Dzisiejsze drożdżówki wyszły z piekarnika pod wpływem potrzeby opróżnienia zamrażarki z mrożonych owoców. Maliny są tak wdzięcznym owocem, które przełamuje słodkość kruszonki i ciasta i nadaje mu charakteru kwaskowości. Lubię takie smakowe kontrasty. Plusem jest również to, że nie trzeba go rozmrażać, jeżeli macie świeże owoce to tym lepiej dla Was :) Spróbujcie :) Składniki (16 sztuk): 4 i 1/2 szklanki(...)mleka 8 łyżek cukru Kruszonka: 60g roztopionego masła 1/2 szklanki mąki pszennej cukier waniliowy (16g) 4 łyżki cukru Dodatkowo 2 szklanki mrożonych lub świeżych malin Przygotowanie: Pracę przy wyrabianiu drożdżówek rozpoczynamy od rozczynu. Do kubeczka wsypujemy drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki ciepłego mleka oraz łyżkę mąki. Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy pod czysta ściereczka do wyrośnięcia (około 2 minut
ChilliJemyNajprostsze drożdżówki z rabarbarem (łabałbałem) 💗 pyszne i proste. A z ogonków i brzydkich końcówek możecie zrobić kompot/lemoniadę 🤗 Składniki na 8 duuużych drożdżówek lub 12 mniejszych: 400 g mąki pszennej + 2 łyżeczki 40 g drożdży 2 łodygi rabarbaru 1 szkl. ciepłego/letniego (nie gorącego) mleka 1 jajko 50 g masła 1/2 szkl. erytrolu/cukru (minimum 1 łyżeczka cukru) 1 jajko/białko(...)rękach formujemy kulki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wbijamy w ciasto kawałki rabarbaru. Smarujemy białkiem. Odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Drożdżówki pieczemy ok. 40 minut
Czarnawisienkaopis Drukuj Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką Przygotowanie: 2 hrs Wielkość: 8 sztuk Kalorie (porcja/sztuka): 313 kcal Składniki ciasto 360 g mąki pszennej (2 1/3 szklanki) 7 g drożdży suchych lub 25 g świeżych (1 opakowanie) 150 ml mleka (2/3 szklanki) 50 g masła (1/5 kostki) 50 g cukru pudru (5 łyżek) 1 jajko kruszonka 30 g mąki pszennej(...)środek pokrojony rabarbar i posyp kruszonką. Tak przygotowane bułki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je 30 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Gotowe drożdżówki studź na kratce. Drożdżówki możesz dodatkowo polać lukrem (wymieszaj 3 duże łyżki cukru pudru z dwiema łyżeczkami wody do uzyskania gęstego lukru). kruszonka Mąkę, cukier i masło posiekaj. Rozetrzyj widelcem
Przepisy na widelcuUwielbiam zapach domowych drożdżówek w domu. Zawsze kiedy mam na nie ochotę piekę własne - są dużo lepsze od tych, które można kupić w sklepie. JEŻELI WOLISZ PRZEPISY W WERSJI KRÓTKICH FILMÓW - ZAPRASZAM CIĘ NA MÓJ KANAŁ YOU TUBE. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: 0.5 kg mąki pszennej 25 g drożdży 1/4 szklanki roztopionego masła (ok. 2 łyżki) 1/4 szklanki cukru
Prosty przepis nanadzienie nie wyciekło podczas pieczenia. Uformowane bułeczki odstawić na kolejne 20 minut. Następnie posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15-18 minut. Smacznego Drożdżówki z nadzieniem (na kefirze) Drożdżówki z nadzieniem (na kefirze) Artykuł Drożdżówki z nadzieniem (na kefirze) pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki Arminemojprzepisna.pl | Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami Naszło mnie na drożdżówki z makiem, a że czasu mam ostatnio trochę mniej, to zrobiłam szybszą wersję, czyli nie paręnaście drożdżóweczek, tylko jedną mega wielką drożdżówkę z makiem i orzechami. Ciekawa jestem czy moim chłopakom posmakuje, bo dla mnie jest świetna. Mak jest mięciutki i jest go dużo. Drożdżówka jest wilgotna, mięciutka, naładowana
moj przepis naBułeczki cynamonowe z jabłkami najlepsze drożdżówki z jabłkami. Bułeczki cynamonowe z jabłkami - prosty przepis na słodką przekąskę dla dziecka lub drugie śniadanie do pracy. Drożdżówki z cynamonem i jabłka to połączenie, któremu nikt się nie oprze, sprawdzone od lat i wprost uzależniające. Uwielbiam zapach prażonych na patelni jabłek, zwłaszcza jeśli mam akurat Jabłka Grójeckie. Prawdziwy, najprawdziwszy smak z najlepszych(...)porcję i przynajmniej kilka pozostaje na następny dzień. Do nadzienia często dodaję cukier Muscovado, który nadaje cudownie karmelowy posmak, ale nie jest to konieczne - wystarczy też zwykły cukier trzcinowy. Drożdżówki z jabłkami i cynamonem Bułeczki cynamonowe z jabłkami proporcje na 12-15 bułeczek 300 g mąki pszennej tortowej 50 g drobnego białego cukru 25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie
Cztery FajeryDrożdżówki ze słodką niespodzianką - masą kajmakową, posypane siekanymi orzechami to nie lada gratka dla fanów krówek i kajmaku. Drożdżówki prezentują się bardzo ciekawie i dopiero po pierwszym gryzie ukazuje się słodkie wnętrze. Dzięki takiemu przygotowaniu masa nie wycieka, tylko zostaje w bułeczce. Jest z tym troszeczkę zabawy, ale warto :) Zobaczcie na zdjęciach, że nie jest takie straszne - zdjęcia z procesu(...)dłoni na wałeczek długości około 40 cm i rozwałkować lekko. Wzdłuż, na środek każdego wałeczka wyłożyć łyżeczką lub wycisnąć workiem cukierniczym masą kajmakową. Brzegi wałeczka dobrze zlepić i zapleść drożdżówkę. Bułeczki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, nakryć lnianą ściereczką, zostawić do napuszenia na około 25-30 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 0 C, wyrośnięte
Kocham..lubię..gotuję..Bułki z cynamonem i gałką muszkatołową to tzw. zawijane drożdżówki z cynamonem Cinnamon Rolls, do których dodałam odrobinę gałki muszkatołowej. Bułeczki z cynamonem można udekorować polewą z serka śmietankowego lub lukrem. W obu przypadkach są bardzo pyszne. Gałkę muszkatołową można pominąć, ale warto choć raz spróbować tych bułeczek z tą przyprawą. Są przepyszne! Polecam również drożdżówki dyniowe (z drożdżami(...)proszku) i drożdżówki z malinami. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na 12 bułek z cynamonem: 15 g świeżych drożdży 50 g drobnego cukru 60 ml ciepłego mleka (nie gorące) 380 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 120 ml wody 45 g masła, roztopione i przestudzone 1 jajko, rozm. L Przygotowujemy rozczyn ze świeżych drożdży. Drożdże kruszymy i zasypujemy 1 łyżeczką
Słodki PomysłBułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą to jedne z lepszych drożdżówek, jakie upiekłam i jakie jadłam. I wprawdzie tak mogłabym zakończyć post, bo nic więcej nie trzeba dodawać. Bułeczki rozpływają się w ustach, dosłownie. Są tak delikatne, puszyste i maślane , że mogłabym kilka dni przeżyć na samych drożdżówkach. Idealne proporcje masła, mąki i drożdży pozwalają na pięknie wyrośnięte i przede(...)dużo no i są wiśnie. Kiedyś używałam miksera z hakiem do zagniatania cista drożdżowego. Jest to z pewnością wielkie ułatwienie, ale czy daje tyle samo satysfakcji z pieczenia drożdżówek? Ja zagniatając ciasto ręcznie relaksuję się po prostu. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, smak , jego strukturę i to jak się zmienia pod wpływem zagniatania. Oczywiście jest też niezłym wysiłkiem, bo gnieść ciasto
