drożdżówki - 3996 przepisów (strona:86/267)

Delikatne bułeczki z serem 143

latin; mso-fareast-language:EN-US;} Cześć! Dziś przepis na delikatne bułeczki serowe- co by trochę nawiązać do serników, których ostatnio coś mało tutaj 😊   Ale obiecuję poprawę! Te drożdżówki na pewno umilą Wam jesienne, nastrojowe spotkania ze znajomymi i długie wieczory pod kocykiem przed ekranem komputera 😉   Na zdjęciach zostały ujęte także jagodzianki ( niestety z mrożonymi jagodami…) , więc

Domowe ciasta
Rolada makowa 135

elementem wigilii. Pamiętam, iż zrobiłam ją raz i niestety tak jak lubię mak tak w tejże formie nie przypadł mi on do gustu. Pozostaje jednak ogromnym fanem ciast czy drożdżówek z makiem. Nie robię ich co prawda za często dlatego taki okres jak Święta Bożego Narodzenia jest dla mnie dobrym czasem do odkopania przepisów i zrobienia makowych pyszności. Jeśli zdecydujecie(...)prostokątna i miała wymiary 10 na 32 centymetry. Do maku możecie także dodać rodzynki lub krojone orzechy włoskie. Lubisz ciasta drożdżowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Marmurkową drożdżówkę . The post Rolada makowa appeared first on MeCooks

mecooks
Drożdżówka z gruszkami i śliwkami. 157

Puszyste, miękkie ciasto drożdżowe wypełnione soczystymi gruszkami i najeżone śliwkami to idealna propozycja na wietrzne, jesienne popołudnie. Bardzo polecam. Składniki na drożdżówkę z gruszkami i śliwkami na formę 12x24 : ROZCZYN: 1,5 szklanki mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1/8 szklanki letniego mleka 1/2 łyżeczki cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 1 duże jajko 1/4 szklanki ciepłego mleka 1/8 szklanki cukru 1 łyżka(...)nadzieniem kończąc na stronie bez gruszek (dzięki temu ciasto dobrze się zlepi, a nadzienie nie wypadnie). Tak przygotowaną roladę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem nacinamy drożdżówkę co 2 -3 cm niemal do dna, a w powstałą kieszonkę wbijamy pokrojone śliwki. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 25-30 minut

Rozpustne gotowanie
Makowiec z Dobrzechowa – kuchnia podkarpacka 195

Makowiec z Dobrzechowa - kuchnia podkarpacka Makowce, makowniki, zawijańce z makiem, rolady makowe, strucle, makowe drożdżówki… w różnych regionach Polski różnie nazywa się ciasto drożdżowe zawinięte w kształt rolady, z nadzieniem z maku i bakalii. Ale wszędzie jest ono tak samo kochane przez małych i dużych, przez tych, co pieką od zawsze i przez tych, co wiedzą, gdzie kupować, przez tych(...)między innymi pieczone na północy Podkarpacia, na Ziemi Raniżowskiej, zawijańce z kakao i cynamonem Kakaowiec zawijany Cynamonowiec zawijany Inne regionalne ciasta z makiem Makowiec warstwowy Makowiec śnieżny Placek Rzeszowiak Drożdżówka z makiem i orzechami

Trzeci talerz
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką 135

daję radę wypić ciepłą kawę (choć zajmuje to dosłownie chwilę), to chyba nie ma aż takiej tragedii... :) Albo przynajmniej tak sobie wmawiam ;) Na pożegnanie października zapraszam Was na pyszną drożdżówkę z jabłkami. Ciasto oraz kruszonkę znacie już z ciasta w wersji ze śliwkami ( klik ) ale tym razem na cieście wylądowały jabłka. Proste i pyszne ciasto w towarzystwie ciepłej herbaty(...)wielkość blaszki i przełożyć je do niej. Jabłka wyłożyć równomiernie na ciasto i posypać kruszonką. Ciasto odstawić na około 20 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Drożdżówkę piec około 25-30 minut

My simple kitchen
Ciasto drożdzowe z serem z nutą wanilii 153

pieczone w formie keksowej, idealne na ponure   i deszczowe jesienne popołudnia do filiżanki gorącego kakao lub kubka mleka, wypiek który zachwyci amatorów drożdżowych wypieków. Podaję przepis na jedną drożdżówkę ,ale radzę Wam od razu podwoić  składniki  bo znika w mgnieniu oka. Chciałam przy okazji wspomnieć Wam o rewelacyjnej paście waniliowej Dr.Oetker z ziarenkami prawdziwej  wanilii(...)długości   ok. 37 cm , odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło, posmarować rozkłóconym jajkiem, piec 25 -30 minut w temp 175*c. Upieczoną i zimną drożdżówkę, polukrować  i posypać skórką kandyzowaną z pomarańczy. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
PLACEK DROŻDŻOWY. Z DYNIĄ, JAGODAMI GOJI I KRUSZONKĄ 167

Dzisiejszą drożdżówkę postanowiłam uświetnić tegorocznym pureee z dyni. Nadała ona mojemu ciastu pięknego, lekko pomarańczowego smaku oraz wilgotności. Zamiast tradycyjnych rodzynek dodałam jagody goji.  Świetnie sprawdza się też w drożdżówce suszona żurawina .  Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 3/4 szkl. mleka 1/2 szkl. stopionego masła 0.5 szkl. puree z dyni 0.5 szkl. cukr1 cukier waniliowy szczypta

