Zwany ketchupem. Musiałem to dodać, bo nazwał tak to pewien mistrz z trzema gwiazdkami od którego mam ten przepis. Ogólnie mistrzów się nie poprawia, podobno, jednak ja nie byłbym sobą i trochę namieszałem. Sos ten zastosowanie ma mieć do hamburgerów, jednak jego słodko-kwaśna nuta, delikatna tekstura o wiele poszerzają horyzonty przeznaczenia. Jak to zrobić, dla domowych potrzeb bez pasteryzowania
BaRepastrakcie zapiekania przygotować bezę. Beza:białka ubić na sztywno stopniowo dosypywać cukier i miksować aż piana będzie lśniąca i sztywna. Ubite białka przełożyć do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki i nałożyć kleksy na ciepłe podpieczone tartaletki z masą czekoladową. Włożyć do ponownego podpieczenia. Tym razem w 200 stopniach z funkcją grilla na około 6 minut. Studzić na metalowej kratce
Ala piecze i gotujenadziewanej marki Goplana plus 2 tabliczki posiekane na wierzch 2 garstki żurawiny suszonej na wierzch Gruszki w winie: 2 gruszki 2 szklanki wina czerwonego pół słodkiego laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 2 goździki szczypta imbiru Dekoracja: 30-40 g gorzkiej czekolady marki Goplana roztopionej w kąpieli wodnej 2 łyżki śmietany 36%-ubitej na sztywno- do pistacji garść pistacji zmielonej
KreatywnePinyczasie ciasto odgazowałam wbijając w nie pięść, wyłożyłam na blat i rozwałkowałam na grubość ok 1 cm. Syn w tym czasie wyjął foremki i wspólnie wycinaliśmy różne kształty - gwiazdki, serduszka, nawet domki - które układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Odstawiłam je na 20 minut do wyrastania. Przed pieczeniem posmarowałam rozmąconym jajkiem i chciałam posypać
apetytnapieczeniesię kruszyć i przyklejać do blatu. Blaty z biszkoptu nasączamy ponczem z wody i cytryny. Krem śmietankowy przygotowujemy według przepisu . Do dekoracji potrzebna będzie tylka (dzióbek) w kształcie zamkniętej gwiazdki – dzięki niemu łatwo zrobimy różyczki z kremu. Na samym spodzie tortu kładziemy najciemniejszy blat. Smarujemy cienką warstwą kremu i przyklejamy kolejny. Cały tort pokrywamy cienką warstwą kremu, nie musi
Ciastkozercypowoli wlewać gorący syrop. Ubijać kolejne 10 minut, aż masa całkowicie ostygnie. Ewentualnie dodać barwnik, jeśli kolor wyjdzie zbyt blady. Bezę przełożyć do woreczka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać na muffinki, posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego! Od razu przypomniałam sobie tamten kwietniowy dzień - znajomi, grill, słoneczko... Miło było
Pożeraczka, czyli raz adobrzechoinki i dźwięku kolęd. Życzę Wam aby każdy jeden dzień w nowym 2014 roku był tak piękny, radosny i magiczny jak ten jedyny w roku wigilijny wieczór. Życzę Wam gwiazdki spadającej z nieba, pokoju, radości i wiary, która potrafi góry przenosić. Życzę Wam dużo ciepła płynącego ze zwykłej ludzkiej życzliwości, uśmiechu na twarzy, który potrafi rozjaśnić mrok, radości w smutku
Kuchenne aromatymięsnych żeberek główkę czosnku 3 duże cebule 4 łyżki słodkiej papryki 3 łyżki majeranku 1 łyżka ostrej papryki 6 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 goździki 1 gwiazdkę anyżu ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki soli kilkanaście ziarenek pieprzu cytryna pokrojona w grube plastry Na glazurę: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki miodu 3 łyżki oleju
ladykitchenjest wspaniałym dodatkiem do ciast, placuszków czy deserów. Składniki: 400 - 500 g rabarbaru (u mnie mrożony), 2 laski cynamonu, 3/4 szklanki soku pomarańczowego, 5 rozgniecionych ziaren kardamonu, 2 gwiazdki anyżu, 6 łyżek cukru trzcinowego, 2 łyżki brązowego cukru muscovado, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, skórka starta z cytryny Rabarbar wyłożyć na blaszkę, wlać sok pomarańczowy - u mnie świeżo wyciskany, dodać
Plate of Joyminut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę na tartę - u mnie o średnicy 25 cm. Resztę ciasta pozostawiamy na udekorowanie wierzchu tarty - wycinamy foremką do ciasteczek, u mnie gwiazdki. Masę makową wykładamy do miski, dodajemy posiekane orzechy i pokrojone suszone owoce, jeśli są bardzo wysuszone możemy je na chwilę zamoczyć we wrzątku. Do masy dodajemy roztrzepane jajko i wszystko
Plate of Joycukru, 5 ml octu z białego wina, 100 ml porto, 100 ml soku z czarnej porzeczki, 1 pomarańcza, 1 laska cynamonu Marynowane śliwki: 150 g śliwek, 1 gwiazdka anyżu, 2 g cynamonu, 100 ml śliwowicy, 80 g cukru Sos porto: 100 ml demi glas, 50 ml porto, szalotka, tymianek, czosnek Sposób wykonania: 1.Pierś z kaczki doprawić solą i pieprzem
Plate of Joybędzie odchodzić od miski, zdejmij je z ognia i dodawaj po kolei jajka. Ciasto zmiksuj mikserem na jednolitą masę. Do sylikonowego lub bawełnianego rękawa cukierniczego włóż tylkę w kształcie gwiazdki. Rozgrzej olej (gdy zaczniesz czuć jego zapach kapnij do środka kropelkę wody- jeśli zacznie skwierczeć tłuszcz jest gotowy) i za pomocą rękawa wyciskać 10 cm paski (odcinaj nożyczkami) i smaż
Wielki apetytnutą mandarynek. Dla wielu będzie to nieoceniony prezent, tym bardziej, że przygotowany właśnie przez Ciebie! Składniki: 200ml rumu 3 mandarynki 1 pomarańcza 4 goździki laska kory cynamonowej 3 gwiazdki anyżu 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki miodu Sposób przygotowania: Owoce umyj, osusz i pokrój na plasterki. Dodaj przyprawy, miód i całość zalej rumem. Odstaw w ciemne miejsce
Wielki apetytbardzo sztywna, lśniąca i gładka. Pod koniec miksowania wlać ocet. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować 8 okręgów o średnicy około 10 cm. Za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki rozprowadzić ubite białka na około formując coś w rodzaju "gniazdka". Włożyć do nagrzanego piekarnika na 110 stopni z termoobiegiem na 5 min, później zmniejszyć temperaturę na 90 st i suszyć
Ala piecze i gotujejest jakoś specjalnie znana, to właśnie tu znajduje się najlepsza restauracja na świecie, czyli Noma . Najlepsza zdaniem brytyjskiego magazynu Restaurant . Zdaniem przewodnika Michelin nie zasłużyła jeszcze na 3 gwiazdki. Jej nazwa to symboliczny skrót oznaczający nordyckie jedzenie, czyli nordic mad. W Polsce dużą sensację wzbudziła Marysia Przybyszewska , która bez większego doświadczenia zawodowego w pracy w kuchni, trochę przez przypadek
W kuchni wieczorem