lodówki, by polewa stwardniała.Przygotuj lukier, wkrapiając do cukru pudru kilka kropel cytryny i łyżkę wrzątku. Pędzelkiem posmaruj kostki domina w połowie długości, a następnie poprzyczepiaj na lukier cukrowe gwiazdki, tak, aby otrzymać znaną z domina numerację. Gotowe domino przechowuj w lodówce. Smacznego! ;)PRZYPOMINAM O BOŻONARODZENIOWYM KONKURSIE NA FANPAGE
Food Squarechoinkami, zwierzątkami oraz chłopczyk i dziewczynka, które od razu dostały imiona moich dzieci. Z ciasta każdy może przygotować swoje pierniki wg własnej inwencji twórczej. Mogą to być tylko same gwiazdki, czy serduszka, ale samo ich zdobienie to wspaniała zabawa, która w finale świetnie smakuje.Składniki:ciasto:1 kg mąki pszennej,250 g margaryny PALMA do pieczenia i smażenia - Bielmar
Moniki Smakołykijednej pomarańczy1 duży ząbek czosnku, starty na tarce o małych oczkach3 cm imbiru, starte na tarce o małych oczkach2 liście laurowe1 ziarenko ziela angielskiego5 główek goździków, zmiażdżonych w palcach4 gwiazdki anyżoweszczypta soliDodatkowo:100 g opłukanych suszonych śliwek250 ml porto1 cebula, pokrojona w kostkę250 ml bulionu drobiowego1/2 łyżeczki suszonego tymianku1 gałązka rozmarynu1 łyżka słodkiej papryki w proszku1/2-1 łyżeczka ostrej papryki
My Culinary ArtDokładnie wymieszaj by uzyskać jednolity kolor. Krem wstaw na 30 minut do lodówki by trochę stężał.Lekko schłodzony krem umieść w szprycy lub rękawie cukierniczym z końcówką w formie gwiazdki. Nakładaj krem dookoła ciepłych lodów, zaczynając od spodu i wędrując ku górze. Gotowe choinki ozdób cukrowymi posypkami. Włóż do lodówki na kilka godzin, aby krem zastygł. Później możesz obsypać
Food Squarerondelka i jajka, wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Ciasto schodź w lodówce przez godzinę. Rozwałkuj na cienki plaster wykrój 4 kwadraty na boki domku, dwa prostokąty na dach i gwiazdkę do ozdoby. Z tej ilości wyjdą Ci co najmniej 3 domki. Wycinamy otwory na okienka i drzwi. ;-)Czuje się jakbym była znowu dzieckiem!;-))))) Pieczemy w piekarniku przez 20 minut
SMYKWKUCHNIserem pleśniowym i orzechami – składniki:1-2 gruszkikawałek sera pleśniowegogarść posiekanych orzechów100 ml wina czerwonego lub portoMarynata:sok z 1 cytrynycynamon (sypany lub laseczka cynamonu)kilka goździkówkilka gwiazdek anyżuok. 2-3 łyżek wody na 500 ml wody Obieram gruszki i kroję na połówki. Wydrążam gniazda nasienne i wstawiam do garnka ze składnikami marynaty.Gotuję na małym ogniu
UgotujmyTo.plkwaśnej śmietany5 jajek280 g cukru4 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki wanilii200 g gorzkiej czekoladydodatkowo:7 dojrzałych gruszek1,5 litra soku wiśniowegopół szklanki cukru i -opcjonalnie- laska cynamonu, kilka goździków, kilka gwiazdek anyżu, nasiona kardamonu,1. Gruszki najlepiej przygotować dzień wcześniej.Gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do większego rondelka, zalać sokiem, dodać przyprawy i cukier. Z papieru do pieczenia wyciąć
UgotujmyTo.plJaki jest jej prawdziwy kolor i jaki aromat. Coś niesamowitego, taka domowa przyprawa do piernika nadaje naszym ciasteczkom prawdziwej barwy i smaku... Składniki:20 gram kory cynamonu 2-3 gwiazdki anyżu1/2 laski wanilii4 ziarna ziela angielskiego4 ziarna pieprzukilka goździków10 gram suszonego imbiru1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejWszystkie składniki mielimy w młynku do kawy (niestety blender się do tego nie nadaje). Przechowujemy
Mango Papajadokładnie, lecz krótko wymieszaj wszystko razem. Na czubku łyżeczki odmierz odrobinę barwnika i wmieszaj go do kremu. Zmiksuj dokładnie mikserem.DEKORACJA KREMEM: Szprycę z tylką w kształcie dużej gwiazdki (u mnie WILTON 1M) napełnij gotowym kremem i rozpocznij dekorowanie.Chwyć muffinkę, tylkę umieść na środku babeczki, równolegle, wyciśnij troszkę kremu i zataczaj kręgi dookoła, tak aby powstała róża. Gotowe
Słodko-Słony Świat Ilonykolor, dodając odrobinę różowego barwnika. Do trzeciej porcji dodaj troszkę więcej różowego barwnika niż do drugiej - w ten sposób uzyskasz ciemniejszy róż.Rękaw cukierniczy z tylką w kształcie dużej gwiazdki (u mnie WILTON 1M) napełnij ciemnoróżową masą. Zaczynając od najniższej części tortu pokryj go dookoła rzędem róż - trzymaj tylkę równolegle do boku tortu, wyciśnij trochę kremu w wybranym miejscu,który
Słodko-Słony Świat IlonyDoskonałe na poprawę nastroju, na jesienno-zimową depresję, na chłodne wieczory... Gorąco polecam!SKŁADNIKI:1 butelka czerwonego wina półwytrawnego lub półsłodkiego7 goździków1 pomarańcza - skórka i sok lub plastry4 gwiazdki anyżu1/3 łyżeczki cynamonu lub 1 laska cynamonumiód lub cukier trzcinowy do smakuWYKONANIE:Pomarańcze dokładnie umyj i pokrój w plastry (możesz też wycisnąc sok i zetrzeć skórkę, ja wolę jednak pierwszy
Słodko-Słony Świat Ilonybabeczki przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygniecia.KREM:Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i barwnikiem.Szprycą z tylką w kształcie gwiazdki udekoruj babeczki kremem.PAJĄKI:Pralinki Ferrero Rocher przekrój na pół 3/4 wysokości.Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i przelej ją do woreczka, obetnij leciutko końcówkę, tak, aby móc wyciskać
Słodko-Słony Świat Ilonyprzybierze szklisty wygląd i będzie łatwo odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do ostygnięcia. Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Worek cukierniczy lub szprycę z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki, napełnić ciastem i wyciskać okrągłe porcie ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (fot.1). Należy zachowywać przy tym spore odstępy, ponieważ ciasto mocno rośnie. Piec w temperaturze 200ºC przez około
Świat CiastaSkładniki: 20 dag miodu 10 dag cukru pudru 7 dag margaryny 0,5 kg mąki 1 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do
Świat CiastaMiodownik to drugie ciasto po pierniku, które kojarzy mi się z Gwiazdką. W oryginale krem robiony jest na bazie kaszy, ja jednak postanowiłam odmienić trochę skład dodając delikatniejszą masę z mascarpone. Wyszło pysznie i bardziej lekko!Biszkopt miodowy:100 g masła1/3 szklanki miodu1/2 szklanki cukru3 jajka1,5 szklanki mąkipół łyżeczki sodyKrem:250 g mascarpone4 łyżki miodu1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
sama złodycz