Walijskie Pichcenie
Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką 220

też obowiązkowy wypiek w sezonie? Ja piekę drożdżowe ze śliwkami co najmniej kilka razy w sezonie. Do tego kubek mleka, kawa lub herbata w zależności co kto lubi. Najlepsza drożdżówka jest w tym samym dniu i nie może zabraknąć chrupiącej kruszonki. Składniki: Ciasto drożdżowe: 35 g świeżych drożdży  250 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru(...)posypujemy kruszonką i ponownie odkładamy do wyrośnięcia na około 40-50 minut. Blaszkę wkładamy do zimnego piekarnika i włączamy temperaturę na 180 stopni. Pieczemy około 40-50 minut. Zimną drożdżówkę możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania ze śliwkami i kruszonką 526

się (prawie) w ogóle napracować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki w misce, odstawić na jakiś czas, później wymieszać u upiec. Bez żadnego wyrabiania. Brzmi zachęcająco? Jeśli macie ogromną ochotę na drożdżówkę a nie lubicie się trudzić z ciastem drożdżowym to polecam Wam ten przepis. Jak do swojej drożdżówki wykorzystałam śliwki - jak na początek jesieni przystało. Jedynym minusem tego ciasta jest - moim

My simple kitchen
Cebularze/cebulaki czyli smaki regionów zamojszczyzny 128

Cebularze czy też cebulaki to pochodzące z kuchni białostockich Żydów wytrawne drożdżówki z nadzieniem cebulowym. Postanowiłam jej zrobić, gdy jedna z moich uczennic opowiadała o rodzinnych stronach męża (Zamościu) i jak podczas ostatniej wizyty raczyli się właśnie tym regionalnym daniem. Widziałam piękne zdjęcia, gdzie cebularze były podane na śnieżnobiałej porcelanie i serwowane jak najbardziej wykwintne danie. Powiedzenie: Cudze chwalicie, swego(...)skrzypce to jest ona podsmażana, następnie duszona i pieczona, więc cały swój „smrodek” traci i zostawia lekko słodką nutę. ps. Dziekuję Czesiu, Misiek zachwycony, jest to kolejna drożdżówka za jaką zrobi wszystko Składniki na 8-10 sztuk: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka u mnie sojowe 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 50 ml oleju roślinnego

greenscarf
Pomysły na śniadania dla dzieci 162

śniadanie przed szkołą: jaglanka z malinami koktajl borówkowy domowe hot-dogi jajecznica z warzywami grzanki z parmezanem pudding Propozycje na II śniadanie w szkole: ciasteczka bez mąki i cukru drożdżówki fit sok warzywno-owocowy bananowe placuszki kokosowy koktajl z malinami Pamiętaj, że podane propozycje na I lub II śniadanie dla dziecka mogą być również dla Ciebie! Nie trzeba ich przygotowywać(...)tuż przed podaniem, gdyż np. drożdżówki fit czy ciasteczka bez mąki i cukru można upiec w wybrany dzień, a przez kolejne pakować je naszemu dziecku do szkoły. Na początku roku szkolnego Naszego dziecka, warto zadbać o dietę już w pierwszych dniach. Pozwoli to kształtować nawyki żywieniowe na przyszłość. Jeżeli dbamy o dietę to dbajmy również o regularne porządki w pokoju

MintTaste
Ciasto drożdżowe bez zagniatania 262

Ciasto drożdżowe bez zagniatania to propozycja dla wszystkich leniuszków, którzy uwielbiają tak jak ja smak ciasta drożdżowego. To ciasto nie wymaga od Was zbyt wiele pracy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Nocne ciasto drożdżowe 476

Ciasta drożdżowe nigdy nie należały do moich ulubionych. Podobnie zresztą jak serniki. Od jakiegoś czasu przekonuję się jednak zarówno do jednych jak i do drugich. Przepis na tę nocną drożdżówkę będzie idealny przede wszystkich dla początkujących kucharzy/cukierników;) Nie potrzeba tutaj silnej ręki, mozolnego wyrabiania, ani nawet robota kuchennego. Jedynie w co należy się uzbroić to cierpliwość – wieczorem wsypujemy(...)wersji bogatszej można pokusić się o dodatek owoców i kruszonki do czego szczerze Was namawiam:) Samo ciasto jest smaczne, wilgotne, choć mimo wszystko daleko mu do takiej idealnej puszystej drożdżówki jaką lubię najbardziej. Chyba najbardziej zadowolona byłam z drożdżowego ciasta, które przygotowałam wg tego przepisu -> KLIK, ale to nocne też nie jest złe;) 1/2 szkl. oleju 1 szkl. mleka

Smaki Na Talerzu
Orkiszowe jagodzianki na maślance 158

szklanki oleju rzepakowego nadzienie: 1,5 szklanki jagód łyżka cukru trzcinowego płaska łyżka mąki kokosowej (dzięki niej jagody puszczą mniej soku) żółtko i 2 łyżki mleka do posmarowania drożdżówek opcjonalnie gruby cukier do posypania Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy

Mienta blog