Kocham wszelkiego rodzaju wypieki drożdżowe i dobrze to wiecie! Ciasta drożdżowe , słodkie drożdżówki , wypieki na słono , pizze , focaccie , bułki i wiele wiele innych wypieków drożdżowych wyrasta w moim piekarniku! Dziś drożdże znów królowały w kuchni, ale tym razem w innym wydaniu. Przygotowałam dla Was pyszne drożdżowe, bezglutenowe racuchy z jabłkami . Łatwe do zrobienia i niesamowicie pyszne! Gwarantuję, że takie bezglutenowe
Ostra na Słodkoletnie mleko, jajko, sól oraz zaczyn. Gdy ciasto zagnieciemy odkładamy do miski, wlewamy roztopione masło ( pozostawiając w rondelku ok. 4 łyżek masła na później) i ponownie wyrabiamy ciasto na drożdżówki. Ciasto przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blat podsypać mąką ciasto rozwałkować najlepiej na kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto posmarować pozostałym masłem, posypać brązowym cukrem a następnie cynamonem
Kulinarne przygodyDrożdżówka z nadzieniem kakaowym upieczona w postaci rozety 500 g mąki pszennej po pół szklanki wody i mleka 100 g masła 2 jajka 30 g świeżych drożdży 7 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 - 2 łyżki kakao pół łyżeczki soli W naczyniu, w którym będzie wyrabiane ciasto wymieszać mąkę, 3 łyżki cukru, cukier
Praktyczna plskładniki: 500 -550 g mąki 50 g drożdży 100 g masła, roztopionego 150 g cukru 200 ml mleka, letniego 4 żółtka 1 szczypta soli wykonanie: Drożdże
Domowy Smak Jedzeniachyba najprostszy przepis na ciasto drożdżowe, jaki istnieje. I przy okazji idealny sposób, na to by na śniadanie, w szybki sposób cieszyć się gorącą drożdżówką :) 42 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru trzcinowego 3 jajka 0/5 szklanki oleju rzepakowego szklanka mleka 0/5 kg mąki łyżeczka konfitury ze skórek pomarańczy (lub skórka starta z całej sparzonej pomarańczy) szczypta soli 0/5 szklanki
Mienta blogwyszło ich AŻ 18 sztuk, Rodzinka mówiła, że gdyby jeszcze były, zjedliby więcej… Takie komentarze, zwłaszcza od najbliższych, cieszą bardzo i motywują do kolejnego pieczenia. Muszę przyznać, że drożdżówki te mi również bardzo zasmakowały. Myślę, że w dużej mierze to zasługa długiego wyrabiania ciasta. Od kiedy „załapałam” ciasto drożdżowe lubię go robić i poświęcać mu jak najwięcej
Smaki Na TalerzuZnów zainspirowała mnie KwestiaSmaku i poznałam nowy sposób na drożdżówki ;) Następnym razem wprowadzę kolejne modyfikacje do przepisu, bo o ile ciasto wyszło idealne to z nadzieniem i dodatkami już było gorzej. Zresztą czy nie wyglądają pysznie? W przepisie nie podaję posypki z orzechów która jest na zdjęciu, bo mi nie pasowała do jabłek jednak. Smaruję też ciasto pozostałymi
W kuchni bez szafekKorzystam z sezonowych owocowych wypieków jak się da – i jak pozwoli mi córcia , dlatego kombinuję, dzielę dzień na sześć, robię swoje i się cieszę! Udaje
Zasmakuj Kuchnijednak najpierw rozmrozić i odlać nadmiar soku. Równie fajnie jak jagody sprawdzą sie w rogalikach borówki. Lubisz ciasta drożdżowe? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Marmurkową drożdżówkę . The post Rogaliki drożdżowe z jagodami appeared first on MeCooks
mecooksKluski na parze, pampuchy, buchty, parowańce, wiele nazw, jeden smak-smak dzieciństwa. Pulchne, gotowane na parze drożdżówki z jagodami podałam z jogurtem kokosowym. Wyglądają niemal jak jagodzianki, a można by rzec, że są nieco odchudzoną wersją tych tradycyjnych bułeczek. Nie zawierają masła, kruszonki i mają jedynie łyżkę cukru w cieście. Dodatkowo przyrządza się je o wiele szybciej, bo ciasto rośnie
Mienta blogCynamonki, czyli puszyste bułeczki, ślimaczki z cynamonem, ulubione drożdżówki mojej córki. Ten przepis jest wprost genialny. U nas od kiedy go odkryłam były już wiele razy i memu dziecku ciągle ich mało... Polecam Wam bardzo gorąco, myślę iż posmakują Wam, tak bardzo jak nam. Zmniejszyłam tylko ilości, w oryginale było ich jeszcze raz tyle. U nas z połowy porcji wychodzą
Smaczne ZdroweBułeczki ze śliwkami to słodkie drożdżówki wypełnione owocami. Przygotowuje się je z klasycznego wyrastającego ciasta drożdżowego. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, choć w kolejnych dniach wystarczy krótko podgrzać je w kuchence mikrofalowej, by znów były mięciutkie jak pierwszego dnia. Z podanego przepisu można upiec 10 sztuk . Bułeczki ze śliwkami Składniki: 400g mąki pszennej 250ml mleka 120g cukru pudru 20g drożdży
Smakołyki BerenikiBułeczki na zsiadłym mleku z rodzynkami przygotowałam z ciasta drożdżowego. Są one mięciutkie i puszyste, a dość słodkie ciasto oraz duża ilość rodzynek sprawia, że mogą konkurować z klasycznymi drożdżówkami z nadzieniem. Z podanej ilości składników można upiec 10 bułek . Bułeczki na zsiadłym mleku z rodzynkami Składniki: 400g mąki pszennej 350g zsiadłego mleka 130g cukru pudru 25g drożdży 50g masła
Smakołyki Berenikicieście drożdżowym i z wielką przyjemnością przygotowuję z niego przeróżne wypieki. Mięciutkie cynamonowe kanelbullar albo rogale z masłem orzechowym – wszystko smakuje obłędnie! Dziś przygotowałam dla Was pyszne drożdżówki z owocami leśnymi. Niesamowicie delikatne i puszyste! Idealne na słodkie, drugie śniadanie albo podwieczorek. Ps. miało można wykorzystać ulubione, mrożone owoce. SKŁADNIKI: ( ok. 12 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże
Ostra na SłodkoPrzepyszne ciasto. Drożdżowe ciasto puszyste a masa orzechowa przepyszna. Całość pięknie ze sobą pasuje. Wykonanie ciasta drożdżowego – drożdże pokruszyć do wysokiego naczynia. Dodać szczyptę soli
Kuchnia Pokoleń