gwiazdki - 1000 przepisów (strona:15/67)

Zupa rybna z pomidorami 185

cukier, sól morska, świeżo mielony pieprz Wywar rybny: pęczek włoszczyzny głowy i pancerze obrane z 500 g krewetek 4-5 sztuk głów i kręgosłupów z dowolnych ryb (opcja) 1 gwiazdka anyżu 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Dzień wcześniej zaczynamy od wywaru. Rozmrożone lub świeże krewetki

Poezja smaku
Pasta łososiowa do jajek 185

plaster zostawić do dekoracji), majonez, pieprz do smaku (sól można pominąć gdyż łosoś jest wystarczająco słony) i zmiksować na gładka masę. Pastę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówka gwiazdką i napełniać białkowe łódeczki. Pozostały plaster łososia pokroić w cienkie paseczki, zwinąć w różyczki i udekorować każde jajko. Jajka ułożyć na talerzu. Całość posypać rzeżuchą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem

Smakołyki Asi
Ciasteczka ucierane 141

cukrem i cukrem waniliowym. Dodać aromat cytrynowy i wymieszać. Obie mąki zmieszać i dodawać na zmianę razem z mlekiem, cały czas ucierając. Masę przełożyć do szprycy z końcówką gwiazdki. Wyciskać na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) serduszka lub inne wzory. Piec około 10-15 minut w 180 stopniach

Ewusiowe Smaki
Galettes complètes - gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem sadzonym 174

oczywiście to nie zniechęciło, tak samo, jak trzydziestoparoletniej Francuzki, ubranej w najnowszą kolekcję Diora i torebkę od Louisa Vuitto n, która zapewne normalnie żywi się w restauracjach z trzema gwiazdkami Michelin (no, chyba że wcinanie naleśników na ulicy, to jej sposób na zbieranie na te wystrzałowe ciuchy). We Francji w nocy wszyscy jesteśmy spragnieni tylko jednego — ciepłego naleśnika, opływającego

Food Square
Pierogi z twarogiem, ziemniakami i tymiankiem (pierogi a'la ruskie) i przepyszny kompot z suszu 177

wielkości): 500 gram suszonych owoców, w tym głównie suszonych jabłek, gruszek oraz moreli, śliwek kalifornijskich i żurawiny sok z dwóch pomarańczy skórka z 1/2 pomarańczy laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki cukru trzcinowego 1 litr dobrej wody kilka plastrów pomarańczy do podania Suszone owoce, laskę cynamonu i anyż gotujemy w podanej ilości wody przez

Mango Papaja
Świąteczne dzwonki z piernika 238

przygotowujemy siedem różnej wielkości kółek (szklanki, słoiki, kieliszki), i wycinamy z ciasta wszystkie wielkości, najmniejsze kółeczko wycinamy 2 razy na górę i na spód dzwonka. Dodatkowo wycinamy listki lub gwiazdki na górę, w każdym elemencie wycinamy dziurki do przewleczenia sznurka. 4. Pierniczki pieczemy w 180 C, czas pieczenia ok. 7-10 minut, lepiej wyjąć je za wcześnie niż przepieczone. Lukier

Apetyczna babeczka
Śledzie korzenne 174

ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 3 laski kory cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki ziaren białej gorczycy 1 łyżeczka nasion kolendry 4 gwiazdki anyżu 1 łyżeczka goździków 1/2 łyżeczki młotkowanego pieprzu 3 liście laurowe 1 łyżka miodu skórka otarta z cytryny sik z cytryny 3 cebule, pokrojone w piórka Przygotowanie: Filety śledziowe płuczemy

Smakowity Blog Kulinarny
Nalewka klementynkowa - jadalne prezenty na ostatnią chwilę 217

otrzymania klarownego trunku w pięknym pomarańczowym kolorze. Czas przygotowania: 15 minut Cd. przygotowań: 30 dni Składniki: 1 kg mandarynek/klementynek, 500 ml spirytusu 75%, 2x10 cm kory z cynamonu, 2 gwiazdki anyżu. do zapakowania razem z nalewką 200 g cukru, papierowy filtr do kawy, instrukcja dalszego przygotowania nalewki . Przygotowanie: Obierz wyszorowane i sparzone klementynki, przy pomocy ostrego noża usuń albedo

SzczyptaSmaQ
Bezy 150

ubijamy jeszcze 5 minut , masa powinna być gęsta i błyszcząca . Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy masę ,forma dowolna ,jak mamy worek dekoracyjny to można wyciskać gwiazdki :) U mnie z tej porcji wyszło 30 sztuk bezików . Wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy termoobieg na 110 stopni i suszymy bezy 90 minut jeśli maja być w środku

Wypieki Rene
Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ – nieśmiertelny klasyk w cytrusowym wydaniu 327

250g wędzonych (2 sztuki) i suszonych gruszek (garść ćwiartek) 150g suszonych jabłek w plasterkach 150g wędzonych śliwek (polskich, nie kalifornijskich) 10 moreli 8 fig 2 laski cynamonu 4-5 gwiazdek anyżu 10 sztuk goździków 4-5 ziaren zielonego kardamonu 1 duża pomarańcza ½ cytryny miód, cukier albo syrop z agawy 3,5 litra wody (używam mineralnej

Karo in the Kitchen
Skrzydełka w marynacie miodowo- czosnkowej 211

łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżeczka pieprzu 2 płaskie łyżeczki soli 4 ząbki czosnku płaska łyżka imbiru lub około 3-4 cm imbiru świeżego łyżka cynamonu ewentualnie 2-3 gwiazdki anyżu - można pominąć  Przygotowanie : Miód rozpuścić w 2-3 łyżkach letniej wody Dodać do niego wszystkie przyprawy i rozgnieciony czosnek Umyte skrzydełka umieścić w naczyniu żaroodpornym i zalać przygotowaną

Proste Potrawy
"Kuchnia włoska" i "Ciasta i desery" KROK PO KROKU - recenzja 163

znaczącym hasłem. W tych książkach dosłownie widać jak krok po kroku przygotowuje się wybrany przepis. Sfotografowany jest każdy etap. Idealna książka dla najmniej wprawionych kucharzy. Idealna na prezent na gwiazdkę. Polecam

Bon Appetit Małgorzaty
Piernikowe dzwonki. 175

potrzebny. Możemy je przygotować nawet przed samymi świętami! To taki przepis dla zabieganych ;-) Dzwonkami dekorujemy choinkę czy świąteczny stół. Albo wręczamy bliskim w prezencie. A tutaj czekają na gwiazdkę! Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Śledzie w pomarańczach z anyżem i kardamonem! 211

lodówce.  Serdecznie polecam! ŚLEDZIE  W POMARAŃCZACH NA WIGILIĘ: - 10 filetów śledziowych - 2 gałązki rozmarynu - 2 pomarańcze obrane ze skórki i białej warstwy - różowy pieprz - anyż 3 gwiazdki - kardamon, kilka ziarenek - olej rzepakowy WYKONANIE: - śledzie (uprzednio namoczone w wodzie, aby wypukał się z nich nadmiar soli z solanki) kroimy na równe kawałeczki - pomarańcze kroimy w plasterki - całość z pozostałymi

SMYKWKUCHNI
Tymbaliki z musem z łososia, porem, żurawiną i kolendrą 158

makaronu otrzymanego od Makarony Polskie - w końcu to oni tą zabawę organizowali ;) Składniki na około 12 sztuk: 200g filetu z łososia 1 por (biała część) 1/2 szkl. makaronu małe gwiazdki (Makarony Polskie) 5 łyżek suszonej żurawiny 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1 pęczek świeżej kolendry (1/2 krzaczka) około 50ml śmietany 30% żelatyna sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki soku z cytryny

Kolorowy Przepisownik