uśpione dziecko; bo można po prostu poszaleć nie zwracając uwagi na to czy wypada, czy może jednak nie. Oczywiście, dzień pełen takich atrakcji nie mógł się obyć bez drożdżówek. Chcę więc Wam ogromnie polecić bułeczki, które zrobią wrażenie na wszystkich: słodkie, nieco lepkie od lukru, z intensywnym smakiem truskawek otulonych mięciutkim ciastem drożdżowym i ulotnym aromatem kwiatów czarnego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeplasterki jabłko i cebulę. Posypujemy odrobiną gorgonzoli i pieprzem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, smarujemy bułeczki i na każdej z nich […] Artykuł Wytrawne drożdżówki z jabłkiem, cebulą i gorgonzolą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogJakiś czas temu upiekłam swoje pierwsze drożdżówki !!! Zainspirowałam się przepisem ze strony mojewypieki.com 75 g margaryny lub masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży szczypta soli 70 g cukru 50 dag mąki pszennej dżem lub inne nadzienie jajko do posmarowania, roztrzepane z 1 łyżką mleka Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury
Jemy PijemySezon rabarbarowo - truskawkowy w pełni, zatem ucieszy Was pewnie przepis na pyszną drożdżówkę z tymi właśnie owocami. Dla tych, którzy za rabarbarem nie przepadają (bo za kwaśny i cierpki w smaku), połączenie z truskawką będzie ciekawym rozwiązaniem. A zresztą, co lepiej smakuje niż drożdżóweczka z owocami do porannej kawy czy herbaty? Można też zabrać z domu kawałek
Garniec MagalieDrożdżówki cieszą się u nas w domu od lat niegasnącym powodzeniem. Zmieniam tylko nieco skład ciasta i rodzaj nadzienia tak , aby każdy był zadowolony, bo mamy nieco inne gusta. Często jest tak, że z przygotowanej porcji ciasta piekę dwa albo nawet trzy różne rodzaje bułeczek. Dla jednego dzieciątka z Nutellą, dla drugiego z jagodami a dla nas z serem
Wiem co jemuporządkować i dojść do jakichś ważnych, kluczowych wniosków, poddać się dorosłości, zacząć być poważnym.. ale nie będziemy Was zanudzać, bo nie o życiu tu mowa, a o.. drożdżówkach! Po dłuższej nieobecności chciałybyśmy Was nieco rozpieścić czymś słodkim, a że jak już wielokrotnie tu wspominałyśmy ciasto drożdżowe wprost ubóstwiamy, a na targach pojawiły się już czerwone, jędrne Panie jakimi
Symfonia SmakówPRZEPISY: Jeśli lubicie rabarbar, to na blogu znajdziecie przepisy z jego wykorzystaniem. Jest: – ciasto budyniowe z rabarbarem – drożdżówki z rabarbarem – naleśniki z rabarbarem – pyszne fornetti z rabarbarem – ciasto ucierane z rabarbarem – ciasto drożdżowe z rabarbarem Koniecznie zajrzyjcie
Ostra na SłodkoPodłużna, słodka drożdżówka zwinięta z nadzieniem, tym razem kakaowo-kokosowym. Ciasto: 50 dag mąki tortowej 6 dag drożdży 10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 20 dag masła 1 jajko 3 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli Nadzienie kakaowo-kokosowe: 20 dag mąki 20 dag cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 duże łyżki kakao
Praktyczna pljuż wielokrotnie sprawdzone, przez liczne grono znakomitych, aż leniwych miłośników słodkości wszelakich :) Ola oczywiście musiała przepis zmodyfikować po swojemu, więc poniżej wersja nieco rozbudowana Ja zamierzam sobie upiec taką drożdżówkę z daktylami w najbliższy weekend :) Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało :) Składniki - umieszczamy w misce w takiej kolejności jak poniżej 3 rozbełtane jajka na jajka rozkruszyć
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalepszego na niedzielne drugie śniadanie niż domowe drożdżówki przygotowane przez Mamę i szklanka świeżego mleka :) Ciasta drożdżowe to zdecydowanie jej specjalność, ja na razie uczę się i podglądam jak piec takie pyszności. do tej pory udała mi się jedynie wielkanocna babka, na którą przepis znajdziecie tutaj :) . Bułeczki są proste w przygotowaniu, puszyste i długo zachowują świeżość. W środku znajdziecie
Chocolate Muffin BlogBabcia zawsze robiła drożdżówki których ja.. nigdy nawet nie widziałam. Ciężko powtórzyć coś na co ma się tylko przepis, nigdy wcześniej tego nie widząc. Mi wyszły takie bułeczki: Składniki: (robiłam z połowy i wyszło mi 10, czyli to powinno być na 20 bułek) 1 kg mąki przesianej 0,5 l mleka 1 szkl. cukru 1 margaryna rozpuszczona
W kuchni bez szafekBułeczki z jabłkami to małe drożdżówki z pysznym, delikatnie słodkim nadzieniem. Idealnie nadają się na śniadanie lub podwieczorek, a ich niewielki rozmiar sprawia, że ciężko poprzestać na jednej sztuce. Bułeczki przygotowałam z klasycznego ciasta drożdżowego, wzbogaconego o dodatek miodu, za to bez użycia jajek. Z podanych proporcji można upiec 20 niezbyt dużych bułeczek. Bułeczki z jabłkami Składniki: ciasto drożdżowe 400g
Smakołyki Berenikijęzyków, sinych ust i czarnych zębów :) Wypatruję jagodowych lodów w lodziarniach, bardzo lubię, kiedy jagody przysypane cukrem puszczają sok. Pierogi z jagodami mogłabym jeść trzy razy w tygodniu, podobnie drożdżówki. Konfiturą jagodową smaruję ciepłe tosty, mieszam ją również z kremem balsamicznym i dodaję do kanapek. Ale jest jeden jagodowy wyjątek, którego nie jadam. To jagodowy jogurt. Jagodowy jogurt dziwnie pachnie
bistro mamaspadł śnieg to w mojej głowie wszystko poprzestawiało się na zimowy czas. Nawet widziałam już pierwszą reklamę świąteczną w telewizji! Znalazłam ostatnio na blogu smakujmy.pl super pomysł na Odrywaną drożdżówkę cynamonową. Troszkę ją zmieniłam dla swoich potrzeb, ale muszę przyznać, że z korzenną herbatą smakuje świetnie :) Chociaż z ciepłym mlekiem była też bardzo fajna. Polecam :)" Składniki : 400 g mąki
Słodkie Przyjemnościcały dzień do pracy i ominie mnie takie przyjemne śniadanie. Uwielbiam poranki, podczas których mogę spokojnie posiedzieć nad poranną prasą, albo przeglądać ulubione blogi ze świeżą, cudownie pachnąca drożdżówką. Gdy do tego mam ciepłą owocową herbatę, albo lekkie latte jestem w niebie! Ech, gdyby jeszcze tylko ten śnieg wyparował, a w ogródku było 20 st. C! Już niedługo!" Składniki
Słodkie Przyjemności