Takie niemal jagodzianki, tylko po skandynawsku. Przepis znalazłam w Scandilicious baking Signe Johansen, i od razu zapałałam do niego uczuciem (choć tego dnia miałam w planie zupełnie inne drożdżówki). Sprawę przesądziła przecena na borówki; od razu zabrałam się do pracy. Cynamonowa, maślana pasta wbrew pozorom wcale nie dominuje; wręcz przeciwnie - wspaniale podkreśla smak soczystych owoców, których jest tutaj(...)delikatne (mimo dodatku mąki razowej) ciasto o aromacie kardamonu i chrupiąca posypka cukrowa. Słodkie, sycące, lekko pikantne. Idealne na deszczowe lato! Sami powiedzcie - czy można im się oprzeć...? Drożdżówki z jagodami i kremem cynamonowym Składniki: (na 12 sztuk) 225 ml mleka 75 g masła 350 g mąki orkiszowej 125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 70 g cukru 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapraszam na pyszne puszyste drożdżówki z serem i nektarynką. Doskonale nadają się na śniadanie lub podwieczorek. Za szklanką ciepłego kakao smakują wybornie. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mleka, 20g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 450g mąki, 2 łyżki margaryny, szczypta soli, Masa serowa: 250g sera białego, 2 żółtka, 4 łyżki cukru, 1 łyżka miękkiego masła, Dodatkowo: 2 nektaryny(...)rozwałkowuję. Szklanką o dużej średnicy wykrawam krążki. Kawałki ciasta układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Na każdym krążku rozsmarowuję porcję masy serowej. Na masie układam po 2-3 kawałki nektarynki. Drożdżówki piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiZnowu drożdżówki?! - ciekawe kto z Was tak powie. No ale co zrobić, skoro tak je lubię? Czasami przygotowuję coś zupełnie nie myśląc o blogu. Kiedy okazuje się, że to jest pyszne, to wtedy szybko robię zdjęcia, zapisuję przepis i chcę Wam pokazać. Tak było z tymi drożdżówkami, które widzicie dzisiaj. Miało być coś zupełnie innego, ale z braku jednego składnika
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj zaproponuję jeszcze raz drożdżówki z zimnego ciasta. Tym razem z nadzieniem kakaowym. Pulchne i słodziutkie. Napiszę tylko o przygotowaniu nadzienia, które jest banalnie proste, z dwóch składników. Cały przepis można znaleźć tutaj Nadzienie kakaowe: Kilka łyżek majonezu dekoracyjnego (jak zawsze, użyłam z Winiar) Kakao instant np. PUCHATEK Rozwałkowane ciasto posmarować cienko majonezem, następnie posypać dość obficie kakao. Dalej postępować(...)wspomnianym wcześniej przepisie na zimne drożdżówki
Praktyczna plDrożdżówki lubimy wszyscy. Na słodkie śniadanie, do kawy, na przekąskę. Z owocami, serem , budyniem, z kruszonką i lukrem....mmmmm. Te domowe, bez polepszaczy spokojnie możemy podawać naszym najmłodszym :) POTRZEBUJEMY: (na około 9 drożdżówek) 550g mąki pszennej 75g mała 1 jajko+ żółtko 1 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 5 łyżek cukru 10 śliwek szczypta bułki tartej 1 roztrzepane jajko
WYSPA SZCZĘSLIWAwiosna, to drożdżówka z rabarbarem, nie ma opcji! A jeśli drożdżówka to przepis koniecznie sprawdzony i dobry, bo musi z niego wyjść duuuuża i pulchniutka dziewczynka! :) Taki przepis mam dziś dla Was. Ciasto wyrasta w każdym piecu - starym czy nowym, elektrycznym i gazowym. Przetestowana na milion sposobów - z owocami i bez, zawsze pyszna! Polecam. :) Fanom rabarbaru zapewne wystarczy tylko
Garniec Magaliekolejnym wspólnym pieczeniu na FB, ale dzieciaki mi porozkładało choróbsko i jakoś tak się zeszło, że nie dodałam jeszcze posta :) Nic, co ma być to będzie. Zapraszam na drożdżówki z makiem , jabłkami i bakaliami:) Pyszne i puszyste oraz mocno nadziane :D Składniki: 50 g drożdży 600 g mąki pszennej 300 ml mleka 150 g cukru 100 g masła 4 żółtka(...)układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i po raz kolejny odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 200°C , nożem robię wgłębienie przez środek moich drożdżówek, smaruję rozmąconym jajkiem i piekę ok 30 min aż się zrumienią
Ciasteczkowy PotwórDrożdżówki z burakiem…tak, na słodko :) Puszyste, różowe, pachnące i po prostu pyszne. Polecam na śniadanie! 300 g mąki pszennej 120 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 2 jajka 1 łyżka cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju 2 małe upieczone do miękkości buraki pół szklanki malin ( rozmrożonych lub w sezonie świeżych) 3 łyżki twarożku(...)brzegi formując wieniec. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Przed podaniem możemy posypać cukrem lub suszonymi owocami. Smacznego:) Artykuł Słodkie drożdżówki z burakiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogDrożdżówki z ciasta, które wyrasta w lodówce. Upieczone w oparciu o przepis na zimną drożdżówkę Malinny z cincin.cc. Zgodnie z tym, co pisze autorka "ciasto atakuje z lodówki". 1 kg mąki 7 dag świeżych drożdży 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka pół szklanki kwaśnej śmietany 25 dag margaryny 5 jaj 1 duże opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli dowolne nadzienie
