Ania tym razem wymyśliła sobie, że chce warkocze ze śliwkami. Znaczy się takie drożdżówki ze śliwkami, ale nie w formie drożdżówek, tylko długiego kawałka ciasta tak jakby zaplecionego. Coś jak chałka, ale właściwie nie chałka. Zresztą co ja będę gadał, poniżej na zdjęciach pokazaliśmy jak to ma wyglądać. Ale zanim przejdziemy do sedna to opowiem Wam historię. Często Wam tutaj
Marder&Marder Manufactureroku jakoś nie mogę rozstać się z truskawkami i ciągle coś jeszcze wymyślam. Dziś na przykład - pyszne drożdżówki. Są mięciutkie, a dodatek owoców i kruszonki sprawia, że smakują po prostu obłędnie. Osobiście lubię jeszcze lukier na wierzchu, ale reszta rodziny nie za bardzo, więc dziś drożdżówki bez lukru. Ale i tak pyszne :-) składniki: 2 1/2 szklanki mąki 8 g drożdży
babka w formiedużej łyżce jagód. Łączymy boki i sklejamy. Układamy sklejeniem do dołu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przecieramy między palcami składniki na kruszonkę -mąkę, masło i słodzidło. Drożdżówki smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30-35 min. Sprawdź też przepis na: Racuchy drożdżowe z rabarbarem Drożdżówki z kokosową kruszonką Proste kapuśniaczki Droźdżówki cynamonowe Prosta chałka cynamonowa
CzarnawisienkaSezon na rabarbar już prawie za nami, ale warto jeszcze wykorzystać ten okres! 🙂 Co powiecie na drożdżówkę z rabarbarem? 😉 Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 3 jajka 60g drożdży szklanka mleka 3/5 szklanki cukru 125g masła 2 łyżki oleju szczypta soli 1.2kg rabarbaru Zachęcam do odwiedzenia sklepu internetowego w którym możecie zakupić m.in. Drożdzówka z rabarbarem
AleTorcikSezon na rabarbar już prawie za nami, ale warto jeszcze wykorzystać ten okres! 🙂 Co powiecie na drożdżówkę z rabarbarem? 😉 Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 3 jajka 60g drożdży szklanka mleka 3/5 szklanki cukru 125g masła 2 łyżki oleju szczypta soli 1.2kg rabarbaru Zachęcam do odwiedzenia sklepu internetowego w którym możecie zakupić m.in. Drożdzówka z rabarbarem
AleTorcikciasto tak jak pierogi, uważaj, żeby nie dostała się nigdzie mąka, ponieważ wtedy jagody wypłyną podczas pieczenia. Następnie uformuj ciasto w owalny kształt. Postępuj tak z kolejnymi bułkami. Układaj drożdżówki łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj je ściereczką i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Przygotuj kruszonkę: Mąkę, cukier i masło posiekaj. Rozetrzyj widelcem(...)stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Po wyjęciu jagodzianki studź na kratce. Do uzyskania lukru wymieszaj 3 łyżki cukru pudru z jedną łyżeczką wody. Polewaj nim lekko przestygnięte drożdżówki. Informacje dodatkowe Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 268 | Białko: 5,4 | Węglowodany: 36,1 | Tłuszcze: 6 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu Artykuł Jagodzianki
Przepisy na widelcuMega puszyste, mięciutkie i maślane bułeczki wypełnione leśnymi jagodami. Do tego waniliowa kruszonka... po prostu poezja! To najlepsze jagodzianki jakie kiedykolwiek jadłam. Z tych proporcji wychodzi 16 dużych drożdżówek doskonałych na śniadanie czy podwieczorek. My zabraliśmy je na wycieczkę rowerową za miasto. Dodam, że bułeczki długo zachowują świeżość i na 3 dzień były równie smaczne jak zaraz po upieczeniu(...)podzielić na 16 części. Jagody wymieszać z cukrem. Z ciasta formować placuszki o średnicy ok 15 cm. Nakładać po łyżce jagód. Zlepić brzegi razem i formować okrągłe bułeczki. Drożdżówki układać obok siebie zlepieniem na dół, na dużej blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem
