drożdżówki - 4205 przepisów (strona:66/281)

Drożdżówki z serem, jagodami i kruszonką 173

kolejny świetny przepis na drożdżówki. Prawie jagodzianki:). Z tą różnicą, że nie jest to bułeczka z nadzieniem a klasyczna drożdżówka. Przepis jest całoroczny, bo jeśli nie ma sezonu na świeże jagody, możemy użyć mrożonych.  Drożdżówki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru 1 jajko L 1 żółtko z jajka L szczypta soli

Szefowa kuchni
Drożdżówka jogurtowa z serem, jagodami i truskawkami. Drożdżowiec luksusowy. 197

wspaniałości, ważne tylko by trzymać je np. pod ściereczką, czy folią. Można piec jako ciasto (ja upiekłam w mniejszych jednorazowych foremkach, by dać dziecku do szkoły), lub typowo jako drożdżówki jogurtowe z pysznym serem, a dodatek owoców np. jagód, truskawek to już kwestia indywidualna. Dodajemy to, co mamy pod ręką.  Drożdżówka jogurtowa z serem, jagodami i truskawkami. Drożdżowiec luksusowy(...)połówki. Układamy na ciasto najpierw owoce, następnie przykrywamy warstwą sera.  Kruszonka: 100 g masła 100 g mąki pszennej 100 g cukru Zagniatamy i posypujemy ciasto na wierzchu.  Drożdżówkę wstawiamy do piekarnika na 50 minut - musi nabrać złotego koloru, pieczemy w temperaturze 170 stopni.  Ps.  Można wykonać lukier: 3/4 szklanki cukru pudru łączymy z łyżką gorącej wody

Poezja Smaków - blog kulinarny
drożdżówki z serem 253

Nabyłam niedawno domowy twaróg. Niesamowity! Gładki, kremowy i aksamitny, lekko kwaśny, pyszny! Część wyjadłam po prostu, łyżeczką, bez żadnych dodatków. Z części postanowiłam przygotować coś wyjątkowego, padło na drożdżówki. Inspirację znalazłam tuta j. Jeśli nie macie domowego, wiejskiego twarogu do przygotowania tych bułeczek możecie użyć twardego, niemielonego sera białego, twaróg wiadereczkowy będzie zdecydowanie zbyt rzadki. składniki: zaczyn: 1/2 szkl ciepłego(...)kształt prostokąta. Ciasto posmarować serem, złożyć na 3 części wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pociąć ciasto w ok 4 cm paski, dwukrotnie skręcić w połowie długości. Drożdżówki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszką, odstawić na ok 15 minut do napuszenia. Wyrośnięte drożdżówki za pomocą pędzelka posmarować rozkłóconym białkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut

6niebo
Odrywane cynamonki 184

Czasem oglądanie programów kulinarnych kończy się u mnie wielką chęcią na upichcenie tego czy owego. Tak było i tym razem naoglądałam się bake off gdzie uczestnicy robili smakowite drożdżówki i gotowa byłam o 22 brać się za pieczenie, resztką zdrowego rozsądku pozostawiłam sobie tę przyjemność na kolejny dzień. Zaraz po powrocie z pracy popełniłam najlepsze odrywane cynamonki, miękkie, delikatne mimo

Cynamonowe szczęście
Drożdżówka z pastą sezamową z kakao 214

okazji znajdziecie tam mnóstwo przysmaków związanych z tamtejszą kuchnią. Kiedy otworzyłam paczkę od Lidl Polska i zobaczyłam słoik z pyszną pastą sezamową z kakao od razu wiedziałam, że upiekę drożdżówkę. Powiem Wam, że udała się doskonale. Połączenie smaków jest wręcz idealne. Jedną musiałam schować do zdjęć gdyż rodzinka zaczęła się częstować jeszcze ciepłą  ;) Drożdżówka będzie doskonała zarówno na śniadanie(...)grubości ok 1cm. Posmarować pastą sezamową i zwinąć rulon. Rulony naciąć wzdłuż, zostawiając jeden koniec nie docięty. Zapleść warkocz, podwinąć końce i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić na ok 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 25-30 minut, do zarumienienia

Smakołyki Asi
Cytrynowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania na noc 246