Praktyczna plporannej kawie, dzieci opychaj się nimi popijając aromatycznym kakaem.. Pachną czekoladą, pod zębami chrupie słodka kruszonka. Zapraszam na małą chwilę zapomnienia.. Proporcja na ok. 18 sztuk dużych drożdżówek. - 4,5 szklanki mąki* - 1 szklanka mleka - 0,5 szklanki maślanki/kefiru - 110 gr masła stopionego i wystudzonego - 3 płaskie łyżeczki suchych drożdży ( lub odpowiednio 70 gr drożdży w kostce(...)Kruszonka: Składniki połączyć ze sobą palcami do uzyskania grudek. Każdy krążek posypać suto kruszonką. Piekarnik nastawić na 220'C, a bułki odstawić na 20 minut do rośnięcia. Drożdżówki wstawić do nagrzanego piekarnika, temperaturę obniżyć do 200'C. Piec ok. 20 minut. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancenaszego trio, nie wyróżniając się za bardzo. Wczorajsze popołudnie spędziłyśmy więc z herbatą (może Was to nie dziwić, ale my zawsze, ale to zawsze , pijemy razem kawę) i drożdżówką, którą rano upiekłam. Zabrałam ją ze sobą jeszcze cieplutką! Mięciutkie, maślane ciasto drożdżowe, nadziane słodkim, waniliowym twarogiem i cudownie fioletowymi śliwkami. Wierzch posypałam migdałami i cukrem, który utworzył chrupiącą, lekko karmelową(...)skorupkę. Ciasto zawinęłam w roladę, a następnie pokroiłam na plastry; wyszły zgrabne ślimaczki, które można od siebie odrywać bez konieczności sięgania po nóż. Taka aromatyczna drożdżówka to idealny jesienny przysmak, moim zdaniem. Już podczas wyrabiania ciasta można się uspokoić i zamyślić; a gdy z piekarnika zacznie dobywać się słodki zapach, ciężko wytrzymać, aż będzie można sięgnąć po kawałek. Najlepiej jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJagodzianki - jedne z popularniejszych i bardziej pożądanych drożdżówek - szczególnie w sezonie letnim, a z dodatkiem pysznego, delikatnego sera tworzą przepyszną słodką przekąskę, której nie sposób się oprzeć. Pyszne, rozpływające się w ustach bułeczki drożdżowe, których serce tworzy nadzienie ze świeżych, aromatycznych jagód, aksamitnego białego sera, a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier to prawdziwa rozkosz podniebienia ukryta w prostocie uwielbianych(...)sera, pół łyżeczki jagód i sklejamy podobnie jak knedle. Tworzymy kuleczkę, którą następnie lekko formujemy w podłużny kształt. Z tych samych składników możemy także utworzyć jagodzianki w formie okrągłej -"drożdżówko-wej" - łatwiej i szybciej je przygotujemy, a ich smak będzie równie smaczny. Jagodzianki przekładamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Odkładamy na kolejne
Słodka StronaDrożdżówki z budyniem, kruszonką i lukrem... Składniki na ok. 10 drożdżówek: 290 g mąki 125 ml mleka 5 g suchych drożdży 1 jajko 80 g cukru 5 g soli 63 g masła Kruszonka: 100 g mąki 70g miękkiego masła 50 g cukru Lukier: 12 lekko czubatych łyżek cukru pudru 4 łyżki mleka W jednej misce mieszamy jajko z mlekiem
Pelusiowa KuchniaDrożdżówka to najbardziej polskie ciasto, jakie można sobie wyobrazić. Ostatnio było egzotycznie/zagranicznie a zatem dziś drożdżówka. To przepis mojej koleżanki Ani, piekłam ją razem z nią więc nie jestem pewna czy dobrze pamiętam, w razie potrzeby zawsze mogę dopytać. Składniki: 3 szklanki mąki, 1/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, Drożdże 5 gr Kruszonka: Masło, cukier
Smaki Przyprawy i KoloryPuszysta drożdżówka nadziana kisielem rabarbarowo-truskawkowym. Pieczona w bardzo ciekawy sposób ;) Pierwszy raz spotkałam się z taką zakręconą drożdżówą :D Bardzo smaczna, delikatna, nie za słodka. Owocowy kisiel można zastąpić oczywiście czymś innym. Na przykład Nutellą ;) Ciekawe jak by smakowała... A przepis nadesłała Pani Bożenka z bloga Moje domowe kucharzenie . Bardzo dziękuję i gratuluję trzeciego miejsca w konkursie(...)czasie wyjąć i przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto wysmarować resztą owocowego kisielu. Zwinąć ciasno w roladę, owinąć folią spożywczą i odstawić na 1-2 godziny. 5. Odwinąć drożdżówkę z folii i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanie