drożdżówki - 4205 przepisów (strona:76/281)

DROŻDŻÓWKI 155

Słoneczna niedziela. Spędzona rodzinnie na działce u babci.  W ramach obiadu:  pieczone na grillu warzywa od mamy, pierogi z jagodami od babci, a na koniec moje drożdżówki :)  Brzuchy pełne! ...na świeżym powietrzu wszystko inaczej smakuje i apetytu nie ma końca!  SKŁADNIKI: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka(...)Wszystko powoli mieszamy. W międzyczasie dodajemy roztopione masło. Odpowiednio wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy nasze drożdżówki. Kolejno nakładamy je za pomocą zwilżonej drewnianej łyżki. Wierzch smarujemy białkiem, układamy ulubione owoce i bakalie. Tak przygotowane pieczemy w temperaturze 180 stopni do momentu aż się zarumienią. Przed podaniem

wege i kropka
Bułeczki cynamonowe z rabarbarem 243

sklejają się ze sobą, ale po upieczeniu dość łatwo je od siebie oderwać. Rabarbar doskonale wzbogaca smak słodkiego ciasta drożdżowego i aromatycznego cynamonu. Z poniższego przepisu przygotowałam 9 dużych drożdżówek , upiekłam je w formie o wymiarach 28x27cm . Bułeczki cynamonowe z rabarbarem Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 600g mąki pszennej 350ml mleka 20g drożdży 1 jajko 1 żółtko 100g cukru pudru 2 łyżki(...)napuszenia się bułek - białko roztrzepać, posmarować nim wierzch wyrośniętych bułek - blachę z bułkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez 20-25 minut do zrumienienia - upieczone drożdżówki ostudzić, przechowywać pod przykryciem

Smakołyki Bereniki
Drożdżówka z nutellą 140

Delikatna, puszysta, słodka i rozpływająca się w ustach. Dodatkowo niezwykle efektowna. Wykonanie tej drożdżówki było dla mnie wyzwaniem, testem cierpliwości, opanowania i zdolności manualnych. Czy zdałam to już oceńcie sami i spróbujcie własnych sił. Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki (450 g) mąki pszennej 1 szklanka (250 ml) mleka 5 łyżek (60 g) cukru 2 łyżeczki (6g) suchych drożdży 2 żółtka(...)brzegi ciasta lekko podwinąć pod spód. 11) Przygotowane ciasto przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. 12) Przed pieczeniem drożdżówkę posmarować rozmąconym jajkiem. 13) Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Fitsweet.me
Drożdżówki z konfiturą śliwkową 120

blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki zostawiamy jeszcze chwilę do wyrośnięcia. Białko jajko roztrzepujemy za pomocą miotełki. Pedzelkiem smarujemy białkiem każdą bułeczkę, a następnie posypujemy wierzch brązowym cukrem. Drożdżówki pieczemy w 190C przez 30-40 minut na złoty kolor. Bułeczki wyśmienicie smakują na śniadanie z kubkiem ciepłego mleka. Smacznego! Artykuł Drożdżówki z konfiturą śliwkową pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Pszenno - gryczane drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i orzechami laskowymi. Poniedziałki należy zacząć dobrze! 141

Proste, delikatne i niewielkie pszenno- gryczane drożdżówki z dodatkiem karmelizowanego rabarbaru i orzechów laskowych. Kolejna moja kombinacja. Nie ukrywam, że dodatek mąki gryczanej powoduje, iż ciasto nie rośnie tak doskonale i jest delikatnie cięższe niż tradycyjne. Ale nie zmienia to faktu, że nadal drożdżówki są przepyszne a przy tym "zdrowsze".  W sezonie "rabarbarowym" polecam Wam serdecznie. Ja mam ochotę

Mango Papaja
Babeczki z kozim serem i karmelizowaną cebulą 245

Drożdżówki w postaci babeczek, ale w wersji wytrawnej. Z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą. Ciekawe i przepyszne połączenie smaków, które wielbicielom serów na pewno posmakuje. CIASTO DROŻDŻOWE: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki z cieciorki 25 g drożdży 1 szklanka wody 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 jajko KARMELIZOWANA CEBULA(...)natłuszczonej i obsypanej mąką formy na muffinki. Posmarować odłożonym jajkiem. Piec w temperaturze 180*C przez ok 25 min. Smacznego! Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Babeczki i muffinki , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Na wynos Tagged: cebula , cieciorka , kozi ser , wino

https:KKuchniaMniam
żniwa 164

chlebanaszego.blogspot.com/2016/07/buki-ziemniaczane.html Oczywiście są to bułki ziemniaczane, ale 85% to mąka z pszenicy :) Pierogi, pierogi też robimy z mąki :) no bo jak inaczej :) ? http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/01/pierogi-guliwer.html   Drożdżówka :) jak już pisałem "na niedzielę ciasto musi być" :) Chociaż drożdżówka ze śliwką :) http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/03/na-niedziele.html   Pierogi mogą być zawsze :) więc zawsze musi być nasza dobra polska mąka :) Smacznego

chleba naszego
Drożdżówka z nadzieniem jogurtowo-owocowym 183

Pomysł na rogaliki z marmoladą różaną skończył jako drożdżówka. I to nie byle jaka! Z owocami leśnymi i jogurtem. Wyszła idealna. Miękka, soczysta, lekko słodka. W przepisie podałam więcej słodziwa, niż sama użyłam – założyłam, że wolicie słodkie ciasta ;) Zamiast jogurtu możecie użyć twarożku. Ja użyłam bardzo gęstego jogurtu Bakomy. Najlepiej sprawdzi się jogurt gęsty lub grecki. Jeśli użyjecie innego(...)zadanie również związać płyn, który puszczą owoce. Do słodzenia nie używajcie ksylitolu, bo ciasto Wam nie urośnie. Ksylitol ma działanie bakteriobójcze, więc zabije również drożdże piekarskie. Smacznego! Drożdżówka z nadzieniem jogurtowo-owocowym Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 20 Składniki Ciasto 500 g mąka orkiszowa 100 g masło roztopione 7 g drożdże instant 100 g eyrtrol lub inne słodziwo, NIE ksylitol