Ciasto drożdżowe bez zaczynu, bez wyrabiania, bez zbytniego nakładu pracy ! Czy drożdżówka uda się bez wcześniejszego zagniatania ? Czy drożdże zaczną pracować bez rozrobienia zaczynu ? Czy ciasto dobrze wyrośnie? Te i inne wątpliwości co do sposobu przygotowania tego ciasta rozwiewają się natychmiast po ukrojeniu pierwszego kawałka. Środek bajecznie miękki i wilgotny , choć dość zwarty . Całość solidnie wyrośnięta z apetyczną skórką(...)Wnęt rze najeżone kandyzowanymi owocami. Rozchodzący się po całym domu cytrynowy aromat podczas pieczenia i przyjemnie cytrynowy smak po dobraniu się do wnętrza.  Jest to najprostsza w wykonaniu drożdżówka jaką w życiu piekłam! Nie trzeba nic zagniatać, babrać się z zaczynem, pilnować stanu wyrastania - jedyny wysiłek to zamachnięcie się kilka razy łyżką, żeby wymieszać składniki przed nałożeniem do blaszki

Grunt to przepis!
Drożdżówka z dżemem i kruszonką 217

Opis: Uwielbiam szybkie i łatwe przepisy na ciasta. Trafiłam na przepis idealny dla mnie. Ciasta w ogóle nie trzeba wyrabiać , ani czekać na wyrośnięcie. Pyszna i klasyczna drożdżówka, która kojarzy się z dzieciństwem. Składniki: Składniki na ciasto: 2 jajka 640 g mąki pszennej 100 g cukru 1 szklanka mleka 30 g świeżych drożdży 125 g roztopionego masła Szczypta soli Składniki(...)nakładamy po 2 łyżki dżemu. Do osobnej miski dodajemy 6 łyżek mąki, 4 łyżki cukru oraz 1/3 kostki masła. Wszystkie składniki łączymy ze sobą oraz rozcieramy palcami. Przygotowane drożdżówki posypujemy kruszonką. Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku (temperatura 190 stopni) przez ok. 25-30 minut, aż się zarumienią. Przygotowujemy lukier. Gdy upieczone drożdżówki ostygną, polewamy je lukrem

Ciastka i ciasta
Domowe drożdżówki z białym serem; drożdżówki z serem, kruszonką i rodzynkami 142

Śmiało mogę napisać, że te drożdżówki są o niebo lepsze od drożdżówek sklepowych. Pulchne, cudownie aromatyczne, po prostu przepyszne! SKŁADNIKI: - 3 dag drożdży - 1 szklanka ciepłego mleka - 1/2 kg mąki pszennej - 100 gram cukru trzcinowego - 1 cukier waniliowy - 1 jajko - 100 gram roztopionego masła kruszonka: - 100 gram mąki - 50 gram cukru - 50 gram masła dodatkowo: - ser biały, cukier i rodzynki(...)odstawiam do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowuję kruszonkę: łączę mąkę z cukrem i masłem i schładzam w lodówce. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, formuję drożdżówki, układając je na blaszce. Wykładam na nie biały ser połączony z cukrem i rodzynkami, na to ścieram kruszonkę, smaruję białkiem, Pozostawiam je jeszcze na kilkanaście minut, aż znowu delikatnie podrosną

Wielopokoleniowo
Drożdżówki z serem 219

Drożdżówki tata bardzo często kupował mi na śniadanie w piekarni, najlepsze były te z serem. Ostatnio robię dużo wypieków na bazie drożdży dlatego postanowiłam zabrać za ich zrobienie. Ciasto drożdżowe zawsze robiłam z babcią co sobotę i muszę przyznać, że chyba coś się nauczyłam albo rękę po babci odziedziczyłam bo ciasto wyszło idealne.  Składniki: 20 g świeżych drożdży(...)ciasta formować kulki, rozpłaszczyć i  układać na wysmarowanej blaszce. Odstawić do wyrośnięcia, w tym czasie zrobić farsz. Utrzeć żółtka z cukrem i masłem, dodać twaróg i utrzeć razem. Drożdżówki w środku rozpłaszczyć palcami i uformować boki naokoło drożdżówki, na środek nałożyć farsz. Boki ciasta wysmarować rozbitym jajkiem z łyżką mleka. Piec w 180 stopniach przez 15 - 20  minut

Delusional Trine
Drożdżówki z marcepanem 132

wyrośnięcia na ok. 30 minut. W każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub szklanki, a następnie włożyć w nie rozpłaszczony kawałek marcepana, a następnie nałożyć na niego budyń. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200 st C. W nagrzany piekarnik wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce. Z tej porcji wyszło(...)dużych drożdżówek.                                      Jak się przypatrzeć to widać tu trochę marcepana

