Niedawno piekłam drożdżówki dyniowe z cynamonem . Dzisiaj polecam Wam kolejne ciasto drożdżowe. Placek drożdżowy z figami to mój kolejny pomysł na jesienne ciasto. Świeże figi są w sklepach po 90 gr, więc żal ich nie kupić. Uwielbiam figi w sałatkach: Świeże figi z szynką Sałatka z figami i mozzarellą Sałatka z figami i serem pleśniowym Sałatka z szynką, figami(...)wyrośnięciu ciasto jeszcze raz delikatnie wyrabiamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy figi pokrojone w ćwiartki i posypujemy powierzchnię ciasta cukrem trzcinowym. Drożdżówkę odstawiamy jeszcze na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C. Pieczemy ciasto około 45 min. Studzimy ciasto drożdżowe na kratce. Smacznego! Smacznego:) The post Placek drożdżowy z figami appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBułeczki drożdżowe z borówkami to pyszne i mięciutkie bułki z dużą ilością owocowego nadzienia, które każdy wielbiciel słodkich drożdżówek zje z wielką przyjemnością. Zamiast borówek można wykorzystać jagody, a efektem będą klasyczne jagodzianki. Ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne w obsłudze, nie klei się za bardzo, jest elastyczne, a podczas pieczenia nie wyrasta zbyt mocno, dzięki czemu nadzienie borówkowe(...)bułeczki wyjąć z piekarnika Drożdżowe wypieki najlepiej przechowywać pod przykryciem, dzięki temu na drugi dzień po upieczeniu będą smakować równie dobrze. Jeśli lubimy bardzo słodkie bułeczki, po upieczeniu wierzch drożdżówek można polukrować
Smakołyki BerenikiEfekt tego wpisu nie wygląda zachwycająco, niestety drożdżówki nie dały mi się ładnie sfotografować, ale mimo swojego nieciekawego wyglądu smakują naprawdę dobrze. I to zarówno na kolacje jak i na śniadanie, czego dowodem jest córka, która je pochłonęła je rano jak i wieczorem. Zapraszam na połączenie pesto, serka i sosu pomidorowego. Można zrobić inne kształty np zwijane jak ślimaki drożdżówki
Bernika - moj kulinarny pamietnikroladki zaskoczyły smakiem nie tylko mnie;) Mimo że są z ciasta drożdżowego, nie smakują jak typowe drożdżówki. Są bardziej kruche i mocno orzechowe. I co najważniejsze - są w pełni wegańskie. Wzorowałam się na przepisie Ottolenghi, jednak już na etapie zagniatania ciasta musiałam skorygować ilość mąki, żeby nie były zbyt twarde. Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki: Orzechowe bułeczki(...)cinnabon Bułeczki z młodą kapustą Domowe lubelskie cebularze Strucla z orzechami Jagodzianki z migdałową kruszonką Jagodzianki z kruszonką Bułeczki z jabłkami i kruszonką Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką Drożdżowe roladki z kremem orzechowym Składniki (na 15 sztuk): 200g mąki + do podsypania 110ml napoju roślinnego lub wody 1 łyżeczka suchych drożdży lub 10g świeżych
Obiad gotowyzawijamy do dołu. Kroimy na równe części ostrym nożem i każdy kawałek skręcamy, aby otrzymać tzw. "muszkę" (odrobina serowego farszu może wypłynąć nam z ciasta - nie zważamy na to). Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 st. Pieczemy ok 25 minut(...)wystudzeniu lukrujemy - jeśli lubimy. Ponieważ drożdżówki nie są mocno słodkie (jak większość ciast u mnie 😉) proponuję jednak delikatnie ozdobić je cytrynowym lukrem
Walijskie Pichcenieteż odporność, wykazują działanie przeciwzapalne i antyalergiczne. Jednak ze względu na obecność w nim kwasu szczawiowego niewskazany jest dla osób z dolegliwościami nerek oraz układu trawiennego. Drożdżówki z rabarbarem Rabarbarowa chmurka Kruche z rabarbarem i budyniem Proste ciasto z rabarbarem Sernik na zimno z rabarbarem Kruche z rabarbarem i orzechami Błyskawiczne ciasto z rabarbarem Kruche z rabarbarem(...)malinami Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką Kruche z rabarbarem i kaszą manną Kruche z rabarbarem i budyniem Rabarbarowy pocałunek Racuszki z rabarbarem Razowe drożdżówki z rabarbarem Kasza jaglana z rabarbarem Ciasto z rabarbarem i bezową pianką Maślankowe z rabarbarem Placek z rabarbarem Drożdżowe z rabarbarem var widgetParams = "{ 'Id':'41ec0d91-bb81-4b5b-921b-f8519fa5b600','AffId':'14121'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify
Cynamonowe szczęściesię jak najmniej narobić by osiągnąć zaplanowany rezultat. Może tez ktoś nie ma czasu i musi coś na szybko zrobić. Więc co wtedy? Warto dowiedzieć się: 👉Jak zrobić drożdżówkę bez wyrabiania❓ Minimum roboty i efekt super... Zapraszamy na przepis na Ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Link do filmu z przepisem Jak zrobić(...)drożdżówkę bez mozolnego wyrabiania? - Przepis na domowe ciasto Składniki: 230g mąki (użyłam orkiszowej typ 630) 20g drożdży 25g cukru 40g masła 160ml letniej słodkiej śmietanki (użyłam 12%) kilka kropli esencji waniliowej Kruszonka: - 25g masła - 30g cukru - 40g mąki Przygotowanie: Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę w górę
