gwiazdki - 1000 przepisów (strona:25/67)

Placek królewski 97

niezmiennie mi smakuje od wielu lat. Przepis wyjęty ze starego pożółkłego skoroszytu mamy:)  Prosty w przygotowaniu, pyszniejszy z każdym dniem ... Ponieważ w domu były jeszcze dekoracyjne gwiazdki ze świąt posypałam nimi ciasto ... choć mam nadzieje, że to na pożegnanie a nie na przywołanie zimy. Serdecznie polecam :) Składniki : Placki : 4 szklanki mąki (1 szklanka

cucinare
Zupa krem z pomidorów 80

bulionu jarzynowego • 1/2 jabłka • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30% • drobny makaron w kształcie gwiazdek lub ryż (nam bardziej smakuje z drobnym makaronem koraliki Lubelli Wykonanie : W garnku roztopić masło z oliwą, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę oraz paprykę pokrojoną w kosteczkę

cucinare
Marmolada z pomarańczy z imbirem 160

garnka, wsypcie drobny cukier i wlejcie 250ml wody.   Zagotujcie na małym ogniu, bez przykrycia, dodajcie obrany i pokrojony drobniej kawałek imbiru, kilka zmiażdżonych ziaren kardamonu i 4-5 gwiazdek anyżu. Początkowo nasza marmolada wygląda jak cienka pomarańczowa zupa. Biała piana, która zbiera się na wierzchu, z czasem zniknie- niech Was nie kusi żeby ją wyławiać! To pektyny, zagęszczają

Karo in the Kitchen
Risotto- podstawy. Z krewetkami i awokado 166

Kiedy już opanujecie jego podstawy będzie jak z jazdą na rowerze- tego się nigdy nie zapomina. Potrawa popularna na całym świecie- od skromnych kuchni domowych, do tych z trzema gwiazdkami Michelin. Historia powstania risotto jest ściśle powiązana ze sprowadzeniem w średniowieczu przez Arabów ryżu do Włoch i początkami jego uprawy- klimat basenu Morza Śródziemnego okazał się idealny do hodowania ryżu

Karo in the Kitchen
Cold brew, czyli zimny napar- kawa zimno parzona 207

Dodatkowo – w tym sposobie przyrządzania możemy się pokusić o kawę infuzowaną za pomocą owoców, przypraw lub ziół. Do 24-godzinnego wywaru wrzucamy np. rozciętą laskę wanilii, korę cynamonu, gwiazdki zmiażdżonego anyżu czy skórkę ze sparzonej pomarańczy. Odstawiamy na kolejne 24 do 48 godzin do lodówki.   Idealny napój na letnie dni. Albo po prostu wtedy, gdy macie ochotę na prawdziwie

Karo in the Kitchen
Konfitura z rabarbaru. I trochę o pektynach 194

kwas sorbinowy, który jest naturalnym środkiem konserwującym zapobiegającym rozwojowi pleśni i grzybów. SKŁADNIKI 1kg rabarbaru (waga już po obraniu i pokrojeniu) 8-10 truskawek, mocno czerwonych 8 goździków 2 gwiazdki anyżu laska cynamonu 50ml wody 400g cukru 1 opakowanie żelfixu 2:1 Dr.Oetker

Karo in the Kitchen
Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać 339

Roux? To kucharz-cukiernik francuskiego pochodzenia, od lat pracujący i mieszkający w Wielkiej Brytanii. Razem ze swoim bratem założyli pierwszą poza terytorium Francji restaurację, która otrzymała zaszczytne trzy gwiazdki i utrzymywała ten najwyższy restauracyjny standard przez kolejne 25 lat. Czy można polemizować z kimś takim? Nie można. Ale warto zmienić swoje podejście do tego co wcześniej wyuczone, przećwiczone i zacząć

Karo in the Kitchen
Sproszkowana korzeniówka 102

kręcą w nosie nadmiarem aromatu. Po prostu uwielbiam! Składniki: 50g kory cynamonu 15g całych goździków 15g kardamonu 2 łyżeczki kakao 10g ziela angielskiego 10g ziaren pieprzu czarnego 5g gwiazdek anyżowych 20g sproszkowanego imbiru 10g sproszkowanej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Chyba nie ma co zbytnio nad tym filozofować. Zmielić wszystko razem na proszek i zamknąć w szczelnym pojemniku

