ostatnim sukcesie bułeczek drożdżowych z truskawkami i rabarbarem postanowiłam zrobić mężowi niespodziankę i upiec kolejną porcję pysznych drożdżówek. Korzystałam z tego samego przepisu, zmieniłam jednak dodatki i zaplotłam je w nieco bardziej finezyjne kwiatuszki. Efekt przeszedł moje oczekiwania! Puszyste, spore bułeczki skrywające pod warstwą kruszonki czerwone serce z soczystej truskawki. Pięknie się prezentują (a raczej prezentowały(...)minut. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. W każdej bułeczce palcami robimy wgłębienie, umieszczamy tam około pół łyżeczki dżemu i dużą truskawkę. Wierzch każdej drożdżówki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, czyli jakieś 15-20 minut. Po upieczemy posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy strużkami lukru. Gotowe
Rozpustne gotowanietemu też miałam dla Was drożdżówki z jeżynami. Tym razem w innym kształcie i bez twarożku. Jeżyny możecie zastąpić z powodzeniem innymi owocami. Będą równie pyszne! Przepis znalazłam na blogu Sto kolorów kuchni. Składniki: Zaczyn: 25 g świeżych drożdży 70 g ciepłego mleka 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru Ciasto: 600 g mąki pszennej 80 g cukru pudru(...)łyżki cukru z wanilią duża szczypta soli 250 Czytaj dalej... Artykuł Drożdżówki z jeżynami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakumielenia mięsa. Dodać pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową. Tak przygotowana masę makową można zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni. DROŻDŻÓWKI: masa makowa z przepisu powyżej 20 g świeżych drożdży 60 g cukru 125 g mleka 340 g mąki pszennej 3 jajka 60 g masła szczypta soli Przygotować zaczyn: do pojemnika wkruszyć(...)chleba]. W czasie wyrastania ubić pianę z dwóch białek i połączyć ją z masa makową. Jeżeli tego nie zrobimy masa nie będzie ścisła i będzie nam się kruszyła w drożdżówkach. Ciasto rozwałkować w prostokąt, wyłożyć równo masę makową i złożyć na dwa (jak list). Wykrawać podłużne bułki i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Po wyrośnięciu posmarować bułki jajkiem
Moje domowe kucharzeniePomysł na zawijaną drożdżówkę znalazłam tutaj ..świetnie to wygląda...ja zmieniłam nadzienie do drożdżówki..u mnie to truskawki z rabarbarem i kisielem... 4 szkl. mąki 300 ml letniego mleka 4 żółtka 50 g roztopionego i ostudzonego masła 70 g drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 50 dkg rabarbaru
Moje domowe kucharzeniepierwszy zdecydowałam się zrobić ciasto drożdżowe w lodówce i powiem Wam, że efekt bardzo mnie zaskoczył - pozytywnie! Bałam się, że nic z tego nie wyjdzie, a drożdżówka wyszła wspaniale! Zdecydowanie zostawiam tej przepis w moich ulubionych, do których będę wracać! Dla kogo: dla chcących spróbować drożdżówki, która rośnie w zimnie a nie w cieple dla kochających tradycyjne wypieki dla fanów
Mania WypiekaniaPowoli mi się kończą truskawki w ogródku więc musiałam jeszcze upiec pyszne, pachnące drożdżówki z truskawkami z chrupiącą kruszonką. Są rewelacyjne a najlepsze jeszcze letnie. Zbyt szybko znikały ale to chyba dlatego, że były takie pyszne. Drożdżówki na talerzu z kolekcji Miranda Porcelana Bogucice. Składniki: Ciasto drożdżowe: 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 150 g mąki orkiszowej
Ala piecze i gotujeakurat miałem. A miałem, bo dostałem ze sklepu biozdrowie24 . Bardzo przyjemny sklepik z miłą obsługą. Jeśli kręci was klimat eko to ten sklep jest czymś dla was. Niedawno robiłem drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu z tego sklepu. Rewelacja! I drożdżówki i w ogóle ta konfitura. Tak więc jakby co to sklep z pełną odpowiedzialnością polecam :) Swoją drogą niedługo planuję
