gwiazdki - 1000 przepisów (strona:51/67)

Kwiatki na waflach ryżowych 162

polewie truskawkowej.Przygotowanie:     Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno wraz z śmietan fixem i 1 łyżką cukru pudru. Następnie przekładamy bitą śmietanę do rękawa cukierniczego i wyciskamy gwiazdki na wafle ryżowe. Maliny miksujemy blenderem, dodajemy cukier puder i robimy kropeczki w kwiatkach z bitej śmietany

Aga w kuchni
Rosół z przypalaną cebulą 194

Pyszny, domowy rosołek z przypaloną cebulką, która nada całości idealny smak...  Rosół dekorujemy gwiazdkowymi marchewkami... jak je zrobiłam? Ugotowaną marchewkę pokroiłam w plasterki i malutką foremką w kształcie gwiazdki wykrawałam gwiazdeczki :)Składniki: 1/2 wiejskiej kury, 1 opakowanie włoszczyzny, 1 cebula, 5 litrów zimnej wody, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 5 ziarenek pieprzu, 1 listek lubczyka, natka pietruszki

Aga w kuchni
Zimtsterne - cynamonowe ciasteczka 167

dodajemy cukier puder. Do białka dodajemy orzechy i mieszamy. Ciasto układamy na folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem folii i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Foremką w kształcie gwiazdki wykrawamy ciasteczka. Ciasto jest bardzo lepkie, można podsypać je trochę cukrem pudrem. Ubijamy drugie białko z cukrem pudrem i pędzelkiem smarujemy ciasteczka, Pieczemy ok. 15 minut w 140 stopniach (termoobieg

Aga w kuchni
Piernik na święta 190

125g miękkiego masła, 3 jajka, 3 czubate łyżki śmietany 18%, 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka kakao, polewa biała, polewa ciemna, czekoladowe gwiazdki. Przygotowanie:       Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku, porcjami dodajemy miód i śmietanę. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy z sodą i przyprawami korzennymi

Aga w kuchni
Ciasta 149

Babka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka drożdżowa Babka korzenna   Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach Brownie Choinki pistacjowe Cytrynka z jabłkiem Czekoladowe jajka Fale dunaju Jabłecznik z bitą śmietaną Keks na białkach  Kruchy placek ze śliwkami Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Małe szarlotki Mini serniczki Murzynek Murzynek Piernik

Aga w kuchni
Deser z kaszy manny dwukolorowy 124

Składniki: 3 szklanki mleka, 6 łyżek kaszy manny Kupiec, 2 łyżki cukru, 1 łyżka kakao, czekoladowe gwiazdki Dr.Oetker Przygotowanie:       Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Do gorącego mleka wsypujemy powoli kaszę mannę i od razu mieszamy, tak by nie powstały grudki. Mieszamy tak długo, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Słodzimy cukrem. Połowę kaszy manny przekładamy

Aga w kuchni
Boże Narodzenie 241

Babka drożdżowa Babka korzenna Babka z gwiazdką Choinki pistacjowe Dekoracja pierniczków Keks na białkach Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Marcepanowe ciasteczka Mini serniczki Muffinki piernikowe Piernik na święta Piernik świąteczny  Piernik świąteczny 2 Pierniczki Pierniczki- czerwone serca Pierniczki - mikołaje Piernik z marchewką Popękane czekoladowe ciasteczka Puszysty sernik Rudolfy Sernik na święta Sernik z mango Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce Zimtsterne

Aga w kuchni
Sałatka z tuńczykiem i brokułem 428

Składniki: 200 g makaronu gwiazdki Czaniecki, 1 brokuł, 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w wodzie Graal, 2-3 łyżki majonezu, sól, pieprz. Przygotowanie:    Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy makaron al dente. Po odcedzeniu makaronu, hartujemy go zimną wodą. Dzięki temu makaron nie będzie nam się sklejał. Z różyczek brokuła odcinamy łodygi i kroimy różyczki

Aga w kuchni
Ryż basmati na mleku kokosowym z prażonymi jabłkami z żurawiną i anyżem! 230

ryż wchłonie, dodaj kolejną porcję mleczka, jak mleko się skończy dodawaj wodę. Ryż w ten sposób ciągle mieszając ugotuj do miękkości. - 2 jabłka kwaskowate - 1 łyżka miodu - 2 gwiazdki anyżu - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 2 łyżki żurawiny - odrobina startej laski cynamonu - kilka ziarenek wanilii Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, i prażymy w garnku na oleju kokosowym, dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy

SMYKWKUCHNI
Prosty sos szpinakowo-serowy do gnocchi lub makaronu 151

lekkiego ostygnięcia - sos powinien znacznie zgęstnieć. PROPOZYCJA PODANIA: Na talerz wykładamy makaron/gnocchi, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Możemy również przełożyć sos do rękawa cukierniczego z końcówką-gwiazdką i ozdobić talerz sosem; na środek wykładamy makaron.gnocchi i posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego

My Culinary Art
Gulasz anyżowy z makaronem ryżowym 177

Kuchnia Azjatycka. Gulasz - bulion (4 porcje): 500 g wołowiny 2 łyżki oleju arachidowego 1 szalotka pęk świeżej kolendry 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu 4 goździki 1 cynamon 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego 1 strączek kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 udko kurczaka (opcjonalnie) Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego

Tajskie smaki
Domowa przyprawa do piernika 203

Coraz bliżej Święta, a co za tym idzie szykujemy się do pieczenia aromatycznych  ciast, pierniczków i pierników. Do tych wypieków będzie nam potrzebna korzenna  

Kulinarne przygody Gatity
Jajka faszerowane pastą łososiową 172

dzielimy na mniejsze kawałki i razem z żółtkami, majonezem, solą, pieprzem i sokiem z  cytryny blendujemy. Gotowy farsz przekładamy do rękawa lub dekoratora zakończonego tylką z dużą gwiazdką i wypełniamy białka. Jeśli nie posiadamy dekoratora jajka napełniamy po prostu przy pomocy łyżeczki. Ozdabiamy koperkiem

Kulinarne przygody Gatity
Jajka faszerowane pastą krabową 204

miski wkładamy rozdrobnione paluszki krabowe, majonez, jogurt i przyprawy. Wszystko blendujemy do uzyskania w  miarę gładkiej masy. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki lub do dekoratora i napełniamy nim połówki jajek. Jeśli nie mamy dekoratora farsz możemy po prostu wykładać łyżeczką

Kulinarne przygody Gatity
Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami 981

miski. Ucieramy je lub rozgniatamy widelcem z majonezem. Następnie dodajemy koncentrat, starty ser, koperek i przyprawy. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki lub do dekoratora i napełniamy nim połówki jajek. Jeśli nie mamy dekoratora farsz możemy po prostu wykładać łyżeczką

Kulinarne przygody Gatity