gwiazdki - 1000 przepisów (strona:9/67)

Glazurowana wieprzowina 133

karkówka.  Gorąco polecam przygotowanie tego dania, jest ono rewelacyjne, lekko ostre, nieco słodkie, i bardzo aromatyczne!  Składniki: 1 duża papryczka chili pokrojona w cienkie plasterki 2 gwiazdki anyżu 500g wieprzowiny 2,5 świeżego startego korzenia imbiru 0.5 łyżeczki soli 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki cukru 1 łyżka sosu sojowego oliwa do smażenia Przygotowanie: W woku lub głębokim(...)rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej papryczkę chili i gwiazdki anyżu, przez około minutę. Dodać mięso, imbir i sól, smażyć przez kilka minut aż wieprzowina zacznie zmieniać kolor, w razie potrzeby można podlać niewielką ilością wody. Mięso przełożyć z woka na talerz. Przygotować sos - w niewielkim naczyniu dokładnie wymieszać ocet ryżowy, cukier, sos sojowy z łyżką wody. Wlać do rozgrzanego

Codzienne Gotowanie
Zupa pho z wieprzowiną 137

bazę, a przy stole każdy może doprawić sobie zupę wg własnego smaku, do dowolnej ostrości lub kwaskowatości. Zdecydowanie będę tę zupę przygotowywać częściej. Polecam! Składniki : 100g makaronu ryżowego 1 gwiazdka anyżu 1 łyżka ziaren kolendry mała laska cynamonu (około5cm) 1 ząbek czosnku 1 litr bulionu warzywnego świeży imbir (około 3cm) 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru 125g chudej wieprzowiny(...)mała papryczka chili drobno pokrojona pikantny sos sriracha Przygotowanie : Makaron włożyć do miski i zalać wrzątkiem, zostawić na 10 minut, aby napęczniał, po czym odcedzić. Do suchego garnka wrzucic gwiazdkę anyżu, ziarna kolendry, laskę cynamonu i ząbek czosnku, prażyć na niedużym ogniu, aż zaczną wydobywać się z nich aromaty. Wlać do nich bulion, sos rybny i cukier. Zagotować, przykryć

Codzienne Gotowanie
Ptysiowe łabędzie różane 171

ciasta wbijamy po 1 jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy, w odstępach (sporo urosną), kształty w formie łezki. To będą korpusy naszych łabędzi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25 minut(...)dodajemy łyżeczkę wody różanej i studzimy, dalej ubijając (można użyć zwykłej rózgi). Gdy masa przestygnie (nie musi być całkiem zimna) przekładamy ją do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Szykujemy taką samą ilość korpusów i szyjek łabędzich. Korpusy przekrajamy wzdłuż na połowy, najlepiej przy użyciu cienkiego noża z piłką. Z górnej części przeciętej również na połowę robimy skrzydła łabędzia

mojewypiekiinietylko
Domowe przetwory: gruszki w syropie waniliowym 149

dlatego też proponujemy gruszki w syropie waniliowym Składniki: - 1 kg twardych gruszek - 0,25 kg cukru - 0,40 l wody - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 1/2 cytryny - 3 lub 4 gwiazdki anyżu - 2 laski wanilii Składniki na 3 lub 4 słoiki o pojemności 0,7 l. Zaczynamy od gruszek. Najpierw je myjemy, obieramy, wydrążamy i każdą kroimy na pół. Następnie gotujemy(...)się rozpuści i zagotuje. W czasie gdy czekamy aż syrop będzie gotowy kroimy cytrynę w plasterki i w każdym słoiku na dnie układamy po jednym. Następnie wkładamy gruszki, wrzucamy gwiazdkę anyżu, połówkę laski wanilii i zalewamy gotowym syropem. Na koniec wrzucamy drugi plaster cytryny i zakręcamy (patrzymy aby gruszki były całkowicie zalane syropem i aby były ciasno ułożone w słoiku

Kuchenne Wariacje
Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami 180

spirytus 50 ml   Dodatkowo:   powidła śliwkowe  5 łyżek żurawina suszona 1 szklanka Kłos  - Pol   Dekoracja:   czekolada mleczna 200 g mleko 3 łyżki gwiazdki dekoracyjna ( tyle ile chcesz)      Wykonanie Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami :   Do wysokiego garnka wkładam margarynę , wsypuje cukier, wlewam wodę i czekam , aż się rozpuści . Teraz(...)masę do formy od kek-sówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę koło godziny w 180 stopniach. Kiedy murzynek ostygnie polewam go rozpuszczoną czekoladą z mlekiem w kąpieli wodnej. Obsypuje gwiazdkami i zostawiam do zastygnięcia czekolady