Słodkie Gotowanieczasu do czasu nachodzi mnie wielka ochota na drożdżowe wypieki i jeśli nie mija mi przez kilka dni to nie ma to tamto, trzeba coś upiec, bo sklepowych drożdżówek nie tykam i już. Tym razem postanowiłam pokombinować z zastąpieniem części mąki pszennej jaglaną i wiecie co - to był całkiem udany eksperyment. Bułeczki wyszły miękkie puszyste i nawet na drugi(...)dłuższe boki składamy do środka, a następnie jeden bok nakrywamy na drugi. Ciasto kroimy w szerz na równej wielkości kawałki. Każdy kawałek zawijamy skręcamy dwukrotnie wokół osi. Gotowe drożdżówki układamy na blaszce do pieczenia i opcjonalnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy na ok 10 minut by wyrosły, a następnie pieczemy ok 30 minut
Cynamonowe szczęścieKolejna odsłona moich ukochanych drożdżówek 😍 Tym razem upiekłam je z dodatkiem uprażonych jabłek i orzechów, które delikatnie podsmażyłam z masłem i miodem. Bardzo fajne zestawienie smaków 👌 Zresztą nie od dziś wiadomo, że jabłka i orzechy to całkiem zgrany duet 😎 Składniki (na około 12 -13 sztuk) : 500g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki(...)pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Do wgłębienia nakładamy trochę wystudzonych jabłek i uprażonych orzechów. Brzegi drożdżówki możemy posmarować rozkłóconym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st
Walijskie PichceniePyszna, rozpływająca się w ustach drożdżówka z serem, posypana kruszonką. Chyba nie muszę Was jakoś specjalnie zachęcać :) Ja uwielbiam drożdżówki, jeść i piec :) Zapach który unosi się w domu, podczas pieczenia, przenosi mnie w myślach, do czasów dzieciństwa. Pamiętam, jak babcia piekła drożdżowe. Bardzo długo wyrabiała, a potem rosło w misce, pod pierzyną. Później się piekło, a po domu, roznosił(...)się ten cudowny zapach. Moja drożdżówka jest pyszna, ale nigdy nie dorównam babci. Moje ciasto, nigdy nie będzie tak pulchne. Chociaż, kto wie, może... jak będę już babcią....:) Składniki: 3/4 szklanki ciepłego mleka 50 g. drożdży 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka 2 jajka 1 żółtko 3,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1/3 kostki masła Masa serowa: 500 g. twarogu
Agusiowe smakołykipanujących od kilku dni upałów: ciasto drożdżowe rośnie w tej temperaturze jak szalone :P A wokół tyle pysznych śliwek, więc połączyłam jedno z drugim i raz dwa powstały pyszne drożdżówki ze śliwkami, polecam są naprawdę smaczne! :) Składniki na ok. 9 drożdżówek: 30 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 200 ml ciepłego mleka 1 jajko 50 ml oleju(...)ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego placka poukładać umyte i pokrojone śliwki. Posypać je delikatnie cynamonem. Na czas nagrzewania piekarnika do 180 stopni C, odstawić drożdżówki do napuszenia. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumienią. Studzić na kratce, gdy będą zimne polać lukrem
Simply FoodTakie drożdżówki ostatnio zrobiłam. Byłam sama w domu i w planach miałam prasowanie. Niestety, naszła mnie ochota na drożdżowe z serem. Pomyślałam, że prasowanie przecież nie ucieknie, a jak teraz nie zrobię drożdżówek, to potem przejdzie mi ochota i nie zrobię wcale :) Tak więc, po namyśle zrobiłam drożdżówki, a prasowanie czekało :) Bułeczki, wyszły bardzo smaczne. Nazwałam je świderki
Agusiowe smakołyki