drożdżówki - 3996 przepisów (strona:102/267)

drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 76

każdej formujemy kulkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej robimy wgłębienie np. dnem szklanki. Układamy po 3-4 połówki śliwek, brzegi smarujemy np. mlekiem. Wszystkie drożdżówki posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 st. C, aż się zrumienią, przez ok. 15 min. składniki na nadzienie: ok. 24 szt śliwek np. węgierki 1 łyżka cukru lub do smaku opcjonalnie

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżówki z jagodami 165

mleka   4 łyżki cukru Kruszonka: 30g roztopionego masła 1/3 szklanki mąki pszennej cukier waniliowy (16g)   2 łyżki cukru Dodatkowo szklanka jagód + cukier do posypania Przygotowanie:   Przygotowanie drożdżówek rozpoczynamy od rozczynu. Do kubeczka wsypujemy drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki ciepłego mleka oraz łyżkę mąki.Składniki mieszamy i pod bawełnianą ściereczką czekamy do wyrośnięcia rozczynu. W tym czasie

ChilliJemy
Drożdżówki z budyniem i truskawkami 98

prostokąt. Rozprowadzić budyń na całej powierzchni i ułożyć plasterki truskawek. Zwinąć ciasto jak roladę, delikatnie spłaszczyć górę. Kroić na kawałki, układać na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Posmarować drożdżówki mlekiem i odstawić na 20 min, żeby się napuszyły. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 min. Smacznego:) Inspirację do przepisu zaczerpnęłam z cudownego bloga http://eksplozjasmaku.es

Kocham Czekoladę
Drożdżówka ze śliwkami 103

objętości.Gdy ciasto wyrośnie odgazowujemy je, uderzając w nie pięścią, przykrywamy miskę ściereczką i folią spożywczą i na noc chowamy je do lodówki. To jest opcja, jeżeli chcę mieć drożdżówkę ciepłą i pachnącą na rano wkładam je do lodówki, jeżeli mi się spieszy omijam ten krok.Rano wyjmujemy ciasto z lodówki, układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. I tu mała

Kocham Czekoladę
Kruszonka 93

mąk i dodatków. Tak na prawdę używamy mąkę jaką akurat mamy pod ręką. Do ciast biszkoptowych lepiej jest użyć lżejszą mąkę czyli o niższym typie (mąka tortowa). A do drożdżówki używamy mąkę wrocławską. (nie jest to sztywna reguła). Można stosować też różne kombinacje mąk.  Moim ulubionym połączeniem jest wymieszanie pół na pół maki pszennej i kokosowej.  Można również

SmartBake.pl
Krucho-drożdżowe rożki z pomarańczowym twarożkiem 84

cukru pudru nadzienie: opakowanie półtłustego twarożku (ok. 220 g) kopiasta łyżka konfitury pomarańczowej (użyłam pomarańczowej z bzem) skórka starta z całej pomarańczy dodatkowo: 2-3 łyżki mleka do posmarowania drożdżówek cukier puder do posypania Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy. Jajko, żółtka, maślankę i drożdże dokładnie mieszamy. Dolewamy do mąki oraz dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Zagniatamy na gładkie ciasto

Mienta blog
Drożdżówki z serem 121

kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Poszczególne kawałki kładziemy z odstępem ok. 1 - 2 cm od siebie. 6. Powtarzamy operację z pozostałymi częściami ciasta.  7. Wierzch drożdżówek smarujemy białkiem.  8. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 min.  9. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrem ( sok z połówki cytryny gotujemy i dodajemy cukier puder).  Smacznego

