wody 100 g cukru 100 g puree z dyni 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki goździków gwiazdka anyżu Dyniowo-korzenne Latte 200 ml spienionego mleka 1 filiżanka espresso 2 łyżki syropu dyniowo-korzennego 1 łyżka bitej śmietany (opcjonalnie) cukier cynamonowy* Przygotowanie: Syrop: Do rondelka wlewamy wodę
Smakowity Blog Kulinarnyaczkolwiek chyba zbyt rzadko. Dlatego dzisiaj przepis na prosty, zdrowy obiad w tym nowoczesnym urządzeniu. Dla wszystkich którzy go maja i którzy się zastanawiają nad jego zakupem, bo przecież Gwiazdka tuz tuz.. powiem wam w tajemnicy ze warto... Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNajbardziej popularne toruńskie pierniki, wypiekane od dnia Św. Katarzyny (25.11) do gwiazdki, traktowane kiedyś jako świąteczne pieczywo. Nie mam nic przeciwko takiemu pieczywu :) Smakują wybornie, w niczym nie ustępują tym z Torunia. Jedyny minus to taki, że trochę muszą poleżeć, aby zmiękły (kilka tygodni). Ale mam poradę dla niecierpliwych: pierniczki będą miękkie już po kilku dniach, jeśli do puszki
Domowa Cookierenka AgiWylep spód i boki. Ciasto oprósz delikatnie kakao. Wylej masę serową białą. Następnie miejscowo łyżką wyłóż masę serową -czekoladową. Z reszty ciasta piernikowego, za pomocą foremki do ciasta powycinaj gwiazdki. Ułóż na wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w temp 170 stopni C. Pierwsze 10 minut dół + termoobieg. Potem 45 minut dół. Ostatnie 10 min dół i termoobieg. Łączny czas
SMYKWKUCHNISkładniki : 0,6 kg obranej dyni 300 ml mleka kokosowego 200 ml wody, którą płuczemy puszkę z mlekiem 2 papryczki chili 1 ząbek czosnku 1 cebula szczypta szafranu 2 gwiazdki anyżu łyżka oleju do smażenia mielony kardamon sól płatki migdałowe lub pestki dyni Dynię pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w grubą kostkę. Z papryczek chili
Weekendy w domu i ogrodziecieniutką końcówką i dekorować pierniczki. Zostawić do wyschnięcia. Grubą słomką można wyciąć w ciasteczkach otwory na wstążkę. Będą wtedy ładną ozdobą choinki. Z ciasta można też wykroić różnej wielkości gwiazdki i później sklejać lukrem aby utworzyły choineczki
Smakołyki Asiprzyprawy do piernika szczypta soli Masa: kostka masła 1/3 kostki margaryny Palma spółki Bielmar 200g chałwy waniliowej Dodatkowo: marmolada wieloowocowa polewa kakaowa (przepis tutaj ) cukrowe perełki i gwiazdki Piernik: Miód podgrzewać z margaryną i cukrem do połączenia się składników. Ostudzić. Do miski przełożyć przesianą mąkę z sodą, przyprawę do piernika, szczyptę soli, jajka roztrzepane z mlekiem i rozpuszczony miód. Całość
Smakołyki Asicytryny. Lukier ma odpowiednią konsystencję, gdy nie spływa z łyżki. Największe pierniczki obficie wysmarować lukrem, przykryć mniejszymi pierniczkami. I tak do końca. Na górze umieścić najmniejsze pierniczki jako gwiazdki choinek. Choinki odstawić do wyschnięcia lukru. Przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach do kilku miesięcy. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieSKŁADNIKI: - 250 ml mleka - 250 ml śmietanki kremówki - 3 łyżeczki żelatyny - laska wanilii lub ekstrakt waniliowy - 50 g cukru - 2 gwiazdki anyżu - 1 kg jesiennych gruszek (u mnie pyszna Józefinka) - cukier do smaku (ja nie dałam, gruszki były wyjątkowo słodkie) - łyżeczka cynamonu - kilka goździków - kilka nitek szafranu ZACZNIJ OD PANNA COTTY , musi się schłodzić i stężeć. Do garnka wlej mleko
Kuchnia bezglutenowa Lolijuż zmielonej) 10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka goździków w całości 5 g czarnego pieprzu 10 g gałki muszkatołowej 10 g wyłuskanych ziaren kardamonu 15 g suszonego imbiru 2 gwiazdki anyżu Przygotowanie: Wszystkie składniki utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy. Można również zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Gotową przyprawę do piernika przechowywać
Nastoletnie WypiekanieCoraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta...czyli coraz bliżej gwiazdka:) Bardzo lubimy dostawać prezenty. A WY?? Bardzo lubimy dawać też prezenty. To dla Was;) Składniki; 80 g masła, 3 łyżki płatków migdałowych lub kokosowych, 150 g cukru, 150 g miodu, 3 łyżki sody oczyszczonej Wykonanie; Cukier i masło roztapiamy. Następnie dodajemy miód ok. 3 minut zostawiamy na gazie mieszając
Anioły w kuchnidoprawić solą i vegetą.Gotujemy 30 minut na małym ogniu . Karpia delikatnie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.wywar przecedzamy .Półmisek dekorujemy plasterkami pomarańczy i cytryny,ułożyć karpia.Z marchewki wycinamy gwiazdki i dwie róże,oliwki przekrawamy na pół,dwie zostawiamy całe .Dekorujemy półmisek marchewką oliwkami i natką pietruszki. Z przecedzonego wywaru odlewamy 1 litr i zagotowujemy ,dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.Zimn
Bajeczna Kuchniapojemniku. WERSJA I 50g kory cynamonu 2 łyżeczki suszonego imbiru 3 łyżeczki całych goździków 2 małe całe gałki muszkatołowej 3 łyżeczki całego ziela angielskiego 2 łyżeczki pieprzu kolorowego 1 gwiazdka anyżu WERSJA II 3 łyżki cynamonu 2 łyżeczki imbiru mielonego 2 łyżeczki goździków mielonych 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu kolorowego w młynku
https:KKuchniaMniamcynamonu 1-2 ziarenka anyżu 2 goździki ½ szklanki soku z pomarańczy 2 plastry pomarańczy 1 gruby plaster cytryny ½ szklanki syropu malinowego użyłam Krokus Sposób wykonania: Do wody wrzuć gwiazdki anyżu, goździki oraz laskę cynamonu, zagotuj na ogniu, wrzuć do naparu 2 saszetki herbaty imbirowej z cytryną, dodaj plaster cytryny parz 5 minut, następnie do herbaty wlej świeżo wyciśnięty
Wanilia i Kardamonmocnym korzennym aromacie, a to za sprawą przypraw, takich jakich używamy do przygotowania pierników. Zanim przyprawy korzenne zostały docenione w kuchni, służyły jako leki, afrodyzjaki, składniki kadzideł. Po drogocenne gwiazdki anyżu, goździki czy imbir wyruszały kiedyś całe wyprawy, a szczęśliwcy, którzy weszli w ich posiadanie, traktowali je jak klejnoty.Dziś zdobycie tych przypraw jest bardzo proste, co odebrało im nieco
Smakowity Blog Kulinarny