Kucharzyca
Zakręcone bułeczki z serem 264

Pyszne, mini drożdżówki do kawy na drugie śniadanie. Zawijane bułeczki nadają się również na następny dzień do pracy lub szkoły. Czas trwania: 2 h Ilość porcji: 16 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży ½ szklanki mleka ¼ łyżeczki soli 50 g masła 1/3 szklanki oleju 2 żółtka 1 cukier waniliowy ½ szklanki cukru Masa twarogowa(...)Ułożyć na blasze w odstępach około 3 cm i delikatnie posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w 180 stopni przez 25 minut, do momentu aż drożdżówki się zarumienią. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Przechowywać w zamkniętym opakowaniu. Krok po kroku: 1. Przygotować zaczyn 2. Rozpuścić masło z cukrem 3. Zrobić masę 4. Wyrobić ciasto

KuchniaWeDwoje.pl
Drożdżówki z serem i truskawkami 164

Drożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 300 ml mleka 100 g cukru 2 jajka 50 g masła 580 g mąki pszennej Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Masło rozpuścić i przestudzić. Masło i rozrobione drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz(...)Ułożyć masę serową oraz pokrojone truskawki. Złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokroić na około 6 – 7 części. Z obu złożonych prostokątów uzyskamy około 12 – 14 drożdżówek. Ułożyć je obok siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 200ºC. Lekko przestudzone polukrować (cukier wymieszać energicznie z wodą

Bullio
Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem 669

przepadam za ciastami z makiem. Zresztą chyba zawsze odkąd sięgam pamięcią omijałam je szerokim łukiem. Do niedawna wyjątek stanowiły drożdżówki wg tego przepisu, ale od dzisiaj przepis na ten Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem jest w moim domu numerem jeden. To taki mój świąteczny hit :) To najlepsze ciasta drożdżowe z makiem jakie kiedykolwiek jadłam! W moim domu muszę(...)jest trudny do przygotowania (szczególnie jeśli mamy robot planetarny i całe wyrabianie ciasta zrobi za nas – my w tym czasie możemy np. posprzątać :)) i w przeciwieństwie do drożdżówek nie trzeba go robić, aż dwa dni. Wystarczy tylko godzina wyrastania i około pół godzinki w piecu. Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem polecam na co dzień i od święta

Moja Delicja
Brioszki z dynią, jabłkami i żurawiną 173

Delikatne i puszyste drożdżówki z ciasta, które przyrządza się dzień wcześniej, smakują inaczej niż te tradycyjne wypieki. Kto raz spróbuje takich brioszek, będzie o nich myślał jeszcze długo :) Dziś mam dla Was jesienną wersję z dynią, kwaśnymi antonówkami, żurawiną i słodkim mleczkiem. Przygotujcie na weekend i koniecznie podzielcie się nimi z najbliższymi :) 80 g masła 50 ml mleka

Mienta blog
Jak to czasem z autem bywa... I skandynawskie jagodzianki 151

Takie niemal jagodzianki, tylko po skandynawsku.  Przepis znalazłam w Scandilicious baking Signe Johansen, i od razu zapałałam do niego uczuciem (choć tego dnia miałam w planie zupełnie inne drożdżówki). Sprawę przesądziła przecena na borówki; od razu zabrałam się do pracy.  Cynamonowa, maślana pasta wbrew pozorom wcale nie dominuje; wręcz przeciwnie - wspaniale podkreśla smak soczystych owoców, których jest tutaj(...)delikatne (mimo dodatku mąki razowej) ciasto o aromacie kardamonu i chrupiąca posypka cukrowa. Słodkie, sycące, lekko pikantne. Idealne na deszczowe lato! Sami powiedzcie - czy można im się oprzeć...? Drożdżówki z jagodami i kremem cynamonowym Składniki: (na 12 sztuk) 225 ml mleka 75 g masła 350 g mąki orkiszowej 125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 70 g cukru 1 łyżeczka mielonego kardamonu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z serem i nektarynką 157

Zapraszam na pyszne puszyste drożdżówki z serem i nektarynką. Doskonale nadają się na śniadanie lub podwieczorek. Za szklanką ciepłego kakao smakują wybornie. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mleka, 20g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 450g mąki, 2 łyżki margaryny, szczypta soli, Masa serowa: 250g sera białego, 2 żółtka, 4 łyżki cukru, 1 łyżka miękkiego masła, Dodatkowo: 2 nektaryny(...)rozwałkowuję. Szklanką o dużej średnicy wykrawam krążki. Kawałki ciasta układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Na każdym krążku rozsmarowuję porcję masy serowej. Na masie układam po 2-3 kawałki nektarynki. Drożdżówki piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zwijane drożdżówki z orzechami 152

Znowu drożdżówki?! - ciekawe kto z Was tak powie. No ale co zrobić, skoro tak je lubię? Czasami przygotowuję coś zupełnie nie myśląc o blogu. Kiedy okazuje się, że to jest pyszne, to wtedy szybko robię zdjęcia, zapisuję przepis i chcę Wam pokazać. Tak było z tymi drożdżówkami, które widzicie dzisiaj. Miało być coś zupełnie innego, ale z braku jednego składnika

Codzienna kuchnia niecodzienna