Fantazyjne Jajka Sadzone 187olej do smażenia metalowa foremka do wycinania ciastek Wykonanie: Jajko rozbić do naczynia z którego łatwo będzie go przelać do foremki. Należy uważać aby żółtko było całe.W przypadku gwiazdki mnie się to nie do końca udało. Na patelni rozgrzać olej i ułożyć foremkę. UWAGA foremka się bardzo szybko nagrzewa. Gdy olej będzie gorący wlać jajko do foremki, posolić
Mama Gotuje
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami 212jeszcze ok 10 minut razem dusić. Na koniec dodać natkę pietruszki, wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Na wyłożoną ciastem francuskim formę do tary wyłożyć farsz kapuściany. Górę udekorować gwiazdkami. Piec w nagrzanym na 200 stopni piekarniku przez 20-30 minut. Kroić po delikatnym wystygnięciu. Smacznego
MarciochaKucharzy
Urodzinowa Zabawa z BLONDYNKĄ :) 160wałka z oferty firmy, może wybrać dowolny wzór lub wybrać opcję spersonalizowania wałka, czyli będzie mi musiał w mailu podać, jaki napis chce, czy napis mają dzielić serduszka czy gwiazdki, czy inne takie :) Widzicie, wałek naturalny, drewniany i unikatowy, czy nie cudownie? Zauważyliście już, że w tym wszystkim mocno przewija się liczba 3? 13 dni przed urodzinami, 3 nagrody
Blondynka Gotuje
Makaron z sosem z boczniaków 207grzyb, prawie zawsze przygotowywałam go jak kotlet schabowy albo flaczki. Tym razem postanowiłam przygotowując sos do makaronu kierując się wyłącznie instynktem. Wyszedł absolutnie fantastyczny sos, daję mu pięć gwiazdek i zaliczam do ulubionych. Porcja dla 3 osób: 300 g boczniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki słodkiej śmietany 1 łyża mąki pszennej natka pietruszki oliwa
Jadło i czytadło
ZUPA POMIDOROWA NA DROBIU 386pomidorowa....taki rodzaj uwielbia! Dodatkowo- tylko z małym makaronem, ze świderkami czy innym nie trąci. No ale...dobrze że mamy kompromis Składniki: 2 udka kurczakowe garść makaronu Gwiazdki Makarony Polskie 1 seler 2 marchwie pół pora 1 pietruszka puszka pomidorów bez skóry 1 szklanka koncentratu pomidorowego liść laurowy kilka ziaren kolorowego pieprzu sól do smaku śmietana
Z Majeczką w kuchni
Makaron z sosem pomidorowym, kaparami i szparagami 241Siedziałam w jego bibliotece i czytałam przepisy kuchni włoskiej. Pizze, makarony i zapiekanki jadłam prawie codziennie. Ostatnio podczas porządkowania papierów znalazłam przepis na sos pomidorowy (przyznałam mu aż 9 gwiazdek na 10 możliwych do przyznania). Do starej
wegetalerze
Ryż z dorszem na pesto z rukoli z dodatkiem rzodkiewki i chipsów serowych 245radamera, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ryba: 6 niedużych kawałków świeżej ryby dorsza, olej rzepakowy Rapso do smażenia, szczypta mielonego cynamonu, 3 małe gwiazdki anyżu, sól, pieprz do smaku, ponadto: 200 g ryżu białego, kiełki rzodkiewki, świeża rzodkiewka, ser żółty np. radamer. Przygotowanie: Pesto: Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Do blendera
Moniki Smakołyki
Rolada z bitą śmietaną 201kakao i mieszam. Ciasto rozwijam ze ściereczki i wykładam masę. Trochę masy zostawiam do udekorowania. Zwijam całość. Pozostawioną masę przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam niewielkie kleksy na środku rolady. Na każdym kleksie kładę kawusie własnej roboty. Odstawiam na ok 2 godziny w chłodne miejsce. Lepiej jak postoi nieco dłużej, lecz w przypadku
Ciasteczkowy Potwór
Pyzie 223zaczęła tężeć. Kremówkę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, na końcu wlewam tężejącą galaretkę i masę przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam niewielkie kleksy na masę jogurtową. Tak przygotowane ciasto ponownie schładzam w lodówce przez ok 1 godz
Ciasteczkowy Potwór
Muffiny z kremem marchewkowym 190cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. na końcu dodaję mus z marchwi, mieszam dokładnie by nie było grudek. Masę przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam krem na wierzchu zimnych muffin. Całość delikatnie posypuję kakao. Ten post bierze udział w konkursie na Facebook'u Publikuję także na portalu: Przepis na Kobietę
Ciasteczkowy Potwór
Eklery z bitą śmietaną i truskawkami 215Zestawiam z ognia i odstawiam do przestygnięcia. Gdy ciasto jest ciepłe, ale nie gorące, wbijam po jednym jajku, cały czas ucierając. Gotowe przekładam do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam podłużne ciastka na lekko natłuszczoną blaszkę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 10-12 min, do zrumienienia. Upieczone wyjmuję, przekładam na deseczkę, kroję wzdłuż
Ciasteczkowy Potwór
Pieczone jabłka z bezą faszerowane malinami 195białka mikserem, dodawać po jednej łyżce cukru pudru, dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet. 4. Gotową bezę położyć na jabłku- można użyć szprycy bądź rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki bądź okrągłej tylki. Piec: Około 1-1,5 h w temperaturze około 130-150 stopni, Aż jabłko zmięknie, a beza się zarumieni. Uwaga jeśli podasz jabłko na ciepło beza będzie
KreatywnePiny
Nei Choru / Ghee Rice - Dinesh's recipies 205Indie), więc przepis także jest z tego regionu, ale odmian Nei Choru jest wiele i w zależności od regionu mają tez inne dodatki (np. ostra papryka, posiekane liście kolendry, gwiazdki anyżu itd.) Składniki (porcaja do 2-3 osób) 1 szklanka ryżu Kaima lub Jeerakasala - w polskich warunkach można zastąpić ryżem basmati 1 mała c ebula drobno posiekana
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Marynowane skórki arbuza 289duże laski cynamonuu 1 łyżka stołowa ziele angielskiego 1 cytryna pokrojona w cienkie plasterki (nasiona trzeba usunąć) lub sok z połowy cytryny opcjonalnie po 1 gwiazdce anyżu na słoik Przygotowanie Usunąć różowy miąższ oraz cienką warstwę zielonej skórki i pokroić w kostkę o wymiarach ok. 1,5 x 1,5cm W dużym naczyniu rozpuścić sól w zimnej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przyprawa do piernika 191mielonego imbiru 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka stołowa mielonego kardamonu 3/4 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach 1/2 łyżeczki całych goździków 2- 3 ziarenka ziela angielskiego 1 gwiazdka anyżu 1 mały liść laurowy duża szczypta mielonej kolendry opcjonalnie ziarenka z jednej laski wanilii opcjonalnie 1 łyżka stołowa suszonej skórki pomarańczowej Przygotowanie Pieprz, goździki, ziele angielskie, anyż i liść
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata