gwiazdki - 1000 przepisów (strona:28/67)

Babeczki czekoladowo - miętowe 224

cukier puder. Ubić masę na sztywno. Schłodzić powstały krem w lodówce przez około 30 minut. Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do dekoracji w kształcie ostro wciętej gwiazdki ( u mnie Wilton 1M). Na każdą babeczkę wyciskać krem przesuwając rękaw cukierniczy ruchem od brzegu babeczki do jej środka. Przechowywać babeczki w lodówce. Smacznego! :-)   __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE

maniapieczenia
Orientalna zupa imbirowo cytrynowa z grzybami szmaciakami gałęzistymi :) SZMAXIANKA 182

chińskimi grzybami Szmaciakami Gałęzistymi Proporcje  OK 3-4 l  bulionu warzywnego Chińskie grzyby "Szmaciaki Gałęziste" pół korzenia imbiru  1 cytryna 5 całych "szyszek " kardamonu 1 gwiazdka anyżu 2-3 marchwie  1 pietruszka ćwierć korzenia selera 1 biała( lub innego koloru) papryka ćwierć pora 2 duże ząbki czosnku 4-6 łyżek sosu sojowego szczypta kurkumy szczypta pieprzu

Jemy Pijemy
Tuńczyk tataki na ogórku i mango 162

łyżki sezamu lub czarnuszki ćwierć mango 1 duży ogórek gruntowy listki kolendry SOS   (marynata do tuńczyka) 250 ml wody 150 ml sosu sojowego 150 ml brandy 2 gwiazdki anyżu 25 g imbiru 1 g trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku 150 ml soku z pomarańczy   skórka z ćwiartki pomarańczy SOS WASABI 1 łyżka majonezu 1 łyżka pasty

Jemy Pijemy
Jabłkowo-gruszkowa tarta tatin 155

placek wielkości naszej formy do tart. Ciasto bardzo łatwo przenosi się za pomocą wałka :) Wierzch: 6 średnich twardych jabłek 1 duża gruszka 4 łyżki cukru laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 4 szyszki kardamonu 4-5 goździków pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka masła Jabłka i gruszkę obrać ze skórki. Oczyścić z nasion. Jabłka pokroić w ósemki a gruszkę w grube plastry

Jemy Pijemy
Korzenne grzane piwo 189

duże grzane piwa: 1,5 l jasnego piwa ok 10 goździków około 2 cm imbiru 4-6 ziaren kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 2-3 duże łyżki miodu 4-6 gwiazdek anyżu 1 mandarynka lub pomarańcza Piwo przelać do garnka i dodać przyprawy ( imbir pokrojony w plasterki ). Podgrzewać ale nie doprowadzać do wrzenia. Podawać z ćwiartką pomarańczy lub mandarynki i korą

Jemy Pijemy
Muffinki piernikowe z czekoladą 142

wysokości). Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Gdy przestygną przygotować polewę. Polać muffinki, a następnie udekorować w dowolny sposób. Ja udekorowałam piernikowymi gwiazdkami, upieczonymi wg tego przepisu. Z przepisu otrzymamy ok. 15 szt. muffinek.   Przepis znaleziony na gazetce reklamowej, wprowadziłam w nim drobne zmiany

Mania Wypiekania
Słynny klasyk- "Martini Pornstar" 684

jest słynny z powodu swojej nazwy,sposobu picia i jego składników.Postał w równie słynnym Kapsztadzkim tzw. clubie dżentelmenów który ni mniej ni więcej jest stripclubem z topowymi gwiazdkami porno pełnymi pasji do tańca erotycznego i upodobania do owocu passie który w dużych ilościach do tego drinka się z pasją zjada :) Od samego początku do teraz drink bez zmian składa

Sztuka gotowania w/g Samiry
Egzotycznie i pikantnie 207

pomidory 1 mała cukinia (pokrojona wzdłuż na cieniutkie plastry) 1 laska cynamonu 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub zwykłego 1/2 łyżeczki nasion kardamonu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 gwiazdka anyżu 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 2-cm kawałek imbiru 1/2 łyżeczki łagodnego curry (np. KORMA) 1/2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy

Kuchnia Prezydentowej
Łatwa zupa jarzynowa 167

kalafiora, brukselki i fasolkę szparagową, pokrojoną na 2-3 części. Gotuję kolejne 10 minut. Do kubka wrzucam serek, zalewam niecałą chochelką gorącej zupy i rozrabiam dokładnie trzepaczką lub drewnianą gwiazdką, żeby nie było grudek. Kubek wstawiam do zimnej wody i studzę rozrobiony z wodą serek. Dodaję łyżeczkę mąki, ponownie dokładnie rozrabiam.  Do zupy wrzucam groszek, vegetę i cały czas

Kuchnia Prezydentowej
Ryż indyjski pulao 143

Warzywno-korzenne pulao  Składniki:  I  Do gotowania ryżu:  1 niecała szklanka ryżu basmati (ok. 200 ml) 2-3 ziarna kardamonu, 2-3 goździki 1 gwiazdka anyżu szczypta czarnuszki kilka ziaren czarnego pieprzu II Do ugotowanego ryżu szczypta cynamonu szczypta kurkumy szczypta pieprzu szczypta płatków chili szczypta  kuminu 1 płaska łyżeczka suszonych warzyw (mieszanki -marchew-seler

Kuchnia Prezydentowej
Pulao kardamonowe 163

Post z tą potrawą będzie następny, a powiem Wam, że to było coś fantastycznego! :) Składniki: 1 filiżanka ryżu basmati kawałek laski cynamonu, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, 1 gwiazdka anyżu łyżka masła 2 łyżki suszonej marchewki i białych warzyw (pietruszki, selera, pasternaka) 1 płaska łyżeczka suszonych nasion kolendry 5-6 ziaren kardamonu sól, czarny pieprz do smaku

Kuchnia Prezydentowej
Phở bò 196

kości ogonowe ( kliknij ! ) 2-3 wołowe kości żebrowe lub inne 500 g ładnego chudego mięsa wołowego (szynka, polędwica, łopatka) 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 2-3 ziarna kardamonu 4 gwiazdki anyżu 5 dużych ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 5 goździków 1 suszona papryczka chili (krótka ub połowa długiej) 1/2 niedużej rzepy, pokrojonej na ćwiartki 2 łodygi trawy cytrynowej, posiekanej

Kuchnia Prezydentowej
Pulao pomarańczowe 132

całość. :) Składniki (na 2-3 osoby): 1 filiżanka (175 ml) ryżu basmati Do gotowania ryżu: 3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 3 ziarna kardamonu 1/2 laski cynamonu 1 gwiazdka anyżu 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu Do przyprawienia: 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka brązowego cukru 1 ziarno kardamonu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 2 ziarna czarnego pieprzu duża szczypta cynamonu szczypta

Kuchnia Prezydentowej
Marynowana dynia 218

wanilii) kilka goździków 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego (dałam od siebie) 1 szklanka octu 10% (dałam 1,5 szklanki) 0,5 szklanki octu winnego białego (dałam od siebie) 2 gwiazdki anyżu (jeśli ktoś lubi aromat, moim zdaniem z dynią świetnie się komponuje) sól do smaku również dałam od siebie, ok. 3-4 łyżek, nie pamiętam dokładnie, trzeba próbować i doprawiać

Kuchnia Prezydentowej
Muffinki czekoladowe z kremem miętowym 166

minut, następnie wyciągamy na kratkę. Kiedy całkowicie wystygną, odcinamy górną część na mniej więcej 2/3 wysokości.  4. Do rękawa cukierniczego zakładamy końcówkę z większym otworkiem w kształcie gwiazdki, napełniamy rękaw kremem i nakładamy krem na większe części muffinków (ja wyciskałam po 4-5 większych rozetek) i przykrywamy odciętym wierzchem. Nie dociskamy! Na wierzchu robimy dekoracje z małych rozetek (przedtem

Kuchnia Prezydentowej