Białe opłatki, białe stoły, Świeżych choinek las... Doprawdy mogą dziś anioły Zagościć pośród nas." Bronisława Ostrowska "Gwiazdka" Dziecięcej pogody ducha, wiary w Świętego Mikołaja, Cynamonowych pierników, pachnącej i kolorowej choinki, Magicznej gwiazdki na niebie, brzmienia kolędy i prezentów bez końca, czyli po prostu Wesołych Świąt życzy Kasia
Pełny talerzskrawki pieczonego mięsa. Przekonajcie się sami. Składniki kaczka 1 świeża kaczka bez podrobów 1 cebula biała pokrojona w ósemki 1 łyżka przyprawy 5 smaków 4 wyciśnięte ząbki czosnku 2 gwiazdki anyżu 5cm świeży imbir pokrojony w plasteki sól do natarcia kaczki z wierzchu sos 0,5kg śliwek 2 łyżki wody 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego 2 łyżki(...)miodu 1 gwiazdka anyżu 1 mała suszona papryczka chilli 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1,5 łyżeczki brązowego cukru naleśniki (10 małych) 150g mąki pszennej 120 ml gorącej wody 1 łyżka oleju sezamowego dodatkowo 1 mała marchewka 1 mały ogórek sałatkowy Sposób przygotowania kaczka Kaczkę smarujemy w środku przyprawą 5 smaków i czosnkiem, i nadziewamy cebulą, imbirem i anyżem
W kuchni wieczoremłyżek śmietany kremówki spód 200 g kruchych ciasteczek 75 g masła polewa 1 szklanka cukru pudru kilka łyżeczek soku malinowego + ewentualnie 2-3 łyżeczki wody ewentualnie posypka gwiazdki do dekoracji Na samym początku rozpuścić masło. Ciasteczka pokruszyć, a następnie zalać je rozpuszczonym masłem. Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Na sam spód wyłożyć masę ciasteczkową. W misce połączyć(...)parą wodną - ciasto będzie miało kremową konsystencję i nie opadnie. W międzyczasie przygotować polewę (cukier puder połączyć z sokiem z malin oraz wodą). Sernik polać polewą oraz ozdobić gwiazdkami dopiero na 1 godzinę przed podaniem. Przechowywać w chłodnym miejscu. *przygotowanie malin w cukrze jest banalnie proste: maliny wsypać do rondelka, dodać odrobinę wody i kilka łyżek cukru; gotować na wolnym
Ugotowaćdopełniają przyprawy korzenne. A oto przepis, bo po co czekać dłużej na to co dobre: Składniki: pół pomarańczy pokrojonej w plastry 4 plasterki suszonego bądź świeżego jabłka 1 gwiazdka anyżu 1 laska cynamonu (opcjonalnie szczypta cynamonu w proszku) odrobina startego świeżego imbiru (opcjonalnie szczypta imbiru w proszku) 5 torebek herbaty czarnej (może być również 2-3 łyżki herbaty czarnej(...)dodajemy plasterki jabłka i gotujemy je przez moment (suszone aż do momentu kiedy napiją się wody i napuchną, świeże przez 2-3 minuty). Następnie dodajemy pomarańczę, imbir, cynamon oraz gwiazdkę anyżu. Gotujemy do momentu aż jabłka zmiękną a pomarańcza troszkę wypłowieje. Następnie dodajemy herbatę i gotujemy jeszcze przez przez około 1-2 minuty. Herbata jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i pięknie
KreatywnePinycałkowitego ostudzenia. 4. Gdy masa ostygnie miksując dodajemy kolejno po jednym jajka. Można mieszać również drewnianą łyżką. 5 Gdy masa będzie gładka przy pomocy szprycy z końcówką dużej gwiazdki wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec: 20-30 min w temperaturze 180 stopni Po upieczeniu ostudź. Po ostudzeniu przekrój na pół i nakładaj krem z białek. Krem(...)mnie sok z cytryny. Ubijaj 20-30 minut aż krem zgęstnieje Krem ostudź. Po ostudzeniu możesz opcjonalnie włożyć krem na 1-2 h do lodówki. Nakładaj szprycą z końcówką gwiazdki na ostudzone i przepołowione ptysie. Smacznego:) * Sprawdź również podobne przepisy: Ptysie z bitą śmietaną i gorącymi śliwkami oraz Profiteroles nadziewane kremem pomarańczowym z advocatem w polewie