Karczma Honorietty
Wiosenne kwiecie 174

ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na przynajmniej 30 minut leżakowania do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy podsypując mąką jak najcieniej się da i wykrawamy z niego ciasteczka (kwiatki, gwiazdki), które następnie wkładamy do formy cupcakes. Założeniem jest, że będą to ciasteczka na jeden ząbek. Oczywiście jeśli nie mamy takiej formy, to większe też możemy zrobić, ale sądzę

Karczma Honorietty
Pistou i lato w Prowansji 131

litra wywaru z warzyw tudzież wody - bouquet garni z 2 gałązek natki pietruszki i listka laurowego, związany kawałkiem selera naciowego - 1 duży pomidor - 85 gram suchego makaronu do zupy (gwiazdki) - parmezan, grana padano lub inny twardy, podpuszczkowy ser Przygotowanie zupy: Obieramy marchewkę i kroimy według zasady: wzdłuż na pół, a potem w plasterki. Skórki pozbawiamy również ziemniaki. Je jednak kroimy

Życie zamknięte w smaku
Babeczki z czekoladowym sernikiem i bitą śmietaną 140

dodać odrobinę śmietan fixu lub żelatyny, jeżeli chcemy, żeby w późniejszym czasie babeczki zachowały swój kształt na świeżym powietrzu) i przekładamy do woreczka do dekorowania z nakładką w kształcie gwiazdki. Na wierzchu każdej babeczki wyciskamy rozetkę. Przybieramy wiórkami czekolady. Voila

Życie zamknięte w smaku
Napoleonek 125

Mój tata uwielbia napoleonki, tak przynajmniej mówi, chociaż ja chyba nigdy nie widziałam, żeby je wcinał. Może po prostu się z tym ukrywa? Niemniej, kiedy w tym roku na Gwiazdkę zrobiłam napoleonka (napoleonka, a nie napoleonkę, bo przełożyłam warstwy ciasta kremem zamiast zrobić dwa blaty i wypełnić przestrzeń między nimi masą - ale to tylko moja nazwowa fanaberia, w ogóle się

Życie zamknięte w smaku
Croquembouche z profiteroli z kremem czekoladowym 164

ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę (można dodać też 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody, po lekkim przestudzeniu). Schładzamy. Wyciskamy rękawem cukierniczym z końcówką-gwiazdką na połówkę profiteroli i dociskamy drugą jej częścią, Czynność powtarzamy aż do zużycia składników. Składniki na karmel: - 200 gram cukru - 60 mililitrów wody Przygotowanie karmelu: Wlewamy do garnuszka wodę, wsypujemy

Życie zamknięte w smaku
Kompot z jabłek na bogato z cytryną, anyżem, cynamonem i goździkami 129

auto'); ga('send', 'pageview'); KOMPOT Z JABŁEK NA BOGATO Z CYTRYNĄ, ANYŻEM, CYNAMONEM I GOŹDZIKAMI Składniki: - około 1,5 kilograma jabłek (w praktyce mniej więcej 1/2 garnka) - woda - gwiazdka anyżu - 5 goździków - pół cytryny - kawałek laski cynamonu - cukier brązowy (najlepiej muscovado) Przygotowanie: Jabłka myjemy, przekrawamy na 4 części, wycinamy pestki i ogonki. Wkładamy do garnka i dopełniany wodą. Cytrynę myjemy

Życie zamknięte w smaku
Beziki 106

spowoduje że białko zacznie nam się łatwiej ubijać).  Na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i chwilę jeszcze ubijamy. Rękawem cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdki wyciskamy bezę na blachę wyłożoną papierem. Suszymy je w tem. 120 stopni przez 80 minut, pozostawiając lekko uchylone drzwiczki, podczas całego procesu suszenia.         Prawidłowo upieczone

Lili w kuchni