mielonego cynamonu 20 g imbiru mielonego 20 g goździków mielonych 20 g kardamonu mielonego 4 g gałki muszkatołowej 10 g ziela angielskiego 8 g czarnego pieprzu 5 g gwiazdek anyżu Wykonanie: Ziele angielskie i gwiazdki anyżu utłukłam w moździerzu. Resztę przypraw miałam w formie mielonej, więc wystarczyło, że wymieszałam wszystkie w miseczce. Jeśli macie ziarenka kardamonu i resztę przypraw
Blondynka Gotujewierzch tortu smaruję resztą kremu (6-7 łyżek kremu odkładam) i posypuję wierz i boki zmiksowanymi ciastkami. Krem, który pozostał, przekładam do woreczka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wykonuję kilka gwiazdek na torcie. W każdą z nich wbijam połówkę Oreo. Tort umieszczam w lodówce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Smacznego, Klaudia. *Jeśli masz więcej czasu radziłabym
Mango Papajaswój i zna też jego możliwości więc czasami nie ma co się sugerować kimś innym, najlepiej sprawdzić samemu! Beza opanowana jednak kolejny etap to nauka wyciskania pięknych bezowych gwiazdek, bo te które zrobiłam niestety do pięknych nie należą. Składniki; 5 białek szczypta soli 20 dag cukru kryształu (najdrobniejszy jaki mamy) Dodatkowo; mały kubek śmietany 30% cukier puder (wedle(...)cukier cały się rozpuści i nie będzie słychać "zgrzytów" w misce z piana ;-) a piana będzie lśniąca. Kiedy piana już gotowa przekładamy ją do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciskamy dwa okręgi o średnicy ok 19 - 20 cm i kilka małych bez do dekoracji. Ja użyłam blachy dołączonej do piekarnika. Wyłożyłam papierem a na nim odrysowałam dwa okręgi
Radość kipiąca uśmiechem.Miłe towarzystwo do książki i koca. Idealny obrońca przed zewnętrzną grozą. Składniki na 2 porcje 500 ml wytrawnego białego wina 3 mandarynki 2 laski cynamonu 6 goździków 4 gwiazdki anyżu 2 łyżki miodu 2 pomarańcze Sposób przygotowania Wyszorować dokładnie owoce. Z pomarańczy wycisnąć sok, a mandarynki pokroić na plasterki. Do garnka wlać wino, sok i dodać laski cynamonu, goździki(...)gwiazdki anyżu. Podgrzewać na średnim ogniu (ale nie doprowadzać do wrzenia). Posłodzić miodem i przelać do szklanek przez sitko. Można dodać kilka plasterków mandarynek
Pink Envelopemargaryny 2 żółtka 3,4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,2 szklanki śmietany 18 % cukier waniliowy Krem toffi: 1 puszka gotowego kajmaku 1 masło roślinne Dodatkowo: gwiazdki cukrowe Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche.Cienko wałkujemy i wylepiamy nim foremki wysmarowane tłuszczem.Pieczemy przez kilka minut ,do momentu aż będą miały lekko złoty kolor w temperaturze(...)stopni. Masło ucieramy do białości dodając po łyżce masy kajmakowej.Za pomocą worka cukierniczego napełniamy wnętrze babeczek.Dekorujemy gwiazdkami cukrowymi
Bajeczna Kuchniaodstępach – pierniczki rosną. Na środek każdego kładziemy po pół łyżeczki marmolady, przykrywamy drugim kółkiem – niczego nie dociskamy! Wybraną foremką, mniejszą od średnicy naszego koła – np. sercem, kwiatem, dużą gwiazdką, ale może to być i mniejsze koło – wycinamy piernikowe kształty, jednocześnie zalepiając nadzienie w środku. Usuwamy odcięte ciasto, zagniatamy je i ponownie wałkujemy. Ciastek nie trzeba smarować mlekiem czy rozbełtanym(...)małe jajka S (poniżej 53g) 2 czubate łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki dobrego, gorzkiego kakao 40g (minimum) przyprawy do piernika – ja daję nawet 60-70g 2 gwiazdki anyżu zmielone w moździerzu ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Z podanych proporcji wychodzi lekko ponad kilogram (około 1150g) gotowego piernikowego ciasta. Można zrobić je z połowy składników
