6 gwiazdek anyżu Sposób przyrządzania: Jagody przebrać, opłukać i przesypać do garnka z grubym dnem. Dodać anyż i gotować na małym ogniu, często mieszając. Gdy jagody puszczą sok, trzymać je jeszcze przez
Zakątek rozkoszy kulinarnychciasta wbijamy po 1 jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy, w odstępach, podłużne kształty (sporo urosną). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25 minut (pod żadnym pozorem nie otwieramy
mojewypiekiinietylkojasnego szklanka sosu sojowego ciemnego szklanka wina ryżowego 1/4 szklanki brązowego cukru pęczek szczypiorku z dymkami kawałek świeżego imbiru cienko obrana skórka z pomarańczy łyżka soli 2 goździki 2 gwiazdki anyżu papryczka chilli (suszona) 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (ziarnistego) Przygotowanie Kurczaka dokładnie umyłem od środka i na zewnątrz , delikatnie osuszyłem papierowym ręcznikiem. Składniki połączyłem w dużym rondlu , zagotowałem , stale
R'n'G Kitchenyjątkowy domowy trunek, polska wersja słynnego Crème de cassis, likieru produkowanego w Burgundii. Znakomity upominek dobry na różne okazje, nie tylko na gwiazdkę. Jest podstawą wielu koktajli ale można też go sobie popijać w czystej postaci ;) Macerowane owoce, pozostałe po produkcji, są znakomitym dodatkiem do ciast, deserów, sałat, sosów ( przepisy ). Polecam :) Czas przygotowania: ok. 2 miesiące Składniki
SzczyptaSmaQskładniki: 250 ml naparu kawy (takiego jakiego lubimy, z cukrem lub bez) 150 – 200 ml mleka 1 gwiazdka anyżu 1/4 laski wanilii (nasionka wanilii) 1/4 łyżeczki kardamonu wykonanie: Napar kawy schładzamy a następnie przelewamy do pojemniczka lub woreczka na lód i zamrażamy. Mleko zagotowujemy z przyprawami (według uznania) i odstawiamy do wystudzenia. Zamrożone kostki kawowe wkładamy do szklanki
Domowy Smak Jedzeniakoniec partiami dodając cukier. Wlać ocet, zmiksować. Masę podzielić na pół, do jednej części dodać odrobinę czerwonego, do drugiej niebieskiego barwnika. Wymieszać. W rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdki namalować cienkim pędzelkiem niebieski pasek barwnikiem. Napełnić rękaw błękitną masą bezową. Wyciskać małe beziki, zachowując odstępy. Tak samo postąpić z czerwonym barwnikiem i różową bezą. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzekorzenny: Butelkę rumu (750 ml) przelać do litrowego słoja, dodać 2 laski cynamonu, 1 laskę waniliii pokrojoną na kawałki, kawałek gałki muszkatołowej, 3 posiekane ziarna kardamonu, 3 goździki, 1 gwiazdkę anyżu, skórkę otartą z połowy pomarańczy (wcześniej sparzonej i dokładnie umytej). Butelkę zamknąć, potrząsnąć i odstawić na 2 dni. Po dwóch dniach rum przecedzić. Przygotowanie: W rondlu zagotować wodę, dodać
Domowa Cookierenka Agi