Różowa kuchnia
Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami 150

soda pół łyżeczki    Dodatkowo:   powidła śliwkowe  5 łyżek żurawina suszona 1 szklanka Kłos  - Pol   Dekoracja:   czekolada mleczna 200 g mleko 3 łyżki gwiazdki dekoracyjna ( tyle ile chcesz)      Wykonanie Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami :   Do wysokiego garnka wkładam margarynę , wsypuje cukier, wlewam wodę i czekam , aż się rozpuści(...)masę do formy od kek-sówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę koło godziny w 180 stopniach. Kiedy murzynek ostygnie polewam go rozpuszczoną czekoladą z mlekiem w kąpieli wodnej. Obsypuje gwiazdkami i zostawiam do zastygnięcia czekolady

Różowa kuchnia
Syrop z rabarbaru – baza do napoi i drinków 173

nawet na całą noc. Zacukrzony rabarbar puści dużo soku i odda dużo smaku. Wrzucamy do niego obrany i pokrojony w cienkie plasterki kawałek imbiru, rozciętą laskę wanilii i stłuczoną gwiazdkę anyżu. Wyciskamy sok z dojrzałej cytryny. Stawiamy na ogniu i zalewamy szklanką wody. Gotujemy na maluśkim ogniu, tak żeby tylko lekko mrugał, co jakiś czas mieszamy. Ja gotuję ten syrop(...)waniliowe lody w zamrażarce- też pasuje. Jak mógłby komuś nie smakować? SKŁADNIKI 1kg rabarbaru szklanka białego cukru szklanka wody sok z 1 dojrzałej cytryny 5cm korzeń imbiru 1 gwiazdka anyżu (koniecznie!) ½ laski wanilii do zabarwienia , opcjonalnie – czerwony barwnik spożywczy albo sok z buraków   Z tej porcji wyszły mi dwie butelki po 300ml

Karo in the Kitchen
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 273

Bardzo mocno napakowany smakiem bulion z kurczaka. Jeśli nauczycie się jak go zrobić gwarantuję Wam, że nigdy więcej nie spojrzycie na kostkę rosołową. To jest smak wart trzech gwiazdek Michelin. Do tego bulionu jako bazy używamy kurzych skrzydełek – są tanie, ogólnodostępne, zawierają mnóstwo smaku i… żelatyny (kolagenu). Zarówno w skórce, jak i w chrząstkach. Anatomicznie patrząc – to przecież trzy ruchome(...)Płyn, który ścieknie do naczynia, będzie kryształowo przejrzysty, a na sicie zostaną wszystkie niepotrzebne resztki. Po podgrzaniu macie klasyczną, mocno aromatyczną zupę, której nie powstydziłaby się żadna restauracja z gwiazdką Michelin. Consomme w naprawdę malutkich porcjach (wielkości kieliszka, łyżeczki) podaje się jako amuse-bouche, czyli ‘czekadełko’ przed właściwym wydaniem zamówionych dań, a w odrobinę większych –jako przystawkę – gorący i bardzo

Karo in the Kitchen
Makaron gwiazdki domowy z wigilijnym barszczem 121

Dziś była u mnie próba. Generalna będzie w Wigilię. Postanowiłam dziś zagnieść makaron i wyciąć z niego gwiazdki. Praca była żmudna, ale efekt przerósł moje oczekiwania. 2,5 szklanki mąki pół łyżeczki soli 2 duże jajka z tego zagniotłam makaron Podsuszyłam rozwałkowany placek i wycinałam gwiazdki. Kiedy trochę podeschły zagotowałam wodę z solą

AZgotuj!
Mocno miętowy likier z anyżem i limonką. 181

deserów. Zapraszam do degustacji ;-). MOCNO MIĘTOWY LIKIER Z ANYŻEM I LIMONKĄ. Składniki: 25 - 30 gałązek świeżej mięty ogrodowej 700 ml spirytusu 500 ml wody 500 g cukru 6 - 7 gwiazdek anyżu 5 sztuk goździków limonka Sposób przyrządzania: Miętę umyć, osuszyć i oberwać listki. Limonkę dobrze wyszorować i umyć, pokroić w plasterki. Do dużego słoja włożyć liście mięty, plastry limonki, gwiazdki

