miksera, mikser włączyć na średnie obroty, dodawać po jednym jajku cały czas miksując, ma powstać gęste , jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylko w kształcie wciętej, dużej gwiazdki (Wilton 1 M). Dwie blachy od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na pierwszą blachę wycisnąć szyje (zakończone główkami), robimy to poprzez wyciskanie wzoru na kształt cyfry dwa lub litery(...)godzin. Śmietanę ubić na sztywno. Ubitą śmietanę łyżka po łyżce dodawać do kremu, delikatnie mieszając, tylko do połączenia składników. Krem delikatnie przełożyć do rękawa cukierniczego, zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Krem schować do lodówki na 2-3 godziny. Korpusy przekroić wzdłuż, następnie górną część przekroić na pół, to będą skrzydła. Wycisnąć krem, w krem wetknąć szyjkę oraz po bokach umieścić
moj przepis naciasta trochę koniaku ok 1/3 szklanki bułki tartej (opcjonalnie) 2 łyżki cukru trzcinowego lukier: ok. ½ -3/4 szklanki cukru pudru 1-1,5 łyżki soku z cytryny cukrowe gwiazdki do dekoracji Gotową masę makową przekładamy do miski, dodajemy suchy, mielony mak, oraz bakalie: posiekane rodzynki, siekane migdały, orzechy, dodajemy cukier i na końcu pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy całość(...)ciasta ścieramy je na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Makowiec pieczemy około 45-50 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika lukrujemy wystudzone ciasto i dekorujemy cukrowymi gwiazdkami. Lukier: Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i lukrujemy wystudzone ciasto. The post Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNarodzenie. Autorką oryginalnego przepisu jest Martha Stewart, jednak powstało już bardzo wiele modyfikacji (moja – niewielka – jest jedną z nich). Te wyborne maślane ciasteczka z dodatkiem żurawiny powycinałam w kształcie gwiazdek (oryginalnie z ciasta robi się wałek i kroi na plastry). Do ciastek w pierwowzorze przepisu dodaje się orzechy pekan (można je też zastąpić włoskimi lub laskowymi), a ja zamieniłam(...)godziny. Następnie ciasto dzielimy na części (np. na 3, nie muszą być równe). Każdą z nich rozwałkowujemy na placek grubości ok. 4-5 mm, delikatnie podsypując mąką, i wycinamy gwiazdki (można użyć innego kształtu foremki). Ostrożnie przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 12 minut (aż brzegi zaczną się
MyCookBook.plmoździerz, chwila na zmielenie i rozkoszny zapach rozchodzi się po domu. Zapraszam do dzieła! DOMOWA PRZYPRAWA PIERNIKOWA Składniki: 60 g kory cynamonu (u mnie 12 lasek) 4 gwiazdki anyżku (u mnie 4 gwiazdki) 15 g imbiru mielonego (opakowanie) 10 g zielonego kardamonu (u mnie cały z łupinkami) 10 g goździków 10 g gałki muszkatołowej (może być zmielona
Naturalna Kuchniadookoła układamy odkrojone boki truskawek, a na wierzchu układamy pokrojone truskawki, zostawiając po brzegach miejsce na śmietanowe zdobienia. Śmietanę ubijamy i umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów ( końcówka: duża gwiazdka lub w pół otwarta gwiazdka). Wykonujemy kremowe zdobienia po bokach góry tortu, tworząc z nich kremową ramkę… …i pyszny tort jest gotowy! Gotowy tort wkładamy przynajmniej na kilka
Domowe Tortyboki tortu. Obtoczone w czekoladzie truskawki układamy na środku tortu- zostawiajac po bokach miejsce na śmietanowe zdobienia. Śmietanę ubijamy i umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z końcówką typu gwiazdka lub w pół zamknięta gwiazdka. Robimy śmietanowe zdobienia wokół zewnętrznej krawędzi góry tortu… … i pyszny czekoladowy tort jest gotowy ! Gotowy tort wkładamy przynajmniej na kilka godzin
Domowe Tortymielonego cynamonu 20 g imbiru mielonego 20 g goździków mielonych 20 g kardamonu mielonego 4 g gałki muszkatołowej 10 g ziela angielskiego 8 g czarnego pieprzu 5 g gwiazdek anyżu Wykonanie: Ziele angielskie i gwiazdki anyżu utłukłam w moździerzu. Resztę przypraw miałam w formie mielonej, więc wystarczyło, że wymieszałam wszystkie w miseczce. Jeśli macie ziarenka kardamonu i resztę przypraw
Blondynka Gotujewierzch tortu smaruję resztą kremu (6-7 łyżek kremu odkładam) i posypuję wierz i boki zmiksowanymi ciastkami. Krem, który pozostał, przekładam do woreczka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wykonuję kilka gwiazdek na torcie. W każdą z nich wbijam połówkę Oreo. Tort umieszczam w lodówce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Smacznego, Klaudia. *Jeśli masz więcej czasu radziłabym