Karo in the Kitchenrodzynki i cukier i wszystko razem dusić aż jabłka puszczą sok i odparują. Wystudzić. Ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na prostokąt, z kawałków które ewentualnie zostaną wyciąć gwiazdki. Nadzienie podzielić na połowę i rozsmarować na cieście. Zwinąć w roladę. Jajko roztrzepać i posmarować strudle, przykleić gwiazdki. Piec w 200*C około 40 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaolej arachidowy (sezamowy). Chili drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić fasolkę i smażyć ciągle mieszając. Dodać papryczkę chili, czosnek i gwiazdkę anyżu, zamieszać i chwilę smażyć. Dodać sos, dokałdnie wymieszać, odłowić gwiazdkę anyżu i wyrzucić ją. Smażyć przez kolejnych kilka minut aż fasolka zmięknie. Podawać natychmiast. Smacznego
Codzienne Gotowanieczosnku 2 lyzki migdalow (dalam w platkach) 2 lyzki orzeczkow ziemnych (pominelam) 3 lyzki rodzynek 1 lyzka pestek dyni 1 lyzka pestek słonecznika 4 lyzki sezamu 4 gozdziki 2 gwiazdki anyżu 0,5 lyzeczki ziaren czarnego pieprzu 0,25 lyzeczki ziaren kolendry 1 lyzeczka mielonego cynamonu, można uzyc pol laski 2 ziarenka ziela angielskiego 0,25 lyzeczki tymianku(...)Dodac migdaly, orzechy, rodzynki, pestki dyni i słonecznika, dokładnie wymieszać i smazyc kilka minut. Nastepnie dodac dwie lyzki sezamu, usmażone wcześniej papryczki chili oraz wszystkie przyprawy: platki chili, goździki, gwiazdki anyżu, nasiona kolendry, ziarenka pieprzu, cynamon, ziele angielskie, tymianek i majeranek. Dokladnie wymieszać i po chwili dodac dwie kromki chleba oraz pomidowy z puszki i przecier pomidorowy. Wymieszac i smazyc
Codzienne Gotowaniekarkówka. Gorąco polecam przygotowanie tego dania, jest ono rewelacyjne, lekko ostre, nieco słodkie, i bardzo aromatyczne! Składniki: 1 duża papryczka chili pokrojona w cienkie plasterki 2 gwiazdki anyżu 500g wieprzowiny 2,5 świeżego startego korzenia imbiru 0.5 łyżeczki soli 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki cukru 1 łyżka sosu sojowego oliwa do smażenia Przygotowanie: W woku lub głębokim(...)rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej papryczkę chili i gwiazdki anyżu, przez około minutę. Dodać mięso, imbir i sól, smażyć przez kilka minut aż wieprzowina zacznie zmieniać kolor, w razie potrzeby można podlać niewielką ilością wody. Mięso przełożyć z woka na talerz. Przygotować sos - w niewielkim naczyniu dokładnie wymieszać ocet ryżowy, cukier, sos sojowy z łyżką wody. Wlać do rozgrzanego
Codzienne Gotowaniebazę, a przy stole każdy może doprawić sobie zupę wg własnego smaku, do dowolnej ostrości lub kwaskowatości. Zdecydowanie będę tę zupę przygotowywać częściej. Polecam! Składniki : 100g makaronu ryżowego 1 gwiazdka anyżu 1 łyżka ziaren kolendry mała laska cynamonu (około5cm) 1 ząbek czosnku 1 litr bulionu warzywnego świeży imbir (około 3cm) 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru 125g chudej wieprzowiny(...)mała papryczka chili drobno pokrojona pikantny sos sriracha Przygotowanie : Makaron włożyć do miski i zalać wrzątkiem, zostawić na 10 minut, aby napęczniał, po czym odcedzić. Do suchego garnka wrzucic gwiazdkę anyżu, ziarna kolendry, laskę cynamonu i ząbek czosnku, prażyć na niedużym ogniu, aż zaczną wydobywać się z nich aromaty. Wlać do nich bulion, sos rybny i cukier. Zagotować, przykryć