KreatywnePinycałkowitego ostudzenia. 4. Gdy masa ostygnie miksując dodajemy kolejno po jednym jajka. Można mieszać również drewnianą łyżką. 5 Gdy masa będzie gładka przy pomocy szprycy z końcówką dużej gwiazdki wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec: 20-30 min w temperaturze 180 stopni Po upieczeniu ostudź. Po ostudzeniu przekrój na pół, przygotuj śmietanę i śliwki. Krem/bita śmietana(...)Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem. Nakładać szprycą lub rękawem z końcówką w kształcie gwiazdki na ostudzone ptysie. Przekroić ptysia na pół, położyć krem na dolnej części i przykryć go górną połówką ptysia. Przygotować śliwki. Gorące śliwki: 1. Następnie w garnuszku podgrzać śliwki aż puszczą sok. Dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje, dodać odrobinę whisky
KreatywnePinysparzyć wrzątkiem) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 g mąki pszennej szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) Składniki karmelu: 5-6 jędrnych mandarynek 100 g cukru 4 gwiazdki anyżu 75 ml soku wyciśniętego z mandarynek lub likieru pomarańczowego (Grand Marnier lub Cointreau) Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 160°C. Dno okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem(...)dołu ruchem lekko zaokrąglonym – tak aby odciąć skórę wraz z białą błonką). Obrane owoce pokroić na 1 cm plasterki i usunąć pestki. W suchym rondlu wsypać cukier. Dodać gwiazdki anyżu. Postawić na ogniu. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, poruszać delikatnie rondlem aby rozlał się równomiernie po dnie i równo się skarmelizował. Gdy karmel zrobi się brązowy, wlać sok, stojąc
Moja Delicjaprzy dżemie) 2/3 masy śmietankowej, po czym przykrywamy następną warstwą ciast i cieniutko smarujemy wierzch, przy czym pozostawiamy około 2 – 3 łyżek śmietanki, by zrobić na górze ciastek maleńkie gwiazdki. Na tym etapie możemy ciasto podzielić na kawałki, tzn. przy pomocy noża robimy delikatne rysy (poziome i pionowe) na warstwie śmietankowej. Gorzkie i słodkie kakao mieszamy razem, a następnie prószymy(...)ciasto za pomocą sita. Resztę ubitej śmietany mieszamy łyżką i przekładamy do szprycy lub mocnego woreczka i robimy na cieście gwiazdki. Na koniec ciasto ozdabiamy pokrojoną w słupki kandyzowaną skórką z pomarańczy. Gotowe ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu, na co najmniej godzinę, by nabrało właściwej konsystencji. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video
Smakowy Rajnastępnie dekorujemy, około 2 godziny przed podaniem ciasta na stół. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym według przepisu na śmietan – fixie. Sztywną śmietanę przekładamy do szprycy, po czym robimy nią gwiazdki, rozpoczynając od środka tortu, a kończąc na bokach, aż do samego spodu. Na gwiazdki układamy perełki, a gotowy tort znowu odstawiamy w zimne miejsce, by dobrze wystygł przed podaniem
Smakowy Rajprzygotować smaczny szpinak? Gwiazdki z ugotowanego szpinaku z kilkoma dodatkami zasmakują dzieciom i dorosłym. Składniki: szpinak (świeży lub mrożony) ugotowane ziemniaki cebula jajko ząbek czosnku (jak ktoś lubi) olej sól, pieprz, słodka mielona papryka Cebulkę kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy szpinak i dusimy na małym ogniu przez kwadrans. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką(...)czosnkiem. Dodajemy jajko i dusimy wszystko jeszcze 5 minut. Zdejmujemy rondelek z ognia i dokładamy ziemniaki (tyle co szpinaku). Ugniatamy w miarę gładką masę i wykładamy na talerze. Kształt gwiazdek uzyskujemy dzięki foremkom do pierników
