drożdżówki - 4205 przepisów (strona:79/281)

Drożdżówki z makiem 40

mąką, nie za cienko (z 0,5cm) ! Smarujemy makiem. Zawijamy, kroimy na plastry (około 1,5cm szerokości) i na wierzchu robimy charakterystyczne wgłębienie- można użyć patyczka do sushi. Gotowe drożdżówki odstawiamy jeszcze w cieple na 15 minut. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach, w systemie góra-dół. Share 0 Post 0 Pinterest 0 0 Shares(...)post Drożdżówki z makiem first appeared on Latosiowy

Latosiowydom
Drożdżówka z dynią, puszysta i pyszna 36

Drożdżówka rewelacyjna, polecam. Wykonanie ciasta drożdżowego – drożdże pokruszyć, dolać do nich połowę letniego mleka, łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać przez sitko. Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, szczyptą soli, lekko ubić. Wyrośnięte drożdże dodać do mąki, następnie wlać masę jajeczną, pozostałe mleko, roztopione letnie masło i lekko podgrzane puree

Kuchnia Pokoleń
Drożdżówki z jabłkami 60

Czasami spełniam zachcianki Ani. Coś sobie wymyśli i oznajmia, że by zjadła. No i oczywiście żebym to zrobił. I teraz wymyśliła, że zjadłaby drożdżówki z jabłkami. W sumie czemu nie, też bym takie zjadł. Dopytuję więc co konkretnie ma na myśli, jakie te drożdżówki mają być. Odpowiada mi, że no takie jak jagodzianki. Aha, znaczy jagodzianki z jabłkami? – upewniam się

Marder&Marder Manufacture
Drożdżówki budyniowe 47

Delikatne, puszyste i pachnące drożdżówki z dużą ilością budyniu. Skuszą każdego łasucha! Składniki 500 g mąki kostka drożdży (u mnie kostka miała 42g) 200 ml mleka 100 g cukru 80 g masła (rozpuścić) 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie Wszystko zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ugotować budyń waniliowy dość gesty (ja zrobiłam z 300 ml mleka(...)pieczenia i zostawiamy jeszcze na 20 min. żeby trochę podrosły. Pieczemy ok. 15-20 min. w temp. 180 C. Jeszcze ciepłe polewamy lukrem. Autor przepisu: Monika The post Drożdżówki budyniowe first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Przepis na ciasto z masą krówkową i herbatnikami 72

mazurków. Masą krówkową możesz także wypełnić kruche babeczki lub przełożyć ciasteczka, czy wafle tortowe. Z kajmaku możesz również przygotować polewę do ciasta lub użyć go jako nadzienia do drożdżówek. Jakie ciasta bez pieczenia można zrobić na herbatnikach? Herbatniki są bardzo często spotykane w ciastach bez pieczenia. Herbatniki pasują zarówno z owocami, czy galaretką, jak i ciężkimi kremami. Oto kilka pomysłów(...)mazurków. Masą krówkową możesz także wypełnić kruche babeczki lub przełożyć ciasteczka, czy wafle tortowe. Z kajmaku możesz również przygotować polewę do ciasta lub użyć go jako nadzienia do drożdżówek. " } } , { "@type": "Question", "name": "Jakie ciasta bez pieczenia można zrobić na herbatnikach?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": " Herbatniki są bardzo często spotykane w ciastach bez pieczenia. Herbatniki pasują zarówno z owocami, czy galaretką

Via Gusto
DROŻDŻOWE WIANUSZKI Z SEREM I KRUSZONKĄ 50

rozstaję się z przepisem 😀 Tym razem z drożdżowego ciasta zrobiłam mięciutkie wianuszki nadziane serem.  Uwieńczeniem była oczywiście kruszonka, no bo jak inaczej 😋 Składniki:  U mnie wyszło 14 drożdżówek  700 g mąki pszennej tortowej + 50 g (do zaczynu)   200 g śmietanki kremówki 30% (temperatura pokojowa)  150 g ciepłego mleka  25 g drożdży świeżych(...)nałożyć łyżeczkę masy serowej. Zwinąć w rulon, i uformować z niego wianuszek.  Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W trakcie wyrastania, nagrzać piekarnik do 180 stopni. Posmarować drożdżówki roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika. Piec ok. 25 minut

Walijskie Pichcenie
Strucla z serem i żurawiną 63

strucla z serem i żurawiną. Miękka, puchata, pyszna. Zamiast nadzienia serowego można użyć kremu czekoladowego typu nutella albo powideł. Też będzie pysznie;) Z przepisu na struclę można również upiec drożdżówki.  Polecam również przepisy na inne drożdżowe wypieki: Plecionki z powidłami i orzechami Orzechowe bułeczki z kremem a la cinnabon  Drożdżowe roladki z kremem orzechowym Bułeczki z młodą kapustą(...)Domowe lubelskie cebularze  Strucla z orzechami Jagodzianki z migdałową kruszonką Jagodzianki z kruszonką  Bułeczki z jabłkami i kruszonką   Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką   Strucla z serem i żurawiną Składniki: 300g mąki 15g drożdży 1/3 szklanki cukru 2 jajka M 150ml mleka 50g masła 1 łyżeczka esencji waniliowej nadzienie: 300g twarogu półtłustego1 jajko