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Anyzkowe pulpety z sosem teriyaki 155

teriyaki 3 plastry świeżego imbiru 2 krople tabasco z papryczek jalapeno (łagodny) 1/2 łyżeczki pieprzu seczuańskiego Do bulionu dodajemy 3 plastry imbiru, łyżkę sosu sojowego, łyżkę sosu teriyaki, 2 gwiazdki anyżu, pieprz  seczuański, krople z jalapeno oraz ząbek czosnku. Gotujemy przez 10-15 minut . Kroimy surimi oraz cebulę w drobną kostkę. Wyciskamy czosnek. Mieszamy wszystko i formujemy pulpeciki. Opiekamy(...)oliwie do zezłocenia. Następnie wrzucamy do bulionu, nasze kuleczki.(lub odwrotnie - pulpety zalewamy bulionem  w zależności  od wielkości patelni ) Podajemy z ryżem, który gotujemy z gwiazdką anyżu. Życzę smacznego

dlaSmaQ
Sałatka owocowa z sosem rumowym 129

Kuchnia z Karaibów. Orzeźwiająca sałatka owocowa z rumowym dressingiem.   Składniki Sos:  1,5 szklanki wody 1 szklanka brązowego cukru 1/2 szklanki ciemnego rumu 6-8 gwiazdek anyżu sok z limonki do smaku Owoce : ulubione owoce egzotyczne oczyszczone i pokrojone w kawałki u mnie ananas , banan,kiwi,pomarańcza,mango,liczi im więcej rodzajów tym lepiej, np. papaja, gujawa,karambola(...)Przygotowanie Sos rumowy : w małym rondelku wymieszałem wodę z cukrem i rumem ( pozostawiłem łyżkę rumu ), dodałem gwiazdki anyżu. Podgrzewałem na małym ogniu bez pokrywki około 15 minut. Sos zdjąłem z ognia, dodałem resztę rumu i sok z limonki, przecedziłem przez gęste sitko. Przygotowane owoce włożyłem do miski, polałem sosem rumowym, przykryłem i wstawiłem na godzinę do lodówki

R'n'G Kitchen
Domowa przyprawa do piernika 89

kawy :) Składniki: 50g cynamonu 20g  imbiru 15g goździków, całych 15g ziaren kardamonu 10g gałki muszkatołowej 5g ziela angielskiego 5g czarnego pieprzu 2-5g ziarenek anyżu wyłuskanych z gwiazdek lub całych gwiazdek Wykonanie: Wszystkie składniki, które mamy do zmielenia (może się zdarzyć, że np. cynamon czy imbir będziemy mieli już zmielone) wkładamy partiami do młynka i mielimy na bardzo

Mania Wypiekania
Tort piernikowy 169

łyżki rumu Warstwa III 350g serka śmietankowego 125g mleka zagęszczonego słodzonego 125ml śmietanki 30% tłuszczu 3 płaskie łyżeczki żelatyny 50ml wody Do dekoracji: 3 pierniczki 2 łyżki serka śmietankowego gwiazdki czekoladowe perełki cukrowe Spód: Rozdrobnić w malakserze migdały i pierniczki. Przesypać do miski, dodać stopione masło i wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i docisnąć(...)pierniczki i wyrównać powierzchnię. Wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień zdjąć obręcz. Boki tortu posmarować cienką warstwą serka i obsypać pokruszonymi drobno pierniczkami. Na wierzchu ułożyć gwiazdki i posypać perełkami

Wiem co jem
Ptysie z delikatnym kremem cytrynowym 169

wbijać do niej kolejno 4-5 jaj i miksować ok. 10 minut, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.  Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką bądź w kształcie gwiazdki. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać na nie stożki o średnicy ok. 4-5 cm, z zachowaniem kilkucentymetrowych odstępów, bo ciasto urośnie. Piec kolejno ok. 25-30 minut(...)Całość dodać do pozostałego kremu, dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia (na ok. pół godziny).  Gdy krem cytrynowy zgęstnieje, przełożyć go do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i nadziewać ptysie. Wierzch posypać cukrem pudrem

Domowa Cookierenka Agi