Jeszcze tylko dzień, jedna doba od pierwszej gwiazdki na niebie nas dzieli. Tysiące lat temu gwiazdkapojawiająca się nad Betlejem, zapowiadała coś niezwykłego. Jeszcze tylko ostatnie poprawki, ostatnie przygotowania,aby uroczyście, z suto zastawionym stołem, przyjąć w swoje skromne progi Dzieciątko Jezus."Bracia, patrzcie jeno, jak niebo goreje,Znać, że coś dziwnego w Betlejem się dzieje..." ZUPA Z SUSZONYCH GRZYBÓW. /przepis
W kuchni Karmel-itkiprzestać :) Pierniczki "Prawie jak Alpejskie" - strzał w dziesiątkę! Super! Miękkie. Nawet jak wystygną, można je jeść:) Bardzo rosną, więc odpuściłam sobie nadziewanie ich. Zrobiłam próbę nadziewania i małe gwiazdki nadziane urosły do wielkości mini bułeczek, więc nadziewałam Pierniczki Katarzynki, ale o nich napiszę w osobnym poście. Alpejskie - tak, polecam! Przepis z MW. Aha, i uwaga, pieczenie pierniczków uzależnia(...)czasie ciasto ma zgęstnieć - i tak się stało. W DNIU PIECZENIA: Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm i wykrawałam pierniczki w kształcie małych gwiazdek. Ciasto mocno podsypywałam mąką, ponieważ trochę się lepiło. Wałkowałam przez papier do pieczenia i poszło gładko.Ciasto mocno rośnie, więc pierniczki układamy w pewnych odstępach, a w jakich? Sami zobaczycie jak upieczecie pierwszą blachę. Blachę
Blondynka Gotujecukierni) krem do tortów błyskawiczny (Dr. Oetker, Gellwe, Delecta) owoce (ja wybrałam porzeczki, ale wybór należy do was) Do dekoracji użyłam rękawa z dużą końcówką w kształcie gwiazdki ;)Cały tort przełożyłam kremem waniliowym. Ozdobiłam na około gwiazdkami ;) posypałam porzeczkami i gotowe !Smacznego
cookplrównież w tym roku. Kupon jest imienny, ważny na wszystkie warsztaty organizowane przez slodkokwasna.pl w Studio Bitambutam. Data ważności kuponu to 30.06.2016 Kupon możecie kupić swoim bliskim na Gwiazdkę … Czytaj dalej
slodkokwasnapljakiś czas odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy. Ułatwimy sobie pracę smarując wałek olejem coby ciasto się nie przyklejało. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i wykrawamy foremkami kształty dzwoneczków, gwiazdek lub aniołków. Pamiętamy o zrobieniu dziurek na zawieszki. Pieczemy ok. 15 minut aż pierniczki się zarumienią. Rozpuszczamy cukier w podgrzanym soku z cytryny i lukrujemy ciastka. Dodatkowo możemy ozdobić ciastka. Dekoracje robimy
prawdziwe jedzenieSkładniki: 350 ml wody 1/3 szklanki cukru trzcinowego 8 goździków 2 laski cynamonu 4 strączków kardamonu 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 plasterków świeżego imbiru 4 gwiazdki anyżu 1 malutka gałka muszkatołowa 250 ml wódki Wykonanie: Strączki kardamonu delikatnie rozgniatamy. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki, pomału doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu przez około
Kulinarne przygody Gatitypowinna być zbyt gęsta. Bułki kroimy na kawałki o grubości max. 1 cm. W misce/miseczkach układamy na przemian kawałki bułki i masę makową. Wierzch dekorujemy bakaliami. Ja wysypałam gwiazdki z kokosu przygotowując sobie prosty szablon z kawałka tektury. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyPomarańczowe pierniczki z lukrem Lebkuchen, czyli mięciutkie pierniczki Niebiańskie pierniczki nadziewane Dekorowanie pierników? Nic prostrzego! DUŻE PIERNIKOWE GWIAZKI NA PREZENT LUB CHOINKĘ PIERNIKOWE SERCA NA CHOINKĘ PIERNIKOWE GWIAZDKI NA CHOINKĘ PIERNICZKI W KSZTAŁCIE BOMBEK
DefinicjaSmakuminut w 180 stopniach. Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią na puch. dodać jajka, później mąkę i migdały, wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wycisnąć na ciasto ozdobny brzeg. Od razu wstawić do piekarnika (ja się zagapiłam przez co rancik trochę się rozlał) i piec ok 15 minut w 180 st. Ostudzić. Masę kajmakową rozsmarujemy
Smakołyki Asibędzie wyczuwalny "pod zębami" Wkładamy na chwile do lodówki aby nieco krem stwardniał. Kiedy babeczki już ostygną możemy je dekorować. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki. Dekorujemy małe i duże babeczki, pokrywając całą powierzchnie masą. Następnie na dużej babeczce ustawiamy mała tworząc głowę w czepku. Z draży i rozpuszczonej czekolady robimy oczy a z pokrojonej marchewki
Radość kipiąca uśmiechem.cukier, sól morska, świeżo mielony pieprz Wywar rybny: pęczek włoszczyzny głowy i pancerze obrane z 500 g krewetek 4-5 sztuk głów i kręgosłupów z dowolnych ryb (opcja) 1 gwiazdka anyżu 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Dzień wcześniej zaczynamy od wywaru. Rozmrożone lub świeże krewetki
Poezja smakuplaster zostawić do dekoracji), majonez, pieprz do smaku (sól można pominąć gdyż łosoś jest wystarczająco słony) i zmiksować na gładka masę. Pastę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówka gwiazdką i napełniać białkowe łódeczki. Pozostały plaster łososia pokroić w cienkie paseczki, zwinąć w różyczki i udekorować każde jajko. Jajka ułożyć na talerzu. Całość posypać rzeżuchą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
Smakołyki Asicukrem i cukrem waniliowym. Dodać aromat cytrynowy i wymieszać. Obie mąki zmieszać i dodawać na zmianę razem z mlekiem, cały czas ucierając. Masę przełożyć do szprycy z końcówką gwiazdki. Wyciskać na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) serduszka lub inne wzory. Piec około 10-15 minut w 180 stopniach
Ewusiowe Smakioczywiście to nie zniechęciło, tak samo, jak trzydziestoparoletniej Francuzki, ubranej w najnowszą kolekcję Diora i torebkę od Louisa Vuitto n, która zapewne normalnie żywi się w restauracjach z trzema gwiazdkami Michelin (no, chyba że wcinanie naleśników na ulicy, to jej sposób na zbieranie na te wystrzałowe ciuchy). We Francji w nocy wszyscy jesteśmy spragnieni tylko jednego — ciepłego naleśnika, opływającego
Food Squareżółtko 1 szt śmietana 18% 2 łyżki Dodatkowo: masa orzechowa z kawałkami orzeszków Helio kuleczki czekoladowe polewa i dekoracja biała Helio polewa i dekoracja deserowa Helio gwiazdki żółte kolorowy lukier Ciasto: Do misy wsypujemy mąkę pszenną( przesiana), dodajemy cukier,margarynę i żółtko ze śmietaną. Wyrabiamy ciasto i wałkujemy. Wycinamy szklanką koła. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
Różowa kuchnia