Mango Papajaswój i zna też jego możliwości więc czasami nie ma co się sugerować kimś innym, najlepiej sprawdzić samemu! Beza opanowana jednak kolejny etap to nauka wyciskania pięknych bezowych gwiazdek, bo te które zrobiłam niestety do pięknych nie należą. Składniki; 5 białek szczypta soli 20 dag cukru kryształu (najdrobniejszy jaki mamy) Dodatkowo; mały kubek śmietany 30% cukier puder (wedle(...)cukier cały się rozpuści i nie będzie słychać "zgrzytów" w misce z piana ;-) a piana będzie lśniąca. Kiedy piana już gotowa przekładamy ją do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciskamy dwa okręgi o średnicy ok 19 - 20 cm i kilka małych bez do dekoracji. Ja użyłam blachy dołączonej do piekarnika. Wyłożyłam papierem a na nim odrysowałam dwa okręgi
Radość kipiąca uśmiechem.Miłe towarzystwo do książki i koca. Idealny obrońca przed zewnętrzną grozą. Składniki na 2 porcje 500 ml wytrawnego białego wina 3 mandarynki 2 laski cynamonu 6 goździków 4 gwiazdki anyżu 2 łyżki miodu 2 pomarańcze Sposób przygotowania Wyszorować dokładnie owoce. Z pomarańczy wycisnąć sok, a mandarynki pokroić na plasterki. Do garnka wlać wino, sok i dodać laski cynamonu, goździki(...)gwiazdki anyżu. Podgrzewać na średnim ogniu (ale nie doprowadzać do wrzenia). Posłodzić miodem i przelać do szklanek przez sitko. Można dodać kilka plasterków mandarynek
Pink Envelopemargaryny 2 żółtka 3,4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,2 szklanki śmietany 18 % cukier waniliowy Krem toffi: 1 puszka gotowego kajmaku 1 masło roślinne Dodatkowo: gwiazdki cukrowe Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche.Cienko wałkujemy i wylepiamy nim foremki wysmarowane tłuszczem.Pieczemy przez kilka minut ,do momentu aż będą miały lekko złoty kolor w temperaturze(...)stopni. Masło ucieramy do białości dodając po łyżce masy kajmakowej.Za pomocą worka cukierniczego napełniamy wnętrze babeczek.Dekorujemy gwiazdkami cukrowymi
Bajeczna Kuchniaodstępach – pierniczki rosną. Na środek każdego kładziemy po pół łyżeczki marmolady, przykrywamy drugim kółkiem – niczego nie dociskamy! Wybraną foremką, mniejszą od średnicy naszego koła – np. sercem, kwiatem, dużą gwiazdką, ale może to być i mniejsze koło – wycinamy piernikowe kształty, jednocześnie zalepiając nadzienie w środku. Usuwamy odcięte ciasto, zagniatamy je i ponownie wałkujemy. Ciastek nie trzeba smarować mlekiem czy rozbełtanym(...)małe jajka S (poniżej 53g) 2 czubate łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki dobrego, gorzkiego kakao 40g (minimum) przyprawy do piernika – ja daję nawet 60-70g 2 gwiazdki anyżu zmielone w moździerzu ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Z podanych proporcji wychodzi lekko ponad kilogram (około 1150g) gotowego piernikowego ciasta. Można zrobić je z połowy składników
Karo in the Kitchenrodzynki i cukier i wszystko razem dusić aż jabłka puszczą sok i odparują. Wystudzić. Ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na prostokąt, z kawałków które ewentualnie zostaną wyciąć gwiazdki. Nadzienie podzielić na połowę i rozsmarować na cieście. Zwinąć w roladę. Jajko roztrzepać i posmarować strudle, przykleić gwiazdki. Piec w 200*C około 40 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaolej arachidowy (sezamowy). Chili drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić fasolkę i smażyć ciągle mieszając. Dodać papryczkę chili, czosnek i gwiazdkę anyżu, zamieszać i chwilę smażyć. Dodać sos, dokałdnie wymieszać, odłowić gwiazdkę anyżu i wyrzucić ją. Smażyć przez kolejnych kilka minut aż fasolka zmięknie. Podawać natychmiast. Smacznego
Codzienne Gotowanieczosnku 2 lyzki migdalow (dalam w platkach) 2 lyzki orzeczkow ziemnych (pominelam) 3 lyzki rodzynek 1 lyzka pestek dyni 1 lyzka pestek słonecznika 4 lyzki sezamu 4 gozdziki 2 gwiazdki anyżu 0,5 lyzeczki ziaren czarnego pieprzu 0,25 lyzeczki ziaren kolendry 1 lyzeczka mielonego cynamonu, można uzyc pol laski 2 ziarenka ziela angielskiego 0,25 lyzeczki tymianku(...)Dodac migdaly, orzechy, rodzynki, pestki dyni i słonecznika, dokładnie wymieszać i smazyc kilka minut. Nastepnie dodac dwie lyzki sezamu, usmażone wcześniej papryczki chili oraz wszystkie przyprawy: platki chili, goździki, gwiazdki anyżu, nasiona kolendry, ziarenka pieprzu, cynamon, ziele angielskie, tymianek i majeranek. Dokladnie wymieszać i po chwili dodac dwie kromki chleba oraz pomidowy z puszki i przecier pomidorowy. Wymieszac i smazyc
Codzienne Gotowanie