drożdżówki - 3996 przepisów (strona:68/267)

Drożdżówki z różą, cynamonem i pistacjami 183

niepogodę najlepsze są domowe drożdżówki.  Idealne na drugie śniadanie, czy do szkoły.  A jeżeli do drożdżówek dodamy cynamon, to powstaje już typowa jesienna przekąska.  Kubek mleka czy kakao, ewentualnie kawy i uczta gotowa.  Przepis na drożdżówki pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "Słodkie".  Zostało mi trochę konfitury z masłem, więc w nawiasie podaję zmniejszoną ilość

Sto kolorów kuchni
DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI 130

Ponieważ od jagodzianek zostało mi sporo jagodowego nadzienia, grzechem byłoby go nie wykorzystać :))  Postanowiłam, więc upichcić okrągłe drożdżówki z jagodowym środkiem. Jagodowej passy zatem ciąg dalszy ... Składniki (na około 12 sztuk) : 500-600g  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta(...)pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą i nakładamy do niego masę jagodową. Brzegi drożdżówki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Całość posypujemy obficie  kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 175- 180st

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM, MANDARYNKAMI I ANANASEM 236

Mięciutkie, puszyste z pysznym nadzieniem budyniowo-owocowym ... takie właśnie są te drożdżówki. Zjesz jedną i za chwilę masz ochotę na  kolejną ... Składniki (na około 12 -13 sztuk) : 500g  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego(...)pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy łyżeczkę budyniu i owoce (u mnie mandarynki i ananasy). Brzegi drożdżówki możemy  posmarować rozkłóconym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Całość posypujemy

Walijskie Pichcenie
Brak tytułu 145

Dziś przedstawię Wam kolejny produkt od DAN CAKE A są to ŚLIMACZKI zakręcone drożdżówki. Występują w 2 wariantach smakowych: - czekoladowe - z budyniem waniliowym Opakowanie zawiera 7 bułeczek, każda pakowana osobno.  Bułeczkę pakujemy do torby lub dziecku do plecaka bez konieczność używania woreczka śniadaniowego - szybko i wygodnie. Drożdżówki nie zawierają środków konserwujących, dlatego termin ich przydatności do spożycia jest krótki(...)Ślimaczki to wyrób z ciasta drożdżowego z dodatkiem budyniu czekoladowego lub waniliowego - w zależności od wariantu smakowego. Tak właśnie pakowane są bułeczki. Małe, poręczne i bardzo smaczne. MOJA OPINIA: Drożdżówki są puszyste i delikatne. Dzięki pakowaniu w osobną folijkę dłużej zachowują świeżość. Moje dziecko chętnie sięga po nie, gdy ma ochotę na coś słodkiego. Podaję je też jako drugie śniadanie

kolorowotorcikowo
Eksperymentalne ciasto drożdżowe z truskawkami 401

Eksperyment wart opatentowania - drożdżówka wyszła taka dobra!    Na ciasto drożdżowe jest tyle patentów, ile kucharek je piekących :) Każda ma swój patent, ulubione proporcje i sprawdzone tricki.  Moja przygoda z drożdżowym zaczęła się stosunkowo niedawno, raptem parę miesięcy temu i od tej pory różne wersje drożdżówek moja kuchnia widziała. Część tych doświadczeń była całkiem udana (np. drożdżowe ślimaczki(...)jabłkami prażonymi ), resztę lepiej podsumować znaczącym milczeniem.  Przedstawiana poniżej wersja jest - moim nieskromnym zdaniem - najlepszym eksperymentem pod znakiem drożdży jaki miałam do tej pory czelność testować :) Drożdżówka wychodzi gruba, puszysta, miękka i wilgotna - znika z talerza w okamgnieniu! Składniki na średnią blachę 25x30cm: CIASTO:   500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 125g cukru

Grunt to przepis!
Ciasto drożdżowe z serem i jagodami 210

dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia drożdżówki. Jedna nie chciałam by była to taka zwykła, oklepana drożdżówka... Gdy okazało się, że muszę koniecznie zużyć jeden z moich zapasów jagód już wiedziałam, że muszą one się znaleźć w mojej drożdżówce;) Wyszperałam pyszny przepis i zrobiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem masy serowej i całej góry jagód. Dzięki masie serowej ciasto drożdżowe

Z miłości do słodkości
Drożdżówki z budyniem, rabarbarem, truskawkami i kruszonką 40