Codzienne Gotowanieciasta wbijamy po 1 jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy, w odstępach (sporo urosną), kształty w formie łezki. To będą korpusy naszych łabędzi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25 minut(...)dodajemy łyżeczkę wody różanej i studzimy, dalej ubijając (można użyć zwykłej rózgi). Gdy masa przestygnie (nie musi być całkiem zimna) przekładamy ją do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Szykujemy taką samą ilość korpusów i szyjek łabędzich. Korpusy przekrajamy wzdłuż na połowy, najlepiej przy użyciu cienkiego noża z piłką. Z górnej części przeciętej również na połowę robimy skrzydła łabędzia
mojewypiekiinietylkodlatego też proponujemy gruszki w syropie waniliowym Składniki: - 1 kg twardych gruszek - 0,25 kg cukru - 0,40 l wody - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 1/2 cytryny - 3 lub 4 gwiazdki anyżu - 2 laski wanilii Składniki na 3 lub 4 słoiki o pojemności 0,7 l. Zaczynamy od gruszek. Najpierw je myjemy, obieramy, wydrążamy i każdą kroimy na pół. Następnie gotujemy(...)się rozpuści i zagotuje. W czasie gdy czekamy aż syrop będzie gotowy kroimy cytrynę w plasterki i w każdym słoiku na dnie układamy po jednym. Następnie wkładamy gruszki, wrzucamy gwiazdkę anyżu, połówkę laski wanilii i zalewamy gotowym syropem. Na koniec wrzucamy drugi plaster cytryny i zakręcamy (patrzymy aby gruszki były całkowicie zalane syropem i aby były ciasno ułożone w słoiku
Kuchenne Wariacjenawet na całą noc. Zacukrzony rabarbar puści dużo soku i odda dużo smaku. Wrzucamy do niego obrany i pokrojony w cienkie plasterki kawałek imbiru, rozciętą laskę wanilii i stłuczoną gwiazdkę anyżu. Wyciskamy sok z dojrzałej cytryny. Stawiamy na ogniu i zalewamy szklanką wody. Gotujemy na maluśkim ogniu, tak żeby tylko lekko mrugał, co jakiś czas mieszamy. Ja gotuję ten syrop(...)waniliowe lody w zamrażarce- też pasuje. Jak mógłby komuś nie smakować? SKŁADNIKI 1kg rabarbaru szklanka białego cukru szklanka wody sok z 1 dojrzałej cytryny 5cm korzeń imbiru 1 gwiazdka anyżu (koniecznie!) ½ laski wanilii do zabarwienia , opcjonalnie – czerwony barwnik spożywczy albo sok z buraków Z tej porcji wyszły mi dwie butelki po 300ml
Karo in the KitchenBardzo mocno napakowany smakiem bulion z kurczaka. Jeśli nauczycie się jak go zrobić gwarantuję Wam, że nigdy więcej nie spojrzycie na kostkę rosołową. To jest smak wart trzech gwiazdek Michelin. Do tego bulionu jako bazy używamy kurzych skrzydełek – są tanie, ogólnodostępne, zawierają mnóstwo smaku i… żelatyny (kolagenu). Zarówno w skórce, jak i w chrząstkach. Anatomicznie patrząc – to przecież trzy ruchome(...)Płyn, który ścieknie do naczynia, będzie kryształowo przejrzysty, a na sicie zostaną wszystkie niepotrzebne resztki. Po podgrzaniu macie klasyczną, mocno aromatyczną zupę, której nie powstydziłaby się żadna restauracja z gwiazdką Michelin. Consomme w naprawdę malutkich porcjach (wielkości kieliszka, łyżeczki) podaje się jako amuse-bouche, czyli ‘czekadełko’ przed właściwym wydaniem zamówionych dań, a w odrobinę większych –jako przystawkę – gorący i bardzo
Karo in the Kitchen