gwiazdki - 1000 przepisów (strona:15/67)

Prezent voucher warsztatowy od slodkokwasna.pl 165

również w tym roku. Kupon jest imienny, ważny na wszystkie warsztaty organizowane przez slodkokwasna.pl w Studio Bitambutam. Data ważności kuponu to 30.06.2016 Kupon możecie kupić swoim bliskim na Gwiazdkę … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Pierniczki świąteczne 241

jakiś czas odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy. Ułatwimy sobie pracę smarując wałek olejem coby ciasto się nie przyklejało. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i wykrawamy foremkami kształty dzwoneczków, gwiazdek lub aniołków. Pamiętamy o zrobieniu dziurek na zawieszki. Pieczemy ok. 15 minut aż pierniczki się zarumienią. Rozpuszczamy cukier w podgrzanym soku z cytryny i lukrujemy ciastka. Dodatkowo możemy ozdobić ciastka. Dekoracje robimy

prawdziwe jedzenie
Likier korzenny 187

Składniki: 350 ml wody 1/3 szklanki cukru trzcinowego 8 goździków 2 laski cynamonu 4 strączków kardamonu 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 plasterków świeżego imbiru 4 gwiazdki anyżu 1 malutka gałka muszkatołowa  250 ml wódki Wykonanie: Strączki kardamonu delikatnie rozgniatamy. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki, pomału doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu przez około

Kulinarne przygody Gatity
Makówki 292

powinna być zbyt gęsta. Bułki kroimy na kawałki o grubości max. 1 cm. W misce/miseczkach układamy na przemian kawałki bułki i masę makową. Wierzch dekorujemy bakaliami. Ja wysypałam gwiazdki z kokosu przygotowując sobie prosty szablon z kawałka tektury. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Piernikowe inspiracje 222

Pomarańczowe pierniczki z lukrem Lebkuchen, czyli mięciutkie pierniczki Niebiańskie pierniczki nadziewane Dekorowanie pierników? Nic prostrzego!  DUŻE PIERNIKOWE GWIAZKI NA PREZENT LUB CHOINKĘ  PIERNIKOWE SERCA NA CHOINKĘ PIERNIKOWE GWIAZDKI NA CHOINKĘ PIERNICZKI W KSZTAŁCIE BOMBEK

DefinicjaSmaku
Mazurek migdałowo-kajmakowy 179

minut w 180 stopniach. Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią na puch. dodać jajka, później mąkę i migdały, wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wycisnąć na ciasto ozdobny brzeg. Od razu wstawić do piekarnika (ja się zagapiłam przez co rancik trochę się rozlał) i piec ok 15 minut w 180 st. Ostudzić. Masę kajmakową rozsmarujemy

Smakołyki Asi
Babeczki kurczaczki. 138

będzie wyczuwalny "pod zębami" Wkładamy na chwile do lodówki aby nieco krem stwardniał. Kiedy babeczki już ostygną możemy je dekorować. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki. Dekorujemy małe i duże babeczki, pokrywając całą powierzchnie masą. Następnie na dużej babeczce ustawiamy mała tworząc głowę w czepku. Z draży i rozpuszczonej czekolady robimy oczy a z pokrojonej marchewki

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa rybna z pomidorami 179

cukier, sól morska, świeżo mielony pieprz Wywar rybny: pęczek włoszczyzny głowy i pancerze obrane z 500 g krewetek 4-5 sztuk głów i kręgosłupów z dowolnych ryb (opcja) 1 gwiazdka anyżu 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Dzień wcześniej zaczynamy od wywaru. Rozmrożone lub świeże krewetki

Poezja smaku
Pasta łososiowa do jajek 181

plaster zostawić do dekoracji), majonez, pieprz do smaku (sól można pominąć gdyż łosoś jest wystarczająco słony) i zmiksować na gładka masę. Pastę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówka gwiazdką i napełniać białkowe łódeczki. Pozostały plaster łososia pokroić w cienkie paseczki, zwinąć w różyczki i udekorować każde jajko. Jajka ułożyć na talerzu. Całość posypać rzeżuchą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem

Smakołyki Asi
Ciasteczka ucierane 138

cukrem i cukrem waniliowym. Dodać aromat cytrynowy i wymieszać. Obie mąki zmieszać i dodawać na zmianę razem z mlekiem, cały czas ucierając. Masę przełożyć do szprycy z końcówką gwiazdki. Wyciskać na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) serduszka lub inne wzory. Piec około 10-15 minut w 180 stopniach

Ewusiowe Smaki
Galettes complètes - gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem sadzonym 168

oczywiście to nie zniechęciło, tak samo, jak trzydziestoparoletniej Francuzki, ubranej w najnowszą kolekcję Diora i torebkę od Louisa Vuitto n, która zapewne normalnie żywi się w restauracjach z trzema gwiazdkami Michelin (no, chyba że wcinanie naleśników na ulicy, to jej sposób na zbieranie na te wystrzałowe ciuchy). We Francji w nocy wszyscy jesteśmy spragnieni tylko jednego — ciepłego naleśnika, opływającego

Food Square
Mazurki Wielkanocne mini 190

żółtko 1 szt śmietana 18% 2 łyżki  Dodatkowo: masa orzechowa z kawałkami orzeszków   Helio kuleczki czekoladowe polewa i dekoracja biała Helio polewa i dekoracja deserowa Helio gwiazdki żółte kolorowy lukier    Ciasto: Do misy wsypujemy mąkę pszenną( przesiana), dodajemy cukier,margarynę i żółtko ze śmietaną. Wyrabiamy ciasto i wałkujemy. Wycinamy szklanką koła. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

Różowa kuchnia
Pierogi z twarogiem, ziemniakami i tymiankiem (pierogi a'la ruskie) i przepyszny kompot z suszu 170

wielkości): 500 gram suszonych owoców, w tym głównie suszonych jabłek, gruszek oraz moreli, śliwek kalifornijskich i żurawiny sok z dwóch pomarańczy skórka z 1/2 pomarańczy laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki cukru trzcinowego 1 litr dobrej wody kilka plastrów pomarańczy do podania Suszone owoce, laskę cynamonu i anyż gotujemy w podanej ilości wody przez

Mango Papaja
Świąteczne dzwonki z piernika 235

przygotowujemy siedem różnej wielkości kółek (szklanki, słoiki, kieliszki), i wycinamy z ciasta wszystkie wielkości, najmniejsze kółeczko wycinamy 2 razy na górę i na spód dzwonka. Dodatkowo wycinamy listki lub gwiazdki na górę, w każdym elemencie wycinamy dziurki do przewleczenia sznurka. 4. Pierniczki pieczemy w 180 C, czas pieczenia ok. 7-10 minut, lepiej wyjąć je za wcześnie niż przepieczone. Lukier

Apetyczna babeczka
Śledzie korzenne 170

ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 3 laski kory cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki ziaren białej gorczycy 1 łyżeczka nasion kolendry 4 gwiazdki anyżu 1 łyżeczka goździków 1/2 łyżeczki młotkowanego pieprzu 3 liście laurowe 1 łyżka miodu skórka otarta z cytryny sik z cytryny 3 cebule, pokrojone w piórka Przygotowanie: Filety śledziowe płuczemy

Smakowity Blog Kulinarny