Smakołyki AsiPrzepis na ensaïmadę podawałam tutaj w maju. Ta majorkańska drożdżówka jest tak pyszna, że postanowiłam upiec ją ponownie według innego przepisu zaproponowanego przez Amber w jej lipcowej piekarni. Drożdżówkę zwija się w ślimaka i powinna wyrosnąć w coś, co przypomina kształtem turban. Tym razem nie udało mi się go uzyskać 😔 W smaku pyszna 😋 Składniki (na jedną ensaimadę średniej wielkości
Weekendy w domu i ogrodzieSezon truskawkowy w pełni, nic zatem dziwnego, że truskawki wylądowały w drożdżówkach. Smak truskawek w bułeczkach wzbogaca dodatek dżemu z płatków róż. Wyprodukowałam kilka słoiczków tych wspaniałości i wykorzystuję ich dodatek w kolejnych wypiekach. Tak jak wszystkie moje słodkości bułeczki upiekłam z mąki orkiszowej, tym razem z dodatkiem mąki pełnoziarnistej z płaskurki. Zamiast lukru drożdżówki posypałam orzechami włoskimi. Z dużą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sezon na jagody już trwa więc i u mnie pojawiły się pyszne, miękkie, puszyste drożdżówki z mnóstwem jagód. Możecie do nich jeszcze zrobić lukier, ale dla mnie są idealne właśnie takie. Ciasto: 600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru Kruszonka: 100 g mąki krupczatki 60 g masła 1/2 szklanki(...)wyrośnięte w każdej z nich robimy na środku dołek, najlepiej szklanką. Wkładamy tam umyte, osuszone jagody a brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Górę posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Tak przygotowane drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st.C na ok 20-25 minut
Niespełnione zdolności kulinarneMacie ochotę na pyszne domowe drożdżówki? Ten przepis od Marzenki z bloga Kulinarna Maniusia na bułeczki z kruszonką i marmoladą z pewnością zadowoli Waszą zachciankę. Z ciastem fantastycznie się pracuje. Jest mięciutkie, pulchniutkie. Idealne. Bułeczki bardzo łatwo się formuje. Wychodzi ich dosyć dużo. Najsmaczniejsze są tego samego dnia po upieczeniu. 600 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 2 jajka
Smaki Na Talerzuśrodek ciasta, wyjmujemy i sprawdzamy, czy nie ma na nim wilgotnego, surowego ciasta, jeśli patyczek jest suchy oznacza to, że ciasto jest upieczone! Ciasto przed podaniem wystudzić. 🔄 Zamienniki Drożdżówkę można przygotować z owocami sezonowymi, wtedy należy pominąć rodzynki, a na wierzch ciasta ułożyć śliwki, jabłka, maliny…. a następni posypać kruszonką. Proporcje podane są na 2 formy o wymiarach(...)środek ciasta, wyjmujemy i sprawdzamy, czy nie ma na nim wilgotnego, surowego ciasta, jeśli patyczek jest suchy oznacza to, że ciasto jest upieczone! Ciasto przed podaniem wystudzić. Smacznego! Notes Drożdżówkę można przygotować z owocami sezonowymi, wtedy należy pominąć rodzynki, a na wierzch ciasta ułożyć śliwki, jabłka, maliny…. a następni posypać kruszonką, piec jak wyżej. Proporcje podane
SprawdzonaKuchnia.plkoniecznie trzeba wykorzystać je nie tylko do wspaniałych koktajli , lodów czy dżemów . Truskawki to dobro, które szybko znika ze straganów, trzeba się więc nimi nasycić. Truskawki z mascarpone Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym Biszkopt z musem truskawkowym i śmietaną Drożdżówki z truskawkami i mango 📖 Przepis Print Truskawki pod kruszonką .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill
SprawdzonaKuchnia.plKolejna wariacja na bazie mojego ulubionego przepisu na drożdżówkę. Spróbujcie! Każdemu się uda! Podstawowym przepisem jest przepis na drożdżówkę na białkach , ale dodałam dodatkowo jedno jajko. Przypominam: Co nam trzeba? 50g drożdży – świeżych cukier- pół szklanki 1 całe jajko, 3 białka 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka -1,5 % 2,5 szklanki mąki pszennej (Młynomag) dodatkowo: 2 łyżki
Latosiowydom