prawdziwe jedzeniecukru 3 jajka 2 łyżki masła 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej szczypta soli Beza: 4 białka 100 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: truskawki mrożone malny gwiazdki czekoladowe listki melisy Sposób przygotowania: Do miski wsypać mąkę i cukier, godać pokrojone drobno zimne masło, wodę i żółtka.Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę, owinać folią i wstawić(...)ciagnaca. Wyjąc z piekarnika zaraz po upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem wyjąć tartę z blaszki, ( ja mam taką z ruchomym dnem) , udekorować owocami, listkami melisy i gwiazdkami z czekolady. Smacznego
Gosia gotujeczekolady w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 laski wanili Składniki na wypełnienie babeczek: 300 g śmietany kremówki 2 łyzki cukru pudru truskawki, mrożone maliny, listki mięty i gwiazdki z lukru do dekoracji cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Do garnka wlać mleko, podgrzać i dodać masło oraz ziarenka z połowy laski wanilii, dokładnie wymieszać i odstwić(...)pozostawić w całości, posypać cukrem pudrem. Powstałe otwory w babeczkach napełnić bitą smietaną oraz udekorować babeczki po wierzchu. Na koniec na śmietanowych rozetkach ułożyć truskawki, maliny, listki mięty, gwiazdki i snieżynki. Smacznego
Gosia gotujesztywny i nie będzie spływał. Przystrojenie babeczek: Na każdą babeczkę nakładamy porcję lukru i zatapiamy w niej do góry nogami rożek. Następnie za pomocą szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki nakładamy lukier na wafelki tworzac kształt choinki. Na koniec dekorujemy nasze choinki posypką np. w kształcie gwiazdek. Mozemy je równiez opruszyć cukrem pudrem. Źródła inspiracji: Moje Wypieki , Kotlet.tv
Zawsze głodna!jajka 100 g cukru 100 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 g kakao Słoik (720 ml) wiśni Opakowanie kisielu z czerwonych owoców Kawałek cynamonu 2 gwiazdki anyżku 250 ml mleka Opakowanie musu waniliowego (na 250 ml mleka) 1 łyżeczka cynamonu Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-ciasto-swiateczne,nId,1075797?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Składniki ciasto: 1 tabliczka czekolady 3 jajka 1 szklanka cukru(...)kisielem, ostudzić. Przygotować mus waniliowy wg przepisu na opakowaniu. Nałożyć na ciasto, wyrównać. Odstawić na 1,5 h w chłodne miejsce. Dekoruj za pomocą szablonu w kształcie gwiazdki i cynamonu Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-ciasto-swiateczne,nId,1075797?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefoxcxz
Luźna Kuchniaprzepisu zdecydowałam się na kruche babeczki z domowymi wiśniami z dodatkiem śmietany kremówki i krem śmietankowy . Do zrobienia kremowych różyczek niezbędna będzie tylka (dzióbek) do szprycy w kształcie zamkniętej gwiazdki (zdjęcie zamieszczam niżej we wpisie). Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 1/2 szklanki oleju(...)surowego ciasta (można sprawdzić to drewnianym patyczkiem do szaszłyków). Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu . Do zrobienia różyczek potrzebna będzie tylka w kształcie zamkniętej gwiazdki. Z gotowego kremu odkładamy kilka łyżek i dodajemy odrobinę czerwonego barwnika (lepiej za mało niż za dużo, zawsze można dołożyć). Worek cukierniczy z tylką (lub zwykły worek strunowy - ja swoje
Ciastkozercy