Obiad gotowy
Lukier 59

królewski to banalnie prosty w przygotowaniu dodatek do wielu słodkich wypieków. Lukrem udekorujesz ciasta wszelakie oraz mini wypieki. Lukier jest podstawą dekorowania świątecznych pierniczków , wielu ciast, ciasteczek, babeczek i drożdżówek, które upieczesz w ciągu roku. Lukier to najczęściej dwa podstawowe składniki. Przygotowując lukier cytrynowy, cytrynę możesz śmiało zastąpić sokiem z pomarańczy lub mandarynki, każdy z nich nada orzeźwiającego posmaku(...)dodatkowego aromatu. Domowym, o prostym składzie lukrem ozdobisz wszelakie drożdżówki z owocami lub słodkie rolady. Zapraszam po mój sprawdzony od lat przepis na domowy lukier oraz lukier cytrynowy. Poniżej także przepis na żółty lukier maślany z dodatkiem kurkumy oraz lukier królewski. LUKIER SKŁADNIKI: 1 pełna szklanka cukru pudru – 145 g 4 łyżki gorącej wody Szklanka ma u mnie pojemność

Zasmakuj Kuchni
Drożdżówki z serem 52

Poznajcie mój przepis na pyszne domowe drożdżówki z budyniem – zdecydowanie lepsze niż te z piekarni! :) [/foodiepress] Artykuł Drożdżówki z serem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Drożdżówki ze śliwkami 48

piec drożdżowe wypieki, uwielbiam je jeść...Ech, nie ma nic lepszego niż świeżutkie drożdżowe ciasto. Dlatego mam dla Was przepis na kolejny drożdżowy rarytas, tym razem są to przepyszne drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Och jakie one są wspaniałe! Wręcz uzależniające ;) Nie dajcie się długo namawiać i upieczcie je sobie! Według mnie, takie drożdżówki, to już lekki powiew jesieni

Opowieści z piekarnika
Lukier cytrynowy 59

Lukier cytrynowy jest najlepszym dodatkiem do ciast w każdej postaci. W Polsce jest bardzo popularny, ze względu na łatwość i szybkość przygotowania. Drożdżówka lub pączek oblany lukrem smakuje obłędnie. Dodatek białego barwnika powoduje, że nasz lukier nie tylko pięknie ożywia smak naszych łakoci, lecz również wygląda obłędnie. Zobacz również przepis na ciasto drożdżowe lub ciasto ucierane z kakaowym wzorem . Print(...)Jeśli jest za gęsty dodajemy jeszcze parę kropli soku z cytryny lub wody, a jeśli za rzadki więcej cukru pudru. Rzadki lukier będzie bardziej przeźroczysty doskonały do pączków lub drożdżówek. Gęstszy lukier nadaje się do dekoracji prostych ciasteczek. Artykuł Lukier cytrynowy pochodzi z serwisu SmartBake

SmartBake.pl
Drożdżówki z morelami 74

Drożdżówki z morelami oraz chrupiącą kruszonką i idealnie cytrynowym lukrem, to prawdziwa rozkosz. Zapraszam po mój ulubiony przepis na puszyste i mięciutkie bułeczki na drożdżach.  - można je upiec z innymi z owocami - dokładny opis wykonania oraz zdjęcia kroków  - rewelacyjne drożdżówki do szykowania przez cały

AniaGotuje.pl
Kruche z rabarbarem i kokosową kruszonką 65

odpowiedź brzmiałaby: Tak, lubię  rabarbar. Co więcej lubię możliwości, jakie daje. Można zamknąć go w racuszkach drożdżowych, w wykwintnych  tortach, jak choćby ten , można użyć go do drożdżówek czy kompotu w letni dzień. Dziś mam przepis na kruchy placek z kokosową kruszonką, pod którą zmieści się mnóstwo kosteczek rabarbarowych. Oto składniki: Na ciasto * 340g mąki krupczatki(...)całkiem szybko na stół wjeżdża swojski rabarbar z egzotyczną kokosową pelerynką. I jeszcze troszkę cukru pudru do oprószenia przed krojeniem i pałaszowaniem.  Mój mąż najbardziej lubi drożdżówki z rabarbarem, ale kiedy tylko spróbował tego wypieku, od razu stwierdził - pycha! Za rzadko robisz! Póki jeszcze rabarbar jest w ogrodzie i w ofercie niektórych sklepów, spróbujcie umilić sobie niedzielę tym swojskim

I tu będę miała takie te
CIASTO DROŻDŻOWE NOCNE 60

Wracając z wakacji nakupiłam od przydrożnych handlarzy świeżutkich jagód. Miały być jagodzianki, ale poszłam na skróty i upiekłam prostą i bardzo pyszną drożdżówkę nocną. Resztę jagód wykorzystałam do domowego dżemu. W zimie będzie jak znalazł ;) Wracając do drożdżówki... Upiekłam ją w 2 formach keksowych. Wyszła delikatna, puszysta po prostu palce lizać. Polecam przepis :)  SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/20

Pani na deser