Kuchnia smaków
20 SPOSÓB NA SPĘDZANIE CZASU W DOMU W CZASIE KWARANTANNY + WSPÓLNIE PIECZEMY BUŁECZKI ZWIERZĄTKA 89

przeze mnie. To ciasto drożdżowe jest ciastem idealnym – kto raz go spróbuje, ten z całą pewnością włoży je na stałe do swojego menu. Idealnie nadaje się do wypiekania drożdżówek, bułeczek, strucli, chałek czy też np. pasztecików na słono. Cudownie się formuje, a po upieczeniu jest niesamowicie puszyste i delikatne! Polecam! SKŁADNIKI : * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże

Ostra na Słodko
Ślimaki cynamonowe z powidłami 87

Zrobić drożdżówki z cynamonem czy z powidłami? – nie mogłam się zdecydować, więc powstały ślimaki cynamonowe z powidłami. Dodałam do nadzienia jeszcze kakao i taka kompozycja doskonale się sprawdziła. Ciasto drożdżowe jest delikatne i miękkie, pozostaje świeże i jest naprawdę łatwe. Składniki na około 16 ślimaków: 2 ¼ szklanki mąki 3 żółtka ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego

Słodki sentyment
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą (Girelle al cioccolato) 130

być co ś  smaczniejszego ni ż  domowe, w ł asnor ę cznie upieczone drożdżówki i ich ma ś lany zapach roznoszący si ę  po ca ł ym mieszkaniu? Czekoladowe, m i ę kkie, puszyste, d ł ugo zachowujące świeżość, wprost idealne na weekendowe  ś niadanie.  Polecam Wam również mój wcześniejszy przepis na  drożdżowe ślimaczki

La grande e la piccola cuoca
Rolowane drożdżówki z makiem, orzechami włoskimi i pomarańczami 104

Rolowane ciasto, czyli pomysł na szybkie drożdżówki z makowym nadzieniem. Metoda jest prosta, wyrośnięte ciasto rozkładamy na stolnicy, formujemy prostokąt, wykładamy nadzienie, zwijamy, jak roladę, kroimy i pieczemy. Po przekrojeniu rolady w rolkach farsz mamy zarówno na wierzchu, jak i na spodzie. Niby to nie przeszkadza, ale łapki możemy polepić. Jest na to sposób, przed ułożeniem pokrojonych ślimaków, część spodnią

Tajemnice Smaku
Drożdżowe bułeczki na kefirze z serem i jabłkami 83

Domowe drożdżówki na kefirze są pyszne, mięciutkie i puszyste. Zamiast kefiru do ciasta możemy dodać zsiadłego mleka, maślanki lub jogurtu. Bywa, że nie wszyscy przepadają za nadzieniem z  sera i jabłek, wówczas część bułek możemy wypełnić ulubionym dżemem. Składniki na 9 bułeczek CIASTO* 500 g mąki 25 g świeżych drożdży 1 jajko 60 g miodu 200 ml kefiru

Tajemnice Smaku
WANILIOWE MINI BUŁECZKI Z MASCARPONE – NA SŁODKO! 216

pomysłów zarówno na dodatki do niego, jak i na sposób zwijania. I pomyśleć, że kiedyś uciekałam od ciasta drożdżowego! Dziś przygotowałam dla Was mini bułeczki, takie mini drożdżówki z nadzieniem serowym – na słodko oczywiście! Z dodatkiem prawdziwej wanilii! Bułeczki są niesamowicie puszyste i delikatne. Idealnie smakują zarówno na gorąco, jak i na zimno! Są świetnym pomysłem na słodką przekąskę

Ostra na Słodko
Ślimaki cynamonowe z powidłami 97

Zrobić drożdżówki z cynamonem czy z powidłami? – nie mogłam się zdecydować, więc powstały ślimaki cynamonowe z powidłami. Dodałam do nadzienia jeszcze kakao i taka kompozycja doskonale się sprawdziła. Ciasto drożdżowe jest delikatne i miękkie, pozostaje świeże i jest naprawdę łatwe. Składniki na około 16 ślimaków: 2 ¼ szklanki mąki 3 żółtka ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego

Słodki sentyment

Proponowane wyszukiwania