Składniki (na 10 drożdżówek) Ciasto: - szklanka mleka (ok. 250 ml) - 40g świeżych drożdży - ¼ szklanki cukru (ok. 50g) - 2 szklanki mąki pszennej Graham (ok. 260g), - ½ szklanki mąki pszennej (ok. 60g), - łyżeczka masła (ok. 5g), - 1 jajko ok. (60g). Nadzienie: - 500 g serka homogenizowanego 3% tł. - 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10g), - ziarenka laski wanilii, - 1 żółtko (ok. 20g) Sposób przygotowania(...)Bułeczki są bogate w: - błonnik pokarmowy, który zwiększa uczucie sytości, - wapń (pochodzący z mleka i twarogu), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów Wartość odżywcza jednej drożdżówki: Porcja waży: ok. 50 g Energia: 218,0 kcal Białko: 15,7 g Tłuszcze: 4,1 g Węglowodany: 32,2g Błonnik pokarmowy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachniesamowicie jaskrawe słońce świeci prosto w oczy. Otulam się ciepłymi swetrami, piję ciągle lekko parzącą język herbatę i cieszę się, że jutro mam wolne. Może w końcu upiekę drożdżówkę...? Gdy mam chwilę wolnego, a najlepiej cały dzień, lubię sięgnąć po drożdże. Mam wtedy czas, żeby dobrze wyrobić ciasto, a potem cierpliwie czekać, aż wyrośnie. Lubię podglądać przez szybkę piekarnika(...)rośnie; podwaja, potraja swoją objętość. Magia! Czasem żałuję, że rozumiem, jak działają drożdże... I dzisiaj też mam dla Was przepis na coś z drożdżami, choć jeszcze nie pulchniutką, słodziutką drożdżówkę. Zamiast tego: obiad. Pizza . Kto nie lubi pizzy, ręka w górę! Nikt...? Tego się właśnie spodziewałam. W zależności od nastroju, może przybrać najróżniejsze formy. Ta jest na spodzie z dodatkiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzepowiecie na drożdżówki-ślimaczki z orzechami? A na lukier z serkiem? Połączenie doskonałe dla wszystkich łasuchów. Bułeczki nadadzą się na słodkie śniadanie lub do kawy. Jeżeli chcecie uzyskać bardziej okrągłe drożdżówki należy je upiec zachowując większe odstępy. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com
Przepisy AleksandryPyszne, domowe drożdżówki - można zabrać do pracy, do szkoły albo zjeść do porannej kawy. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem. Robi się je w mig! Ostatnio zapakowane w pudełeczko posłużyły mi jako przedświąteczny upominek:) Składniki na ok 20 drożdżówek 0,5 kg mąki pszennej tortowej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru 3 jajka 50 g drożdży świeżych
Kulinarne InspiracjePyszne drożdżówki z naszym ulubionym kremem czyli kakaowo - orzechowym. Można także dodać tutaj nutellę czy marmoladę, wybór należy do Was. Zapewniam jednak że szybko znikają zwłaszcza gdzie łasuchów nie brakuje. Polecam wszystkim małym i dużym. Drożdżówki z kremem kakaowo - orzechowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzepis na te bułeczki znalazłam na blogu Szampan i truskawki . W smaku przypominają mi tatarskie drożdżówki, które można kupić w Jurcie Tatarskiej w Kruszynianach. W kanelbullar jednak cynamonu jest znacznie mniej, przez co bułeczki nie są gorzkie. Tak aromatyczne bułeczki są dla mnie zaskoczeniem. Zupełnie inaczej wyobrażałam sobie słodycze skandynawskie. Do weekendu, gdy poczytałam o nich trochę w książce Jamiego(...)kryształem lub solą morską. Piec przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Bułeczki powinny być ciemno złote. Cudownie smakują, gdy są lekko ciepłe :) ----- Podobne: Drożdżówki z serem lub dżemem Strucla z rabarbarem i amarantusem Chałka orkiszowo-pszenna
Weekendy w domu i ogrodziezacząć ją używać już teraz natychmiast, powstrzymała mnie tylko bardzo późna pora. Byłam wredna i na pierwszy ogień postanowiłam sprawdzić, czy producent nie ściemnia i upiekłam ją! Znaczy się drożdżówki w niej upiekłam. No, bo jeśli producent pisze, że przystosowana jest do wysokich temperatur do 250 stopni, to poszła na 200. Na początku spękałam i pod drożdżówki podłożyłam papier
Blondynka Gotujepodziel je na 12 równych mniej więcej części. Ja zawijałam ślimaki. Poukładaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką. Odstaw na pół godziny. Ponownie wyrosną. Posmaruj teraz drożdżówki rozmąconym jajem i posyp kruszonką. Piekarnik nagrzej góra i dół do ok. 180 stopni. Gdy drożdżówki wyrosną, włóż do piekarnika, piecz około 20 -25 minut. Powinny się ładnie zarumienić
Z Kuchni Do KuchniCzasami są takie dni, że nie wypędzicie mnie z kuchni, no chyba że siłą lub ewentualnie może mi zabraknąć produktów :), kończę robić drożdżówki a francuskie fugassy już czekają w kolejce :). Lubie kucharzenie, czasem przesadzę i zrobię za dużo, ale wtedy dzielę się z innymi, ważne aby czas spędzony między garami był radością i odpoczynkiem, a nie smutnym obowiązkiem!. No cóż(...)15x10 cm lub większe, jeden koniec nacinamy, a na drugim końcu dajemy konfiturę. Ciasto dokładnie zwijamy wokół konfitury, aby nie wyciekało, pokrojone paseczki mają zostać na górze. 4. Gotowe drożdżówki układamy na przygotowanych formach do pieczenia, smarujemy białkiem, odstawiamy na ok. 20 minut i ponownie przed wstawieniem do piekarnika smarujemy białkiem, aby glazura pięknie błyszczała. Czas pieczenia 30 minut
Apetyczna babeczkaDomowe drożdżówki są najlepsze! Polecam wersję z budyniem :) Składniki: Ciasto: 250 g mąki + do podsypania 20 g świeżych drożdży 1 jajko 125 ml mleka 50 g masła 1/4 szklanki cukru szczypta soli Nadzienie: gęsty budyń przygotowany na nieco mniejszej ilości mleka niż pisze na opakowaniu Sposób wykonania: 1. Zrobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, wlać połowę letniego mleka(...)prostokąt, posmarować wystudzonym gęstym budyniem, złożyć i pokroić w równe paski, każdy pasek skręcić coś na wzór muszki przed wyłożeniem na blaszkę. Przykryć, by podrosły. Boki posmarować jajkiem. 5. Drożdżówki piec przez 20 minut w 200 st.C. Po upieczeniu można je polukrować. Smacznego
Kuchnia domowa AniZarówno ja jak i moi chłopcy lubimy drożdżówki, dlatego dość często je piekę. Staram się jednak trochę je urozmaicać podając w nietypowej formie, jak np. te odrywane ślimaczki. Nadzienie też dostosowuję do naszych upodobań lub pór roku. Latem zdecydowanie królują drożdżówki z owocami, zaś jesienią i zimą np. z serem czy z makiem. Tym razem skorzystałam z gotowej masy makowej
Z miłości do słodkościDzień dobry! Kiedy nachodzi Was ochota na coś słodkiego po co najczęściej sięgacie? Pewnie po coś, co macie pod ręką, na przykład czekoladę? My ostatnio zapragnęliśmy słodkiej, jeszcze ciepłej drożdżówki z serem, takiej jak z cukierni, a nawet lepszej! Mocno maślana, z pomarańczowym aromatem, słodkim lukrem i pysznym nadzieniem, którego jest w sam raz i nikt go nie żałował :-). Może(...)drożdżówek nie będziecie mieć po chwili w ręce, a dopiero po ok. 2-3 godzinach, ale za to ich smak... wszystko wynagrodzi! :-) Zainspirowałam się oczywiście przepisem od Królowej Wypieków - Doroty :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćwspaniale smakuje! Kolejną magiczną cechą jest to, że potrafi zniknąć chwilę po wyjęciu z piekarnika. Ale to chyba nie czary :) Z tego ciasta upiekłam drożdżówkę ze śliwkami i cynamonową kruszonką (cynamon idealnie się komponuje ze smakiem dyni i śliwek) oraz rogaliki z powidłami śliwkowymi (przepisy wkrótce). Składniki na idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dyni(...)uformowaniu ciasto jeszcze musi podrosnąć około 30 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C do zarumienienia. Wczoraj zrobiłam rogale i bułeczki z powidłami, a dzisiaj drożdżówkę
Rozpustne gotowanieciasta rozpłaszczyć na dłoni i wyłożyć nadzienie.Drożdżówkom nadać dowolny kształt i układać na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na ok. 23 °C i wstawić drożdżówki do napuszenia na 30 minut. Drożdżówki wyjąć i zwiększyć temperaturę piekarnika do 180° C. Bułeczki posmarować jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka, wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.Upieczone wyjąć
Moje domowe kucharzenieDzisiaj grzeszymy i robimy obłędnie pyszne domowe drożdżówki z dynią, a dokładnie z konfiturą dyniową i malinami. Drożdżówki ślimaczki do odrywania. Polane różowym malinowym lukrem. Przepyszne połączenie smaków idealne na śniadanie czy podwieczorek! Polecam! Sezon na dynię w pełni, ja ten czas jesienny bardzo lubię. Lubię kiedy na parapecie w kuchni stoi dynia, kiedy słońce świeci jakoś bardziej
SMYKWKUCHNI