Marder&Marder ManufactureZnowu bierzemy udział w Wypiekaniu na śniadanie. Czyli w facebookowej akcji wspólnego pieczenia. I, jak co 3 tygodnie, znowu nasza kolej na dowodzenie Wypiekaniem. Zaproponowaliśmy więc wypiekanie drożdżówek z twarogiem. Są idealne na leniwe weekendowe śniadanie z kawą w dłoni. Taka przekąska dająca sporo energii i jeszcze więcej smaku. My wykończyliśmy je cukrem pudrem, ale osobiście uważam, że jeszcze smaczniejsze(...)cukier puder był wyjątkowo mało kaloryczny, ale z dwojga złego to jednak odrobina pudru lepsza niż gęsty, przesycony cukrem lukier. Oczywiście pomijam już fakt raczej sporej kaloryczności samych drożdżówek :) Ale kto by na to zwracał uwagę, gdy to takie pyszne jest. Potrzebujemy: na rozczyn: 125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru na ciasto: 340 g maki tortowej
Marder&Marder ManufactureJest grzybowo, owocowo i kolorowo. A skoro już o owocach mowa, to zastanawiając się, do czego mogłabym zużyć parę kilogramów gruszek z ogrodu rodziców, natrafiłam na ten przepis na drożdżówkę ( klik ). Zaintrygował mnie dodatek miodu do ciasta drożdżowego. Autorka zachwalała, że ciasto na miodzie jest smaczniejsze niż tradycyjna drożdżówka. Nie myliła się. Gdy ciasto postoi parę godzin lekko da się
My simple kitchendrożdżówki są wegańskie to oczywiste, zrobiłam je według swojego sprawdzonego przepisu, tym razem chyba za dużo „miłości” w nie włożyłam, bo wyszły gigantyczne jak chałki. Składniki (wyszło mi 8 ogromnych) 900 g mąki pszennej 0,5 litra mleka sojowego 150 g masła kokosowego 50 g drożdży 150 g cukru szczypta soli łyżeczka esencji waniliowej farsz: czereśnie przesmażone(...)pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut. Jeszcze ciepłe smarujemy delikatnie lukrem i chowamy przed rodziną, żeby nie rzucili się na gorące drożdżówki, ja nie zdążyłam, trzy godziny pracy i w 15 minut już nic nie zostało, a samej udało mi się zjeść dosłownie pół! Smacznego
greenscarfDziś znowu truskawkowo. Tym razem drożdżówki z truskawkami i kruszonką. A drożdżówki pięknie się prezentują na talerzu Evolution White Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniponiedziałek dużo czasu spędziłam w kuchni. Nie dlatego, że robiłam wyjątkowo dużo różnych rzeczy. Skupiłam się na jednym - drożdżówce . Gdzieś w międzyczasie przygotowałam pyszny koktajl i szybką sałatkę na obiad, ale to właśnie ciasto drożdżowe pochłonęło całą moją uwagę. Zrelaksowało mnie niesamowicie, i sprawiło, że znów nabrałam chęci na blogowanie. Przez ostatni miesiąc pisałam bowiem raczej z przyzwyczajenia czy też(...)przybędzie, ale myślę, że zorganizuję go sobie nieco lepiej, żeby mieć dla bloga więcej czasu. Bo przecież ja to po prostu lubię robić, prawda...? Dzisiaj jednak nie o drożdżówce będzie mowa, a o cieście zupełnie innym, choć też z rabarbarem ( no ba! ). Połączyłam intensywnie czekoladowe brownie z delikatnym, waniliowym sernikiem i kwaskowym, dodającym całości charakteru, rabarbarem. Wyszło obłędnie! Ciacho zabrałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLetnie lenistwo i brak obiadu sprowokował wypiek tych pysznych drożdżówek, możecie je zrobić z serem, konfiturą lub świeżymi owocami. Przepis sprawdzony już kilkakrotnie więc śmiało możecie zabierać się do zagniatanie ciasta. Robiłam je już wcześniej, ale nigdy nie zdążyłam zrobić zdjęć..... Składniki na ok. 25 sztuk o średnicy 8-10 cm: 75 dag mąki pszennej 7 dag świeżych(...)krążki. Podstawę kieliszka zanurzamy w mące i robimy wgłębienie na środku, aby nałożyć tam ser lub dżem lub jedno i drugie. 3. Foremki wykładamy papierem do pieczenia, układamy drożdżówki i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, pieczemy aż zrobią się rumiane, przez ok. 20 minut
Apetyczna babeczkaJeden z moich ulubionych przepisów na drożdżówkę :) Rano wszystko zamieszać, pozostawić do wyrośnięcia, a po pracy upiec. Pychota! Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 5 dag drożdży ¾ kostki masła 3 jaja ¾ szklanki cukru 1 szklanka mleka 2% 2 łyżki oliwy 1 aromat pomarańczowy lub skórki pomarańczy Rodzynki lub suszona żurawina ½ łyżeczki soli Wykonanie: Drożdże wymieszać z cukrem, dodać jaja i rozpuszczone(...)wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na 7-8 godzin. Ja ciasto piekłam na dużej formie, jednak lepiej upiec w dwóch keksówkach- wówczas wygodniej się kroi gotową drożdżówkę. Można przygotować rano przed pracą, a po powrocie włożyć do piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna Kuchnia