Państwo Wojtczuk gotują
Drożdżówki z dżemem w kształcie serc 145

Walentynki kojarzą się bezsprzecznie z sercami. Moja dzisiejsza propozycja jest jednak również propozycją na co dzień, a kształt serc może być miłą niespodzianką w śniadaniówce dzieciaków. Drożdżówki zrobiły furorę wśród rodziny! Dla kogo: dla chcących zaskoczyć walentynkowo rodzinę dla zakochanych dla lubiących kombinować z ciastem drożdżowym Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 160g mleka 15g świeżych drożdży 60g masła jajko(...)sposób pokazany na fotografii (3) i łączymy końcówki razem (to będzie dzióbek serca) (4). Nacinamy ostrym nożem (zostawiając dzióbek bez nacięcia) (5). Wywijamy na zewnątrz formując serce (6). Przygotowane drożdżówki wkładamy na papier do pieczenia i pozostawiamy do podrośnięcia na ok. 15-30 minut, przykrywając je ściereczką. Gdy podrosną smarujemy żółtkiem zmieszanym z łyżką mleka. Pieczemy ok. 15 minut

Mania Wypiekania
MALINOWE DROŻDŻÓWKI 149

Przepis dla osób lubiących śniadania na słodko. Drożdżowe bułeczki malinowe a'la pączki z piekarnika. Drożdżówki wykonane są z przepisu na tradycyjne pączki z małym urozmaiceniem...do ciasta dodałam dżem malinowy oraz nalewkę malinową. Dzięki temu bułeczki nawet same bez dodatków super smakują bo czuć w nich malinową nutę. I zamiast smażyć na tłuszczu upiekłam w piekarniku więc są bardziej(...)białkiem i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Studzimy. Polewa: Gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewamy wierzch drożdżówek. Możemy przyozdobić ekspandowaną kaszą jaglaną. Rada: Bułeczki fantastycznie smakują z dżemem. Możemy je po upieczeniu nadziać dżemem lub po prostu przekroić i posmarować dżemem

Kuchnia MagdaLeny
Chleboteka - z miłości do glutenu 161

wieloletniej tradycji, m.in. młyna w Jordanowie Ślaskim i młyna gospodarskiego w Dąbrowicy pod Wrocławiem. Ich wybór nie był przypadkowy. Obok wypieków na zakwasie mamy także szansę spróbować mięciutkich drożdżówek, czy wybornych pasztecików podawanych, jak nakazuje tradycja, z barszczem.  Psst... Piotr Kucharski sprzedaje chleb z okienka! Cały koncept Chleboteki jest wspaniale przemyślany — piękne wnętrze, jednocześnie nowoczesne i przytulne, które zachęca(...)więcej niż nożem. Przy wspólnym stole. Ciepła, chrupiąca bagietka i do szczęścia człowiekowi nic więcej już nie potrzeba. Tarte flambée z crème fraîche, czyli podpłomyki z tłustą kwaśną śmietaną. Drożdżówki wypełnione po brzegi jabłkami. Piotr Kucharski, który chleb na mące z niejednego młyna piekł. Andrej Siskov — to spod jego ręki wychodzą bochny z chrupiącą skórką i puszyste drożdżówki. Bochny

Food Square
Drożdżowy przeplataniec 171

drożdżowym pozostało do dziś, że gdzieś mi zapachnie, zobaczę jakieś zdjęcie i po prostu muszę je upie. :) Tak było i tym razem, wiedziona myślą o delikatnej, mięciutkiej drożdżówce udałam się do kuchni. Pomieszałam trochę, posmarowałam dżemem i upiekłam. Wyszło dokładnie tak jak chciałam - fantastycznie, niezbyt słodko, a by było zdrowiej dodałam trochę mąki pełnoziarnistej, skusicie się i Wy? :) Składniki(...)prostokąt, który dzielimy na 4 mniejsze prostokąty, każdy smarujemy niewielką ilością dżemu i zwijamy w rulon. Powstałe w ten sposób rulony splatamy ze sobą w coś ala warkocz. Ponieważ drożdżówka wychodzi wielka proponuję ciasto podzielić na 2 części i zrobić mniejsze, ja tak zrobię na pewno następnym razem. Splecioną drożdżówkę pozostawiamy na ok 10 minut by wyrosła. można ją dodatkowo

Cynamonowe szczęście
Drożdżówki z truskawkami i serem 169

Moje ulubione drożdżówki są z serem. a jak do tego są truskawki to więcej do szczęścia nie potrzebuję. Dzieciństwo moje kojarzy mi się właśnie z takimi drożdżówkami. Często lubiłam po szkole kupować podobne w cukierni która robiła najlepsze drożdżowe buły.  1/2 kg mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki cukru 4 żółtka szczypta soli 2 dkg drożdży 3 łyżki jogurtu(...)posypuję kruszonką i dodaję kawałki truskawek. Drożdżowi wkładam do nagrzanego piekarnika temp  170 stopni góra dół na 25 minut aż się zrumienią. Z części ciasta zrobiłam jedną dużą drożdżówkę z której powstała tarta drożdżowa. Kruszonka.W misce rozrabiam masło z mąką i na końcu dodaję cukier

wesoła kuchnia