Dieta Rozdzielna i Zdrowiebyły to szczodraki, o których pisałam przy racuszkach bananowych. Dzisiaj polecam pyszne bułeczki drożdżowe, które zawsze wychodzą świetne. Idealne dla osób dopiero zaczynających przygodę z ciastem drożdżowym. Moje pierwsze drożdżówki były właśnie z tego przepisu i wyszły idealne, a zawsze bałam się drożdżowego ciasta, bo uważałam i zresztą dalej uważam, że jest ono bardzo trudne. Przepis dostałam od Reginki(...)takich wypiekach, i nie tylko. Pewnie dziwi Was tak duża ilość drożdży, ja też się dziwiłam. Zapewniam jednak, że proporcje są idealnie dobrane. Z tego przepisu wychodzi dość dużo drożdżówek, ale znikają również w mgnieniu oka. Polecam więc nie zmieniać proporcji, tylko ewentualnie poeksperymentować z innymi kształtami – rogalikami czy bułeczkami. Składniki: Ciasto drożdżowe ? 1 kg mąki pszennej ? 1/2 litra
To co kochampowstały z myślą o pierwszym wiosennym pikniku w promieniach słońca i młodej zielonej trawce. Parząc na pogodę za oknem będziemy musieli na piknik i zieloną trawkę poczekać znacznie dłużej. Drożdżówkami zaś możemy delektować się już dziś. Składniki: 120 ml letniego mleka 40 gram świeżych drożdży łyżeczka cukru 500 gram mąki 100 gram masła 2 całe jajka 1 żółtko, białko(...)kółka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w środku każdej robimy wgniecenie pięścią, smarujemy marmoladą różaną. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 20 minut. Po tym czasie drożdżówki smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach, ustawiając piekarnik góra - dół
Życie zaczyna się w kuchniZapewne znacie przepis na drożdżówkę, gdzie do miski wrzucamy wg kolejności wszystkie składniki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 3h? A potem wystarczy wszystkie składniki wyrobić drewnianą łyżką lub chwilę mikserem i buch - na blaszkę i do piekarnika. Proste prawda? 😉 I takie ciacho zawsze się udaje! Gwarantuję, bo piekę drożdżówkę w ten sposób od ponad 20 lat. Składniki muszą stać
Walijskie Pichcenieużyj 50g świeżych drożdży. Pamiętaj, żeby zrobić zaczyn! Lubisz takie domowe, drożdżowe wypieki? Zobacz koniecznie mój podstawowy przepis na cynamonki , w których z pewnością się zakochasz. Rewelacyjne są również drożdżówki z makiem i wegańskie drożdżówki z serem … Oj tyle pyszności… Czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni, dyniowe cynamonki w końcu same się nie zrobią. Artykuł Cynamonki dyniowe
Blendmanpieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy łyżeczkę masy serowej i kilka kawałków śliwek. Brzegi drożdżówki smarujemy rozkłóconym białkiem. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 20 min w temp. 180st
Walijskie PichcenieDrożdżówka bez wyrabiania z dżemem i kruszonką to moja kolejna wersja ciasta drożdżowego dla leniwych. Chyba nie ma łatwiejszej drożdżówki niż ta. Piekę ją naprawdę często, bo moja rodzina uwielbia to ciasto. Dla urozmaicenia zmieniam dodatki np. na jabłka , truskawki oraz inne owoce i nie tylko, które zazwyczaj Czytaj więcej
Di gotujePyszne, mięciutkie z lekko kwaskowym lukrem ... nie sposób poprzestać na jednej 😋 Tym razem drożdżówki z serem zrobiłam w formie długich świderków. Jako fanatyk drożdżowych wypieków - stwierdzam, że były pyszne! Składniki (na około 10 szt) : 350 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 40 g roztopionego, ciepłego masła 150 ml ciepłego mleka 2 żółtka 1/2 op. cukru wanilinowego 3 czubate(...)ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy do uzyskania złotego koloru (około 15-20 minut). Lekko wystudzone drożdżówki lukrujemy
Walijskie Pichcenieporzeczki i rozsypujemy na placku. Posypujemy cukrem. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest odstawić aż podrosną. Łatwiej jednak układać drożdżówki na blasze gdy wiemy ile zajmą miejsca - inaczej zostawiamy spore odstępy między bułkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bułki można posmarować pozostałymi z jajek białkami ale nie jest to konieczne. Pieczemy(...)przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch drożdżówek polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w soku cytrynowym
prawdziwe jedzenie