Klasyka czerwcowych smaków, czyli drożdżówki z budyniem, owocami i kruszonką. Muszą pojawić się u nas chociaż raz w sezonie :) ciasto drożdżowe: 400 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej 7 g suszonych drożdży 15 g cukru z prawdziwą wanilią 2 jajka 3/4 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka śmietany 18 % kruszonka: 3 kopiaste łyżki mąki pszennej lub orkiszowej(...)rabarbar i truskawki a wierzch posypujemy kruszonką. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Przed podaniem, opcjonalnie możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Drożdżówki z budyniem, rabarbarem, truskawkami i kruszonką pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 50

dokładnie olejem i rób w bułeczkach wgłębienie * Rób to za pomocą zdecydowanego ruchu sięgając prawie do dna bułeczki Do wgłębienia nakładaj truskawki * Nie obawiaj się użycia dużej ilości truskawek, drożdżówki dzięki temu będą jeszcze smaczniejsze. Boki drożdżówek posmaruj białkiem roztrzepanym z mlekiem Wierzch posyp dużą ilością kruszonki Piecz 15-18 min w piekarniku nagrzanym

Słodki Blog
Pyszne drożdżówki z makiem 36

Ciasto na drożdżówki jest od Pyszna_codziennosc. Masę makowa od Menu Dorotki z drobną modyfikacją. Wyszło przepysznie. Na ciepło, polane lukrem z sokiem z cytryny są mega pyszne, na drugi dzień są również tak samo dobre :).  Składniki na ciasto:  100 ml ciepłego mleka  20 g świeżych drożdży lub 7g drożdży suszonych 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru(...)Rozsmarowuję masę na ciasto i zwijam ciasno wzdłuż dłuższego boku.  Kroję na ok 4 cm kawałki. Następnie trzonkiem drewnianej łyżki lub dość grubym nożem naciskam na środku każdej drożdżówki Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia  i posmarować mlekiem, zostawiam na kolejne 20 min do wyrośnięcia (przykryte) Po tym czasie wkładam do piekarnika nagrzanego

Gotuj z Agnes
Drożdżowe ślimaki z budyniem i białą czekoladą 242

lepszego od pachnącej, puszystej drożdżówki! Dla mnie nie ma większego znaczenia z czym jest ta drożdżówka, dżem, cynamon czy czekolada. W każdej wersji jest przepyszna, a z budyniem to już w ogóle! Podpowiadam, że możecie użyć mojego przepisu jako inspiracji. Kiedy pojawią się sezonowe owoce, truskawki, maliny, jagody, też tu się sprawdzą. Kombinujcie! Skadniki: 300 ml mleka 80 g cukru

Smakowity Blog Kulinarny
Dyniowe cynamonki 43

pory roku. Cynamonki z dyniowego ciasta drożdżowego z nutą pomarańczy smakują wspaniale i jestem pewna, że posmakują każdemu, kto się skusi. Z tej porcji możecie przygotować 12 większych drożdżówek lub około 20-22 sztuk mniejszych drożdżowych przekąsek. ciasto: 420 g mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 1 łyżka cukru 3/4 szklanki puree z dyni 1/2 szklanki mleka 2 łyżki masła(...)duży prostokąt. Smarujemy cynamonowym nadzieniem, zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy. Za pomocą ostrego noża (lub nitki ) kroimy plastry o grubości około 2-3 cm. (Jeśli chcemy większe drożdżówki, to roladę zwijamy, zaczynając od krótszej strony). Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Upieczone wyjmujemy na kratkę. Dżem pomarańczowy podgrzewamy

Mienta blog
Drożdżówki z malinami 76

Drożdżówki z malinami to jedne z najlepszych drożdżowych bułek jakie ostatnio jadłam. Te domowe bułeczki smakują wyjątkowo. Są słodkie i … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Drożdżówki</span> z malinami pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Drożdżówka ze śliwkami 176

Drożdżówka ze śliwkami Koniec lata to najlepszy sezon na wilgotne i pysznie maślane ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Podczas pieczenia pachnie w całym domu. Palce lizać!     Składniki: Ciasto: 500g mąki 7g suchych drożdży 200ml mleka 100g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 120g masła Kruszonka: 100g mąki 6 łyżek cukru 60 g masła DODATKOWO: kilka śliwek(...)minut – do suchego patyczka *** *** Kroimy po przestudzeniu *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Drożdżówka ze śliwkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Robot kuchenny Kenwood z wbudowaną wagą – czy warto? Test robota Kenwood Titanium Chef XL + przepis na drożdżówki z rabarbarem 62

Otrzymałam ostatnio do testów robota kuchennego Kenwood Titanium Chef XL i postanowiłam go wypróbować przygotowując moje ulubione drożdżówki z rabarbarem i ricottą. Sprawdził się świetnie! Poniżej znajdziecie przepis oraz co nieco o samym sprzęcie, bo potrafi dużo więcej niż tylko zagniatać ciasto drożdżowe. Jakie funkcje  … Artykuł Robot kuchenny Kenwood z wbudowaną wagą – czy warto? Test robota Kenwood(...)Titanium Chef XL + przepis na drożdżówki z rabarbarem pochodzi z serwisu

Flymetothespoon